Category Archives: Depression

– Om depression och deppighet. –

Att leva… eller överleva?

Jag läste om den australiensiska tv-stjärnan Charlotte Dawson i helgen och att hon påträffats död i sitt hem, där allt pekar på självmord. Hon hade länge kämpat mot depression och näthatare. Alldeles nyligen skrev Aftonbladet om tonåringar som känt sig så maktlösa och mått så psykiskt dåligt att de valt att avsluta sina liv, men det kan alltså hända även de rikaste och mest kända av oss. Att det känns hopplöst.

Det vi bör komma ihåg är att ingen är lycklig jämt, då vore vi inte  människor. Livet är en berg-och-dal-bana, ner i djupet och upp på höjden. Och att det är i kriserna vi kan utvecklas… ordet “kris” betyder just vägval.

Vatten, skog, himmel och brygga i genomgråa nyanser.För kanske kan det kännas så ibland? Att det faktiskt inte spelar någon roll, att ingenting egentligen har en mening. Så pass att vi glömmer bort vad livet faktiskt är värt? Och varför vi är här? Att känslan av meningslöshet nästan tar över allt annat.

Gråa dagar har vi alla sett, men ibland är de så förbannat genomgrå att det till och med känns inuti. In till skelettet. Grått, kallt, regn, rusk och kyla. Även om solen skiner från en klarblå sommarhimmel, så kommer den där känslan av meningslöshet, den kan brutalt skölja över en och plötsligt känns som en dränkande flodvåg. Och sen gäller det att trampa vatten ett tag. Tro mig, jag vet.

Jag har själv snuddat vid den känslan, vid det tillfälle när jag varit utmattad. Slutkörd, trött och överbelastad med alldeles för många aktiviteter runt omkring, under alldeles för lång tid, utan god sömn. Ett flimmer av människor, möten och massiv stress som fick mig att tappa greppet, hoppet och lusten.

Jag hade kanske snarare kämpat för att överleva, än att… leva.

Ett hjärta ritat i beige sandstrandssand.Känns det igen? I så fall hoppas jag att du också kan hitta till känslan av vad som är värdefullt. Kunna stänga av alla störande influenser runt omkring, logga ut och stänga ner för att kunna och våga lyssna på den inre rösten.
-Vad vill jag? Vad behöver jag? Vem ÄR jag…? 

Ibland är tystnaden skrämmande talande, men det är oftast där svaret finns. Svaren. Min egen inre röst, min känsla för vad som är bra för mig. Och när den rösten och känslan skrämmer, är det skönast att dränka den med ljud, skrål, skrammel, jobb och aktivitet. Om inte dränka känslorna i “flyktsoda“, så kanske göra det med öronbedövande brus? Eller socker…?

Jag hittade till en större mening genom att våga vara i yogan. Även om det var många känslor och en inre röst som rev och slet i mig åt olika håll. Kanske var det inte så farligt, även om det var väldigt känslosamt. Det var mycket jag behövde möta, men jag hittade också en ärligare väg i livet – för mig.

En yogis hand i "gyan mudra" - tumme mot pekfinger.Ibland var det svårt, eftersom tystnaden och stillheten var smärtsam och svårt, obehagligt avslöjande. Jag kunde verkligen höra vad jag tänkte och kände, det jag hade försökt dölja och glömma. Men samtidigt hade jag längtat efter att få göra det. Att leva på ett annat sätt. Och eftersom jag yogade varje dag i ett års tid, vande sig kroppen stegvis. Jag vågade släppa taget och efter att tag kunde jag även njuta av att tillåta mig själv vara stilla. Men det behöver inte vara i ett år, en dag är en god start…

Att låta svaren komma till mig i tystnaden. När jag har en fundering på hur jag ska gå vidare, så är det i tystnaden jag bäst kan känna hur och vad jag ska göra. Det var helt nytt för mig och därför ganska omvälvande. Men befriande. Att och kunna ta ner ältandet från hjärnan till – hjärtat.

