Category Archives: Kurs

Dags att gå vår kostkurs i höst…? (7-8/10 i Sthlm)

Tjena, har du haft en bra sommar? Och då syftar jag inte på vädret. (… åh, igår hade jag en “höstkänsla” för luften var så krispig och klar, solskenet hade liksom ett annat ljus – jag älskar sensommar och tidig höst…. det är något “friskt” i det.) Utan jag undrar mer – hur du MÅR efter den här sommaren? I kroppen?

Fyra glas med rosévin i en skål.Sommartid skulle kunna stavas “excess” – lite för mycket av allt. Inte sant? Lite för mycket av det goda, som alkohol, sockerarter och svulstiga måltider – konstiga tider på dygnet. I kombination med lite sömn. Jag försöker inte förstöra nån fest här, jag tänker bara att det går att känna i kroppen om det har blivit lite… mycket. Det kan vara diffust, men kanske som en tyngdkänsla, värk någonstans eller ett par trivselkilon extra…?

Och då menar jag INTE att trivselkilon är något fel, tvärtom. Trivs man med dem kan det vara en bonus efter en härlig semester, men om det är mindre trivsel och mer kilon… tro mig, jag känner till känslan. Inte bekvämt, alltid. Fast det handlar ändå i slutänden om måendet – för just ett par kilon extra behöver inte skapa ohälsa. Punkt.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Men. Om du känner att kroppen signalerar missnöje via din mage, dina tarmar, huvudvärk, ont i leder, trötthet… eller något annat åt det hållet, så säger din kropp någonting. Känner du inte av någon kroppsdel är det ju lugnt. Annars kan det vara passande att få lite mer kunskap om hur kroppen fungerar – och vad den önskar att du visste om den. Vad sägs om en grundläggande kostkurs?

Vi håller vår grundläggande kostkurs
“Mat för mig, kanske för dig?”
i Stockholm lördag-söndag 7-8/10 kl 10-15,
på Havregatan 10, Södermalm
din investering i dig själv: 1300 kronor
(läs mer om kursens innehåll nedan) 

Här är några röster om kostkursen vi höll i Göteborg för tre år
sedan, vi är på det hela taget alldeles för dåliga på att fånga upp omdömen
efter våra kostkurser… (scrolla ner en bit i inlägget).

Vi pratar “enkelt” om kost, om hur kroppen fungerar (genom det du stoppar i munnen, matsmältningen och hur det omvandlas till nya organ, muskler, hormoner – och vad vi kan behöva tänka på… en hel del, ärligt talat) samt provsmaka lite “ny” (kanske?) mat för inspiration. Du får dessutom kompendier och recept, plus ett par insikter om din kropp.

Cellens funktioner = grunden i kroppens funktioner.För det har jag lärt mig, på min egen resa, att vi generellt vet alldeles för lite om hur kroppen och våra celler faktiskt fungerar – vad den önskar och hur den jobbar bäst. Det blir sällan läge att lära oss det, liksom. Och sedan matar vi den gladeligen med “lite-vad-som-helst” och kräver av kroppen att fungera även om vi inte ger den förutsättningarna för det, inte sällan med hot om våld och/eller bantning. Oooh. Mår vi bättre av det…?

Det gäller att bli bästa vän med sig själv och sin kropp. (På riktigt.)

Vy vid Årstaviken i svart och vitt: brygga, vatten och träd.Vi har båda lärt oss genom sjukdom – jag och min fina kollega Carina – vi pratar om våra egna resor och vill skapa ett samtal med er. Vi berättar och förklarar vad vi har lärt oss, om smärta, värk och trötthet. Se det som tips och råd på vägen för att inte göra om våra “missar”, sedan gör du som du vill i ditt liv. Det finns inga förbud eller måsten (även om vi väljer bort att äta och dricka vissa saker, men vi förklarar sakligt varför…), men den mat vi äter idag är “svår” för våra kroppar.

