Category Archives: Skönhet

– Skönhet och vackra ting, människor eller upplevelser. –

Industrisemester. Minsann.

Jaha. Det var många år sedan sist. Men jag har gått på “industrisemester” nu, som så många andra. En smått surrealistisk känsla som egenföretagare, då det är rätt knepigt att få ihop tid och möjlighet att vara – ledig. Man jobbar ofta dygnet runt.(Industrisemester, förresten? Det där med löpande-band känns långt ifrån mig.)

En hög och klar kvällssommarhimmel i juli.Men nu händer det. De senaste åren har jag hållit sommaryoga i juli månad, men i år ville det sig inte riktigt med deltagare till en grupp. Och jag tror att Universum kanske hade ett finger med i spelet där, för sällan har jag haft större behov av vila. Sömn. Det kan också bero på att jag sett “semestern” framme vid horisonten och kört på ända in i kaklet, för att sedan få slappna av. Nu är det dags. Det är äntligen läge för vila.

Det var någon som frågade mig vad jag skulle “göra” på semestern. Vandra? Åka runt och se saker? Eh. Gärna tvärtom. Gärna så lite som möjligt. Åtminstone så här i början. Jag har gett mig själv tillåtelse till flera dagar i rad där jag inte ens behöver kliva ur sängen. Om jag inte vill. Det är en glädje i det, att få vila ner på cellnivå, när jag har stressat ner på cellnivå under våren. Men det har varit mycket som velat bli gjort, så nu ska jag njuta av stillheten. Få måsten. Hoppas jag. (Även om jag redan gjort inköp/riggat/fotat för ‘Projekt Matbok‘.)

För det är en omställning att vara fri och ledig. Trots att jag inte alls har “sprungit” som jag gjorde för några år sedan, händer det något när man saktar ner. Det där höga tempot dalar, men lasten man fått upp i fart kommer liksom också med stor kraft om man inte varvar ner sakta. Som om man panikbromsar in en bil och det där som ligger löst i bakrutan flyger framåt. Det gäller att parera lasten. Stressen, sorgen, ambitionen… det som fått mig att springa fort. Men som ju inte tillnärmelsevis är så stor och tung som förr. Jag kanske är lite mer i fas om en vecka. Eller två. (Eller alls…?)

Sommarbukett i kanna.För det handlar väl om att utvecklas? Att stanna upp och “göra om” innan mönstren är upprepade, att reflektera och göra på ett annat sätt. Välja en ny väg. Det är väl vad det innebär att vara människa? Jag tror det. Hur utvecklas vi om vi gör samma sak år ut och år in, dag ut och dag in? (Jag kommer förhoppningsvis aldrig få veta hur just det känns.)

Det handlar om att våga stå stilla. I det tysta, lugna och vackra. Ladda energi.

För med vilan och nedvarvningen kommer ansvaret. Att hålla hela hösten. Den ser ut att bli hektisk och intensiv redan nu. Att möta stress, ambition och utmaningar med närvaro och distans. Det är någonting i det där som går förlorat när adrenalinet pumpar. När det blir tunnelseende och inte helheten. Åter till yogan. Andningen. Vilan. Få perspektiv. Det låter förnuftigt, men jag funkar bättre då. Rusa i blindo är inte lika behagligt, tycker jag.

Ett blommande buskage med rosa nyponrosor.Så jag ska ta vara på min sommar. Förvalta den på bästa sätt jag kan. Utifrån de förutsättningar jag har. Läka. Återhämta. Umgås. Vara. Och där, någonstans i lugnet brukar det komma insikter till mig. Idéer och förslag för framtiden. Om de inte manas på, utan bara fångas upp när de kommer. Det blir nog spännande.

Jag önskar dig en fin, stärkande sommar. Var du än är. Och oavsett väder.

// Kram Linda

Moonsun – ekologisk hudvård!

Titta noga här nu, för det här bör du absolut inte missa – jag vill tipsa om en fantastisk serie ekologiska hudvårdsprodukter från Moonsun!
Här är några exempel på deras fina produkter, som jag skriver mer om nedan.


