Category Archives: Vattenrening

– Om vikten av vattenrening för hälsans skull. –

“Drogat vatten” som rubrik…

Jag tycker ju om att anknyta till aktuella ämnen, sådant som jag brinner för i mitt lilla hörn av Universum. Och jag är galet förtjust i vattenrenare, så döm om min förvåning när jag i förra veckan såg ett inslag i Nyhetsmorgon som hade rubriken “Drogat vatten”…

Turkosa vattenglas med filtrerat vatten i.Man pratade om hur avloppsvattnet påverkas av läkemedel som har passerat våra kroppar, och att man nu i Linköping har hittat en metod att rena detta vatten (med ozon förvisso, jag vet inte hur det påverkar i sin tur) – men bara det faktum att rubriken var “Drogat vatten” fick mig att… gapa.

Kvinnan som intervjuas i inslaget talar bland annat om hur rester av p-piller i vattnet kan få fiskar att byta kön, och det är inget nytt att östrogen från p-piller påverkar fiskar negativt. (Men att de säger det och skriver ut det!)

Jag pratar ofta om detta ämne och rekommenderar att man införskaffar en vattenrenare, för att ta hand om det vatten man dricker. Inga konstigheter. Men nu kom det svart på vitt i ett nyhetsinslag, vilket ger det ännu mer kraft.

Här pratar man om ett hot mot djurliv och just fiskar, men människor då? Man vet att västvärldens flickor kommer i puberteten allt tidigare, kan det bero på hormoner i vattnet vi dricker? Sista länken är ett inlägg (förvisso från en blogg), men även om det inte är vetenskapligt bevisat tål det att tänkas på.

Ringar på en vattenyta.Personligen refererar jag ofta och gärna i mina kostkurser eller hälsoundersökningar, till denna artikel i Metro om Åke Wennmalm, miljöchefen som varnar sina barn för dricksvattnet som innehåller läkemedelsrester – inte minst sina söners gravida flickvänner. Och detta var redan 2011.

Vi anser fortfarande att vi har det bästa och renaste dricksvattnet i världen, att det bara är att dricka ifrån kranen. Och det är till viss del sant, det är sämre på många andra platser i världen. Men 2008 gjordes en internationell studie som visade att Stockholms kranvatten var sämre än New Yorks, Amsterdams och Hong Kongs… Man räknade till tre olika smärtstillande och blodtryckssänkande mediciner i vattnet. Kanske har det hänt en del idag, men det är intressant.

Euro vattenrenare till kökskran.Så vad ska man då göra för att få rent vatten? Jag rekommenderar en vattenrenare med mikrospiralfilter. Att montera på kranen eller en vattenkanna, se gärna modellerna här. Du kan kontakta mig om du vill att jag ska ta hem, så att du kan komma förbi Havregatan i Stockholm  (Södermalm) eller i Märsta för att hämta dem.

Varför slår jag så hårt på trumman om detta? För att vatten är livsviktigt. Och jag tror på att avlasta kroppen så att organen kan och får utföra sina funktioner, på allra bästa sätt. Det här är en påminnelse, för den som vill ta emot den. För jag blev som sagt själv förvånad när jag såg rubriksättningen.

“Drogat vatten”. Det kändes bara inte helt bra. Eller hur?

// Kram Linda

Vem ska rena ditt vatten?

I veckans nyhetsflöde fick vi veta följande: Tekniken för att stoppa läkemedelsrester i våra vatten har funnits i tjugo år. Men kommunerna måste ta tag i frågan för att något ska hända.

Läs de två meningarna ovan igen. Och så en gång till. (Kanske igen?)

Turkosa vattenglas med filtrerat vatten i.I tjugo (20) år har man alltså vetat att vattnet i våra avlopp bör/behöver renas från läkemedelsrester och man vet hur man ska göra, enligt denna artikel. Men det finns ingen lag för det, så det händer inte. Alltså, jag vet inte – personligen behöver jag inte att de skapar en lag för det – jag är mer nyfiken på hur många som sitter och väntar på att någon annan ska lösa problemet? Utan att se om sitt eget hus. Fastän dessa fakta poppar upp.

Men mängden läkemedel vi släpper ut beror ju också på hur mycket läkemedel vi konsumerar – och hon frågar sig också om det inte är dags att ändra livsstil.

– Vi ökar det, vi ökar det, för varje år så ökar vi mängden läkemedel vi använder. Och det är ju en indikator på hur samhället mår i stort, säger hon.”

Många vet fortfarande inte om det, men idag är det ingen hemlighet att de stora reningsverken inte kan fånga upp alla de ämnen som våra kroppar skulle behöva undvika. Alla känner eller vet vi nog någon som har problem med hormonbalansen. (“Hormonisk? Inte särskilt…”) Med de kognitiva bitarna. Vi pratar mat och socker, men hur många tänker “vatten“? Du som läser detta kan härmed utöka tankens utrymme. Tänka ännu längre.

Jag har hittat och förmedlar en sorts vattenrenare (såvida man byter ut filtren med jämna mellanrum, så att de är effektiva nog), men välj nån variant som passar bra för dig – hellre än ingenting. Det är ingen hemlighet att det nu finns hormoner i vattnet, eller antidepressiva medel, droger och kemikalier, tungmetaller och i Uppsala / Enköping / Värmdö samt vissa andra ställen hittas även: uran. Det finns naturligt i berggrunden, men vi bör inte ha det i kroppen…

Sockrade geléhjärtan - godis i en hög.Behövs ett lagförslag för att göra någonting åt detta själv? Precis som vissa anser att det bör vara högre skatt på socker och fett? Jag är nyfiken. Jag, som själv brottas med ett sockersug sedan barndomen, men jag kan inte för mitt liv se meningen med lagar för sådana saker. Jag gillar ändå eget ansvar.

Och var hamnar vi med förbud? Jag gillar att vi har alla möjligheter i världen (nästan) att skapa den verklighet vi vill leva i, att vi slipper sitta och vänta på att “någon annan” ska göra det åt oss. Som i den fantastiska Värvet-intervjun med Kristoffer Appelquist, där han pratar om att vi som folk är vana vid att gå och sätta oss på Arbetsförmedlingen för att någon annan ska se till att vi får ett jobb… lyssna gärna. Otroligt bra. Jag har inget emot Arbetsförmedlingen heller, de har hjälpt mig mycket, men vi har så mycket kraft inom oss att vi inte behöver reducera vår kompetens till att sitta och vänta.