En skugga av en människa som faller mot en solig grusväg.Att en dag kunna och våga vara sin egen närmaste vänAtt lyssna till och bejaka sina egna önskemål, drömmar och känslor. Det är kanske något av det mest komplicerade. Och vi har nog alla våra egna sätt och metoder för att hitta dit, vi kan välja det som passar bäst för stunden. Idag ser jag en mycket större mening med allt, mitt liv känns mer meningsfullt. Det känns som jag kan leva, snarare än att bara överleva. Bara kämpa. Att även kunna njuta.

Nöj dig inte med att känna meningslöshet – om du gör det. Lova mig och dig själv det. Våga be om professionell hjälp om du behöver det. Det är ett steg i rätt riktning, mot ett värdefullt liv. Det vi går igenom stärker oss. Tack och lov.

Jag önskar dig allt gott. 

// Kram Linda

MediYoga för närstående vid psykisk ohälsa.

En period i livet, när jag var så slutkörd och utmattningsdeprimerad att jag knappt visste vad jag hette, sökte jag hjälp och kanske snuddade jag kort vid känslan av psykisk ohälsa. Det var definitivt inte angenämt.

Svarta siluetter av träd mot en stålgrå himmel.Men det är ingenting mot hur många andra har det. Psykisk ohälsa är någonting som ökar i samhället och även om personen i fråga har sin kamp, finns det ofta en eller flera närstående som försöker att hantera situationen på sitt sätt. För det smärtar även att stå bredvid någon som lider, det finns många som skulle vilja ta över bördan från sina nära och kära för att slippa se dem plågas. Det blir förstås fullt fokus på barn, partner eller förälder med psykisk ohälsa, men i många fall behöver även de närstående stärkas.

Att få vara sig själva. Att orka vidare. När det känns hopplöst.

Jag vill lyfta fram bra idéer som förverkligas av eldsjälar runt omkring oss i vårt vackra land. Min fantastiska MediYoga-kollega Eva Billqvist är en av dem som vill hjälpa andra att må bättre.

Hon har gjort en egen lång resa, som anhörig till en dotter med psykisk ohälsa och för henne var den medicinska yogan en väg till balans. Med den ovärderliga erfarenheten i bagaget, vill hon nu stötta andra närstående som gör så mycket för sina nära och kära att de själva tappar energi, fokus och glädje.

Nu håller hon en utbildning i Stockholm (Lidingö) i tre delar med start 22/3 2014 som jag vill informera om. Klicka på bilden för större text:

Eller se utbildningen här som pdf: Annonsblad Mediyoga närstående

För anmälan eller mer info: eva@evabillqvist.se eller evabillqvist.se

En brinnande brasa, som symbol för en eldsjäl.Jag som gått en 1,5 år lång utbildning till Terapeut i MediYoga tillsammans med Eva, vet att hon brinner för detta. Hon är driven och duktig, jag kan varmt rekommendera henne om du söker hjälp i en situation liknande denna… för inte mycket slår högre än egen livserfarenhet och bakgrund i ämnet.

Kanske kan du tipsa någon som behöver hjälp, om detta.

Läs artikeln om Evas arbete och egen resa här: “Eva ger anhöriga hopp – hennes dotter valde livet och mår nu bra”.

Det är fint att veta att saker och ting kan förändras, även om det känns så långt borta. Vi vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Särskilt inte om vi får stöd och verktyg för att hantera livet när det känns svårt. 

Jag önskar dig en fin helg.

// Kram Linda

Hormonisk? Inte särskilt…

Phew. Är det något i våra kroppar som faktiskt kan pendla likt en lång radda vagnar på en hisnande berg-och-dal-bana, så är det våra hormoner…

Vad är då hormoner? Enligt Wikipedia är hormoner “molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller organ i kroppen, till en annan cell eller grupp av celler.” Det vill säga att många av kroppens funktioner styrs av hormoner och andra signalsubstanser – vilket alltså inte är samma sak, även om vissa kan vara kemiskt identiska. (Det är mycket med det här.)