Närbild på Moonsun Vitamin C Serum.Bild på Moonsun Beeswax Body Oil.Närbild på Moonsun Body & Hair.

Moonsun består av Mia och Jenny, två kloka och kompetenta tjejer som har en genomtänkt och kärleksfull tanke med de produkter de komponerar och framställer – nämligen att de är snälla mot vår natur, våra kroppar och så rena att de till och med är ätbara. Ärligt talat, vad mer kan vi begära?

Dessutom doftar produkterna ljuvligt och gör huden underbart mjuk – det finns en holistisk tanke bakom och genom allt – vilket är precis i min smak! Därför vill jag dela med mig om detta till andra, som jag gör med information om både ekologisk hårvård och vattenrenare. Vi ska hjälpas åt med att vara rädda om oss själva, tycker jag.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Idag bör vi alla vara uppmärksamma på de  kemikalier och miljögifter som omger oss och belastar våra kroppar, det finns många tveksamma ämnen även (framförallt) i kosmetika – till exempel parabener – och därför bör vi alltså använda så skonsamma och miljövänliga produkter som möjligt!

Huden är ju perforerad, det vill säga att den har små små hål (porerna), vilket innebär att det vi smörjer på huden går ut i blodbanan – det vet ju att läkemedel gör i form av salvor, mot smärta, eller nikotinplåster. Alltså går även kosmetika in i kroppen, ut i blodet och ger i värsta fall din kropp ovälkomna ämnen som den måste hantera och rensa ut, genom levern. Och levern ska vi lära oss att vara rädd om, men det gäller såklart alla kroppens organ och slutligen – att minimera den totala belastningen på vår kropp.

Därför ska vi använda den snällaste tänkbara hudvård vi kan.

Så! Här är ett antal produkter du kan läsa om och bekanta dig med. Du kan läsa mer ingående om konceptet och tanken bakom produkterna på moonsun.se – och gör gärna det! Genomtänkt är fantastiskt och ger tyngd, i min värld.

Logotyp Salong OmtankeDu kan förstås införskaffa produkterna via deras webshop eller klämma och känna på produkterna på söder i Stockholm, där jag brukar hålla till – på:
Salong Omtanke på Krukmakargatan 4,
vid t-bana Mariatorget (uppgång mot Polishuset/Torkel Knutssonsgatan).
Är du intresserad av någon särskild produkt eller att komma dit och titta, boka gärna en tid med mig via detta kontaktformulär.
Nu när ekofrisör Sussie är höggravid och snart mammaledig är det nämligen inte alltid någon på plats, men jag möter gärna upp när jag kan!

Jag kan också skicka produkter till dig mot portokostnad, om du vill.

Texter och bilder nedan kommer från Moonsun, för att de säger det bäst själva – jag kan bara instämma och understryka att jag njuter av härliga dofter, sköna konsistenser och hur mjuk min hud känns när jag använder produkterna.
Äntligen härliga hudvårdsprodukter som känns rätt i hjärtat!
Här är några av dem:

Moonsun Beeswax Body OilMoonsun Beeswax Body Oil
“En härlig bivax olja med inslag av havtorn och en mysig doft av citrongräs och lindblom som gör att den här kroppsoljan binder fukt och stärker huden. Denna fantastiska bivaxolja har många användningsområden. Passar perfekt till torra fötter, torr hårbotten och frissiga toppar. Bra för gravidmagar och skydd till ansiktet vid kyligt klimat. Det är bara att prova sig fram.” Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Beeswax Body Oil här

Moonsun Body & Hair SoapMoonsun Body & Hair Soap
“En ljuvlig tvål för kropp och hår, med doft av kryddig citrus som efterlämnar en ren väldoftande känsla. Använd gärna den här kropp och hår tvålen tillsammans med våra andra kropps produkter, även dom har en kryddig citrusdoft. Då får du en fantastisk doft upplevelse och du behöver inte använda parfym. (…) Rekommenderas även för män vid rakning. Efter rakning rekommenderar vi Moonsun Organic’s vårdande Cream, Oil, Serum eller Lotion.” Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Hair & Body Soap här

