Category Archives: Produkter

– Tips på produkter jag vill rekommendera. –

Skillnaden är inte längre hårfin…

Jag brukar poängtera att det är viktigt (åtminstone för mig) att välja produkter för håret som inte innehåller kemikalier. Håret är inte “dött”, inte heller vår hårbotten och vår hud är perforerad med små små hål kallade porer.

En HårMineralAnalys som visar näringen i cellerna.Särskilt sedan jag började göra hårmineralanalyser, där man kan se staplar över näringen i kroppens celler, har jag insett hur mycket man kan se i håret. Blodflödet i hårbotten tillför håret näring,  men det kan även tillföras toxiner (kvicksilver, bly osv) eller tvärtom finnas brister på näring.

Tycker du att ditt hår är “frissigt” så kan det finnas en anledning till det inom dig, då spelar det inte så stor roll vilka produkter du använder utifrån för att göra det blankt och fint. Det blir som att täcka över ett problem, inte lösa det från grunden. Eller jo, det har betydelse vad du tillför, för det kan vara ännu mer kemikalier…

Nu visar forskning från Lunds universitet att “cancerframkallande ämnen kan förekomma i vissa hårfärgningsprodukter.” Och det är väl ingen överraskning, men nu står det där – svart på vitt. I Expressen står att läsa:
“Nu rekommenderar forskarna att alla som kommer i kontakt med hårfärg alltid använder handskar för att skydda sig.” Man avråder från att använda dessa produkter, de som färgar hår rekommenderas att använda handskar… men de som får detta i håret och mot huvudet, då…?

Svart siluetter av träd mot en grå himmel.“Ju oftare en frisör kommer i kontakt med hårfärgningsmedel eller permanentvätska, desto större halter av det cancerframkallande ämnet orto-toluidin kan spåras i vederbörandes blod. Det visar en färsk studie från Lunds universitet.”
Tänk. I blodet. Dessa ämnen kan alltså cirkulera i våra blodomlopp. Skrämmande.

“I frisörgruppen såg forskarna även att halterna av orto-toluidin ökade med antalet behandlingar med ljus hårfärg och hårpermanent. Även halterna av en annan amin, meta-toluidin, ökade vid färgningar med både ljus och mörk hårfärg.

Även om halterna som hittats bedöms som låga rekommenderar forskarna ändå alla som sysslar med hårfärgning och hårpermanentning att använda engångshandskar både vid färgning och sköljning. Detta skyddar även mot handeksem och allergi, menar forskarna.

“Orto-toluidin förekommer i gummiindustrin och vid tillverkning av färgmedel men också i exempelvis cigarettrök och vissa bedövningsmedel.

Vad säger man om det?

Läs om forskningen här och artikeln i Expressen här.

Ekologiskt uppljusat hår.Själv slutade jag med kemikalier i håret för omkring tre-fyra år sedan nu. Det är något av det bästa jag har gjort, både för håret och framförallt för känslan.
Men det finns inga tillfälligheter i min värld; en av dem som jobbar med ekologisk hårvård idag är min vän från gymnasietiden, Sussie. Att en dag (många år efter studenten) träffa henne igen, hitta till den ekologiska hårvårdsvärlden och samtidigt få träffa henne under tiden i frisörstolen… behöver jag säga att det är en win-win? Förmodligen inte.

Hennes salong Omtanke har funnits på Södermalm (nära Mariatorget) men nu finns hon även/istället i Gustavsbergs hamn, Balans med omtanke. Gå gärna in och läs på deras hemsida om du är intresserad! Även om du inte bor i närheten går det att ta bilen dit eller “bussen från Slussen”, den stannar precis utanför.

Ekologiskt hår med en blomma i.Och sen använder jag allra helst ekologiska hårvårdsprodukter också. Tex John Masters (utan citronsyra). De löddrar inte som “vanliga” schampon, men för mig finns inga andra (läs: “gamla”) alternativ längre. Varför skulle jag belasta kroppen och alla sinnrika system i den mer än nödvändigt…?
Det känns numera orimligt för mig.

Det känns nu som att skillnaden mellan ekologisk hårvård och kemikalier är milsvid, snarare än… hårfin.

Jag hoppas du hittar en frisör och produkter som passar dig.

// Kram Linda

Världsmiljödagen idag 5/6.

Du har kanske noterat hur allt fler människor på vår planet intresserar sig allt mer för miljön – hur det ser ut omkring oss och hur vi kan göra val för att det ska finnas en bra miljö även i framtiden. För oss, våra barn och barnbarn.

Därför känns det bra att påminna om att det är Världsmiljödagen idag 5/6.

Gröna lövkronor i sommarsol mot blå himmel.Dagen som instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Där bildades även UNEPUnited Nations Environment Programme eller Förenta nationernas miljöprogram – det organ som samordnar Förenta Nationernas miljöarbete och nu firas denna dag över hela världen. Ur detta arbete har ett register över giftiga kemikalier upprättats, ” den marina miljön är ett högprioriterat område, och likaså biologisk mångfald.” 

Även jag brinner för detta, numera. Efter att ha levt nästan tvärtom en lång tid. Omedvetet. Jag jobbar idag med att hjälpa människor att återställa kroppens funktioner med hjälp av livsstilsråd – och för mig handlar det om både den inre och en yttre miljön. För både miljön och våra kroppar, är det viktigt hur vi tar hand om de tungmetaller och kemikalier som finns runt omkring oss, för att de i förlängningen (som inte är så långt bort) påverkar även våra insidor.

Turkosfärgade vattenglas, några med vatten i och ett liggande med utrunnet vatten.Jag pratar/skriver ofta och gärna om vikten av att införskaffa en egen vattenrenare i hemmet (gärna flera om olika kranar används, till och med duschrenare finns), för att reningsverken inte har kapacitet att rena vattnet helt från tungmetaller, kemikalier och andra ämnen som är störande för kroppen. Vill du läsa mer om varför vi bör skaffa vattenrenare? Du hittar mer information här: Därför.

Men, har du tänkt på att din hud är kroppens största organ? För det är så. Den är ca 2 kvadratmeter stor, väger ca 4 kg och är ca 1,5-4 mm tjock. Det finns läkemedel som är kutana, dvs ska smörjas på huden för att tas upp den vägen, till exempel smärtstillande salvor. Så huden har små, små hål. Porer.