Obalans eller brister i näringsämnen för att skapa dessa, är en viktig del. För hormonerna skapas inom oss. När allt är i balans. Har du nånsin upplevt PMS – av egen erfarenhet eller via någon du känner – så vet du att hormoner kan löpa amok. Förstå, vad häftigt! Dessa små ämnen i våra kroppar kan både göra oss nedstämda…

Två händer formade i ett hjärta.…eller lyckliga! Har du någonsin varit kär? Signalsubstanser som serotonin och dopamin rusar inom oss och hormonet oxytocin frisätts vid beröring, det gör kärlek till en kemisk reaktion i hjärnan. Vilket kan låta allt annat än romantiskt, kanske. Men, vilka sprakande fyrverkerier va?

Sköldkörteln är en central punkt i hormonbalansen – kroppens termostat och pace maker. Det skrivs mer och mer överallt om att vi kan känna oss nedstämda, deprimerade och att ämnesomsättningen kan sjunka om sköldkörtelhormonerna inte är i fas. Det är svårt att tappa kilon i vikt om sköldkörteln är låg, för då är det oftast binjurarna som är påverkade (trötta) och är de stressade, prioriterar kroppen inte viktnedgång… kan man kortfattat säga. Och vad påverkar då vår sköldkörtel?

* Stress – i alla former, även den “positiva” för att stress är stress
* Brist på stabila fettsyrorsom är med och bildar hormoner
* Brist på aminosyror i proteiner, också en del i att bilda hormoner
* Kost som stressar kroppen, vilket är en enormt stor del i det hela

En vit näckros i närbild - en lotusblomma.Så… tror man att hormoner är en ytterst liten del i helheten och att de bör behandlas som en del utanför oss… kan det vara läge att tänka om. Och räkna in att våra hormoner påverkas av alla andra näringsämnen eller brister av dem, i våra kroppar.  (Galet intressant och ofattbart att man ska få ihop pusslet en vacker dag, kan jag tycka.)

Dessutom kan vi bygga ut det stora pusslet med sömnhormoner (melatonin) och hur vi kan lida av (sömn)brist om vi inte har tillräckligt med näringsämnen för att skapa melatonin. Eller brist på signalsubstansen serotonin (“må-bra-hormon”) om vi inte kan konvertera – omvandla – andra ämnen i kroppen till serotonin, som aminosyran Tryptofan. För att inte tala om dopaminet, en annan “må-bra”-signalsubstans”… eller är det ett hormon? Klurigt.

Eller Ghrelin, det hormon som stimulerar aptiten – till skillnad från hormonet Leptin, som ger mättnadskänsla. Phew. Har du balans där?

Berg och dalbana på Tivoli i Köpenhamn.Förstår du, vilken berg-och-dal-bana vi har satt oss i som kallas för “Livet”…? Och om vi stressar mycket, äter “fel” och stressande för våra kroppar, samt har svårt att bryta ner maten vi äter tillfredsställande (saltsyrabrist?), så att både matsmältningen och ämnesomsättningen påverkas… då har vi automatiskt svårt att “få ihop” dessa hormoner inom oss. Det blir svajigt och inte stabilt i känslolivet. För om man (som jag) haft svårt att bryta ner proteinerna tillräckligt i sin matsmältning, så spelar det inte lika stor roll hur nyttigt man äter. En hel del näring går till spillo. Även om den onyttiga maten “förstör” ännu merDå kan man snacka om PMS…

… eller just östrogen och testosteron, som bland annat gör oss fertila eller ej. I lagom mängd i våra kroppar, ska de även få oss att känna lugn, ha ork och energi att ta tag i vardagen. Stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol slåss om “utrymmet”, om de finns i överdos kan könshormonerna backa och göra oss mindre fertila… verkar inte det logiskt? Vi har ju bara en viss mängd energi, vad vill vi att den ska gå till?

Ändå kräver vi av våra kroppar att fungera felfritt. Och får en smärre chock när vi inser att vi faktiskt påverkar en stor del av det på egen hand.