Moonsun BodyscrubMoonsun Bodyscrub
“Skäm bort dig själv med denna lyxiga sockerscrub med bland annat kokos, havtorn och härlig doft av  citrongräs som skonsamt detoxar din hud, tillför fukt och ökar hudens cirkulation. Lämnar din hud härligt silkeslen! Smörj in efteråt med Beewax Body Oil.” Bra att använda vid celluliter, för blod-cirkulationen. Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Bodyscrub här

Moonsun Cleansing OilMoonsun Cleansing Oil
“En balanserande antiseptisk rengöringsolja som effektivt löser upp makeup och orenheter i huden. Passar de flesta hudtyper och framförallt en blandhy. Fungerar även bra som rakolja.
Applicera på torrt ansikte, massera upp och tvätta av med rengöringsvampar i ljummet vatten, följ upp med Flower Tonic och avsluta med att applicera Face Oil.”
Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Cleansing Oil här

Moonsun Cleansing CremeMoonsun Cleansing Creme
“En härlig rengöring creme med bla ricin och sheasmör, som skonsamt men effektivt löser upp smuts och orenheter i huden.
Applicera på torrt ansikte massera upp, skölj noggrant av med ljummet vatten. Följ upp med Flower Tonic avsluta med att applicera Face Oil, Vitamin-C Serum eller vår Face Cream.” Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Cleansing Cream här

Moonsun Vitamin-C SerumMoonsun Vitamin-C Serum
“Ett härligt blommigt fuktgivande, serum med bla vitamin C, havtorn, lind och neroli. Serum är en gelbaserad emulsion av bla hydralater, vitaminer,  vegetabiliska och eteriska oljor. Produktens egenskap är att tillföra huden fukt och vitaminer.
Används på rengjord hud morgon och kväll. Gärna tillsammans med Moonsun Face Oil.”
Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Vitamin-C Serum här

Moonsun Face OilMoonsun Face Oil
“En lyxig återfuktande ansiktsolja med rynkhämmande effekter för ansikte, ögon och dekolletage. Innehåller bla havtorn, jojoba, neroli och lindblom. Huden får en fantastisk lyster och en sammetslen känsla. ‘Makes your skin happy’.
Används på lätt fuktad hud morgon och kväll.
Oljan fungerar även som en utmärkt vårdande hårtoppsolja. Framförallt till skandinaviska frissiga toppar….”
Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Face Oil här

Moonsun Flower TonicMoonsun Flower Tonic
“Ansiktsvatten använder vi för att pH-reglera huden och underlätta för ansiktsolja och ansikstcreme att tränga in i huden. Spraya på väl rengjord hud, låt ligga kvar och applicera sedan ansiktsolja eller ansiktskräm. Passar även efter rakning, solbad och på dagarna i torr kontorsmiljö framför datorn!”
Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Flower Tonic här

Moonsun LoveMoonsun Love
“Självklart tar vi med vårt ekologiska och naturliga tänk hela vägen in i sängkammaren och lanserar här två glidmedel, helt naturligt framställda och utan kemiska tillsatser och konserveringsmedel.
Glidmedlen innehåller ekologisk ricinolja som ger ett bra glid, blandat med jojobaoljan, också ekologisk, dessutom har båda oljorna antiseptiska egenskaper, som är välgörande för underlivet. De flesta glidmedel som finns på marknaden innehåller mineraloljor och det är en olja som är svår för kroppen att bryta ner. Vad den gör med kroppen i det långa loppet, är det heller ingen som vet…”
Läs mer om ingredienserna i och tanken bakom Love här

Du hittar fler produkter och information att surfa runt i på moonsun.se

Närbild på en rosaröd hibiskusblomma.Hoppas att du finner denna hudvårdsserie lika intressant som jag – åtminstone vill jag tipsa så många som möjligt om den, för att minimera ämnen som parabener, vilka vi inte bör ha på – eller ens i närheten av – våra kroppar! Ska vi säga så…?

