Category Archives: Vänner

– Kära vänner från barndom, ungdom eller nyfunna sådana. –

Kusinen som blev en storebror.

Idag fyller du – min fina kusin Daniel – 50 år. Femtio bast. Man brukar säga “ära den som äras bör” och jag tänkte passa på att göra ungefär det, en dag som den här… för att du betyder så mycket för mig som du gör. Tack för en fin helg! 

Vi träffades år 1976 när jag föddes. Då hade ju du “stökat runt” på den här planeten i 9 år och jag var väl ärligt talat inte så mycket att hänga i julgranen det året. Eller de kommande heller, som barn. Du fick ju en ny kusin fyra år i rad (jag var nummer två) så det var ingen stor grej. “En till”, liksom. Men det var ju som vuxna vi fann varandra.

Inte minst när jag var 24 år och fick förtroendet att bli gudmor till er vackra son. Jag kunde inte ha fått en bättre “unge” att hålla koll på och umgås med. Som idag är en klok och godhjärtad ung man, vilken jag har fått äran att följa genom alla år och uppträdanden i Uppsala Musikklasser. Genom alla dessa födelsedagar, jular och konfirmation. Från djupet av mitt hjärta – tack!

Där började en resa som jag på så många sätt är så oändligt tacksam över. En resa som gjorde att jag fick möjligheten vara mer delaktig i er vackra lilla familj, ett erbjudande jag tog. Snabbt som tusan. Och det har varit 17 ljuvliga år. Men många skratt och en varm känsla av tillhörighet.

För du är en av de roligaste människor jag känner. På riktigt. Och det beror väl på att vi har samma sorts humor, great minds think alike. Det är alltid nåt bus på gång, nåt skämt, nåt vridet. Och det roliga är att din fru också är en av de roligaste jag vet, vilket gör det så härligt att hänga med er. Allt detta gör ju att det helt naturligt känns som att vi… är syskon. Även om vi inte är det.

Men alltså, frågesporterna! Utöver att vi har samma hopplösa humor, så nördar vi ju all in på frågesport och sällskapsspel. Tävlar, testar varandra och tävlar igen. Så otroligt kul! Jag uppskattar det så mycket, tack för att du utmanar och stimulerar mitt intellekt… även om du gör det onödigt svårt ibland. Men okej, jag har Google. Så kör, bring it on!

Vet du, du känns som en storebror och det har vi pratat om. Även om jag redan har en lillebror som är galet smart och rolig, även han. Det är något med humorn i vår släkt som gör det så roligt att ses. Så, att du en gång när jag var liten lämnade mig på ett fågelskär i skärgården bland måsar – ordet “störtdykning” fick en ny innebörd där, hörru – har jag i princip (ehum) förlåtit dig för. Men dyker det upp en surfingbräda och ett fågelskär så skulle jag passa mig, om jag var du…

Jag önskar dig en fin 50-årsdag idag. Jag önskar er en underbar resa och ser fram emot att få fira dig med en hejdundrande fest alldeles snart. Tills dess, må så gott och… lämna gärna en w.o. då och då, Danielsan. (Det skulle faktiskt inte skada.)
Ska vi säga så?

Vi kör på minst 41 år till ihop, tycker jag. Ja må du leva uti hundrade år!

// Stora kramar, från “lillasyster” Linda

Långt ifrån men ändå så nära.

Jag hoppas att du hade en fin påskledighet, det hade jag. Med flera dagars sammanhängande ledighet, tillsammans med människor som jag tycker mycket om och inte har sett på länge. I en annan vardag (läs: helg) än min egen. På en helt annat plats.

Och det är en ynnest att ha det i sitt liv, det är kanske inte alla förunnat. Många tycks uppleva ett tvång att behöva umgås, med familj som kommer på köpet och kanske även med vissa vänner. Man passar inte alltid så bra ihop. Sedan finns det de vi själva väljer. Som fyller en så stor och viktig funktion i ens liv.

Det är intressant, det där. Att man kan bo långt ifrån varandra och ändå känna som att man är nära. Idag finns det ju telefoner och videosamtal i var och varannan ficka, det för oss ju närmare varandra det med. Men även om det är lätt att upprätthålla en kontakt idag, finns det inget som slår möjligheten i att faktiskt fysiskt träffas. I dessa tider upplever jag det som allt viktigare.

Att få spendera tid tillsammans. Och prata. Spela sällskapsspel. Äta gott. Skratta högt. Se på tv. Bara vara i ett lagom lugnt tempo. Sova. Sjunga högt. Samtala med barnen som har blivit så stora så fort. Ett fint sätt att spendera sin ledighet på – med andra man tycker om.

Kanske har du känt det någon gång, att det finns de man upplever en ögonblicklig koppling till, fastän man aldrig har setts förut. Ändå känns det så. På samma sätt kan man oförklarligt vilja undvika andra personer, även om det inte finns en logisk anledning. Det är bara en känsla. Att känna den kopplingen är häftigt.

Och det konstiga är att tiden går så fort. Liksom mest swishar förbi. Ändå hinner man med så mycket, som att gå på en hockeymatch som betyder massor. För så många. Känslan i arenan av laganda, stöd och support. Det var en otroligt skön energi. Och en vinst som gjorde stämningen ännu mer magisk.

Sedan tillbaka till verkligheten igen. Med nya perspektiv, nya insikter. Jag tycker inte att jag behöver åka så långt eller vara borta särskilt länge för att komma hem och se saker på ett annat sätt. Men det är nyttigt. Att kliva ur de där vardagliga hjulspåren och se annat, det är så lätt att det bara maler på annars.