Ekologiskt blonderat hår.Allt går inte in genom huden, som är en skyddande barriär, men i min värld gäller det även att tänka på vad man smörjer in sig med, för helheten. I många krämer och kosmetika idag finns ämnen som är hormonstörande, parabener är ett sådant. Men även tensider i schampo/tvål, kemikalier i hårfärgningsmedel (därför går jag till en ekologisk frisör sedan flera år tillbaka) och innehållet i solskyddskrämer påverkar helheten. Jag anser att vi allra helst ska kunna äta det vi har på huden. (Även om jag inte gör det.) Inga konstigheter.

Så här på självaste Världsmiljödagen vill jag lyfta fram ett alternativ som jag personligen älskar och använder dagligen – nämligen Moonsun Organics hudvårdsserie. Mia och Jenny som skapat dessa välgörande, genomtänkta och ljuvligt doftande produkter, anser att de ska gå att äta. Det tycker jag känns extra bra att ha på kroppen. På huden. För helheten. Det gör dessutom gott för miljön, en dag som denna.

Sedan är jag av den åsikten att ett hudproblem kommer inifrån (vad vi äter och hur vi omsätter fetter, aminosyror, C-vitamin, E-vitamin osv bygger huden), så det som är PÅ huden är inte lösningen för allt. Däremot kan det vi har på huden alltså bli en belastning, om vi inte tänker hela varvet runt.

Moonsun Beeswax Oil fick Guldäpplet 2013.Om du söker en hudvårdsserie som kommer från hjärtat på skaparna, ge gärna Moonsun Organics en chans. Jag älskar produkterna och får inte betalt för att skriva detta – jag tycker själv och har möjlighet att välja vad jag vill. Det känns så lyxigt!
Den ljuvliga Beeswax body oil från Moonsun Organics vann tidningen Hälsas guldäpple 2013 i kategorin “Naturlig hudvård, det om något tycker jag borgar för kvalitet!

Jag önskar dig en fin Världsmiljödag!

// Kram Linda

Ja, visst gör det ont…?

…när knoppar brister och det kliar som s*tan i ögonen?! När hösnuvan rinner ur en sårig näsa och det är kämpigt bara att andas, för att bröstkorgen känns så plågsamt tung och trasig – inuti. När de långa, djupa andetagen och det behagliga lugnet känns relativt långt borta…?

Närbild på textning av "Ja, visst gör det ont...?" av Karin Boye.Hon hade rätt där, Karin Boye, även om jag tror (läs: anar)  att hon syftade på någonting helt annat i sin fina, smärtsamma dikt… egentligen.

Men, vad säger oss då dessa reaktioner? 

Allergi. 
En allergisk reaktion. Och vad påverkar denna allergi främst? Precis. Slemhinnorna. Det är just slemhinnorna som blir belastade, ansträngda och där bildas slem. Men hela kroppen belastas såklart av reaktionen, genom trötthet eller värk.

Men om man tänker på det jag skrev om allergier och korsallergier – “Lider du av pollenallergi?“ – för lite drygt ett år sedan vid den här tidpunkten, så finns det en hel del saker att göra som förmildrar den (eviga?) överbelastningen på sköra slemhinnor. Dessutom är det viktigt att tänka på det här med korsallergier. Dessa så fascinerande och imponerande kombinationer – många som man inte trodde fanns.

Närbild på en kanelbulle och två glas saft.Att avstå från vetegluten, till exempelÄr man känslig för pollen, så reagerar man ofta ännu starkare i kombination med vetegluten… Men många av oss kopplar inte ihop det, utan äter ändå bröd dagligen och kämpar med sin allergi – samtidigt. Det blir lite “dubbeljobb” för kroppen. Och även om man inte tycker sig uppleva det annars, så blir det snudd på övertydligt när naturen exploderar i skir grönska runtomkring oss.

Rinnande näsa och rödsprängda ögon är lurigt att tänka bort. Då är det “ovant” att bara mörka reaktionen och låtsas som det regnar… inte sant? Men, icke desto mindre är det viktigt att var och en KAN påverka sitt mående och sin hälsa, genom intaget av maten. Kosten. Käket. Varje dag. För att stärka och skona immunförsvaret.

Närbild på en burk med preparatet Pollazym.Jag vill mitt i detta – och inför kommande allergisäsong – tipsa om en produkt som heter Pollazym, som (enligt flera klienter) är ett bra och stärkande hälsokostpreparat om man reagerar på pollen, men även pälsdjur som hund och katt… Låter det intressant, kan du ju beställa hem den till dig själv och prova, den tas mellan måltiderna. (Kontakta mig om du ska börja ta den och vill veta hur.)

Vill du lära dig mer om kostens påverkan på kroppen och önskar en individuell kostrådgivning? Varmt välkommen!

Må så gott!

 // Kram Linda

Kostkurserna startar nu igen!

Japp, nu i februari börjar vår grundläggande kostkursMat för dig, kanske för mig igen – både i Märsta och på Södermalm i Stockholm.

(Du som bor i den södra delen av Sverige och vill gå en helgkurs lördag-söndag i Skåne med samma tema; läs här om kostkurs i Höör 23-24/3.
Bor du i månne norra Sverige och vill ha kostkursen dit…? Hör gärna av dig!)

Två mathjärtan av stekta linser på en turkosfärgad tallrik.Det är alltså tre tillfällen med teori och provsmakning av alternativ kost (glutenfritt bröd utan tillsatser, frukostvarianter och så vidare) á 350 kr/tillfälle eller 1000 kronor för dem alla tre.
(Se datum för kurserna via länkarna gällande Märsta eller Södermalm. Mer information ligger även under fliken “aktuellt” i överkant på sidan.)

Den fjärde delen är praktisk – vi träffas och äter en avslutande vårbuffé 19/5 maj, när naturen står i blom och doftar ljuvligt – där och då får du tips, råd och idéer inför sommarens fester och sammankomster. Vårbuffén erbjuder vi för 300 kronor/person eller 500 kronor/familj, utöver de tre teoretiska kursdelarna.