// Kram Linda

Ögonblick på Österlen

Men, vilken underbar helg jag haft! Eller, det var över fredagen och lördagen.

Jag fick möjligheten att åka på en spontanresa över ett dygn och tog den. Det kom plötsligt upp ett tillfälle som jag inte ville gå miste om, idén om ett projekt som talade till min magkänsla… så jag tackade jag till att delta och det blev ett spännande möte – 60 mil bort.

Utsikt över gröna åkrar, gula rapsfält, blått hav och blå himmel.Min fina kollega, inom Medicinsk Yoga, Karin mötte upp när tåget rullade in i Ystad och guidade mig sedan runt på det Österlen som envisades med att visa upp sig från sin bästa sida. Guldgula rapsfält, gröna åkrar, blå himmel, dofter från blommor, fågelkvitter och värmande sol.

Det var lite som att kliva in i en vacker saga och jag har knappt smält det än.

Dagen bestod av ett symposium, olika aktörer som möts för att jobba för samma mål, samma vision – samma dröm. Vem vet var det landar, jag är bara så glad och tacksam över att få vara med. Att få inspiration, nya tankar och idéer.

Ett vitt hus mpt klarblå himmel, omgivet av grönska.Jag deltog i egenskap av kostrådgivare, för att lära människor mer om läkande kost och hur den spelar in i varje människas liv och välmående.

För att jag tror att det behövs. Just nu, men särskilt i framtiden. Människor behöver lära sig att ta hand om sig själva, för att vi inte kommer att kunna kräva av någon annan att ta hand om mig. Kunskap och eget ansvar blir allt viktigare.

Ordet "välkommen" skrivet på ett blädderblock.Synpunkterna under dagen var många och intressanta. Atmosfären välkomnande. Byggnaderna fantastiska. Bemötandet professionellt och vänligt. Möjligheterna stora.

Det är roligt att få delta i någonting som andas frihet och möjlighet, oavsett var det landar – oavsett vad just jag bidrar med eller ej – att få höra andras upplevelser och synpunkter.

Citat "Det finns ingen stig. Stigen skapas av de som går där."

Citatet "det bästa sättet att förutsäga framtiden är att skapa den"Citat "There's a crack in everything, that's how the light gets in"Att sedan få uppleva detta en magiskt vacker sommardag (som det kändes, är det sommar nu?) var någonting jag inte vågat hoppas på. Men det blev perfekt.

Sand, dynor, en promenadspång, blå himmel och hav.Efter en heldag av insikter, åsikter och mixade energier bestämde vi oss för att ta oss ner till havet och varva ner våra trötta hjärnor. Sandstrand, vågors brus och kustlinje har definitivt en sällsynt lugnande effekt på kropp, själ och sinne.

Åtminstone på mig. Du kanske har ett annat sätt som hjälper dig att finna lugnet. Vilket sätt det än är, blir det allt viktigare i ett snabbt och stressat vardagstempo att vara nära naturen och känna lugnande energier.

Sandstrand, blå himmel, blått hav och en röd livboj på en pinne.Om man ser sig omkring och läser av omgivningen, kan man tolka in det enklaste budskap det mesta. Det brukar jag faktiskt roa mig med. Här fick jag veta att det till exempel alltid finns en räddning inom räckhåll, så det är viktigt att våga släppa taget.

Att ha tillit till att allting blir som det ska vara. Känna förtroende och vara modig, fastän det kan kännas så läskigt att inte veta var jag landar… det är så svårt att släppa greppet om kontrollen. Att flyta med.

Yogamatta, sandstrand, havet, rosa Converse-skor och vattenflaskor.Yoga på stranden var – om du undrar – både läkande, lugnande, meditativt och snudd på overkligt.
“Kan det vara så här vackert?”

Jo, det kan det. Och jag är glad och tacksam över att vi valde att fånga det ögonblicket, att vila i våra upplevelser, smälta intrycken och bara andas in friskt syre i våra lungor. Landa i våra egna kroppar igen. Utan att värdera och analysera mer, bara vara. Tysta, bredvid varandra, men ändå tillsammans.