Upplevelserna och minnena finns ju kvar efter att ledigheten är slut. Smaken av maten går ännu att förnimma, skratten och samtalen. Bilderna som fyller telefonen går att titta igenom igen och igen. Den där jobbiga känslan när man har buggat inför andra, fastän man inte kan och egentligen inte vågade. Men gjorde det ändå. Sånt man minns. Tack Tiina, Dennis, Marita, Åke, ungarna och ni andra för en fin påsk. Vi ses snart igen.

Jag hoppas att du har haft en fin ledighet och nu njuter av att ljuset kommer allt mer. Det är april; därför kallas det aprilväder när det växlar mellan snöblandat regn och sol. Det är samma sak varje år. Men snart är sommaren här, ska du se.

// Kram Linda

Om makeup, foto och att vara lyckligt lottad.

Juli månads sista dagar. Den här sommaren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, men verkar ändå bli bättre än jag har trott. (Och då menar jag inte vädret, det lägger jag inte så stor vikt vid). Det gäller att vara flexibel i tanken och styra sin sinnesstämning – jag inser hur mycket jag har omkring mig att glädjas över.

Min fina vän Tiina flyttade söderut från Stockholm för några år sedan och jag saknar henne. Vi hörs ofta på telefon men ses av naturliga skäl inte så frekvent, nu passade det bra att åka och hälsa på under ledigheter. Det är jag glad för.

stjärnan i digHon är mycket denna vackra kvinna, förutom mamma till två och en god vän så är hon utbildad makeup artist – Makeup Artist Tiina – och en kunnig sådan. Bor du i Småland med omnejd (men hey, det är värt att åka längre än så!) kan jag varmt rekommendera att du tar kontakt med henne för en privat konsultation. Då får du lära dig vad som passar dig, dina drag och din hudfärg bäst – den här artisten vill även lyfta fram insidan… personligheten. “Jag tar fram stjärnan i dig.” Visst är det fint?

“När jag sminkar så gör jag inte det för att förändra en person, jag gör det för att förstärka den💗Alla är vi olika och det är ju det som är så fantastiskt.”

Jag tycker om att fokusera på och lyfta fram det som är individuellt, det stämmer även i det arbete jag gör i hälsoundersökningar och kostrådgivningar. Alla följer inte samma mall i allting, det är kul att lära sig hitta sin egen väg. Sin egen stil. Hon sminkade och gjorde mitt hår för att fota, så att jag kan uppdatera bilden på hemsida och i mina trycksaker, det är alltid roligt att bli “fixad” och fotad av den som kan. Vi hade jättekul, skrattade och tramsade en del emellanåt, men bet ihop för att vara seriösa och få ett par bra bilder.

fotosession 2015_.

Den som känner mig vet att jag inte är någon “selfie-person”, men här är det Tiina som har fotat och jag vill gärna visa hur duktig hon är (från att förvandla mina “mug shots” till en vardaglig look + en partylook med lösfrallor) på detta. Och vi fick ett par fina och naturliga bilder som jag bland annat kan använda på min hemsida. Jag brukar inte vilja ha bilder på mig själv, men nu känns det okej.

trisslott oskrapad juli 2015Jag är lyckligt lottad med en vän som hon. Och apropå just lyckligt lottad; när jag kom hem från henne häromkvällen gick jag in på affären för att köpa mat. Väl i kassan sade kvinnan som stod i kön framför mig att hon ville köpa en Trisslott också. Kassörskan höll fram två och hon valde den ena, jag hann tänka “…det är kanske en vinst på den andra?!” och när det var min tur bad jag om en Trisslott, jag också. Man vet aldrig.

Plötsligt händer det, säger de ju? (Och det tycker jag faktiskt att det gjorde.)

Kassörskan såg på mig och mumlade något ohörbart, som om hon pratade med sig själv. Jag undrade om hon möjligen hade ställt en fråga till mig.
– Ursäkta? sade jag och väntade på hennes ord.
– Neej, jag ska inte fråga dig om leg, sade hon och hjärtat hoppade till i mitt bröst. Men du ser ung ut! lade hon till, som för att ursäkta sig.
Jag spärrade upp mina ögon och det kändes som jag redan hade vunnit! Andra  gånger i livet har jag tröttnat på att ha blivit tagen för yngre än jag är, men en sorts 40-årskris har ändå gjort sig milt påmind (tyvärr), så jag frågade glatt:
– Hur gammal ska jag vara?! med aningen för stor entusiasm.
18 år. Hon såg förstås att jag var äldre, men hon verkade inte helt tvärsäker.
– Du ser ung ut, skrattade hon till sitt försvar. Kvinnan bakom mig i kön skrattade.
– Jag är snart 40 år. JAG ÄLSKAR DIG, sade jag och höll fram mitt körkort.
(Som jag körde upp för 1994.) Det bubblade av glädje inom mig.

trisslott juli 2015Jag skrapade själva lotten senare på kvällen. Det dök tyvärr inte upp tre likadana summor någonstans, så jag behövde inte bekymra mig för vad jag eventuellt skulle ha för kläder på mig vid ett skraprace i tv. Men det spelade liksom ingen roll. Var det en nitlott…? Nej, det var en riktig vinstlott.

Tiina, den här härliga låten är till dig: “Lucky” med Jason Mraz och Colbie Caillat.

Tusen tack för allt! 

// Kram Linda

Vem plockar upp dig när du är nere?