Du behöver inte ha några förkunskaper inom vare sig anatomi eller näringslära, du ska ändå kunna snappa upp en hel del information och kunskap att implementera i ditt eget liv, bara av att vara med och lyssna. Självklart får du ett kompendium (via mejl) om det vi pratat om vid varje tillfälle, för att minnas informationen även i efterhand.

Så, tänk noga efter nu… stämmer något av detta nedan in på dig?

 Är det läge för dig att lära dig mer om hur det du äter påverkar din hälsa och varför – ända ner på cellnivå?

 Vill du lära om kroppens funktioner, för att förstå dess reaktioner?

 Har du intresse av att lära dig mer om grunden i individuell läkande kost, så att du kan försöka må bättre än du gör idag?

Söker du inspiration, produkter och praktiska idéer för att förbättra din kosthållning, så att du kan behålla din nya inriktning i livet?

 Är du redo att ta ansvaret för din egen hälsa?

Analysverktyg QMA.I kursen ingår även en avläsning och kort summering av dina näringsvärden med min QMA-maskin (värde 700 kronor), som jag brukar göra i en hälsoundersökning. Det är förstås frivilligt, men du kan på så vis få veta lite mer om din personliga näringsstatus. Sedan finns möjlighet att boka tid för uppföljning och fortsatt behandling om det är av intresse. (Obs; “testklientpriser” t.o.m min utbildning slutar i maj och jag är färdig Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare.)

♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥

Några av våra deltagare beskriver kostkursen så här:

“När jag anmälde mig till din kurs hade jag lagt av att röka och tänkte att jag behövde lite inspiration till att förändra mitt liv och min kosthållning. Dessvärre hade jag börjat röka igen när kursen började, men efter första träffen började samvetet att gnaga så nu är det dags igen. Att sluta röka alltså. Om jag ska lägga om min kost till det bättre ska jag ju inte förstöra det med att peta i mig annat gift, eller hur. Att du sen har fått tag på en duktig kocka som kan få en att bli inspirerad genom att få testa de olika recepten är ju ett stort +!

Kursen har också fått mig att tänka på att jag kanske inte ska äta så mycket pasta eller mjölkprodukter eftersom jag får väldiga smärtor då. (…)

Tack för en härlig, intressant och inspirerande kurs.”

  ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥

“Linda och Carina!

Tack för att en både intressant och inspirerande kostkurs.

Kursen har givit mig mer än förväntat. Upplägget med teorin i kombination med att få smaka på alternativ till den kost jag äter idag, har varit perfekt för mig.

Linda, tack för alla fina anteckningar du översänt och som jag läser och har användning för nu när jag ska förändra mitt matintag. Jag har också än mer börjat fundera över de gifter jag får i mig och vad jag ska göra för att minska dessa.

Carina, tack för alla goda smakupplevelser. Din matlagning ger mig inspiration att också få mig att börja pröva på många av de alternativ du serverat.

Jag har påbörjat en intressant resa med hjälp av er.

Tack.”

♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥

Närbild på två kupade händer fulla med nötter i skal.“Tack, Carina och Linda, för en fantastisk kurs.
Det kändes verkligen som om vi är en enda stor familj, som ger och tar, delar med oss av våra erfarenheter.
Den härliga känslan hoppas jag få uppleva mycket mer av framöver med andra människor jag möter.”

♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥

Kom ihåg att det mesta du kan göra för att skapa, bygga eller förbereda för en bättre hälsa – genom vår kurs eller någon annans, som passar dig bättre –  är en god och viktig investering för framtiden!

Du når mig via kontaktformuläret, om detta är intressant för dig.

Varmt välkommen!

// Kram Linda

Nya larm om cancerframkallande ämnen i dricksvatten.

God söndag! Har du varit här förut – i mitt nya liv – så vet du att jag förordar att införskaffa en egen vattenrenare, för att jag tyvärr inte håller med om att “svenskt kranvatten är så rent”…som vi går och tror.

Vatten i turkosfärgade dricksglas.Jag har skrivit om vikten av vatten för kroppen, samt varför det är viktigt att rena dricksvattnet, i “Varför vattenrenare? Därför.“. Jag skrev även om det nyss i ljuvliga julklappstips för hälsan.
Vatten är en stor och viktig del av våra liv, samt det enda våra kroppar egentligen vill ha att dricka.

Våra reningsverk kan dock tyvärr inte rena bort alla kemikalier, läkemedel och tungmetaller som finns i det, vilket innebär att det är viktigt att själv rena det vatten som kommer ur den egna kökskranen. Även om vi aldrig trott att det har behövts. Idag vet man att hormoner från p-piller som kissats ut, påverkar våra kroppar.  Tänk då på alla andra läkemedel vi får i oss…?

Nu kommer ännu en rapport i media, om alla cancerframkallande ämnen som detta vatten kan innehålla… läs studien som gjorts – beställd av Socialstyrlsen – under rubriken Cancerämnen finns i brunnsvatten”  nedan. Fundera försiktigt på vad texten faktiskt säger…

**************************************************************

“Cancerämnen finns i brunnsvatten” 8 december 2012

GÖTEBORG. Cancerframkallande ämnen som radon, arsenik och uran finns naturligt i våra dricksvattenbrunnar. De här ämnena orsakar ett 20-tal nya cancerfall per år.
Det visar en rapport från Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet. I rapporten varnas det också särskilt för bly, som trots förhållandevis låga värden kan ge skador i nervsystemet på små barn.

Omkring två miljoner personer i Sverige får sitt dricksvatten från grävda eller borrade enskilda brunnar.

– Ett par tusen barn har så pass mycket bly i dricksvattnet att man kan räkna med att det påverkar IQ. Blyhalter som vi förr trodde var ofarliga vet vi i dag påverkar nervsystemet hos barn och utvecklingen av barns hjärnor, säger Lars Barregård, överläkare och professor vid Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet, som lett studien.

Sjunkit kraftigt
Så är läget trots att dagens blyhalter totalt har sjunkit drastiskt sedan blyet togs bort i bensinen.

Det är Socialstyrelsen som beställt rapporten som gjorts tillsammans med myndigheten Sveriges geologiska undersökning. Man vill ha en uppdaterad riskbedömning över hur farligt dricksvattnet i brunnarna i dag är med tanke på de förfinade mätmetoder som hela tiden utvecklas.