Ett hjärta ritat i sandstrand.Det var ett knappt dygn som blev en energikick, en upplevelse av någonting helt annat än Stockholms brus. Jag älskar mixen. Att få resa med tåg, se vårt land flimra förbi fönstret och byta miljö. Möta intressanta människor.

Jo, jag hann med ännu ett magiskt möte under lördagsmorgonen som jag hoppas kan leda till någon form av fortsatt samarbete, det bara känns när det är rätt. Den känslan går inte att slippa undan och det är lika roligt varje gång. Vi får se vad som händer…

Karin i underbar pose inne på Mårten Pers källa.Tack, fina Österlen för denna gång. Jag hoppas att vi ses på något sätt igen, i  vilken form det än blir.
Tack Karin för din gästvänlighet, för att jag fick se ditt underbara lilla fina hus och omgivningarna!
(Du hittar hennes verksamhet på yogandas.nu)
Vi ses och hörs snart igen.

// Kram Linda

Ser, hör och doftar du hägg och syrén…?

Närbild på blommande vit hägg.Den här perioden på året – mellan hägg och syrén, ungefär – är en av de mest levande, intensiva och underbara som finns, tycker jag.

Naturen formligen exploderar åt alla håll, i blommor och blad, fåglarna kvittrar kärleksfullt tidiga mornar och det doftar ljuvligt från både hägg och syrén – men även andra växter däremellan – humlorna surrar och fjärilarna prålar…

Den här tiden på året känner jag att jag lever, kanske särskilt i år.

För sex år sen, 2006, var det ett helt annat läge. Det var en oerhört varm, solig och vacker sommar. Heela, långa sommaren. Men jag var iskall, regnig och ful. Åtminstone inuti. Jag hade just övermannats av min värsta depression någonsin och kände mig hemsk nästan precis hela tiden. Du vet, när det känns som man bara vill krypa ur skinnet, vara nån annan och förtränga allt som smärtar och värker…? Känner du inte igen det? Bra.

Närbild på rosaröda löjtnantshjärtan på rad.Jag hoppas att du slipper känna så och att du tar vara på dina känslor lite fortare än jag gjorde, för när raset väl kom kändes det som ett fullständigt jordskred. Och det var mitt i den ljuva sommartid. Fruktansvärt. Solen sken från en klarblå himmel i stort sett varje dag och en normalt fungerande person hade i det läget våndats mellan valen att grilla med vänner, bada i sjön, åka till stugan med vänner eller bara ha en spontanpicknick som utvecklas till en spontanfest framåt kvällstimmarna…

Vad jag gjorde? Mellan sorgen, ångestattackerna och tårarna valde jag lugnt och stilla att sitta inne, med fördragna gardiner och mala igenom hela “Sex And The City”-boxen. Igen. Slötittade för att slippa känna efter. Där ute fortsatte världen och jag liksom… hoppade av en stund. Så här i efterhand vet jag att det var ett av de smartaste drag jag gjort i mitt liv – hittills – men där och då kunde det inte kännas mer ensamt.

Blommande lila syréner och gröna blad mot klarblå himmel.Jag struntade då i att solen strålade (det gjorde faktiskt ännu ondare att det var kanonväder, eftersom det egentligen påminde mig om att “nu är det viktigt att ha roligt!“), fåglarna kvittrade och att blommorna doftade förföriskt gott. Jag hörde ingenting. Orkade inte titta. För vad spelade det för roll? Jag hade inget där ute att göra, med alla andra som var glada, lyckliga och bekymmersfria. Nej, jag hade fullt upp med mig själv och mitt inre, för att få ordning på all omkullkastad bråte jag bar med mig överallt. Släpade.

Men åren har gått, flera somrar har hunnit vara vackra och jag så glad och tacksam idag när solen skiner från klarblå himmel, naturen är vackert grön – och jag kan se det! Fåglarna kvittrar och sjunger så underbart fint – och jag kan höra det. Omkring mig doftar det ljuvligt, redan på morgonpromenaden är strålarna värmade – och jag kan definitivt känna det.
Jag vill vara en del av det idag.