En vattenfylld zinktunna, en symbol för balans.Det handlar återigen om balans. Om att skaffa kunskap om sig själv, sin egen kropp. Skapa rutiner, för att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig det vi väljer att tänka, göra, äta och dricka. Även om en förändring inte alltid känns lockande, kan det vara klokt att göra medvetna val.

Nu på morgonen (!) rapporteras i media att forskare kommit fram till att stress kan orsaka demens senare i livet, då stresshormonerna verkar påverka kroppen negativt. (Man vill gärna få det till att “kaffe och te minskar risken för demens”, men det håller jag inte med om en sekund, eftersom främst binjurarna och levern upplever koffein som just stress.)

Om du vill skapa ett lugn inom dig, på ett sätt som enligt forskning sänker stresshormoner i blodet – genom lugnet i det djupa andetaget – så startar jag en ny stilla yogaklass på Södermalm i kväll (torsdag 19/9 kl 18.30-20).

Kanske ska du ge det en chans? Hör av dig via detta kontaktformulär om det är dags att börja…

…ta hand om dig. 

// Kram Linda

Sju svåra år.

Vi skriver mars månad 2013. Vårmånad. Hallå där. Det var ju midsommar nyss? Midsommar till mars sade bara “sssssssswosch!” när perioden flög föbi. Galet.

Gråkall vy i svartvit färgskala - vatten, skog och himmel. Och apropå galet – i februari för 7 år sedan lyfte jag en fast telefonlur med skakig hand. (Ja, det var en fast telefon, en sådan som kids idag får googla “bild” på). Jag ringde i desperation till psykakuten  (märklig känsla) nära mitt dåvarande hem och bad om att få komma dit och prata med någon, för att jag mådde så oerhört dåligt (läs: djup ångest). Den trötta rösten i andra änden kunde erbjuda mig en tid två MÅNADER senare och jag hasplade sorgset ur mig att “men, då vet jag inte vad jag gör…” utan att riktigt tänka mig för. Jag fick en tid samma eftermiddag.

Där nånstans, i min sjukskrivning 2006 för “utmattningsdepression“, som det hette då, började min väg tillbaka. Eller, framåt. Först trodde/tänkte jag att jag skulle söka mig tillbaka till den jag en gång varit, sedan förstod jag att det inte var någonting att sträva efter – eftersom jag inte varit sann mot mig själv.

En bild på dekor som symboliserar yta och utseende...Åtminstone hade jag inte levt på det sätt jag ville leva. Fasaderna och maskerna hade varit otaliga och jag hade vänt så många kappor efter vindarna, jag var så trött i mina armar och ben, huvud och mage – hela min kropp krisade och jag blandade ihop maskerna… vilken hörde till vad?
Det hade blivit ett ändlöst greppande efter halmstrån. Någonting som kunde lugna mitt inre kaos. Jag förstod att jag inte kunde börja om – utan måste börja från början. Helt.

Jag kan knappt greppa hur fort tiden passerat och mitt liv har förändrats i grunden, även om vissa minnen ännu är glasklara.

För åren sedan mitt sammanbrott när jag inte tog mig upp ur sängen, har hastat förbi, jag hör samma ssssssswosch djupt inom mig och tänker “hur har sju år gått så fort?!” Jag har på sistone börjat kalla min process för “sju svåra år”… för det är nu så länge sedan jag kraschade fullständigtTänk, sju år kan kännas som en fullständig evighet – och samtidigt gå så fort! Ändå.

Hade jag fött barn för sju år sedan, hade jag haft en son eller dotter i skolåldern. Ändå känns det som nyss, när jag var tvungen att bromsa in, reda ut mitt liv och börja om på ny kula. Vilken resa. Det är helt galet. Vi lär genom hela livet och även om jag inte på något sätt är framme eller på väg att gå i mål, “firar jag av” dessa sju år som en period i mitt liv som aldrig kommer åter – oavsett vad framtiden bär i sitt sköte. Dessa sju år är gjorda. Det är förbaskat skönt.