Det finns inga bindande riktvärden inom EU utan varje land har sina egna. I Sverige har tio mikrogram per liter vatten satts som gräns för bly som inte bör överträdas.

Forskarna har räknat ut att cirka 1 500 barn under åtta år har dricksvatten som överskrider den gränsen.
– Det är inte jättemånga, men inte jättefå heller. Därför bör man överväga att se över riktvärdet, säger Barregård.

Det är forskarnas råd till Socialstyrelsen.

Till allmänheten lyder budskapet:
– Har man småbarn som dricker brunnsvatten bör man kolla det vart tredje år.

Radon när man duschar
Forskarna har också räknat fram att radon i vattnet orsakar omkring 15 nya cancerfall per år, arsenik tre till fyra och uran ett.

– De flesta av cancerfallen orsakade av radon beror inte på att man dricker vattnet utan på att radon avgår från brunnsvattnet när man duschar och diskar. Då kan höga radonhalter utvecklas i luften som kan ge cancer.

Barregård ser gärna skärpta riktvärden även för dessa ämnen.

– Vi har riktvärden för olika ämnen i luft som sätts för att vi ska ha en acceptabel låg cancerrisk, för bensen är det högst ett cancerfall per år. Skulle man sätta motsvarande för brunnsvatten så skulle riktvärdena behöva vara lägre än dem vi har nu, säger Barregård.
TT “”

**************************************************************

“Blyhalter som vi förr trodde var ofarliga vet vi i dag påverkar nervsystemet hos barn och utvecklingen av barns hjärnor.”

…dags att skaffa en vattenrenare eller ge bort en i julklapp?

Jag kan ombesörja detta, att du kan skaffa åtminstone ett försök till skydd mot de ämnen vi inte bör ha i våra kroppar, eftersom jag säljer dessa vattenrenare. Det känns viktigt att förmedla informationen vidare!

Det finns såklart inga garantier för någonting i livet, men en vattenrenare med mikrospiralfilter minskar den mängd av kemikalier och gifter som vi riskerar att få i oss via dricksvattnet. Dessutom får du en bra rening för bara 450-2000 kronor, se nedan:

Vattenrenare Euro på vattenkranen.För 600 spänn får du en Euro som kan fästas på köksblandaren och renar 3000 liter vatten.
Du märker när filtret är fullt, eftersom det då börjar rinna långsammare, ett nytt filter kostar sedan 145 kronor. Kom ihåg att filtret ska sorteras som miljöfarligt avfall!

Vattenrenare modell G1.Söker du en uppgraderad variant, som kan spola upp vatten lite snabbare (eftersom man inte bör ha fullt tryck på Euron, då vattnet ska passera genom mikrospiralfiltret) finns den större modellen som ställs på diskbänken, G1:an, som renar 25000 liter. Den går på 1890 kronor och ett nytt filter kostar 595 kronor. Kom ihåg att sortera använda filter som miljöfarligt avfall!

Bild på Amigo reskanna, blå.En resekanna – som är gjord i blå slagtålig plast och har en smidig form att packa med i resväskan till stugan på landet eller utomlands – är perfekt att ta med on tour, går på 450 kronor i nuläget. Ett nytt filter kostar 125 kronor och bör bytas var tredje månad, för bästa effekt. Kom ihåg även här att filtret ska sorteras som miljöfarligt avfall!

Närbild på ett duschfilter till dusch.Det finns även en duschrenare att fästa på blandaren i duschen, för att slippa får dessa ämnen på kroppen i stor mängd när man just – duschar. Denna går på 1200 kronor, och ett nytt filter 495 kronor. Kom ihåg, att ett använt duschfilter ska sorteras som miljöfarligt avfall!

Inga superstora pengar att snacka om, om man slipper undan en mängd cancerframkallande ämnen i kroppen, inte sant…?

Se fler olika modeller, till exempel G2 som kan monteras under diskbänken, och läs mer om detta på naturligvattenrening.se

Är du intresserad av att införskaffa en vattenrenare själv eller få en hemskickad via post mot fraktkostnad, kan du mejla mig via detta kontaktformulär.

Jag önskar dig en fin söndag!

// Kram Linda

Ljuvliga julklappstips för hälsan.

Kandelaber med fem tända ljus.Kall, mörk novembermorgon. Finns det något ljus i mörkret…? Jajamensan, här kommer lilla tomtenissan med tips på snälla julklappar till dem du tycker om. Tänk att det inte är så himla lång tid kvar till jul, var det inte midsommar nyss?!

Men det är alltid bra att vara ute i god tid, så att panikångesten slipper flåsa en i nacken där man plötsligt står i knökfulla butiker med svettiga tjocktröjan på och fina men krisande barn intill. Nej, nu är det den samlade yogin i mig som talar och säger “ta det lugnt”… jag har nämligen några  hälsosamma och stärkande förslag.

Och det är inte vilka idéer som helst, det är saker och händelser som syftar till att främja och balansera hälsan. Årets julklapp, månne?

Bild på Euro vattenrenare för köksblandare.Vattenrenare, till exempel. Läs gärna mina inlägg om vårt dricksvatten idag i “varför vattenrenare? därför.“, så kommer du kanske tycka att det är en rätt klok investering.
Vet du mer vad som är så klokt? Priset på dem!
“Euro” för kökskranen på bilden nedan får du för bara 595 kronor och den levereras i en liten papplåda – perfekt att slå in i juligt mönstrat papper eller ett vitt med röda snören! Läs mer om vikten av vatten och de de olika modellerna som finns, så hör du av dig om du är intresserad, okej…?

* Nästa julklappstips är ett presentkort på en enskild yogisk session för att hitta personlig yoga, en hälsoundersökning eller individuell kostrådgivningKanske en termin Medicinsk Yoga i en klass med andra utövande yogisar?

Mathjärtan gjorda av stekta linser.Vore inte det kalas? Att få koncentrera sig på sitt eget välmående, hitta det som passar för just den personen och chansen att skapa ett lugn omkring sig eller inuti?  Kanske ska personen ifråga själv få välja vilket av dem hon/han vill prova på eller behöver…?