Jag vet inte. Något av det första jag lärde mig säga som barn var “kan själv”. Jag är född entreprenör och startade mitt första företag 1996. Det spelar kanske in, för om jag tänker tanken att jag skulle sitta och vänta på att någon annan skulle stifta lagar för att rena mitt dricksvatten… nja…ej. Det skulle inte fungera. Jag skulle inte ha något emot filtrering av dricksvattnet, men jag har ju gjort det själv sedan flera år tillbaka. Jag väntar inte.

Så tack, för yttrandefrihet. Handlingsfrihet. Eget ansvar. Ambitioner. Tacksamhet.

Jag gillar det.

Nu önskar jag dig en fin helg! Själv ska jag sitta i skolbänken och hårdplugga från morgon till kväll när glutenexperten från USA, Tom O’Bryan, förärar oss med ett besök och tar med sig en spännande utbildning. Det lär bli ett litet inlägg om det i nästa vecka…

// Kram Linda

Kalla, blöta och giftiga fakta om dricksvattnet.

Du såg kanske Kalla fakta härom kvällen om det förgiftade dricksvattnet? Jag vill bara påminna om att det finns möjligheter att själv minimera ämnen som PFOS / PFAS i sitt eget vatten hemma… lösningen här stavas i min värld “vattenrenare“.

Vi befinner oss i en tid där vårt dricksvatten är långt ifrån så rent och friskt som vi alltid har trott. Och ju förr vi vaknar upp och gör någonting för att skydda oss själva (ja, så långt har det tyvärr gått) desto bättre kommer våra kroppar att må i förlängningen. Det här är en reell verklighet. Det finns fakta – kalla sådana – och om vi fortsätter att tro att vårt rena kranvatten är bland de bästa i världen, så kommer vi att få allt större problem…

PFAS (perflourerade alkylsubstanser) som det talas om är, har bevisats vara hormonstörande. Sköldkörteln, som är en så stor del av hormonbalansen, störs. Det kan ge många diffusa och underliga symtom, som inte syns någonstans. Men är det något vi vet idag, är det att våra hormoner måste vara i balans för att kunna känna oss harmoniska och även kunna vara fertila. (Det är många som behöver hjälp idag med att bli gravida efter att ha försökt i många år.)

Allting inom oss hör ihop och om vi belastar en del av kroppen, kommer alla andra att påverkas. Det kan vi vara säkra på.

Svarta siluetter av träd mot en stålgrå himmel.Djurförsök har visat att dessa ämnen bidrar till cancer i testiklar, njurar och lever – då har man dock mätt upp till 500-1000 gånger högre värden än hos människor. Men jag tycker att det känns olustigt i alla fall. Att sköldkörteln belastas och att immunförsvaret störs är inte det minsta bra.
Är det något vi bör ha starkt och i fas idag så är det just hormoner och immunförsvar. Motståndskraft.

I detta fall som Kalla fakta pekar på initialt, är det PFOS i brandsläckningsskum som gått ut i naturen, ner i grundvattnet och till vattenverk som ska leverera “rent vatten” in i våra hem. Det är dags att reagera nu. Här nämns att problematiken påträffats i Kallinge, Ronneby, Tullinge, Uppsala och Båstad. Idag ska vattnet gå att dricka igen, men personligen tycker jag ändå att det känns lite som rysk roulett att lita på det…

Hur mycket gifter är du beredd att dricka upp?

Turkosa vattenglas med vatten i. Kom ihåg att vatten ÄR det mest hälsosamma vi kan dricka. Kroppen vill inte ha något annat än just vatten (nej, varken läsk, juice, kaffe, te eller alkohol), för att det duschar och städar oss inifrån och inuti. Det hjälper cellerna att vätskas upp (eller vill du hellre ha klibbig läsk i cellerna?), hjälper blodet och hormonerna att flöda inom oss. Är det “torrt” funkar det inte lika bra. Vi behöver vatten för balans och välbefinnande. Så enkelt är det.

Men det kräver att vattnet är rent och kemikaliefritt. 

Vill du läsa mer om varför vattenrenare (som finns i flera olika modeller) är en billig och viktig investering? Det är ingen “rolig” läsning, men den är verklig och långt ifrån påhittad. Tyvärr.

Varför vattenrenare? Därför? och Hur mycket droger blir det, tro…?

Hör av dig via detta kontaktformulär om du vill ha hjälp med att hitta en passande vattenrenare för dig.

Jag önskar dig en fin helg, med rent och friskt vatten.

// Kram Linda

Nyhetsflöde och ekologisk mat – det “nya vanliga”.

Jag brukar “roa” mig med att reflektera lite över samtidens nyhetsflöde och sådant som är kopplat till det jag jobbar med och har en åsikt om. Nedan är en liten lista över senaste tidens rubriker… och lite att fundera kring. Vad anser du…?

Bönbiffar med grönsaker och dressing.Ännu mycket socker i barnens mat” 140922
Ja det kan man säga, även om det tydligen har minskat de senaste 10 åren. Att det finns mycket socker i flingor är kanske ingen överraskning för alla, men det som är dolt i vanlig mat är klurigare. I färdigmat och helfabrikat, till exempel. Mitt råd är att själv lära sig laga mat från grunden av rena råvaror. Det finns egentligen ingen genväg. Låt det ta tid, planera om och prioritera. Sockret kommer aldrig att försvinna av sig självt, vill vi se över våra tallrikar för att dämpa insulinpåslag och undvika insulinresistens, så behöver vi ta ansvar för våra val i vardagen. Men det är värdefulla val, viktiga för framtiden.

Smakade sportdryck, Susanna fick stroke” 140919
Jag har skrivit om energidrycker förr, men dessa larm om sportdrycker är värda att uppmärksamma. Särskilt om de “innehåller beta-fenetylamin, ett amfetaminliknande ämne som kan ha kopplingar till hjärnblödning, koffein och taurin.” Och jag vill vara tydlig med att ordet “kosttillskott” används i texten. Det finns ingen som helst likhet med detta preparat och de kosttillskott jag använder; som är forskade på för att balansera kroppens funktioner optimalt. Här är lite mer information om den diffusa gränsen mellan kosttillskott och läkemedel från Läkartidningen, som kan vara bra att känna till.

En tallrik färgrik och blandad "läkande kost".Stort intresse för DNA-anpassad diet” 140930
Det här är väl spännande?! Allt fler är positiva till att äta en DNA-anpassad diet. Jag gör inga DNA-tester, men utgår ifrån var och ens blodgrupp – bara den säger en hel del om kroppen. Och detta leder allt mer in på vägen att äta individuell läkande kost… inte sant? Det gläder mig att allt fler förstår kopplingen mellan den egna hälsan och det vi äter, så det ska bli intressant att se om detta växer… jag anser att det gör det redan.