Yogi med fingerställningen "gyan mudra", tumme mot pekfinger.Och vilka år! Jag har varit arg och jag har gråtit, känt mig fruktansvärt ensam, gått i samtalsterapi, vänt ut och in på mig själv, hittat och fokuserat på att acceptera mina otaliga tillkortakommanden, mönster och mindre smickrande egenskaper. Men också lärt mig vad jag är bra på, hur jag kommer till min rätt på bästa sätt och vad jag vill göra. Vad jag tycker om.
Jag har yogat, valt att möta mina rädslor och lärt mig hantera min inre röst. Jag har försökt definiera innebörden av  självkänsla och självförtroende, samt jobbat på dem båda. Stresshanterat. Lagt om min kost. Läkt.

De “sju svåra åren” är ursprungligen omtalade i gamla testamentet om Egyptens sju år i överflöd, som följdes av sju svåra år med missväxt, hungersnöd och lidande. Därför har det blivit ett talesätt att “se ut som sju svåra år” och det kan man ju verkligen säga att jag har gjort! Herregud. Från att ha varit en kreativ  dekoratör med en generös normalvikt och intresserad av både kläder och utseende, till att puppa in mig i en kokong, gå upp i vikt och isolera mig… det har varit en intressant process. Och det var aldrig i livet någonting jag hade valt självmant, men som med andra livskriser och levnadskaos har jag kommit igenom. Åtminstone både hoppas jag och tror det.

En snabb skiss över cellens beståndsdelar.Dessa sju svåra år (oavsett vad som kommer framöver) mellan 2006 och 2013 är nu genomlidna. Och jag är en helt annan person idag, mot när utmattningsdepressionen slet ner mig i det mörka, bottenlösa slukhålet. Och jag KAN inte heller vara samma person idag, eftersom alla celler i kroppen förnyas på sju år. Samtliga celler. Vilken tillfällighet? Och tänk, om sju år till är min kropp helt ny igen!

Det känns bra, både att tänka tanken och uppleva känslan att jag kommit ut på “andra sidan”, genom just denna kaotiska katarsis – detta omvälvande renande. Och kanske är det också av högsta vikt, att nu göra ett avslut och känna att var sak har sin tid. På sätt och vis är jag tacksam glad och stolt över att idag kunna knyta ihop säcken lite mer, se och förstå vad jag har behövt gå igenom, eftersom det så många gånger och år under resans väg har känts meningslöst och hopplöst… det har varit krävande. Minst sagt.

Närbild på en vacker vit liljeväxt, i form av en näckros.Jag vill innerligt tacka min fina familj som alltid funnits för mig. Som stöttat och gjort det ni har trott varit bäst, även när jag inte velat ha den hjälpen till och från. När jag tampats med mina mönster, demoner, rädslor och livskriser har det varit skönt att veta att ni funnits där. Som en tydlig och trygg stöttning, men på avstånd. Tack.

Stort tack till de vänner som orkat stå kvar, fastän jag inte har deltagit. När jag inte har orkat eller velat vara där och istället isolerat mig. Som har sett mig göra min resa och funnits där när det “funkat”, som varken har pressat eller tvingat. Som ibland har ifrågasatt och fått mig att inse vad som är viktigt för mig i livet, för det är jag också mycket tacksam.

Ett hjärta ristat i frost, med texten "fate" i  - öde.För sju år kan vara en förbannat lång tid. Oöverskådlig när det är ensamt, kallt och smärtar. När man bara vill kliva av tåget och må bra igen… och plattformen eller perrongen aldrig dyker upp. Resan känns som om den aldrig någonsin ska ta slut. Och ändå kan det ske så snabbt, inte tusan känns det som sju år idag. Det känns som en tydlig men suddig del av mitt liv, som avslutas här. Med det menar jag inte att utmaningarna är över. Högmod går före fall. Jag behöver bara göra ett avslut här och nu – efter en sju år lång period som varit så omvälvande.