* Mitt tredje tips är en plats på vår kostkurs – “Mat för mig, kanske för dig när vi drar igång på ny kula i vår! Kursen hålls i Stockholm eller Märsta för 1000 kr per person eller 300 kr per tillfälle (fyra stycken, ett per månad).

En tallrik med färgsprakande, läkande kost.Känner du någon som vill lära sig mer om sin kropp och dess funktioner, samt hur kosten inverkar på alla processer? (Det är liksom lite roligare om personen vill, och inte bara behöver gå…) Eller så kan du köpa ett första steg, så väljer personen ifråga själv om han/hon vill fortsätta…

* Mina sista, men definitivt inte minsta, tips är – ekologisk hårvård i form av John Masters och ekologisk hudvård från Moonsun.

Jag har sagt det förr och säger det igen – din hud är perforerad med små små hål, även ditt huvud. Och hårstrån är som “sugrör”. Använder du schampo och balsam som innehåller till exempel parabener så tänk gärna om. Var rädd om din kropp och ge den det snällaste du kan uppbringa, både i hudvård och hårvård. Det är den totala belastningen som påverkar oss mest, många bäckar små… du vet.

John Masters schampo rosmarin och lavendel.Läs gärna mer om John Masters produkter.
De flesta sorter jag har passar för alla hår, är drygt och – ekologiskt (dessutom behöver/bör du bara tvätta håret max tre tillfällen per vecka – det är allra snällast mot håret, säger min frisör Sussie på  Omtanke). Hon är förvisso mammaledig till lilla Hedra just nu, men hon vet ändå massor om sånt!

Så, vill du slå till på något av dessa julklappstips, sprida välmående och hälsa omkring dig? Du hör av dig via detta kontaktformulär, så skickar jag med Posten eller möter upp dig!

Rött stenhjärta med texten "Omnia vincit amor" - kärleken övervinner allt.…och även om jag vill tipsa om det som ligger nära mitt eget hjärta, känns det ännu som att julen är långt borta. Tids nog kanske stressen ramlar över oss och vi märker att vi springer mellan alla “måsten och borden”… så, andas några långa djupa andetag, finns din plats i tillvaron och hitta din balans. Stå stadigt där du är. Och ha en fin dag.

// Kram Linda

Moonsun – ekologisk hudvård!

Titta noga här nu, för det här bör du absolut inte missa – jag vill tipsa om en fantastisk serie ekologiska hudvårdsprodukter från Moonsun!
Här är några exempel på deras fina produkter, som jag skriver mer om nedan.


Närbild på Moonsun Vitamin C Serum.Bild på Moonsun Beeswax Body Oil.Närbild på Moonsun Body & Hair.

Moonsun består av Mia och Jenny, två kloka och kompetenta tjejer som har en genomtänkt och kärleksfull tanke med de produkter de komponerar och framställer – nämligen att de är snälla mot vår natur, våra kroppar och så rena att de till och med är ätbara. Ärligt talat, vad mer kan vi begära?

Dessutom doftar produkterna ljuvligt och gör huden underbart mjuk – det finns en holistisk tanke bakom och genom allt – vilket är precis i min smak! Därför vill jag dela med mig om detta till andra, som jag gör med information om både ekologisk hårvård och vattenrenare. Vi ska hjälpas åt med att vara rädda om oss själva, tycker jag.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Idag bör vi alla vara uppmärksamma på de  kemikalier och miljögifter som omger oss och belastar våra kroppar, det finns många tveksamma ämnen även (framförallt) i kosmetika – till exempel parabener – och därför bör vi alltså använda så skonsamma och miljövänliga produkter som möjligt!

Huden är ju perforerad, det vill säga att den har små små hål (porerna), vilket innebär att det vi smörjer på huden går ut i blodbanan – det vet ju att läkemedel gör i form av salvor, mot smärta, eller nikotinplåster. Alltså går även kosmetika in i kroppen, ut i blodet och ger i värsta fall din kropp ovälkomna ämnen som den måste hantera och rensa ut, genom levern. Och levern ska vi lära oss att vara rädd om, men det gäller såklart alla kroppens organ och slutligen – att minimera den totala belastningen på vår kropp.

Därför ska vi använda den snällaste tänkbara hudvård vi kan.

Så! Här är ett antal produkter du kan läsa om och bekanta dig med. Du kan läsa mer ingående om konceptet och tanken bakom produkterna på moonsun.se – och gör gärna det! Genomtänkt är fantastiskt och ger tyngd, i min värld.

Logotyp Salong OmtankeDu kan förstås införskaffa produkterna via deras webshop eller klämma och känna på produkterna på söder i Stockholm, där jag brukar hålla till – på:
Salong Omtanke på Krukmakargatan 4,
vid t-bana Mariatorget (uppgång mot Polishuset/Torkel Knutssonsgatan).
Är du intresserad av någon särskild produkt eller att komma dit och titta, boka gärna en tid med mig via detta kontaktformulär.
Nu när ekofrisör Sussie är höggravid och snart mammaledig är det nämligen inte alltid någon på plats, men jag möter gärna upp när jag kan!

Jag kan också skicka produkter till dig mot portokostnad, om du vill.

Texter och bilder nedan kommer från Moonsun, för att de säger det bäst själva – jag kan bara instämma och understryka att jag njuter av härliga dofter, sköna konsistenser och hur mjuk min hud känns när jag använder produkterna.
Äntligen härliga hudvårdsprodukter som känns rätt i hjärtat!
Här är några av dem:

Moonsun Beeswax Body OilMoonsun Beeswax Body Oil
“En härlig bivax olja med inslag av havtorn och en mysig doft av citrongräs och lindblom som gör att den här kroppsoljan binder fukt och stärker huden. Denna fantastiska bivaxolja har många användningsområden. Passar perfekt till torra fötter, torr hårbotten och frissiga toppar. Bra för gravidmagar och skydd till ansiktet vid kyligt klimat. Det är bara att prova sig fram.” Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Beeswax Body Oil här