5 obehagliga bieffekter av light läsk” 140919
“Israeliska forskare har kommit fram till att konstgjorda sötningsmedel försämrar kroppens förmåga att hantera blodsocker.”
Viktig information för den som främst räknar kalorier och tänker att “light”-produkter inte påverkar kroppens reaktion på socker. End of message.

Närbild på en avokadohalva med kärnan kvar.5 skäl till varför du ska äta den” 140922
Jag älskar fördelarna med avokado och äter det gärna och ofta. Men jag anser att det inte gäller för blodgrupp O eller B – eftersom vi genom blodet skiljer oss åt på enzymnivå. Därför är det så svårt att generalisera, kanske kan vi överväga tanken på att det handlar om att äta en individuell kost? Att lära sig så mycket som möjligt om sin egen kropp, sina egna förutsättningar (inklusive eventuella svagheter) för att balansera sin egen kropp optimalt. Allt är inte bra för alla. Det är i alla fall vad jag anser.

För mycket mögelgift i vanlig juice” 140928
Enligt ett test gjort av Råd & Rön, har mögelgiftet patulin – som visat sig kunna ge skador på nervsystemet – hittats i två sorters äppeljuice: “Äppeljuicen (…) innehåller mer mögelgift än vad som är lämpligt för små barn. Mögelsvampar som angriper frukt och bär kan bilda giftet patulin, och rester av giftet i juicen kan påvisa att frukt av sämre kvalitet har använts.
Djurförsök visar att patulin bland annat kan orsaka skador på nervsystemet, och enligt EU:s regler får äppeljuice max innehålla 50 mikrogram per liter. Om juicen ska drickas av småbarn är gränsen 10 mikrogram. I två av de testade juicerna överskreds alltså patulinhalten på 10 mikrogram och detta ger avdrag i slutbetyget.”
Det finns ingenting med juice (oavsett frukt) som jag rekommenderar, då det är sött, insulinhöjande och om man ser till apelsinjuice så försvinner C-vitaminen inom 15-20 minuter, såvida den inte är alldeles nypressad från färska frukter. Men det är ändå sött! Kroppen vill endast ha en dryck – nämligen vatten. Den behöver ingenting annat. Läs mer om vattenrenare nedan.

G1 - en vattenrenar-modell att placera ovanpå diskbänken.Läkemedel i avlopp bekämpas med ozon (och bekämpas med ozon) 140922
Jag ger mig inte in i någon diskussion här kring hur ozon påverkar oss (eftersom jag inte kan det), men fastnar vid orden “läkemedel i avlopp” och vill påminna om att det finns vattenrenare som hjälper till att minimera detta. Vilket vattenverken faktiskt inte klarar av. Hormoner från p-piller, hjärtmediciner och ångestdämpande medel kan vara klokt att avstå ifrån, om vi inte personligen blivit ordinerade detta. Milt sagt. Tänk om barn får i sig detta av att dricka vårt vatten…?

Ökad risk för fraktur med medicin 140910
“Medicinering med den vanligaste typen av läkemedel mot benskörhet ökar dramatiskt risken för att drabbas av stressfraktur på lårbenshalsen. Det visar en svensk studie som publiceras i medicintidskriften New England Journal of Medicine.” Min personliga reflektion är: förebygg! Se till att leva på ett sådant sätt att du kan undvika benskörhet eller: om du vet om att du har en genetisk svaghet: stärk din kropp. Balansera allt du kan för att slippa gå mot benskörhet. Det är i grund och botten till stor del en pH-värdesfråga, så vi kan påverka mer än vi tror. Vad jag anser? Sikta på en individuell kosthållning som till stor del bygger på tanken kring blodgruppskosten

Till slut: jag blir glad av den här reklamfilmen från Coop. För att jag tycker att det är så korrekt; så har man ju odlat i tusentals år (utan bekämpningsmedel). Jag väljer helst av allt ekologiskt, “det nya vanliga”, så långt jag kan. Gör du?

// Kram Linda

Hur mycket droger blir det, tro…?

Det här med vattenrening kan kännas aningen aktuellt nu, eftersom det står någonting om det i media var och varannan dag. Och jag brukar nappa på det, eftersom jag vill att andra ska veta vad vi kan välja eller välja bort i våra liv.

I veckan kom ett nytt larm om droger i vattnet, över 90.000 doser cannabis en vanlig onsdag i Stockholm. Detta handlar alltså om det avloppsvatten som går till reningsverk, vilka inte har kapacitet eller möjlighet att rena allt vatten… och kanske känns det för ett ögonblick lite lockande att surfa på den vågen och ta en rejäl klunk av vattnet, men skämt åsido… vän av ordning (i detta fall jag) är bekymrad över det som inte borde vara i vattnet. Som ändå är där.

Ringar på en vattenyta.För att det påverkar oss ner på cellnivå. In i minsta beståndsdel. Precis som rester av läkemedel från hjärtmediciner och hormoner från p-piller, som även de kissas ut i avloppet. Bland annat. Vilken cocktail vi har inom räckhåll, va? Det är rätt otroligt, när man tänker på det. Vuxna kan få stå för sina val och ta konsekvenserna, men barnen? Och de gamla? Eget ansvar är en sak, att inte vara medveten en annan. När vi väl vet är det svårt att backa tillbaka och låtsas som ingenting…

Här knarkar stockholmarna mest, säger de. Jag undrar osökt; “…och hur mycket knarkar jag?” Hur mycket av detta får jag i mig, i mitt dricksvatten från kökskranen? Om jag inte redan hade haft en vattenrenare. För ju fler larm som kommer, om kemikalier omkring oss (som sköljs ner i vattnet), bisfenol A (från relining av rör) och liknande, desto säkrare kan vi vara på att det kan vara en god investering att skaffa sig en egen vattenrenare. För då vet jag iallafall hur MITT vatten ser ut, i mitt hem. Det känns skönt.

I maj 2013 gick man i Gävle ut med information om stora mängder cannabis i avloppsvattnet, på lördagkvällar. I artikeln står bland annat:  “Svaret blev att under de tolv timmarna i både januari och mars uppmättes 1230 doser cannabis, eller 30 doser per tusen invånare i Gävle.” Jag lägger egentligen ingen vikt vid hur många som använder det och varför, däremot är det risk för att många som inte vill nyttja cannabis får ta del av det – utan att ens veta om det. Och avloppsvatten och dricksvatten är inte riktigt samma sak, men det är alltså erkänt svårt att få bort allt i reningsverken och därmed leder det till dricksvattnet och ja… you do the math. Skål.