Jag säger det ofta och jag kan säga det igen. Jag är för beroende av min iPhone. Och det har jag naturligtvis sett till att bli på egen hand, genom att använda den så ofta i jobb, genom att sms:a, svara på mejl, beställa/boka saker och gud vet allt jag kan använda den till idag. Förstås.

ett fint och peppande smsMen. Jag är så tacksam för det som är bra med den. Riktigt bra. Jag har ett fåtal personer som jag har kommit att få en så bra relation till – via den. Och det handlar inte om en torftig kommunikation, utan tvärtom. Vi kan skicka riktigt djuplodande och deppiga meddelanden, när vi önskar stöd och support i vissa situationer i livet. Jag står dem olika nära i det riktiga livet, men vi är absolut på samma våglängd när det gäller stöd, pepp, positiva ord och glada tillrop i tunga stunder.

Det är så stort. Om det känns tungt, som geggamoja under skorna och det är både uppförsbacke och snålblåst samtidigt, så kan jag slänga iväg ett meddelande som snart bemöts med peppande ord. Eller så kan jag ringa en signal. Som att ha en liten psykolog eller personlig coach i fickan. Det känns fint. Att det inte behöver vara kontakt dygnet runt, det kan till och med gå lite tid emellan. Men vi förstår varandra. När som helst på dygnet.

“Vem plockar upp dig när du är nere? När allting bara skiftar i svart. Vem visar dig en väg du kan gå, när du inte själv vet vart?”

Det känns fint att veta. Jag kanske ändå inte ringer mitt i natten, men det är ett stöd att veta att jag kan. Att jag inte är ensam. Att vi är starka(re) tillsammans. Att vi kan stärkas genom att hjälpa varandra. Vi lider nog alla av att känna ensamhet till och från, men när det finns en utsträckt hand att ta kan jag vila lite lugnare i den vetskapen. Och visst kan jag ringa mitt i natten, men då ska det mycket till. Själva huvudsaken är ju att veta att jag kan. Jag hoppas att även jag kan stärka och stötta när en vän behöver mig.

Ett peppande och fint sms med ett hjärta.En av mina dyrbara och allra närmaste vänner bor långt ifrån mig – över 40 mil. Ändå är hon så “nära” att hon känns som familj. Det är fint. Vi hörs relativt ofta, men det kan även gå en hel del tid emellan och ändå känns det som att vi fångar upp relationen där vi lämnade den. Och jag uppskattar det så otroligt mycket! 

Min vän Therese var sån också. Hon finns inte här hos oss längre, men vi hade vuxit upp tillsammans och kunde till och med höras ett par gånger om året – men varje gång var det som att ta upp tråden precis där vi släppte den. Inga konstigheter. Inga förebråelser. Inga måsten. Inga svek. Bara vänskap. På bådas villkor.

För mig är det viktigt att kunna få stöd i livet. Jag har två underbara, nära livscoacher som är professionella och ett par vänner som jag kan kontakta. För ibland behöver jag plockas upp. Jag tänker ofta i musik och i detta fall på den vackra texten i Lisa Nilssons “Vem”. Den kom redan 1992, när jag var 16 år, men jag tycker att den är lika tidlös och aktuell så här 23 år senare.

Vita blommor med gröna blad och vita knoppar i bakgrunden.“Och vem kan du skrika åt
när inget blivit som du vill?
Vem väcker du mitt i natten
när du inte kan ligga still?
Jag hoppas att du hittade det du sökte
och inte klandrar mig för att jag försökte.”

Ödets ironi är att just denna vackra “Vem” påminner om min fina vän Therese. Som jag minns det var en av hennes klasskompisar var väldigt duktig på att sjunga och framförde den i vår skola (eller var det bara för oss?) så fint. Professionellt. Vi andra sjöng den på vårt eget sätt. Kanske lite “hellre än bra”,  men med känsla.

Bara en textrad kan väcka en tanke, en ton kan väcka en känsla. Ett minne. Idag har textraden “Vem delar du din framtid med, dina frågor dina svar, när jag inte längre finns kvar?” helt naturligt fått en annan innebörd än 1992.

Svart och vitt, mörker och ljus; yin och yang i ett smycke.Livet förändras ständigt. Nederlag växlar till höjdpunkter och återvänder till dalar igen, precis som natt blir dag och mörker skiftar till ljus. Yin & Yang. Kanske går vi omkring och hoppas endast på ljuspunkterna, men även kriserna definierar oss. Utvecklar. För vi möter alla olika sorters utmaningar. Ingen av oss går fri från prövningar. Men det kan underlätta att skaffa sig någon vid sin sida (eller i sin telefon), så att vi slipper går ensamma. Någon som lyssnar och kan stötta.

“Jag undrar bara vem…?”

// Kram Linda

 

Det lilla ordet “tack”.

Det finns ett litet, kort och viktigt ord med en enormt stor betydelse. Tack.

Handtextade rader ur Nils Ferlins "Barfotabarn".Jag skriver ofta och mycket, för att jag tycker det är roligt och texterna brukar liksom bara flöda ur mig, men inte för att jag kan eller vet mer än någon annan – jag skriver lika mycket för att cementera det jag själv behöver lära mig, eller inte har kunnat förut. När jag sätter mina ord på pränt på en skärm, är det som för att manifestera vad jag själv kan utvecklas inom. Det jag kan öva mig på att göra lite bättre.

Att bemöta en komplimang med ett “tack” är en sådan sak.