Vad som sker framöver har jag ingen aning om. Jag varken vill eller kan spekulera i det, jag försöker ännu lära mig att ta livet lite mer “på volley” och det lär fortsätta så… men jag är säker på att det finns fler utmaningar och läxor att lära. Och även om jag inte kan kräva “sju år av överflöd”, så känner jag att jag äntligen har hamnat i en sorts flow. Nu är det flyt och möjligheter som öppnas upp och jag bara försöker följer med i det.

Att må dåligt och uppleva fysisk eller psykisk smärta är ingen lek. Att sjunka till botten i mörker och inte veta hur man ska ta sig upp till ytan, det gör ont. Att tvivla på sig själv och sina egna egenskaper är smått panikslaget. Vem är jag? Vad kan jag? Vad har jag att erbjuda här? Vem vill ha med mig att göra?

Läkande kost - färgglad mat på en turkos tallrik.Jag är idag där jag vill vara, bara det är en stark känsla. Om jag kan hjälpa andra, som famlar efter halmstrån och stötta dem att må bättre, är det en ynnest.  Jag som mest “hattat runt” och inte vetat var jag skulle hamna – till synes planlöst – men idag är det så uppenbart vilken väg jag skulle gå för att landa här. Den genom Livets Skola. Sånt ser man ju inte mitt uppe i sin skärseld. För det vill jag kalla den.

Om jag bara hade förstått då det jag vet idag, så hade det dock inte varit någon skärseld eller katarsis att gå igenom och lära sig av. Det förstår jag. Det är bara så skönt att ha den insikten idag och att våga tillåta mig själv att vara – jag. Alla kommer inte att gilla mig, men så länge jag tycker om mig själv, i mitt eget sällskap och genom mina val, så må det vara hänt. Jag får “gilla” att jag inte är förträfflig i allas ögon. Jag har lärt mig att det är värre att försöka vara tvärtom, det var därför jag gick sönder. Det är svårt att vara alla till lags.

Nu avslutar jag just denna sjuårsperiod och går in i en ny fas. Jag har rullat igång ett företag som bygger på min resa, för att kunna hjälpa andra med fokus på individuella råd inom kost, näringsstatus och Medicinsk Yoga.

Bekräftelse på registrering av varumärke.…jag har precis i dagarna fått min ansökan om varumärkesregistrering beviljad – och det är jättestort för mig! Jag har haft tre tidigare företag, men aldrig skapat ett varumärke förut. PRV anser att jag har en unik idé. Så jag hoppas på flow och fler vinster i att jag även i mörka stunder trott på att det en dag blir bättre, men jag njuter dessutom i nuet…
Av frisk luft under vingarna, glädje och hopp om framtiden.

Och allt detta önskar jag även dig på din väg, fina du.

// Kram Linda

Det där som stör…

Svarta siluetter av träd mot grå himmel.Har du någonsin känt att det är någonting som skaver? Fastän det liksom inte borde, eftersom allt är bra, egentligen? “Jag har ju allt – vad är problemet? Det må vara sommar och ledigt, varför känns det inte så bra som det borde? Varför är jag inte så glad som det… förväntas av mig?”

Min egen upplevelse av liknande karaktär slog till år 2006, tidig vår, när solens starka strålar obarmhärtigt sken på vinterdammiga fönster. Eller, ärligt talat hade det skavt inom mig under en förbannat lång tid. Flertalet år. Kanske jämt. Jag minns inte, vet bara att känslan liksom nådde sin kulmen där, just den sommaren. Jag kraschade och en morgon kom jag inte upp ur sängen.

Jag hade varit väldigt arg. På mig själv, på mitt liv, på min oförmåga att uppskatta det jag hade – eller snarare att känna uppskattning. Just då hade jag en liten söt inredningsbutik på söder med en kollega, vi hade stora planer för hur den skulle förvandlas och utvecklas, vi gjorde home stylingar och inredningar. Jag var sambo med en underbar kille i en fin lägenhet i Årsta, Stockholm, med promenadavstånd till jobbet. Jag hade världens bästa vänner och världens finaste familj. Allt jag egentligen önskade.

Så varför mådde jag sämre än jag någonsin tidigare gjort?!