Och din kropp kommer att tacka dig om du lägger tid och energi på att förstå den bättre. Tro mig. jag ser det hela tiden i mina klienter. Det går att dämpa inflammatoriska processer som kan ställa till det för oss, det går att skapa starka och goda förutsättningar för kroppen. Vi kan bryta onda cirklar.

Det handlar också om hur länge vi vill hålla. Jag fick visa leg på Systemet för några veckor sedan, 41 år fyllda. Det ser jag som att jag gör någonting rätt idag (efter så många år av “fel”) och det är väl genom att dela med oss av misstag och galna val som andra kan undvika desamma…? Jag tror det, vi hjälper varandra.

Är du intresserad av att vara med oss, i Stockholm 7-8/10 kl 10-15?

Mejla via detta kontaktformulär eller skriv på Facebook, för anmälan eller om du har frågor. Jag hoppas att vi ses och lär av varandra! Varje kurs lär vi oss själva av alla deltagare, men det vi vill lära ut till dig är såklart det primära. Så delta gärna. 🙂

Jag önskar dig en fin augustivecka!

// Kram Linda

Kostkurs i Sthlm 7-8 oktober 2017.

Ja! Vi planerar (redan) för en kostkurshelg i Stockholm i oktober 2017. Vår kurs kallar vi “Mat för mig, kanske för dig” och vi tänker oss kl 10-15 för 1300 kr. Det känns kanske inte som det är bråttom just nu, men det är bra att gå ut med så att flera kan planera. Efter en slapp sommar kan vi ta nya tag för hösten!?

Se mer om kursens innehåll allra längst ner, vi ses på Havregatan 10.

En tallrik med färgsprakande läkande kost.Det är länge sedan sist och det vore kul att träffa er som är intresserade av att ta hand om hälsan, fundera på hur och vad ni äter – hur vi på bästa sätt kan stärka oss inifrån… även om det till stor del är individuellt. Grunden i vår kostkurs “Mat för mig, kanske för dig?” passar för alla. Här är några röster från tidigare deltagare när vi åkte till Göteborg på hösten 2014 (scrolla ner på sidan). Det var en härlig helg!

Jag möter ofta människor som söker hjälp för att de lider av smärta och värk. Stelhet. Trötthet. Stress. Någonting händer i kroppen stegvis, inte alltid till det bättre, men vad? Få vet att även detta läge kan förvärras av det vi äter. Ofta av något som äts eller dricks dagligen. Eller så är det något vi har snappat upp i media – det är mycket där nu och det spretar åt olika håll – men medvetet valt att bortse ifrån. Så kan det också vara.

Hjärtformade stekta linser.För alla vill inte veta, det är helt korrekt. Flykt och förträngning är en del av att vara människa. Särskilt om det är något som smakar gott. Även om det skadar kroppen. De blir ofta provocerade och säger “men jag kommer inte att sluta med…” även om de har bett mig om hjälp (det händer dock sällan), medan de flesta ser på mig och säger “Vad ska jag göra?” För allt fler känner att de bara har en kropp och att hälsan betyder allt.

De känner att det mer och mer är dags att dra i handbromsen och lära sig mer, av det där vi inte riktigt får veta. Vi lär oss om kalorier och motion, men förstår inte alltid vad som händer nere på cellnivå – egentligen. Och det är ofta frågan många ställer när de får mer kunskap och information om det vi äter: “Varför har ingen berättat det här?” Och så kände jag också. Precis så.

Studiematerial, skolhelg i Funktionsmedicinska Näringsskolan.Genom min egen resa, med platta fall och skrubbade knän, gjorde jag så många vurpor att jag satte mig ner och andades. Tittade på hur jag hade sprungit, vartåt, vad jag hade gjort och varför. Jag studerade MediYoga till lärare och terapeut, läste även till  näringsrådgivare inom funktionsmedicin, läste om hur kroppen fungerar och vad den behöver för det. Analyserade och förstod vad som hade hänt… över tid och långsamt.

Jag tänkte att mina omvägar kunde ge någon annan en genväg. 