Jag är tacksam och jag känner tacksamhet i livet, men ändå har jag i vissa situationer så svårt att bara säga “tack“. Det är märkligt. Ibland blir jag påmind om hur svårt – “ovant” – jag har att ta emot en komplimang. Kritik känns ibland lite lättare, lite mer naturligt och befogat, så självkritisk och dömande som jag har varit, det är lite konstigt. Och skrämmande.

Närbild på en vit näckros med gröna blad.Men som tur är, har jag nu en samling vackra och begåvade, kärleksfulla och goda människor runt omkring, som ger mig sanningen “mitt i nyllet“. Utan pardon, med emfas och enkelhet. Det går inte att väja då. Men det ska nog bli bra. Om jag bara hämtar andan mitt i den smärre chocken, så ska det nog reda ut sig på bästa sätt…

Jag vet att det är så, jag kan lätt slå ifrån mig och ibland rinner orden av mig som vatten på en gås, men jag tycker ändå att jag har blivit bättre på det. Att ta emot fina ord och låta dem landa i mig. Ändå förstår jag att dessa människor upplever det som att jag möter dessa komplimanger som bollar i luften och smashar dem tillbaka, hårt över nätet igen, med ett blixtsnabbt:
“- Äsch, den här gamla trasan…” eller “Inte ska väl jag…” istället för “Tack”.

Närbild på en rosalila blomma, med gröna blad och lila knoppar i bakgrunden.Jag nämner den omvända jantelagen för att jag även vill förändra mitt eget beteende och på ett bra sätt ta lite mer plats. Vi är alla värda det och unika, så när jag skriver ner det blir det mer min sanning. Liksom. Jag menar inte att skriva någon annan på näsan, jag gör det för mig själv. Ändå är det ovant att ta in orden. Men jag ser det inte som hyckleri, för jag försöker verkligen och genuint, istället för att ljuga och förneka mina utvecklingspotentialer (som förr), men det är så …förbannat ovant.

Min tröst är att jag inte är ensam, att problemet är allmängiltigt.

Som om jag inte redan haft massvis att förändra och förbättra, så fortsätter den Högen Av Uppgifter att växa. Det gäller att ha tålamod och uthållighet – ett starkt nervsystem mitt i allt. Att jobba med mig själv och bli min egen supporter och bästa vän. Och jag tror att det kommer att gå bra, för att jag är ärlig. Jag ljuger inte, jag vill förändras, jag vill bli starkare. Jag är bara ovan.

Så. Jag tar en sak i taget. En dag i taget.

(Tack Claudia, Sanna och Jane för de kärleksfulla käftsmällarna. ♥)

// Kram Linda

Kalabaliken* i Kroatien.

Ibland sker saker som är menat att vara utan att vi kan styra så mycket, tror jag. För att vi behöver det, även om vi inte kan se när, var och hur det ska lösa sig…

Arenan i Pula, Kroatien 2013.Fråga: vad gör man när ens relativt nya, roliga arbetskollegor slänger iväg ett “impulsivt men genomtänkt” sms till en grupp människor, där det står: “Tjejer, vi åker en weekend till Kroatien – hänger du med!?”
Boende finns, det blir ett “häng” tillsammans i några dagar, vi flyger billigt, får se någonting annat än kyla (nja..?) och is, andas annan luft och vara med om ett äventyr? Vi kan även göra ett studiebesök på en annan, lite äldre Arena än den vi jobbar på (det är alltså inte Friends Arena på bilden, reds anm), och se om vi lär oss nåt…?

Svar: man åker såklart med. Jag bestämde mig på några timmar, för att det kändes så självklart. På något sätt. Hela jag längtade efter ett miljöombyte, särskilt med människor jag tycker om och det blev en resa – på många sätt, plan och nivåer – som jag sent kommer att glömma. Förmodligen aldrig.

* Missförstå mig rätt, rubriken är bara en ordlek med “Kalabaliken i Bender“, det finns i övrigt inga likheter. Men just “kalabalik” betyder faktiskt folksamling på turkiska och vi var ju – många. I det svenska språket blev kalabalik istället synonymt med “förvirring” eller “stor oreda”… I love it. 😉

Tjejer med handbagage går strax ombord på planet mot Kroatien. I tonåren och som yngre vuxen, hände det ju att man hängde i gäng, även om jag faktiskt gjorde det rätt sällan. I vuxen ålder dyker dessa tillfällen upp ännu mer sällan, så när de väl gör det och man känner att man passar in och dessutom trivs – då är det någonting särskilt. Det här är en resa jag nog har gått och önskat att få göra, nu fick jag i allra högsta grad vara delaktig. Och det med människor jag egentligen inte känner. Tänk, vad märkligt det kan bli. Som det ska vara.

Det kan ju vara som upplagt för irritation, bråk och stök när man inte är så nära från början. Kalabalik. Eller så är det just man anstränger sig extra för att inte råka i luven på varandra, det sköna är att jag upplevde en så avslappnad och laid back stämning. Och det blev det så många gapskratt att jag inte minns när jag skrattade så mycket senast. Tack för det, tusen tack.

Söta kollegor hoppar på öppen gata med paraplyer i händerna.Vi har besökt vår kollegas fantastiska föräldrar, blivit brutalt bortskämda med helt underbar mat och godsaker. Vi har sett små söta städer med bedårande gränder och härliga hamnar,  solnedgångar (just soluppgångar blev det få, ska erkännas) och tagit morgonpromenad. I singular, för egen del. Vi har plockat stenar på stranden, fotat och fotat. Och fotat. Skrattat, lekt med tanken på att starta ett musikband som ska åka ut på turné (oh, my…) och skrattat ännu mer. Men vi har även pratat förtroligt och allvarVi har gått uppför backar och nerför backar i söta byar, hoppat på tomma gator med paraply i händerna och skrattat ännu mer. Vi har haft det lugnt, stilla, lite mer intensivt ibland – men framförallt supermysigt. På bara tre dagar bände vi in alltihop och lite till.