Det blev som ett självförakt, när jag inte nådde upp till mina egna högt ställda förväntningar på hur jag borde må. Så här i efterhand kan jag konstatera att en livskris sällan kommer med helt rätt tajming in i livsschemat och planeringen, det är så ofta någonting som går sönder eller inte hinns med. Men det är också därför det kallas för just kris.

Kris betyder ju vändpunkt, tidpunkt för beslut – vägval.

Natur kring Årstaviken i gråskala.Det tog mig ett tag att förstå vad ångesten och sorgen berodde på, det där som gnagde inom mig. Jag var ju en hyfsat intelligent tjej med stora planer och bra människor omkring mig, vad var det frågan om? Men efter en period av terapisamtal insåg jag att det fanns en stor saknad i mitt liv. Efter mig själv.

Det kanske låter märkligt att leva utan sig själv, men jag var liksom inte där. Jag hade sprungit ifrån mig själv, mitt inre var tomt och det skapade en värkande smärta i min kropp. Framgångsrikt hade jag stressat bort mina äkta känslor och blockerat smärtsamma minnen, jag levde uppe i huvudet och sprang fort. Var någon jag inte kände och anammade andras synpunkter, balanserade på en tunn och svajig lina. Och så länge det var framgångsrikt (att slippa känna efter) så fortsatte jag, till den där vårmorgonen i det där varma rummet med solens strålar mot fönstret.

Solsken från klarblå himmel med ett moln.Då var det bara att kapitulera, jag kunde ingenting annat. Hur mycket jag än ville. För jag ville definitivt inte fortsätta må så dåligt som jag gjorde när bubblan sprack, men jag visste inte hur jag skulle bete mig. Skammen var så stor och skrämmande. I flera månader var jag i princip sängliggande i smärta och utmattning, under den varmaste sommaren på länge och jag fångade knappt en enda solstråle. Jag var hatisk mot min livssituation och det gjorde inte saken lättare. “Varför skulle den här skiten komma just nu?!”

För att jag inte hade lyssnat tidigare, var det relativt enkla svaret.

Hade jag varit klokare eller förstått lite mer, hade jag aldrig övergivit mig själv, mina ideal, mina värderingar och det jag stod för – från början. Men det hade jag tyvärr gjort och just det var min väg till medvetenhet, personlig utveckling och erfarenhet… skulle det visa sig. Det kändes inte så just där.

Om du känner igen dig i något av det jag berättar om, vill jag förmedla att du inte är ensam. Fler än du känner någon sorts tomhet, trots alla ägodelar, pengar, familj, vänner och arbeten runt omkring. För  är tom inuti, kommer du kanske alltid att leta och söka efter yttre faktorer som kan “fylla upp” din saknad. Det kan handla om relationer, alkohol, socker, arbete, bilar, båtar eller något annat som passar just dig… välj själv.

Smultrontuva med röda bär och gröna blad.Jag har erfarenhet av att det går att förändra och det vill jag förmedla till dig. Det går att hitta “hem” och känna glädje, trygghet och balans.
Vägen dit kan se olika ut för alla, eftersom det beror på varifrån just du kommer – men det finns en möjlighet att må bra. Det vill jag att du ska veta.
Även om det kräver att du lyssnar inåt, aktivt söker en förändring och försöker på egen hand. Är du tillräckligt motiverad…?

(Men om det är så att du är deppig i sommar på grund av det dåliga vädret, går det kanske inte lika djupt in i själen. Då rekommenderar jag dig istället att kolla in “Roligt i regnet?” och möjligen få dig några goda skratt, tills solen är tillbaka.)

Jag avslutar med min snudd-på-husgud Lars Winnerbäcks “Tvivel” och hans magiska pekfinger, som så ofta sätts på en punkt där det känns. Här med fina Lisa Ekdal. Att så catchy musik kan rymma så mycket allvar… om man nu lyssnar till texten.