Moonsun Body & Hair SoapMoonsun Body & Hair Soap
“En ljuvlig tvål för kropp och hår, med doft av kryddig citrus som efterlämnar en ren väldoftande känsla. Använd gärna den här kropp och hår tvålen tillsammans med våra andra kropps produkter, även dom har en kryddig citrusdoft. Då får du en fantastisk doft upplevelse och du behöver inte använda parfym. (…) Rekommenderas även för män vid rakning. Efter rakning rekommenderar vi Moonsun Organic’s vårdande Cream, Oil, Serum eller Lotion.” Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Hair & Body Soap här

Moonsun BodyscrubMoonsun Bodyscrub
“Skäm bort dig själv med denna lyxiga sockerscrub med bland annat kokos, havtorn och härlig doft av  citrongräs som skonsamt detoxar din hud, tillför fukt och ökar hudens cirkulation. Lämnar din hud härligt silkeslen! Smörj in efteråt med Beewax Body Oil.” Bra att använda vid celluliter, för blod-cirkulationen. Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Bodyscrub här

Moonsun Cleansing OilMoonsun Cleansing Oil
“En balanserande antiseptisk rengöringsolja som effektivt löser upp makeup och orenheter i huden. Passar de flesta hudtyper och framförallt en blandhy. Fungerar även bra som rakolja.
Applicera på torrt ansikte, massera upp och tvätta av med rengöringsvampar i ljummet vatten, följ upp med Flower Tonic och avsluta med att applicera Face Oil.”
Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Cleansing Oil här

Moonsun Cleansing CremeMoonsun Cleansing Creme
“En härlig rengöring creme med bla ricin och sheasmör, som skonsamt men effektivt löser upp smuts och orenheter i huden.
Applicera på torrt ansikte massera upp, skölj noggrant av med ljummet vatten. Följ upp med Flower Tonic avsluta med att applicera Face Oil, Vitamin-C Serum eller vår Face Cream.” Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Cleansing Cream här

Moonsun Vitamin-C SerumMoonsun Vitamin-C Serum
“Ett härligt blommigt fuktgivande, serum med bla vitamin C, havtorn, lind och neroli. Serum är en gelbaserad emulsion av bla hydralater, vitaminer,  vegetabiliska och eteriska oljor. Produktens egenskap är att tillföra huden fukt och vitaminer.
Används på rengjord hud morgon och kväll. Gärna tillsammans med Moonsun Face Oil.”
Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Vitamin-C Serum här

Moonsun Face OilMoonsun Face Oil
“En lyxig återfuktande ansiktsolja med rynkhämmande effekter för ansikte, ögon och dekolletage. Innehåller bla havtorn, jojoba, neroli och lindblom. Huden får en fantastisk lyster och en sammetslen känsla. ‘Makes your skin happy’.
Används på lätt fuktad hud morgon och kväll.
Oljan fungerar även som en utmärkt vårdande hårtoppsolja. Framförallt till skandinaviska frissiga toppar….”
Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Face Oil här

Moonsun Flower TonicMoonsun Flower Tonic
“Ansiktsvatten använder vi för att pH-reglera huden och underlätta för ansiktsolja och ansikstcreme att tränga in i huden. Spraya på väl rengjord hud, låt ligga kvar och applicera sedan ansiktsolja eller ansiktskräm. Passar även efter rakning, solbad och på dagarna i torr kontorsmiljö framför datorn!”
Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Flower Tonic här

Moonsun LoveMoonsun Love
“Självklart tar vi med vårt ekologiska och naturliga tänk hela vägen in i sängkammaren och lanserar här två glidmedel, helt naturligt framställda och utan kemiska tillsatser och konserveringsmedel.
Glidmedlen innehåller ekologisk ricinolja som ger ett bra glid, blandat med jojobaoljan, också ekologisk, dessutom har båda oljorna antiseptiska egenskaper, som är välgörande för underlivet. De flesta glidmedel som finns på marknaden innehåller mineraloljor och det är en olja som är svår för kroppen att bryta ner. Vad den gör med kroppen i det långa loppet, är det heller ingen som vet…”
Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Love här

Du hittar fler produkter och information att surfa runt i på moonsun.se

Närbild på en rosaröd hibiskusblomma.Hoppas att du finner denna hudvårdsserie lika intressant som jag – åtminstone vill jag tipsa så många som möjligt om den, för att minimera ämnen som parabener, vilka vi inte bör ha på – eller ens i närheten av – våra kroppar! Ska vi säga så…?

// Kram Linda

Gudagott att (bara) vara.

Åter i Stockholm och jag känner djupt inom mig att det har gjort enormt gott med vila. Ynnesten att som vuxen få ha sommarlov kan jag inte uppskatta nog, tror jag. Gå ut barfota i daggvått eller solvarmt gräs på morgonen. Bestämma en plan för dagen – eller inte. Bara vara.

Blandade ängsblommor och syrener i en kruka på altanen. Mitt hjärta slår glada skutt i bröstet bara jag får vara på denna ljuvliga plats jag envisas med att kallar mitt paradis. Stor tacksamhet. Jag önskar varje människa en plats på jorden som betyder så mycket, som ger energi och glädje. Har du inte det, tycker jag att du ska dagdrömma om den – så kanske den dyker upp i framtiden. En plats som stärker.

Det är något i luften, i naturen där. Och det har jag upplevt sedan barnsben. Sällan har jag tyckt att resan på nästan 6 timmar har varit lång och tråkig, snarare tvärtom – jag får fjärilar i magen efter halva vägen, när bergen börjar torna upp sig vid horisonten… snart där. Snart frid, lugn, fiske, cykelturer, snart frihet. Och den underbara luften, energierna och frekvenserna.

Det bedövande vackra gör mig smått hög på livet. Lugnet gör att jag kan höra mina egna tankar, känna mina egna känslor, likväl som jag njuter av fåglarnas kvittrande och humlornas surrande… lärkan slår i skyn sin drill och solen skiner från klarblå himmel. Det senare brukar inte vara givet, jag är van vid sommarregn (liksom höstregn, en massa snö på vintern och kalla vårregn) eftersom vi bor vid foten av ett berg, där molnen föds – men det bekommer mig inte på samma sätt. För jag är där. Mitt i allt det vackra. Att sedan vädrets makter inte skulle vara med mig, må vara hänt. Eller så är de det, fastän det inte riktigt blir som jag har planerat alla gånger.