♥    Greetings from Croatia!    ♥    Hälsning från Kroatien!    

Collage av bilder på mat och ätbart, samt en blomma.

Collage av bilder på byggnader och fasader i Kroatien 2013.

Collage av bilder på vyer i Kroatien 2013.

Kolleger i collage.

Collage av närbilder på mat, Kroatien 2013.Underbar inredning i vårt boende, Kroatien 2013.Alltså: kollegor + kalabalik + kollektiv + Kroatien = kul, är en bra ekvation i min bok… jag tycker att det syns också.

 Så här en knapp vecka i efterhand kommer många intryck tillbaka och känns ännu starkare. Tänk vad märkligt att det är så, att man inte alltid är “där ” i ögonblicket? Ändå försökte jag vara väldigt närvarande i nuet, för jag har lärt mig hur fort den går. Tiden.

Collage på bilder av kaffekoppar och kaffesump.Fråga igen: hur blir det när det kommer hem en liten go kroatisk dam, till de fantastiska föräldrarna, som dessutom kan “spå” i kaffesump? Mina kollegor var i eld och lågor, jag hängde mest på… för även om jag är öppen och inte så skeptisk (efter allt jag sett och hört hittills i mitt liv), så var jag ändå inte så sugen på en spådom.

Men hon spådde egentligen inte, hon “läste” i kaffesumpen och sade vad hon såg, främst i det förflutna, så jag var inte så förvånad när hon sedan – efter en lång stunds tystnad och stirrande i min kaffekopp (japp, jag drack kaffe för sakens skull) började berätta om mitt liv. Min resa. Ord för ord, bit för bit, sade hon det som bara jag vet. Det var känslomässigt och starkt, men viktigt. För mig var det ett slags avslut, en viktig pusselbit som lades där och då, i ett litet rum i Kroatien bland människor jag inte ens kände för ett par månader sedan – och ändå kände jag mig så trygg. Ibland blir det magiskt, som svar på frågan.

Flygbild över moln och land uppifrån, på väg hem från Kroatien 2013.På hemresan satt jag på planet och slumrade till, funderade på allt galet som hänt under så kort tid och hur tacksam jag kände mig över att få ha varit där. Varit en del i allt det roliga, smärtsamma, svåra, allvarliga och busiga. Det var en “resa” på många plan, det kunde vi lätt konstatera efteråt, och på något underligt sätt kändes det som menat att vi skulle göra den här resan nu, fastän vi knappt träffats tidigare…

Tack tjejer, tack som f*n för att vi delat denna helg. Jag är så glad över att ha träffat er.  Vi ses snart igen!

// Kram Linda

Tillsammans är vi starka(re).

Det finns ett uttryck som säger “ingen människa är en ö”, myntat av den engelska prästen och poeten John Donne som levde 1572-1631:

“Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.”

Blå himmel, blå vattenyta, vita moln längs en stilla horisont.För vi hör alla ihop, ingen av oss är isolerad. Alla våra energier påverkar varandra, vad jag gör berör andra – även om vi inte alltid tänker på det. På just det sättet. Vi ser och hör hur samhällsklimatet runt omkring oss sakta hårdnar och kallnar, hur många människor armbågar sig fram och att man tenderar att roffa åt sig om det ska bli någonting över… men vad är det som styr då, egentligen? Jo, rädsla.

Det är lätt att fokusera på att onyktra människor som ramlat ner på tunnel-banespåret blir rånade – vilket i sig är rent horribelt – eller att barn blir  bortrövade, “helt utan motiv” mitt på blanka förmiddagen i vårt land. Det är hårresande, men vi måste välja att inte låta det ta över allt vårt utrymme, genom att elda på det med ännu mer rädslor. Även om det är en första och solklar reaktion för oss alla.

Närbild på rosalila blomma, med knoppar och gröna blad i bakgrunden.Gandhi sade så klokt “Var förändringen du själv vill se i världen” och det är viktigt att alla vet om att det går att göra ett eget val. Vi kan inte förhindra allt skrämmande som sker, men vi kan sätta ner foten och markera att gränsen är nådd. Var och en av oss. Vi kan fokusera på de goda krafterna. På att hjälpa oss själva och varandra.

För även om det sägs att “ensam är stark” kan vi tillsammans vara starkare än en enskild individ, även om det är där det faktiskt börjar – med var och en av oss.

Och det finns starka krafter runt omkring oss som jobbar för detta, precis i detta nu och de är värda att belysa. Det finns människor med stora hjärtan som tänder ljus i mörkret, som motverkar rädsla med sina enkla men heroiska insatser.
Missing people är en av dem.

Jag “gillade” Missing People på Facebook för några månader sedan, när jag började förstå vilka enorma insatser de gör för att hitta försvunna människor, med hjälp av sina organiserade skallgångskedjor. Dessutom non-profit, det är en ideell organisation där frivilliga medmänniskor gör sitt yttersta för att hjälpa till. Det blommade nyligen upp i media hur de bidrar, i sökandet efter försvunna lilla Anna (men även när de nu om och om igen hittat andra försvunna kroppar). Det var en uppmärksam deltagare som fann flickan – paradoxalt nog mitt i sökandet (!) efter henne. Det gäller verkligen att vi fokuserar på ljuset i mörkret.