“Det kallas tvivel, det där som stör
Det kallas för en klump i magen och ett konstigt humör
och jag ser hur du tänker på nåt
hur du längtar dig bort
som en fågel i bur
En obehaglig distans
en konstig känsla nånstans
Det känns tomt – eller hur?”                                     // Kram Linda

Ser, hör och doftar du hägg och syrén…?

Närbild på blommande vit hägg.Den här perioden på året – mellan hägg och syrén, ungefär – är en av de mest levande, intensiva och underbara som finns, tycker jag.

Naturen formligen exploderar åt alla håll, i blommor och blad, fåglarna kvittrar kärleksfullt tidiga mornar och det doftar ljuvligt från både hägg och syrén – men även andra växter däremellan – humlorna surrar och fjärilarna prålar…

Den här tiden på året känner jag att jag lever, kanske särskilt i år.

För sex år sen, 2006, var det ett helt annat läge. Det var en oerhört varm, solig och vacker sommar. Heela, långa sommaren. Men jag var iskall, regnig och ful. Åtminstone inuti. Jag hade just övermannats av min värsta depression någonsin och kände mig hemsk nästan precis hela tiden. Du vet, när det känns som man bara vill krypa ur skinnet, vara nån annan och förtränga allt som smärtar och värker…? Känner du inte igen det? Bra.

Närbild på rosaröda löjtnantshjärtan på rad.Jag hoppas att du slipper känna så och att du tar vara på dina känslor lite fortare än jag gjorde, för när raset väl kom kändes det som ett fullständigt jordskred. Och det var mitt i den ljuva sommartid. Fruktansvärt. Solen sken från en klarblå himmel i stort sett varje dag och en normalt fungerande person hade i det läget våndats mellan valen att grilla med vänner, bada i sjön, åka till stugan med vänner eller bara ha en spontanpicknick som utvecklas till en spontanfest framåt kvällstimmarna…

Vad jag gjorde? Mellan sorgen, ångestattackerna och tårarna valde jag lugnt och stilla att sitta inne, med fördragna gardiner och mala igenom hela “Sex And The City”-boxen. Igen. Slötittade för att slippa känna efter. Där ute fortsatte världen och jag liksom… hoppade av en stund. Så här i efterhand vet jag att det var ett av de smartaste drag jag gjort i mitt liv – hittills – men där och då kunde det inte kännas mer ensamt.

Blommande lila syréner och gröna blad mot klarblå himmel.Jag struntade då i att solen strålade (det gjorde faktiskt ännu ondare att det var kanonväder, eftersom det egentligen påminde mig om att “nu är det viktigt att ha roligt!“), fåglarna kvittrade och att blommorna doftade förföriskt gott. Jag hörde ingenting. Orkade inte titta. För vad spelade det för roll? Jag hade inget där ute att göra, med alla andra som var glada, lyckliga och bekymmersfria. Nej, jag hade fullt upp med mig själv och mitt inre, för att få ordning på all omkullkastad bråte jag bar med mig överallt. Släpade.

Men åren har gått, flera somrar har hunnit vara vackra och jag så glad och tacksam idag när solen skiner från klarblå himmel, naturen är vackert grön – och jag kan se det! Fåglarna kvittrar och sjunger så underbart fint – och jag kan höra det. Omkring mig doftar det ljuvligt, redan på morgonpromenaden är strålarna värmade – och jag kan definitivt känna det.
Jag vill vara en del av det idag.

Häromdagen var jag hemma hos mamma och pappa och njöt av deras välskötta trädgård. Den fina och väldoftande Magnolian som slog ut i blom, solsken från klarblå himmel, äppelträden med rosa blommor och den turkosfärgade poolen.

Närbild på trädäck, stege och poolkant mot turkosblått vatten. Vackra, ljusrosa magnoliablommor.Ljusrosa äppelblom mot klarblå himmel.
Det känns som att mina sinnen har återvänt, vilket jag är glad för.

Jag hoppas att även du ser, hör och känner sommaren nalkas nu.
Om du inte tycker att just den här stundande sommaren känns särskilt kul… tro mig när jag säger att det kommer tillbaka. Var rädd om dig.

// Kram Linda