Det värsta jag skulle kunna tänka mig är att inte få åka dit alls.

I byn är det underbart att stilla strosa runt i jeans, tröja och gummistövlar (eftersom det ofta regnar). Gå in på Ica, hälsokostbutiken och naturligtvis, byns stolthet – Dollarstore. Butiken som säljer det mesta (varav en hel del jag förmodligen skulle kunna leva utan, också) mellan himmel och jord, både billigt och praktiskt. Jag gör mina små klipp – kopplade till jobbet och min egen lilla strävan att förenkla för människor att leva… roligt!

Glasflaskor i olika modeller och storlekar.Den här gången har jag hittat små glasflaskor med bygellås, perfekta för mig att testa som så ofta packar med mig matlådor och resekost… och jag är inte så förtjust i plast. Den ena varianten är “platt” i formen, som en fickplunta. Mycket bra! Du förstår ju… så här ser mitt liv ut för tillfället – det är förbannat kul. Allt som förenklar är välkommet.

Ceriserosa och lila kylklampar av mindre modell.På Ica hittade jag tvåpack frysklampar modell mindre – i ceriserosa! De finns nog över hela landets Ica-butiker, men jag hittade mina här. Och ett par i lila. Så mycket mat som jag lagar och bär med mig, är det superkul att hitta förenklande och roliga produkter att tipsa vidare om. Ja. Lite så…

För det är precis det som kallas att “ladda batterierna”När maskineriet känns nedgånget och gnisslar, är det dags för själslig rengöring.Och att få jobba fysiskt med gräskrattning, blomsterplockning eller gå långa promenader med vyer som fullständigt tar andan ur mig. Det är så vackert att det nästan gör ont ibland, är inte det märkligt? Undrar vilken sträng det slår an inom mig, egentligen…

Men jag har även jobbat hårt. Mitt i all sommarprakt, det gula, gröna, det blåa och färggrant blomstrande – har en liten och grundläggande inspirationsbok (kokbok) i läkande kost börjat ta form. Oklart ännu var det kommer att landa – lite för självkritisk, då – men jag har försökt planera upplägget.
Jag vill så gärna sätta ihop en manual till hjälp för dem som vill ändra på sin kosthållning, en aning. Ge små tips, idéer och små handfasta råd liksom jag själv behövt, kommit fram till och lärt mig på egen hand. För det är en djungel och flertalet kostkrig pågår där ute, så lite hjälp är inte fel…

Utsikt från "sommarkontoret" över berget och grönskan.Eftersom solen har förärat mig med sin närvaro, har jag kunnat lyfta ut “kontoret” på min lilla, vackra altan och skriva i det gröna. Jag kan konstatera att utsikten från arbetsplatsen har varit okej. Snäppet mer avkopplande än ett kontor i Stockholms innerstad, skulle jag säga. Kanske lite bättre luft också. Fler fågelkvitter. Lite mer sjöutsikt (om jag orkar vrida på huvudet). Och färre bilar. Vilken arbetsplats!

Jag har suttit och tittat på citronfjärilar och blommor. På den vackra grusvägen utanför huset, upp mot det majestätiska berg vi bor vid, blundat mot solens strålar och andats. Det har varit gudagott att (bara) vara.

Men. Det är dags att möta klienter igen, i både sommaryogaklasser och personlig yoga i enskilda sessioner – det ser jag också fram emot. Veckan börjar med ett väldigt viktigt steg, för min närmaste och fortsatta framtid som funktionsmedicinare. Jag kommer förmodligen att nämna det både en och två gånger framöver här på hemsidan. Nu börjar det, liksom. Phew! Måste springa till bussen – dessa fantastiska kontraster… Eventuellt blir det ännu en vända till Jämtland till innan höstens jobb drar igång på riktigt! Time will tell.

Jag önskar dig en fortsatt underbar och förtrollande sommar!

// Kram Linda

Varför vattenrenare? Därför.

Turkost poolvatten, med regn som ringar på vatten.Apropå lite uppfriskande regn, tänkte jag ta tillfället i akt och slå ett slag för rent vatten och enkla, effektiva vattenrenare – att använda hemma, i stugan eller ta med på resa (särskilt nu i sommar).

“Varför då? tänker du nu.
“Svenskt kranvatten som är så bra!”

Nja, det råder delade medningar om det. Nu är det hög tid att vakna till och lära sig mer om det kranvatten vi har och dricker av. Jag hade själv inte en aning om detta fram till alldeles nyligen, men jag vill dela med mig av min nya kunskap till dig. För att vi, även vuxna men särskilt barn, påverkas mycket av detta.

Läs gärna ända ner i botten – för en upplyftande lösning på problemen. (Jag rekommenderar enkla och effektiva vattenrenare.)

För det är ju så här, att:

* Det kommer ständigt larm om att det finns läkemedelsrester (tex hormoner som följer med urinet ut i avloppen), kemikalier och tungmetaller i det vatten vi dricker tillvardags.
* Våra rörledningar byts ut mycket sällan, vart 130:e år när det borde vara
30-60 år, och de innehåller allehanda avlagringar men även asbest och  koppar… vilket inte bör finnas i större koncentrationer i våra kroppar.
* Parasiter, bakterier och virus är annat som vi inte vill ha i vårt vatten.
* Även droger  har påträffats i dricksvatten.

Turkosfärgade vattenglas med vatten.“Men, reningsverken då?” säger du.
“De tar väl bort en hel del?”

Jo, det frågade jag också och svaren var hyfsat oroande. Tyvärr och faktiskt.

Här kan du läsa läsa information från Landstinget i Dalarna (2006), där miljökemisten Nicklas Paxeus vid Gryyab – ett av landets största reningsverk -berättar att man undersökt hur läkemedel tas om hand i reningsprocessen. Man påvisade över 20 aktiva substanser i det renade avloppsvattnet. (källa: ecoop.se)

Vad säger du om jag påstår att självaste miljödirektören vid Stockholms läns landsting, Åke Wennmalm, varnar sina egna barn för att dricka kranvattnet, i en intervju i Metro redan 2007? Och detta för att “reningsverken kan inte ta bort läkemedlen och de går direkt ut i stockholmarnas dricksvatten”. (källa: ecoop.se)

Börjar det kännas intressant att rena ditt kranvatten…?