Häromdagen var jag hemma hos mamma och pappa och njöt av deras välskötta trädgård. Den fina och väldoftande Magnolian som slog ut i blom, solsken från klarblå himmel, äppelträden med rosa blommor och den turkosfärgade poolen.

Närbild på trädäck, stege och poolkant mot turkosblått vatten. Vackra, ljusrosa magnoliablommor.Ljusrosa äppelblom mot klarblå himmel.
Det känns som att mina sinnen har återvänt, vilket jag är glad för.

Jag hoppas att även du ser, hör och känner sommaren nalkas nu.
Om du inte tycker att just den här stundande sommaren känns särskilt kul… tro mig när jag säger att det kommer tillbaka. Var rädd om dig.

// Kram Linda

Det bästa med regnet

Hittills har den här helgen burit med sig några svaga och skygga solstrålar, massiva gråmulna moln, fullständigt ösregn och till och med hagel. Vilken vår!

Eller är det vår fortfarande? Pollen retar våra andningsapparater, träden står i grönska (vissa till och med i blom) – och när solens strålar är stadiga, skänker den innerliga värmen hopp om en tidig sommar… så går solen plötsligt i moln och molnen hopas åter. Ambivalent, kan man säga.

Igår hade jag ett skyfall in på balkongen, det störtregnade genom en grå dimma, men efter bara några minuter sprack himlen upp och solens strålar bröt igenom.

En skimrande regnbåge över trädtoppar, mot en grå himmel.Och vad betyder det…? Utanför mitt vardagsrumsfönster uppenbarade sig plötsligt en fantastisk, färgstark regnbåge över trädtopparna – och den skimrande i de sju färgerna. Den var delvis dubbel och häpnadsväckande. Regnbågen är det bästa med regn, inte sant?

Vädret är precis som livet. Det enda som är beständigt är förändringen.

Det kan skänka tröst när det är som mörkast, regnigast, kallast och blåsigast. Att det blir bättre. Det gör det inte mer behagligt att gråta genom tårarna, eftersom det knappast är ljuset i tunneln man tänker på i mörka stunder. Men man vet ändå att lättnaden kommer, om inte när… det är så det fungerar.
Allting går i cykler.

Och det är samma sak när livet är vackert. När solen strålar, lyckan ler emot oss, när det är flöde och lätt att leva, när allt känns underbart. Det betyder inte att vi ska vara rädda för att det vänder, snarare att vi ska passa på att njuta. Andas in och ut, insupa allt det vackra och vara medveten i stunden. Visa och känna tacksamhet över det vi har möjlighet att uppleva.

Som den vackra regnbågen slutligen bleknar bort, gör både smärtan och lyckan detsamma, för att förvandlas om och om igen. Livet. Yin och yang.

Var rädd om den upplevelse du är inne i, den kommer med all sannolikhet att förändras – vare sig du vill eller inte. Men att vara förberedd på livets skiften och stå stadigt i sig själv, gör det lättare att hantera dem när de kommer.

Jag skulle inte må så bra som jag gör idag, utan lugn, daglig yoga som balanserar, stillar och stärker mig. Jag tackar min lyckliga stjärna för den.

Håll fast vid det sätt som passar för dig.

// Kram Linda

Paradiset på jorden.

Ljuvliga ledighet. Min påsk har varit helt otroligt skön, stilla och lugn. Härligt sällskap, varma möten, roliga människor och god mat – det har varit toppen.
Det är inte ofta jag i vuxen ålder känner att jag har “lov” av någon sort, men nu var det påsklov. Underbart utloggad, mobilen på ljudlös, väckarklockan fick semester och istället prioriterades promenader, matlagning och skratt. Tack!

Jag har också tänkt lite på hur olika det kan vara, vad vi tycker är vackert och vill prioritera. Och hur viktigt det kan vara att hitta fram till – sitt eget ställe.