Fyra turkosfärgade vattenglas, varav ett liggande med vatten på bordet.Jag ska nog ge mig här. Du som hört mig eller läst det jag skrivit förut, vet vilken vikt jag lägger vid vatten, och särskilt rent vatten – som är nummer två efter rent syre – för att vi ska kunna må gott ända ner på cellnivå. Eller bara leva, alls.
Inga konstigheter där.

…vill du läsa vidare och lära dig mer om detta? Här är några av mina tidigare inlägg på samma tema, om just vikten av vattenrening: 

Varför vattenrenare? Därför
inlägg publicerat 2012-06-01

Nya larm om cancerframkallande ämnen i dricksvatten
inlägg publicerat 2012-12-09 

Allt sämre dricksvatten – igen
inlägg publicerat 2013-09-12

Så, vad kan man göra då? Är det bara nattsvart nu? Inte alls.

Ju mer vi lär oss, desto mer medvetna val kan vi göra. Jag har funnit en härlig serie vattenrenare, i olika utförande men med samma effektiva mikrospiralfilter, till ett rimligt pris. Att sätta på kranen i köket. Eller en vattenkanna. Eller ett duschfilter. Eller något annat. Det är mitt tips. För dig och din hälsa. Vi ska veta att det finns alternativ.

Vill du ha en vattenrenare skickad mot porto, så mejla mig här.

En bild (foto: Scanpix/Aftonbladet) säger mer än lite drygt 600 ord… inte sant?

Bild från Aftonbladet på temat cannabis i dricksvattnet.

Jag önskar dig (naturligtvis) en fin, drogfri dag.

// Kram Linda

PS. How about them kolibakterier i dricksvattnet? Stackars restaurang, det låter inte så väldigt lockande att sitta och äta med avföringslukt i lokalen. Hoppas det reder ut sig för dem snarast. (Vattenrenare, någon?) DS.

En julklapp från hjärtat.

Allvarligt talat, jag är definitivt inte för julklappskommers. Det är flera år sedan vi slutade tok-köpa julklappar i släkten, till förmån för en genomtänkt lek med en julklapp var. Tid för umgänge och spel som samtidigt är ekonomiskt = bingo.

Men. Om det är någon där ute som  i dagarna (mot all förmodan) känner sig tvingad att inhandla en julklapp, så vill jag komma med ett – i mina ögon – värdefullt och meningsfullt tips: en vattenrenare i någon form.

Om vi svenskar beräknas köpa julklappar för över 16 miljarder (!) och e-handeln väntas slå rekord, så hoppas jag att det blir en hel del genomtänkta julklappar. Sånt som slipper stå och skräpa i en hylla eller ligga dolt längst in i en garderob.

Och vad är mer värt än en present som gör gott för hälsan?

Euro vattenrenare för kran.Amigo resekanna.

Vattenrenare G1 för diskbänk.Det är en julklapp vald med hjärtat, som skyddar mot exponering av kemikalier, tungmetaller och läkemedel som vi kan få i oss mot vår vilja – eftersom det finns i våra kranvatten. Jag vet, det är ingen rolig verklighet vi lever i (med relinade rör och bisfenol-A) om man inte vill veta sånt. Men vi befinner oss mitt i den, så det är bara att sätta sig i båten och ro den i land… vi har trots allt möjlighet att göra nya medvetna val.

Fyra turkosfärgade vattenglas.Det larmas idag på nytt om gifterna i barnens leksaker och vi vill naturligtvis se till att välja bort det värsta, men kom ihåg att också dessa ämnen (ftalater finns bland annat även i mjukmedel) sprids i vårt vatten. Vi vuxna kan göra medvetna val, vi bör även erbjuda barnen filtrerat vattnet.

Vill du få en vattenrenare skickad mot porto? Kontakta mig här: skriv mejl!

(…om du inte vill ge bort en matbok i julklapp förstås: 1.Grunderna i läkande kost, till exempel – det är ett annat hett tips. Vilket överraskande många verkar tycka hittills. 😉 Roligt! )

Simma lugnt inför jul- och andra helger. Andas medvetet. Söker du avkoppling, håller vi En kväll i stillhet inför jul som ett stilla avbrott mitt i julstök, julmat och julstädning – onsdag 18/12 kl 18-20Saturnus Friskvård i Märsta. Vi erbjuder yoga, meditation och gongspel för 300 kronor. Det finns ett fåtal platser kvar, önskar du/ni vara med, så mejla via detta kontaktformulär.

Eller kanske ett presentkort på Medicinsk Yoga, hälsoundersökning eller en individuell kostrådgivning? Hälsa är en kärleksfull gåva.

Jag önskar dig en fin Lucia, helg och tredje advent.

// Kram Linda

Bisfenol-A i dricksvatten – av relining.

Åh, jag kan skatta mig lycklig. År 2005 (tror jag det var), bodde jag i en söt liten lägenhet på 40 kvm söder om söder, som renoverades med ett stambyte och dessa rör kläddes som av en händelse med plast på insidan – det som kallas för relining. Rören rensas och fodras, istället för att byta ut hela rören.

Men jag bodde bara ett par månader (om jag minns rätt) i den lilla lyan efter det, innan jag blev sambo och flyttade till ett större boende och det känns ju inte bra med de relinade rören så här i efterhand, men TÄNK om jag bott där än idag…

Turkosfärgade vattenglas med dricksvatten i.Det har skrivits mycket om detta i media de senaste dagarna. Man har nämligen, i samband med en utredning av Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket, funnit att dessa plaster i rören innehåller bisfenol-A, ett hormonstörande ämne som påträffats i många lägenheters dricksvatten: “Tusentals kan ha bisfenol i dricksvattnet“. Oj. En liten misskalkylering, kanske. Inte skulle väl dricksvattnet bli någonting vi måste fundera över att rena…? Troligen inte.

Men nu säger Kemikalieinspektionen “Vi har ingen kunskap om bisfenol A-husen“, de vet inte vilka hus det handlar om som kan vara utsatta.

Och det är väl på sätt och vis bra att de erkänner detta – då finns det möjlighet för oss att göra medvetna val utifrån den vetskapen. Jag rekommenderar ju gärna egen vattenrenare. För var och en egentligen, inte bara för dem som misstänker just bisfenol A. Jag har skrivit om det förr (i bland annat “Varför vattenrenare? Därför.“, “Allt sämre dricksvatten – igen” samt “Nya larm om cancerframkallande ämnen i dricksvatten“)  – och kommer förmodligen att påminna om det igen – eftersom det kommer upp i media. Om och om igen.