Man lär sig ofta genom att göra misstag själv, men om någon läser detta nu och känner att det är dags att ta tag i den där trassliga vägen framåt – så välkommen! Meddela gärna här om du är intresserad till hösten, så att vi ser om det finns intresse och om vi får ihop en grupp. (Det är inte bindande i nuläget, men vi önskar kunna kalla dig efter sommaren.)

Kostkursanteckningar blir det...I kursen pratar jag om kostens påverkan på organens funktioner: lättförståeligt och enkelt; det handlar om att förstå vad vi kan göra för oss själva. Hitta motivation. Det finns inga “förbud” men att lära sig mer om kroppen är en investering för framtiden. Carina tillagar mat att provsmaka, så att du får nya alternativ och idéer. Kompendium (via mejl, annars tillkommer utskrift och porto) samt recept ingår.

Vi pratar, ställer frågor och svarar. Samtalar, helt enkelt. Jag vill lära ut – men lär mig samtidigt massor av dig. Det är det fina med att både hålla i och delta i en kurs. Och detta ämne gör det roligt att träffa och lära av flera i samma “sits”.

Vill du hitta sätt att avlasta din kropp? Önskar du känna dig lättare och mer harmonisk i kropp och huvud? Ser du fram emot att finna en ny kosthållning?

Du är varmt välkommen till oss! 

// Kram Linda

Har du frågor kring kursen? Något du önskar att vi ska ta upp? Kontakta mig här. Och meddela oss gärna om du har någon allergi/intolerans, tack.

En kostkurs så här på vårkanten?

I dessa tider är det sannerligen inte lätt att veta vilket ben man ska stå på i kost- och näringsdjungeln. Jag är glad att jag har hittat min väg. Och jag brukar ju hävda att vi är olika och tål olika saker, men ibland gäller ändå samma sak för oss alla…

Du kanske läste om tonfisk igår? En undersökning från Testfakta visade att de allra flesta burkar innehåller Bisfenol-A och kvicksilver. Även den som var godkänd innehöll dem båda (”Enda burk som får grönt ljus av WWF. Innehåller bisfenol A och kvicksilver.”), det verkar intressant. Hormonstörande ämnen och tungmetaller i en skön cocktail. Hmm. Nej tack.

bra miljöval_naturskyddsföreningen Jag har inte ätit tonfisk på flera år. Med det jobb jag har som Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare ser jag ingen vinst i att inta den fisk som inte kan ätas med gott samvete, enligt Naturskyddsföreningens “Grön guide” – även om det är “gott”. Det är ett val jag har gjort för att det känns rätt.

Det gäller att kunna navigera sig på det här stora öppna havet när det stormar, inte för att göra som andra gör utan för att hitta det som passar bäst för en själv. Sin egen väg. Vad passar bäst för just dina celler?

Glutens effekt på kroppen har jag vevat runt många varv här, för att väcka en insikt hos människor att kunna skapa sin egen framtid. Stärka sin egen kropp. Så det behöver inte vara glukosamin (när lederna börjar gnissla) eller Voltaren (för att dämpa smärta) som är själva lösningen – om vi börjar i god tid och förebygger medvetet, vi kan bygga upp oss för framtiden. Är du intresserad av det?

En vattenfylld zinkbalja som symboliserar balans.Allt fler av oss vaknar upp, varje dag. Allt fler förstår att det handlar om att skapa en genomtänkt väg framåt som leder till balans. Istället för att leva med trötthet, utmattning och smärta. Det kräver en insats förstås, men det kostar även på att ha ont och vara trött. Det tyckte jag, i alla fall.

Inflammationer är värt att undvika och istället skapa en balans i att äta det som stöttar kroppen och dricka vatten, få nog med sömn och göra meningsfulla saker. Hellre än att springa runt i det ekorrhjul som plötsligt har fångat upp oss, av bara farten. Där vi slutar andas för att “hinna med” och bara hoppas att det håller ända in i kaklet. Utan att det slutar med en stjärnsmäll.