Tända ljus i ljuslyktor - ljus i mörkret.Missing Peoples insatser kan vara riskabla, eftersom de egentligen inte är utbildade om det uppstår en hotfull situation – ändå är människor måna om att hjälpa till, och beredda att göra det. Det är mod för mig, även om det gäller att vara försiktig och mån om sig själv.

Några andra vardagshjältar som hyllas bör, är de personer som lyfts fram på den Svenska Hjältar-galan i december varje år. Jag bara älskar den! Och jag gråter oftast som en fontän från början till slut, för jag uppskattar så enormt att den modiga och kärleksfulla medmänniskan som finns uppmärksammas. De som kliver in för att stötta och hjälpa, avbryter våldtäkter, stölder, misshandel eller andra våldshandlingar. De som visar kurage och medkänsla. Jag ser mycket fram emot kommande gala.

Bild på ett träd som brutits av i hårda vindar.Barn, vuxna och äldre i vårt samhälle lider på många sätt idag. Mår dåligt inuti eller utanpå, kroppen krisar, själen värker eller hjärtat brister. Ensamheten är stor, ibland till och med fastän vi befinner oss i grupp.
Men vi ska komma ihåg att vi har varandra. Tillsammans kan vi vara starkare än om vi sitter isolerade, om vi vågar sträcka ut en hand. Vi kan hjälpa vår nästa. Det kräver oftast inte så mycket, inte alltid en skallgång eller att avbryta en misshandel. Det kan räcka med att lyssna och visa intresse – från hjärtat. Uppmärksamma, bekräfta och bejaka.

Men det betyder inte att vi ska bära andras bördor. Vi får fortfarande dra gränser för vad vi kan och klarar av att ta in i våra liv, för att vara  medberoende hjälper inte någon. Men en minimal insats från mig kan vara avgörande förändring för någon annan… har du tänkt på det?

Kanske har du någon i din närhet som söker stöd. Som känner sig isolerad och vill skapa en förbindelse. Kom ihåg att du kan välja om du vill vara en bro över till en lugnare plats, du kan hjälpa till med att knyta en professionell kontakt – kanske behövs en utbildad psykolog eller psykiater, KBT, psykosyntes eller någon annan behandlingsform, som kan lyfta vidare.

Ett hjärta ritat på en sandstrand.Om du eller någon annan däremot vill ha hjälp med lugnande Medicinsk Yoga för att dämpa stressnivån i livet, göra en hälsoundersökning för att lära mer om sina näringsnivåer eller lägga om sin kosthållning till individuell läkande kost, efter sina egna förutsättningar, så vet du var jag finns.

Men det viktigaste är att vi ser och uppmärksammar varandra, eller den som söker hjälp. Det är lätt att vika ner blicken om jag själv har det svårt, men “ingen människa är en ö” – det jag gör mot mig själv gör jag även mot andra – och det är kanske i tider av mörker och kriser som det är allra viktigast att komma ihåg…

Jag önskar dig en fin dag, var du än befinner dig.

// Kram Linda

Grattis på din dag, vackra vän.

Närbild på rosalila blomster, med blomknoppar och gröna blad i bakgrunden.Finaste Therese, den 19 oktober kommer alltid att vara din dag och ett speciellt datum för mig. Så även i år, fastän du inte finns med oss i livet längre. På sätt och vis. Men jag känner väldigt starkt att du är hos mig ändå. Närvarande.

Idag skulle du ha fyllt 37 år och det är snart två år sedan du lämnade det här jordelivet efter att ha förlorat kampen mot spridd bröstcancer. Jag tänker på dig väldigt ofta, kanske mer än jag hade trott att jag skulle göra vid det här laget – men du har ju varit en så stor del av mitt liv… nästan mina första 25 år. Så det är kanske inte så konstigt ändå?

Jag och Therese, uppklädda när jag slutade nionde klass.Jag vet fortfarande inte hur man förhåller sig till en sådan här förlust, men jag gör så gott jag kan och när jag talar till dig och om dig så känns det ändå… lite  bättre. Du fattas mig så gott som varje dag, men jag kan inte göra om det som redan är bestämt. Jag måste bara anpassa mig till de spelregler som finns.

Jag undrar ibland om du ser mig därifrån du befinner dig nu…?

Du kommer aldrig att få möta mina barn eller min man, såsom jag mötte din fina familj. Det är ett faktum som är skrivet i sten, men jag hoppas att du ser mig i framtiden. Jag hoppas att du ser det som sker från ovan. Att du finns med mig och i vissa stunder önskar jag att jag kunde få dela glädjen med dig, men jag gör det väl på mitt eget sätt. Berättar för dig och gör dig delaktig, jag hoppas att du finns där. Jag vet att du hade varit så glad för min skull. Det var du alltid.

Sorgen i mitt hjärta och saknaden över dig kommer jag alltid att bära med mig. Förlusten över den du var och fortfarande är i mitt minne, att jag inte får skratta med dig igen, sjunga med dig eller bara vila i din närhet.
Att få
 vara accepterad och uppskattad för den jag är, med dig. 
Just det saknar jag så ofta. Du hade en sådan enorm förmåga att få varenda människa att må bra i ditt sällskap – och även om vi inte hade setts på länge i perioder, var det alltid som “förut”… även när det gick mot det oundvikliga slutet.