Vidare kan du läsa en artikel i GP (Göteborgsposten) av Agneta Granberg (M), kommunalråd och vice ordförande i kretsloppsnämnden i Göteborg, som 2009 varnar för att vattnet blivit sämre på senare år och att det finns ökad risk att göteborgarna smittas av svåra sjukdomar – det finns ökad risk för spridning av parasiter och virus genom dricksvattnet. Det klordoser som tillåts idag som tillåts idag biter inte på parasiter och virus. (källa: ecoop.se)

En studie från Örebro Universitet 2009 som publicerats i Science of Total Environment, visar enligt professor Per-Erik Olsson att läkemedelsrester i vatten påverkar mänskliga celler – även läkemedel i mycket låga koncentrationer har effekt och att de tillsammans har en större effekt än var och en för sig. Han menar att alla läkemedel som släpps ut i naturen bör betraktas som föroreningar och att många av dessa finns också i dricksvattnet. (källa: ecoop.se)

I den vetenskapliga tidskriften Lancet kan man läsa om en viktig rapport från två forskare som presenterat en sammanställning av över 200 kemikalier som har en bevisad hjärnskadande effekt på vuxna vid förgiftning. Forskarna varnar nu för att flera hundra vanliga industrikemikalier kan påverka utvecklingen negativt hos foster och spädbarn. De hävdar att vi står inför en tyst pandemi där miljontals barnvärlden över redan har drabbats av hjärnskador…  (källa: ecoop.se)

Slutligen finns här en artikel från Kalmar 2009, om hur man funnit spår av narkotika i dricksvattnet. Och oavsett om det sägs vara “farligt” eller ej, ska det inte befinna sig i våra kranvatten…

Skiss på hur microspiralfiltret fungerar.…men det börjar definitivt räcka med information för mig. Jag fattar.

Så, vad gjorde jag för att undvika detta?

Jo , jag hittade en bra leverantör och investerade i en enkel och naturlig vattenrenare med effektiva microspiraler – som jag tyckte inte kostade skjortan och halva byxbenet. Läs gärna om hur själva microspiralfiltret fungerar, hur det släpper vatten genom sina avsmalnande spiraler och fångar upp skadliga ämnen (se bilden), samt vilka typer av rening man bör avstå ifrån, om man har möjlighet.

Men köp inte rakt av mina åsikter, var kritisk och skapa dig en egen uppfattning.

Jag upplever det naturliga microspiralfiltret prisvärt, från ca 450 kronor med lösa patroner/filter för byte med tiden och det gör att jag vill dela med mig av denna information till dig/er, familj, släkt och vänner, samt kanske framförallt – våra barn! Vår framtid. Det handlar om oss.

Här är några exempel på varianter; Aquarious kanna med filter för 495 kronor eller Amigo okrossbar resekanna med filter för 495 kronor (patronen räcker till 500 liter, ny patron kostar 129 kr).  Euro vattenrenare för montering på kranen, för 695 kronor (filtret räcker till ca 3000 liter vatten, ett nytt kostar 149 kr) och G1:an – storsäljaren för 1990 kronor som står på diskbänken och har en kapacitet för 25.000 liter vatten (ett nytt filter kostar 595 kr).

Läs gärna mer om olika sorters filter och vattenrenare, tex duschfilter, eller vattenrenare att montera under diskbänken, på  naturligvattenrening.se

Bild på vattenkannan Aquarious, i blå och transparent plast.

Bild på vattenrenaren Euro.Bild på G1:an, vattenrenare för diskbänken.

Amigo, okrossbar resekanna med filter.

 

Beställ din favorit bland vattenrenare hos dem eller mig – huvudsaken är att du tänker över detta noga och inser allvaret vi alla står inför. Det blir allt viktigare att dricka rent vatten, för våra kroppars skull – ända ner på cellnivå!

Och om inte annat, tänk på alla de barn som kan bli hjälpta av rent vatten. Tänk på att som det ser ut idag, skulle vi kunna fiska upp ett glas vatten ur toaletten och dricka… sprid gärna informationen vidare till dem du tror kan ha nytta av en vattenrenare – hellre en mindre vattenrenare än ingen alls.

Här är en lista på reningskapaciteten från tester, gjorda på främst G1:an. Kannor och vattenrenare med samma filter har dock snarlika resultat.

Lista på reningskapacitet för microspiralfiltret.

 

 

 

 

 

 

 

Euro blandare, alla delar i en liten låda.Har du frågor som bubblat upp om dessa vattenrenare inom olika användningsområden eller vill du ha en vattenrenare skickad mot porto?

Tveka inte att kontakta mig via detta  kontaktformulär.

Varmt välkommen!

// Kram Linda

Ekologisk hårvård & vattenrenare – för ett renare liv!

Jag har nu möjlighet att förmedla både ekologisk hårvård och en smidig vattenrenare till den som är intresserad av rena produkter och rent vatten.

Närbild på en vattenrenare på en köksblandare.Under vattenrening skriver jag om vikten av renat vatten – kroppen är skapad för just vatten och att annat vi dricker är antingen en bonus eller en skuld… har du tänkt på det? (Vet du ens om det?)

Läs gärna mer om vattenrenare här.

Jag hade inte en aning om hur mycket vatten faktiskt betyder för hormonbalansen, matsmältningen, ämnesomsättningen, nervsystemet – för helhet och hälsa!

Läs gärna mer om vatten och vätskeintag, dess betydelse för kroppens balans.

 

Bild på en svart schampoflaska; lavender och rosmarin.Dessutom är det viktigt att vara mån om vad du tillsätter både håret och huden – att göra ekologiska val även inom hygienartiklar!

Läs gärna mer om de fantastiska ekologiska hårvårdsprodukterna från John Masters som jag förmedlar!

Bild på vit flacka med svart kork; citrus & neroli balsam.

Är du intresserad av att jag skickar vattenrenare eller hårprodukter till dig mot portokostnad? Till exempel: två flaskors vikt går på runt 50 kronor i porto, så även vattenrenaren.

Kanske kan du hämta upp dem i Stockholm om du bor i närheten? Kontakta mig gärna!

Varmt välkommen.