En grön daggkåpa med en vattendroppe i.Nyligen visste jag själv ganska lite om vatten och vattenrening, men idag vet jag mer och ser hur saker och ting dyker upp och återkommer igen – synkronicitet?  är det månne slumpen? (Personligen tror jag ju på det förra.) Det känns bara så viktigt att upplysa om, för att lära mer om ämnet. Läget.

Nu när jag jobbar mer med hälsa och hjälper människor till balans är det här en ny stor del av detektivarbetet. Jag bör fråga ifall klienter vet hur deras rör ser ut, om de vet ifall de “relajnats” med plast… för några år sedan vore den frågan väl helt otänkbar. Men det är vad funktionsmedicin handlar om, att räkna in alla tänkbara sorters påverkan på en person – även utifrån. Särskilt om de lider av någon form av hormonobalans…

Igår, mitt i rapporter om just vatten på olika platser och nivåer, plingade det plötsligt ett nytt mejl i min mobil. Det var HM, som nu ville ge mig som kund chansen att rösta för vilket alternativ HM Conscious Foundation ska stödja …och för mig kom det helt naturligt – mitt val blev rent vatten.

Vatten omröstning HM_1Vatten omröstning HM_2Vatten omröstning HM_3Vatten omröstning HM_4Vatten omröstning HM_5

Vatten omröstning HM_6Inte för att de andra valen var dåliga på något sätt – jag hade velat välja dem alla – men näst efter syre för att kunna andas är rent vatten det kroppen behöver allra mest. Cellerna. Organen. Blodet. Hormonerna. Ja, ni förstår.

Även vi behöver rent vatten, även om det är av andra anledningar och det vi  skulle kunna kalla för “I-landsproblem”. Om vi vill slippa den större mängden hormoner, läkemedel, bisfenol A, tungmetaller och liknande som idag finns i svenskt kranvatten (för att vattenreningsverken inte kan få bort precis allt), kan vi välja enkla vattenrenare i våra egna hem. Win-win.

Det här är mina favoritrenare, med mikrospiralfilter (här kan du få en pdf med testresultat). Observera dock några vissa prishöjningar på några kronor nedan.

Euro vattenrenare monterad på kökblandare.Euro, vattenrenare, för 695 kronor (nu inkl ett extra filter värde 149 kronor: totalt 6000 liter)Den har en kapacitet på 3000 liter (det gäller att beräkna förbrukning), men ca 1 år.
Kom ihåg – ett förbrukat filter ska sorteras som miljöfarligt (!) avfall. 

Aquarious vattenrenare.Aquarious, vattenkanna, för 495 kronor.
Praktisk att ha på jobbet (eller med sig på resa, dock är Amigon mer hållbar), ett filter räcker ca 500 liter (3 månader). Nytt filter: 129 kronor.
Kom ihåg – ett förbrukat filter ska sorteras som  miljöfarligt (!) avfall.

Amigo reskanna med vattenfilter.Amigo, reskanna, för 450 kronor. Slagtåligt (och icke giftigt) plastmaterial, anpassad för att ta med på resa och rena vatten dit man kommer.
Nytt filter: 129 kronor.
Kom ihåg – ett förbrukat filter ska sorteras som miljöfarligt (!) avfall.

G1 vattenrenare.G1 eller G2, 1990 / 2200 kronor: samma sorts vattenrenare, med montering på eller underdiskbänken. Kapacitet 25.000 liter vatten.
Ett nytt filter får du för 595 kronor.
Kom ihåg – ett förbrukat filter ska sorteras som miljöfarligt (!) avfall.

Duschfilter för vattenrening.Duschfilter för 1200 kronor. Monteras på blandaren i duschen, allt som behövs för installering medföljer. Kapacitet 25.000 liter vatten.
Ett nytt filter får du för 495 kronor.
Kom ihåg – ett förbrukat filter ska sorteras som miljöfarligt (!) avfall.

Kontakta mig gärna om jag ska skicka en renare/ett filter till dig eller läs mer på www.naturligvattenrening.se. Det kan vara värt att lära sig mer om.

Finns det något som kan vara viktigare och vettigare än att stödja en god hälsa, för oss själva samt våra nära och kära?

Nä, inte enligt min syn på saken.

(Edit 20131025: Nu backar Boverket om i vilka orter bisfenol A kan finnas i dricksvattnet, nämligen i Göteborg, Ängelholm och Märsta…)

// Kram Linda

Allt sämre dricksvatten – igen.

Yes, jag kommer att låta som en vinylskiva med hack i nu… en sådan som fanns innan musik bara blev en kombination av bokstäver och siffror i cyberrymden.

Men detta tål att sägas igen. (Och igen.) (Och igen.) Tills det blir helt självklart.
Att jag rekommenderar alla att skaffa en egen vattenrenare.

Fyra vattenglas i turkosfärgat glas, varav ett ligger ner och vattnet rinner ut.Varför? På bara några dagar har det nu kommit flertalet LARM i media om detta. Jag har nickat igenkännande (“jag vet, tyvärr”) och suttit tyst, men nu känner jag att det är dags att påminna lite till. Som att det är lite därför jag gör detta. Här.
Läs länkarna från media nyligen nedan, så förstår du varför.

Och ja, jag säljer vattenrenare (du ser dem även nedan). Men nej, du behöver inte införskaffa just en sådan. Jag fastnade för dem för mikrospiralfiltrets effektivitets skull och det rimliga priset, men här och nu vill jag främst uppmärksamma dig på vad som sker runt omkring oss. Och den som kan värna om sin hälsa gör gott i att göra det, det är min fasta åsikt. Jag tycker om dessa “enkla” vattenrenare, men köp gärna vilken som helst – bara du slipper de ämnen som just nu simmar runt i det vi dricker…

Redan tidigare har jag skrivit inlägget “Varför vattenrenare? Därför.” om att vi har tungmetaller, kemikalier, läkemedel och här om cancerframkallande ämnen i dricksvatten i våra vatten. Nu i dagarna kommer fler larm i media:

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Regnringar på en vattenyta.Forskare fann höga halter läkemedel i Östersjön, särskilt utanför Kastellholmen – mitt i innerstan. Reningsverken kan inte hantera dessa, varför en egen vattenrenare i hemmet känns viktigt.
“-Om man bygger till reningsverken kan man ta bort 98 procent av läkemedelresterna. Men det är också en kostnadsfråga. Det kostar mellan en till fyra kronor att rena en kubikmeter avloppsvatten, säger Berndt Björlenius, projektledare för Mistra Pharma vid KTH.”

Norrtäljeborna rasar om dricksvattnets smak och doft. Det både luktar och smakar illa, men det ska enligt uppgift vara “tjänligt”… (?)