Hur gjorde du för att uppbringa den styrkan? Du har så mycket att lära oss andra. Så typiskt för dig, älskade vän.

Två skira, vita blommor med grönskande blad i bakgrunden.När andra kanske hade valt att fokusera mer på sig själv mitt uppe i sjukdom och de behandlingar du genomgick, var du alltid intresserad, nyfiken och ville veta vad jag gjorde i livet… tack och lov hade jag sinnesnärvaro att vara sparsam med den informationen – som kändes onödig just då – och stannade upp i din värld. Jag ville dela den med dig, där du var. Prata med dig om dina upplevelser och förstå. Vara med i processen.

Tänk hur mycket vi ändå fick se och göra tillsammans i livet. Och att vi inte visste då hur kort tid vi egentligen skulle få…?

Tack för att du som tioåring lärde mig – som nioåring – mina första stapplande ord på engelska (och dessutom tillrättavisade mig hårt men rättvist när jag hade ett katastrofalt uttal). För att du och A startade det fantastiskt framgångsrika popbandet Banana Girls tillsammans med mig. Tack för det gyllene och ännu levande minnet av när vi småtjejer valde att låsa in oss i en liten klädkammare och peta ut nyckeln under dörren, det gav oss så många skratt så många år i efterhand. Minnen för livet.

Tack för att du lärde mig massor av viktiga saker i tonåren och vuxensaker – om kärlek, val och konsekvenser av sitt eget handlande – det betydde så mycket för mig när jag var på väg ut i livet. Mer än jag förstod just då.

Therese och jag sjunger, på Halloweenfest.Tack för alla nätter i tonåren som vi promenerade hem, när bussarna slutat gå, och – kanske hellre än bra – sjöng “Save the best for last”… men med intensitet och inlevelse. Och alla dessa kalas vi sjöng oss igenom – särskilt din 30-årsfest med Halloweentema, när vi var utklädda till monster och djävlar. Vilka minnen. Och tänk alla konserter vi var på under 90-talet, som Aerosmith och Bon Jovi. Galet. Fan, vad kul vi hade.

Det var alltid roligt där du var. Alltid skratt, stoj och stim. Du var en fantastisk matchmaker – åtminstone tyckte du det själv – och såg gärna vilka personer som kunde passa bra ihop. Oavsett hur det gick för dina stackars “utvalda”, var det så roligt att se dig in action. Du var det drivande navet, kring vilket det fanns så mycket glädje. Idag är det liksom tomt, stilla och tystnaden nästan ekar. Det är märkligt, men helt sant. Jag trodde inte att det kunde vara så.

Jag och T utanför Universal Studios 1995.Tack för att du efter din au pair-period år 1995 tog emot mig i USA och visade mig både Los Angeles och San Fransisco – för att du var mitt sällskap på den spännande och lite skrämmande fängelseön Alcatraz, för våra upptäcktsfärder i Beverly Hills. För att du fanns vid min sida när vi såg Jim Carrey (på riktigt!) göra sina hand- och fotavtryck till Hollywood Walk of Fame, flankerad både “Clintan” Eastwood och Jay Leno…det var nåt, det.

Det blev så många minnen för livet och jag är glad för de foton som finns kvar, jag bär med mig allt i hjärtat.

Tack för att du var dig själv, med allt vad det innebar och för din enorma generositet genom hela livet. Tack för att din väg korsade min, om än en kortare tid än jag hade vågat drömma om – och tack för att jag fick vara med dig och hos dig, nästan in i det sista…

Tack för en vacker begravning som var både smärtsam och svår, men så viktig för oss alla, för att fira ditt liv. Du var förmodligen där och upplevde all kärlek… jag både hoppas och tror det. 

Rött stenhjärta med texten "Omnia vincit amor" - kärleken övervinner allt.Jag sänder mina varma gratulationskramar till dig idag, på din dag, var du än befinner dig. Bland massor av vackra blommor, hoppas jag.
När jag tänker på dig känns du nära och det är fint. Du kan vara säker på en sak – jag kommer aldrig någonsin att glömma dig och det vi har delat.
Aldrig i livet.

Jag vill avsluta med musik till dig. Hur många gånger såg vi filmer som “The Champ”, “Ömhetsbevis”, “Stekta gröna tomater”  och  “Stränder” egentligen? Otaliga. Om och om igen. Det här minnet är till dig, fina vän.

Oändlig kärlek till dig, Therese. En dag ses vi igen. Och sjunger.

// Kram Linda

Vänskap och årgångsvin.

Jag träffade en god vän och hennes ljuvliga lilla son härom dagen,  för en promenad och en fika. Då hade vi inte setts på flera månader, kanske var det över ett år sedan sist. Det var både mysigt och roligt att ses igen, det kändes som förut och jag började fundera lite på det här med vänskap. Och viner.

Mina längsta vänskapsrelationer har nu hunnit bli uppåt 20-30 år långa (!) så nu kan jag se tillbaka på hur de utvecklats under tid. Vi har hunnit gå igenom så mycket tillsammans – i form av skoltid, studenten, krossade hjärtan, kärlekar, förlovningar, möhippor, bröllop, barnfödslar, dop och …till och med en begravning, faktiskt.

Och jag tycker – med begravningen undantagen – att mina vänskaps-relationer börjar kännas som fina, lagrade årgångsviner. Att de blir djupare, mustigare och bättre med åren. Mognar med tiden. Får karaktär.