Vintervy över träd, en väg, berg och åkerslänt med klarblåhimmel och vita moln.Det finns en plats på den här planeten som jag uppskattar mer än kanske någon annan jag hittills varit på. Halva min släkt kommer därifrån och jag har varit där många gånger om året sedan jag var barn – dessutom återkommer jag så ofta jag kan. Känslan av att “höra till” är större och djupare än på någon annan plats. Mitt eget paradis.

Och då har jag ändå aldrig bott där, mer än på lov och ledigheter. Men det är en plats där jag känner ro, hämtar energi och styrka – jag känner i djupet av mitt inre att jag hör dit. Naturen är bedövande vacker, lugn och… bara platsens energier är helt fantastiska.

Jag hörde en gång att i naturen går allting långsamt, men det som ska hända sker iallafall och blir helt perfekt. Skogen stressar inte. Och så är det ju. Bergen står kvar, isen över sjön går upp på våren, blommor letar sig upp ur snötäcken och fåglarna kvittrar glatt och förväntansfullt på försommarkvällarna.
Som det ska vara.

Där kan jag vara precis den jag är, utan en fasad. Jag behöver inte tänka på vare sig självkänsla eller självförtroende – bara må gott i stunden.

Där kan jag dessutom koppla ett nytt milt grepp om det jag tappat taget om – sömnen, vattendrickandet, motionen, den läkande kosten och kanske även yogan. Det blir en chans att kunna börja om från noll och dra upp nya riktlinjer och rutiner igen, för varje ny dag är en sådan möjlighet.

Närbild på en zinkbalja, fylld med vatten, på en grön gräsmatta nedanför ett stuprör.Och för andra är mitt ställe en helt obetydlig plats långt borta i universum, för den som kanske har sitt eget paradis någon helt annanstans. Visst är det fantastiskt? Jag lägger ett enormt värde i att få vara på min plats, där det fortfarande känns som att jag som vuxen har möjlighet till ett “sommarlov”, att kunna kliva barfota ut i daggvått gräs en tidig och gryende sommarmorgon, att kunna diska på bänken utanför stugknuten en sommareftermiddag, elda i vedspisen en krispigt kall vinterdag eller sitta mot stugväggen och vända ansiktet mot den värmande solen en vårdag i påsktid.

Det är ljuvliga ögonblick i min värld och det som stärker mig, när annat runt omkring kan snurra på så snabbt. När tunnelbanevagnarna är proppfulla av trötta människor och bussen redan har gått, när de stillastående köerna på mataffären slingrar sig långa och min deadline inför någonting är på väg att rinna ut. När jag känner ett behov av att dämpa stressen.

Yogan hjälper mig i vardagen att förbli så stabil jag kan. Och min plats på jorden finns – i mitt hjärta. Jag är så tacksam, glad och lyckligt lottad för det.

Ett knippe gula tussilago i en mini-vas, bredvid en sten med texten "puss och kram".I mitt paradis sker livets alla små under i sin egen takt. Ju mer jag är där och andas in frisk luft, desto lugnare och starkare känner jag mig.
Isen höll redan på att gå upp på sjön nu i påsk. Och fastän det är långt kvar, ser jag fram emot att kunna ligga i hängmattan och lyssna till P1:s “Sommar”. Eller ge mig ut på sjön i roddbåten. Eller cykla milen runt berget och bara beundra vyerna i landskapet. Andas in blomdoften.

Men tills dess ska jag njuta i nuet. Över att jag får vara just här och nu. Över att min plats faktiskt finns. För det har inte alltid varit så att jag haft en given plats. Jag har snarare undrat “var finns det rum för mig?” och “vad ska jag göra nu?” väldigt många gånger.

Jag hoppas att du också hittar eller har en sådan plats i ditt liv, där du känner att du hör hemma. Som kan ge dig styrka och kraft, kärlek och inspiration. Och om den platsen inte är på riktigt så kan den vara påhittad – så länge du kan bege dig dit (om så i dina drömmar eller tankar) och få vara precis den du är.

För det räcker alldeles utmärkt, fina du. Att vara den du är.

// Kram Linda