Bisfenol A kan finnas i dricksvatten, när alternativa stambyten (relining) gjorts, där rörens insidor klätts i plastmaterial. (Hmm.)
“Enligt SVT har inspektionen funnit spår av bisfenol A i dricksvattnet vid åtta av de 22 lägenheterna.” (Ja, mikrospiralfiltren fångar upp Bisfenol A)

* Farligt ämne som kan finnas i dricksvatten, här från SVT:
“Och nu visar Kemikalieinspektionens granskning att ämnet kan finnas i dricksvatten. Exakt vilka nivåer som är ofarliga för människor är inte fastställt, men man vet att barn är särskilt utsatta.
– Barn är under uppväxten och kan vara extra känsliga för påverkan, absolut, säger Erik Gravenfors.
Mellan 2007 till 2011 renoverades vattenledningar i cirka 3.000 lägenheter i Sverige med hjälp en så kallad reliningmetod där plasten som användes innehöll bisfenol A. Nu har Kemikalieinspektionen undersökt 22 av dom här lägenheterna och funnit spår av bisfenol A i dricksvattnet i åtta av dom.
– Det är oroande eftersom bisfenol A betraktas som ett misstänkt hormonstörande ämne. Det bör inte finnas alls i vattenledningsvatten, säger Erik Gravenfors.”

* * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Jag ska väl inte älta det här till förbannelse här och nu, men när det dyker upp “i klump” så här, känns det som nåt jag måste få ur mig. Sen gör var och en sitt val.

Nedan har du förslag på olika modeller av vattenrenare som jag känner till och tycker om. Filter till dessa finns bland annat i “normal”, “hårt” och för “järn” eller “uran” – det sistnämnda finns naturligt i berggrunden kring tex Enköping, Uppsala och Märsta…men även i andra delar av landet.

Med reservation för prisändringar, är det detta som gäller just nu.

Euro vattenrenare monterad på kökblandare.Euro, vattenrenare, för 595 kronor.
Den har en kapacitet på 3000 liter (det gäller att beräkna lite), men det bör räcka i 1 år iallfall.
Ett nytt filter får du för 145 kronor.
Kom ihåg – ett förbrukat filter ska sorteras som miljöfarligt (!) avfall. 

Aquarious vattenrenare.Aquarious, vattenkanna, för 495 kronor. Praktisk att ha på jobbet (eller med sig på resa, dock är Amigon mer hållbar), ett filter räcker ca 500 liter (3 månader). Nytt filter får du för 125 kronor.
Kom ihåg – ett förbrukat filter ska sorteras som miljöfarligt (!) avfall.

Amigo reskanna med vattenfilter.Amigo, reskanna, för 450 kronor. Slagtåligt (och icke giftigt) plastmaterial, anpassad för att ta med på resa och rena vatten dit man kommer.
Nytt filter får du för 125 kronor.
Kom ihåg – ett förbrukat filter ska sorteras som miljöfarligt (!) avfall.

G1 vattenrenare.G1 eller G2, 1890 / 2200 kronor: samma sorts vattenrenare, med montering på eller under diskbänken. Kapacitet 25.000 liter vatten.
Ett nytt filter får du för 595 kronor.
Kom ihåg – ett förbrukat filter ska sorteras som miljöfarligt (!) avfall.

Duschfilter för vattenrening.Duschfilter för 1200 kronor. Monteras på blandaren i duschen. Kapacitet 25.000 liter vatten.
Ett nytt filter får du för 495 kronor.
Kom ihåg – ett förbrukat filter ska sorteras som miljöfarligt (!) avfall.

 

Vill du veta mer om dessa vattenrenare med mikrospiralfiltret? Läs mer  på  naturligvattenrening.se om du har frågor eller vill lägga en beställning!

Om gifter i avloppet, Sthlms vattenOch apropå synkronicitet (som jag brukar prata om, när saker och ting händer… som på löpande band, med en känsla av djupare mening) satt denna bild på en fisk i vatten, när jag tog bussen hem härom kvällen. Stockholms vatten tackar för att vi inte släpper ut mediciner och hushållskemikalier, utan istället lämnar dem vidare till miljöstationer…

Text om läkemedelsrester i vattnet.…dagen efter fick jag – som av en händelse – en liten folder av min mamma, från en av apotekskedjorna, med information om hur läkemedelsrester sprids i våra vatten, för att reningsverken inte kan ta hand om dem. Samt en lista på vad man kan tänka på för att minimera riskerna… ett steg framåt, men kanske även ett litet tillbaka – nämligen inte ett ord om vikten av att ha en egen vattenrenare. Men det är en god start.

…nu på morgonen rapporteras om att Bromma reningsverk ska läggas ner för att göra plats att bygga bostäder. Genom detta flyttas hanteringen av avloppsvatten till Henriksdals reningsverk – och utsläppen av fosfor och kväve ska därmed sänkas väsentligt, liksom utsläppen av läkemedel…. vilket återstår att se.

Rosalila blomma i närbild, med lila knoppar och gröna blad i bakgrunden.Var uppmärksam, lär dig så mycket du kan och skaffa kunskap så att du  gör du klokare och mer  medvetna val. Jag tror att det kommer att bli allt viktigare för framtiden.

Vill du ha min hjälp av köpa en vattenrenare eller få den skickad till dig? Kontakta mig.

// Kram Linda

Nya larm om cancerframkallande ämnen i dricksvatten.

God söndag! Har du varit här förut – i mitt nya liv – så vet du att jag förordar att införskaffa en egen vattenrenare, för att jag tyvärr inte håller med om att “svenskt kranvatten är så rent”…som vi går och tror.

Vatten i turkosfärgade dricksglas.Jag har skrivit om vikten av vatten för kroppen, samt varför det är viktigt att rena dricksvattnet, i “Varför vattenrenare? Därför.“. Jag skrev även om det nyss i ljuvliga julklappstips för hälsan.
Vatten är en stor och viktig del av våra liv, samt det enda våra kroppar egentligen vill ha att dricka.

Våra reningsverk kan dock tyvärr inte rena bort alla kemikalier, läkemedel och tungmetaller som finns i det, vilket innebär att det är viktigt att själv rena det vatten som kommer ur den egna kökskranen. Även om vi aldrig trott att det har behövts. Idag vet man att hormoner från p-piller som kissats ut, påverkar våra kroppar.  Tänk då på alla andra läkemedel vi får i oss…?