Det är helt okej att inte ses lika ofta som förr, för att känslan och intresset för varandra finns kvar när vi väl ses. Tråden går att plocka upp där vi lämnade den, det känns ändå som förr och glädjen att få följas åt finns där. Vi går alla igenom våra processer och resor, men hittar tillbaka.

Jag känner mig inte ensam längre och uppskattar även att vara för själv, men jag vet att ni finns där. Inom räckhåll, när jag behöver styrka, stöd eller en ärlig tillrättavisning. Ni stärker mig och gör mig till en ännu bättre person, för att jag vågar vara mig själv med er – äntligen. Tack för att ni varit med genom min resa, var och en på sin givna plats, ingen nämnd och ingen glömd.

… men fina Therese, dig vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till numera.
Du är så nära och ändå så oerhört långt ifrån mig. Du är som flaskan med det fina årgångsvin som efter nästan 25 års vänskap gled ur mina händer och slogs sönder i skärvor mot golvet. Och det är kanske en konstig och dum liknelse, men jag har tänkt och känt mycket sedan din begravning för drygt ett år sedan. Det har varit märkligt.

Du fattas mig något enormt. Du var min uppväxt, skoltid och vänskap. Jag vet inte hur man gör sånt här, men varje dag lär jag mig mer… vad jag dock vet bestämt är att du fattas mig så det skär i bröstet. Jag saknar att skratta, lyssna och berätta. Jag saknar att sjunga med dig, som vi brukade göra på nätterna i tonåren, när vi promenerade hem för att bussarna hade slutat gå. Men minnena lever kvar i mig och jag vårdar dem ömt. Finaste du.

Även några nyfunna vänskaper har potential att mogna som dyrbara årgångsviner. Men så länge skålar vi i rosévin och njuter av att ha funnit varandra. 😉

Som en liten parentes vill jag tillägga att jag inte har druckit alkohol sedan 2008, så det här är ren och skär symbolik. Men inte desto mindre verklig för mig.

Var rädd om dina nära vänner och lagra dina årgångsviner varsamt…

// Kram Linda

 

Det räcker med att en människa tror på dig.

Söndagen den 18 mars är sannerligen ingen vanlig dag, för det är min älskade mormors 83:e födelsedag – hurra, hurra, hurra! <3

Närbild på min fina mormor.Jag vill presentera min mormor, för att hon är så underbar, en av min allra bästa vänner och en av dem som står mig allra närmast i livet. Vi har varit väldigt tighta sedan jag föddes, som hennes första barnbarn. Det är en glädje.

Hon är alltså 80+ och så pigg och rolig – hon har en enorm humor – till och från känner hon sig som 18 år ung. Dessutom har hon en egen Facebookprofil (för att kunna se nya små släktingar utvecklas i bilder och genom videos) och för inte så många år sedan höll vi kontakten via msn messenger. Nyligen ville hon dock sluta skypa med mig, för att jag hade så dålig bild och jobbigt ljud på min webbkamera… så nu rings vi och pratar, som förut.

Sån är hon. Alltid framåt, vill prova, lära sig och förnya. Så inspirerande!

Det har funnits stunder i min barndom och mina tonår då jag (som så många andra unga) inte har kunnat eller velat ty mig till så många i min närhet, men min fina mormor har alltid funnits för mig då – trygg och kärleksfull. Det har hjälpt mig mycket. Hon är en så häftig och färgstark person.

När hon blev änka relativt ung på 80-talet, valde hon i många år att inte ha en relation – trots att hon under alla år uppvaktats av massvis med män. Hon var istället ute och dansade med sina väninnor, eller reste till varmare breddgrader på roliga tjejresor, eller var i sitt eget sällskap. Men karlar valde hon bort. Det signalerade till mitt tonårsjag att man som kvinna inte behöver ha en man för att ha en identitet. (Tyvärr förstod jag inte den signalen just då.)

Närbild på mormor och Anders tätt ihop, skrattandes.Så föll hon till slut för fantastiska Anders och runt 70 år ung förlovade hon sig med honom – jag kan lova att det ingav mig hopp! Att det aldrig är för sent för det man verkligen vill göra. Jag som kan känna mig mossig vid 35 års ålder!

Mormor och jag har träffats ofta under åren och jag har alltid älskat att lyssna på hennes roliga och spännande berättelser från barndomsår och tonår på 1930- och 40-talet, det har berikat mitt liv. Jag känner så stor tacksamhet över vår innerliga relation. Och det vet hon, men jag påminner henne om det så ofta jag kan ändå.

För några år sedan skrev en helt annan person en lapp till mig där det stod:
Det räcker med att en människa tror på dig för att du ska lyckas. Och jag tror på dig, Linda.” Just där och då kunde jag inte ta budskapet till mig, men nu på senare år har jag tänkt på det där. Och hur väl det stämmer. Hur mycket starkare man kan bli när det stormar, genom att det finns någon som tror på en. Som min mormor alltid har gjort.

Jag hoppas att du också har någon i din närhet som tror på dig. Som stärker dig och hjälper dig vidare, tills du känner att du tror på dig själv. Att känna självtillit och förtroende till sig själv är förstås optimalt, men ibland stormar det runtomkring en och då vill man kunna hålla i någon som står stadigt.

Kanske vacklar vi varannan gång, så att vi kan stötta varandra i omgångar.

Mormor med en bukett lila tulpaner i handen.Tack fina, älskade mormor för ditt stöd och din kärlek hittills. Nu fortsätter vi framåt och möter framtiden tillsammans. Med en enkel tulpan – stort glittrande grattis till en underbar pingla på födelsedagen!
Jag älskar dig! <3

// Kram Linda