Nu kommer ännu en rapport i media, om alla cancerframkallande ämnen som detta vatten kan innehålla… läs studien som gjorts – beställd av Socialstyrlsen – under rubriken Cancerämnen finns i brunnsvatten”  nedan. Fundera försiktigt på vad texten faktiskt säger…

**************************************************************

“Cancerämnen finns i brunnsvatten” 8 december 2012

GÖTEBORG. Cancerframkallande ämnen som radon, arsenik och uran finns naturligt i våra dricksvattenbrunnar. De här ämnena orsakar ett 20-tal nya cancerfall per år.
Det visar en rapport från Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet. I rapporten varnas det också särskilt för bly, som trots förhållandevis låga värden kan ge skador i nervsystemet på små barn.

Omkring två miljoner personer i Sverige får sitt dricksvatten från grävda eller borrade enskilda brunnar.

– Ett par tusen barn har så pass mycket bly i dricksvattnet att man kan räkna med att det påverkar IQ. Blyhalter som vi förr trodde var ofarliga vet vi i dag påverkar nervsystemet hos barn och utvecklingen av barns hjärnor, säger Lars Barregård, överläkare och professor vid Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet, som lett studien.

Sjunkit kraftigt
Så är läget trots att dagens blyhalter totalt har sjunkit drastiskt sedan blyet togs bort i bensinen.

Det är Socialstyrelsen som beställt rapporten som gjorts tillsammans med myndigheten Sveriges geologiska undersökning. Man vill ha en uppdaterad riskbedömning över hur farligt dricksvattnet i brunnarna i dag är med tanke på de förfinade mätmetoder som hela tiden utvecklas.

Det finns inga bindande riktvärden inom EU utan varje land har sina egna. I Sverige har tio mikrogram per liter vatten satts som gräns för bly som inte bör överträdas.

Forskarna har räknat ut att cirka 1 500 barn under åtta år har dricksvatten som överskrider den gränsen.
– Det är inte jättemånga, men inte jättefå heller. Därför bör man överväga att se över riktvärdet, säger Barregård.

Det är forskarnas råd till Socialstyrelsen.

Till allmänheten lyder budskapet:
– Har man småbarn som dricker brunnsvatten bör man kolla det vart tredje år.

Radon när man duschar
Forskarna har också räknat fram att radon i vattnet orsakar omkring 15 nya cancerfall per år, arsenik tre till fyra och uran ett.

– De flesta av cancerfallen orsakade av radon beror inte på att man dricker vattnet utan på att radon avgår från brunnsvattnet när man duschar och diskar. Då kan höga radonhalter utvecklas i luften som kan ge cancer.

Barregård ser gärna skärpta riktvärden även för dessa ämnen.

– Vi har riktvärden för olika ämnen i luft som sätts för att vi ska ha en acceptabel låg cancerrisk, för bensen är det högst ett cancerfall per år. Skulle man sätta motsvarande för brunnsvatten så skulle riktvärdena behöva vara lägre än dem vi har nu, säger Barregård.
TT “”

**************************************************************

“Blyhalter som vi förr trodde var ofarliga vet vi i dag påverkar nervsystemet hos barn och utvecklingen av barns hjärnor.”

…dags att skaffa en vattenrenare eller ge bort en i julklapp?

Jag kan ombesörja detta, att du kan skaffa åtminstone ett försök till skydd mot de ämnen vi inte bör ha i våra kroppar, eftersom jag säljer dessa vattenrenare. Det känns viktigt att förmedla informationen vidare!

Det finns såklart inga garantier för någonting i livet, men en vattenrenare med mikrospiralfilter minskar den mängd av kemikalier och gifter som vi riskerar att få i oss via dricksvattnet. Dessutom får du en bra rening för bara 450-2000 kronor, se nedan:

Vattenrenare Euro på vattenkranen.För 600 spänn får du en Euro som kan fästas på köksblandaren och renar 3000 liter vatten.
Du märker när filtret är fullt, eftersom det då börjar rinna långsammare, ett nytt filter kostar sedan 145 kronor. Kom ihåg att filtret ska sorteras som miljöfarligt avfall!

Vattenrenare modell G1.Söker du en uppgraderad variant, som kan spola upp vatten lite snabbare (eftersom man inte bör ha fullt tryck på Euron, då vattnet ska passera genom mikrospiralfiltret) finns den större modellen som ställs på diskbänken, G1:an, som renar 25000 liter. Den går på 1890 kronor och ett nytt filter kostar 595 kronor. Kom ihåg att sortera använda filter som miljöfarligt avfall!

Bild på Amigo reskanna, blå.En resekanna – som är gjord i blå slagtålig plast och har en smidig form att packa med i resväskan till stugan på landet eller utomlands – är perfekt att ta med on tour, går på 450 kronor i nuläget. Ett nytt filter kostar 125 kronor och bör bytas var tredje månad, för bästa effekt. Kom ihåg även här att filtret ska sorteras som miljöfarligt avfall!

Närbild på ett duschfilter till dusch.Det finns även en duschrenare att fästa på blandaren i duschen, för att slippa får dessa ämnen på kroppen i stor mängd när man just – duschar. Denna går på 1200 kronor, och ett nytt filter 495 kronor. Kom ihåg, att ett använt duschfilter ska sorteras som miljöfarligt avfall!

Inga superstora pengar att snacka om, om man slipper undan en mängd cancerframkallande ämnen i kroppen, inte sant…?

Se fler olika modeller, till exempel G2 som kan monteras under diskbänken, och läs mer om detta på naturligvattenrening.se

Är du intresserad av att införskaffa en vattenrenare själv eller få en hemskickad via post mot fraktkostnad, kan du mejla mig via detta kontaktformulär.

Jag önskar dig en fin söndag!

// Kram Linda

Ta hand om dig i höst och vinter!

Min vän, det är nog så att sommaren oundvikligen börjat lida mot sitt slut.
Vi har försiktigt klivit in i höstmånaden september och hösten kan bli färgsprakande vacker och solen kan skina från klarblå himmel ett bra tag till… men den kan också bjuda på gråa, kalla regnskurar. Så enkelt är det ju. Livet.

Det är hög tid att börja fokusera på att ta hand om din kropp, själ och ditt sinne i höst och vinter – om du inte redan börjat eller gjort det ett tag.

För att du är så viktig! Det vet du väl om?

Solsken från en klarblå himmel med ett moln.Efter en sommar som kanske inte riktigt överöst oss med sol i den mängd som vi önskat, så har vi möjligen gått miste om en del D-vitamin, som produceras när vi befinner oss i solljus dagtid och får solstrålar direkt på huden. D-vitamin är viktigt för så många av kroppens funktioner, till exempel:
…absorption, transport och användning av kalcium och fosfor – för skelett och ben – det upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, reglerar immunförsvaret och förhindrar utvecklingen av autoimmuna sjukdomar, det skyddar nervceller, gynnar serotonin och motarbetar överskottskortisol. Vidare har det ett positivt skydd på blodtrycket, hjärt/kärlsystemet samt motarbetar depressioner. Det är också väsentligt för sköldkörtelns funktion – produktionen av tyroxin – det hjälper till med reglering av blodets koagulering och skyddar mot stroke.

(…ur Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson)

Vi kan väl vara överens om att D-vitaminbrist kan leda till många tråkigheter och följden av ett sänkt immunförsvar gör oss mer mottagliga för virus, bakterier och andra angrepp vi bör vara skyddade emot. Kort sagt.

Men det finns såklart tips och råd, du har möjlighet att göra kloka och medvetna val varje dag – för din hälsa och ditt välmående. Använd det som ett mantra när det känns tungt, upprepa för dig själv att det går oftast att förändra eller förbättra situationen på egen hand. Oavsett om vi upplever någonting lyckligt eller olyckligt är ingenting i livet konstant, allting är föränderligt, och vi bör lära oss att leva i stunden, uppskatta eller åtminstone hantera och acceptera.

Här är några tips och idéer, ta till dig dem du känner för och kassera resten.
Eller fundera på dem en stund, så känns de kanske mer tilltalande sen…?

En gärdsgård i snövitt vinterlandskap.Det finns många sätt att boosta ditt immunförsvar – eftersom det finns så många samverkande delar som skyddar i kroppen.
Blodet och lymfvätskan flödar inom oss,  huden och tarmen är barriärer som ska stoppa främmande ämnen innan de påverkar oss negativt på något sätt…

Genom att till exempel äta läkande kost efter sina egna förutsättningar, vara noga med sömnen, dricka tillräckligt med rent vatten om dagen, sköta magen och gå på toaletten dagligen, lugna ner huvudet och tankarna med den form av stresshantering som tilltalar dig – kanske Medicinsk Yoga – kan du stärka och hjälpa ditt immunförsvar.

Fyra turkosfärgade dricksglas med vatten. Drick tillräckligt med rent vatten.
Jaa, rena ditt vatten och drick ca 2,5 liter om dagen. Din kropp behöver vätska för att producera blod, hormoner och andra substanser – kom även ihåg att allt utöver rent vatten antingen är bonus eller skuld. Kaffe är vätskedrivande (på grund av koffeinet), liksom grönt eller svart te, så drick lika mycket vatten som något av detta för att få i dig tillräcklig mängd. Är vi överens här…?
Vattenrenare kan du även läsa om här. (Please do.)

Laxgryta med grönsaker och sesamfrön.* Ät ren och oprocessad läkande kost – som passar för just DIG.
Något av det viktigaste utöver vatten (och att andas) är att ge din kropp den näring som passar DIG. Inte det alla andra äter eller tipsar om – såvida du inte vet att det är väldigt bra för dig också.
Kom ihåg att du har dina behov och värden, du har din blodgruppmatsmältning och ämnesomsättning. Lär dig mer om dig själv, så kan du bygga din grund därifrån. Visst är det väl spännande, va…?

Närbild på en yogis hand, yogamatta och tända stearinljus.* Stressa ner på det sätt som passar dig.
Okej, alla gillar inte att yoga. Jag fattar det. Alla tycker inte heller om att jogga, löpa, träna aerobics på gym eller lyfta skrot i grupp. Och det är helt i sin ordning. Det allra viktigaste är att du hittar det som tilltalar – dig. Som lugnar och balanserar.
Kom bara ihåg att du inte behöver prestera hela tiden, det är alldeles lagligt att varva ner och låta kroppen få återhämta sig. I vila. Kanske genom Medicinsk Yoga eller genom att meditera, utöva chi gong, mindfulness eller något annat som gör just dig lugnare och mer harmonisk. Men prova något, för att balansera livet i övrigt. Det är åtminstone en början…?

Gryningshimmel i gult, rosa och blålila.* Skapa förutsättningar för god sömn.
Att sova borde vara det enklaste vi kan göra, ändå är det ofta så svårt att få ihop nog med timmar eller att sova utan avbrott. Rutiner bryts så lätt – ändå är det så “lätt” att återhämta sig, om man sover mellan klockan 06 och 22. En generalisering, javisst, men kroppens system ställer in sig på natten och organen arbetar eller vilar efter dygnsrytmen. Att äta en lätt middag senast klockan 19 på kvällen hjälper kroppen ytterligare, så att den slipper hantera matsmältning när du går och lägger dig för natten. Att sova är stärkande och läkande, din kropp behöver det… kom ihåg det.

Moonsun Cleansing Oil.* Använd ekologiska produkter på huden och i håret.
Väldigt viktigt, här! Huden är ju alltså en av immunförsvarets barriärer, som vi ska vara rädd om! Och eftersom huden är perforerad av små små porer, bör vi tänka på VAD vi använder på den – vad det innehåller? Håret är ju dessutom som små tunna “sugrör”, vilket drar in dessa ämnen i kroppen… Ta hand om din hud, torrborsta den och mjukgör med milt (unisex)doftande produkter. Gör hårinpackning med jämna mellanrum och tillför välgörande fukt. Jag vill rekommendera dig
John Masters ekologiska hårvård och Moonsuns ekologiska hudvårdprova gärna deras produkter – för hela din kropps skull.

Men, hur gör man då – vad börjar man med…?

Med att lära dig vem DU är. Vad just du behöver, vad du kan tillgodogöra dig, vad du har för förutsättningar och vad du vill. Känns det solklart…? Det gjorde det inte för mig heller, kan jag lova. Men med tiden faller pusselbitarna på plats och idag blir jag full i skratt när jag tänker på hur jag genom åren “stökat” med att hitta rätt. Hitta mig. Då skrev jag förtvivlat en anteckning “Hur tycker man om sig själv?” på en lapp, idag är jag en bit på väg och kan stilla le jag åt minnet.
Tack och lov.

Vill du lära dig mer om dig själv?

Hör gärna av dig via detta kontaktformulär om du är intresserad av;
enskild yogisk session för att hitta stresshantering för dig, om du vill göra enkostkonsultation inom läkande kost för just dig, eller om du vill varatestklient med uppföljningar under terminen, där vi gör en hälsoundersökning och skapar en personlig plan för just dig, med kostråd, stresshantering och eventuella kosttillskott för att balansera upp dig.

Närbild på en röd ros.…och om vi inte hörs av, var rädd om dig. Ha en härlig höst. Uppskatta den du är, det du har och dem du har valt att ha omkring dig i livet.
Det är kanske viktigast av allt, ändå.

// Kram Linda