Vill du skapa nya vägar för dig själv? Är det dags att lära dig om näring och hur den påverkar kroppen – ända ner på cellnivå? Börja bygga upp dig av bra näring från grunden? Ja, varför inte…? Det kan vara tid för det nu, ett nytt år.

Kostkursanteckningar blir det...I vår grundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig” (se info nedan) erbjuder vi enkel teori som vem som helst utan förkunskaper ska kunna snappa upp och ta till sig, samt provsmakning av den mat och de matvaror vi pratar om. UTAN gluten, komjölksprodukter, socker, fläsk, Solanin och annat som ofta bidrar till inflammationer…

Vill du vara med så meddela mig här! Vi håller gärna kurshelg 2-3/4 (eller tre onsdagar: 24/2, 16/3 och 6/4) under våren, på Södermalm i Sthlm eller i Märsta. Meddela oss gärna VAR du vill gå, så håller vi kursen där flest vill vara med och gör det gärna OMGÅENDE, så att vi kan ses och prata vidare om det här. Det är viktigt. Du kan läsa mer om vårkursen här.

Annars är ju risken att du snubblar runt i de täta och snåriga skogarna och går vilse med kartan upp och ner eller bak och fram… och det vill vi ju inte? 😉

Varmt välkommen.

// Kram Linda

Mat för mig, kanske för dig_Kostkurs 2016_VT_

Ses vi på kostkurs i Göteborg 10-11/10 2015…?

Yes, nu är det läge. För dig som är intresserad av vår grundläggande kostkurs Mat för mig, kanske för dig men inte vill/kan/orkar åka till Stockholm – vill du komma och vara med i Göteborg…?

Kostkursinnehållet uppskrivet på en whiteboardtavla.Vi erbjuder så gärna vår kurs på annan plats än i hufvudstaden (Vill du att vi kommer till dig/er? Mejla via detta kontaktformulär.) och sticker gärna ut i landet, men vi önskar såklart en tillräckligt stor grupp för att kunna åka  hemifrån och sprida vår kunskap, så vi undrar om du och/eller någon du känner, vill lära dig mer om hur du själv kan påverka ditt mående – med hjälp av maten och det du äter…?

Du får två hela dagar – lördag 10/10 kl 10-17 och söndag 11/10 kl 10-16 – för 1800 kronor. (Jag tar vanligtvis 950 kr för 1,5 timmes kostrådgivning, så det blir ju mycket mer information under längre tid.) Det här blir en mer generell kunskap än individuell, men vi kommer ju att prata kring temat “läkande kost” i två dagar så det finns gott om plats för frågor och svar.

(Du som redan har gått vår kostkurs i Göteborg, går alltså om den för halva priset: 900 kr för dessa två heldagar.)

Anteckningar från vår kostkurs på en Whiteboard.Dessutom kommer vi att prata om hur kroppen fungerar, ända nerifrån cellnivå – inifrån och ut.
Hur svarar kroppen när vi gör på ett visst sätt? Vad behöver den för att kunna optimera organens funktioner på bästa sätt…?
Den här informationen är superviktig för framtiden, anser jag. Kunskap är makt.

Vi tar det på ett väldigt enkelt sätt. Jag kunde själv väldigt lite om kroppen innan jag började studera ämnet, så jag vet att det måste vara lätt att förstå. Och om du inte förstår, så är det mitt fel. Jag förklarar tills det är solklart – för alla. Nedan ser du de ämnen vi kommer att gå igenom, klicka på den för att se tydligare:

00 Mat för mig kanske för dig_Göteborg ht 2015Vi höll vår kostkurs i Göteborg förra hösten (2014) och det var toppen; en mycket intresserad och delaktig grupp. Deras respons var galet bra, därför delar jag så GÄRNA med mig av den igen, nedan. Det är ju bättre marknadsföring och säger mer än våra egna högtravande ord om hur förträfflig vår kostkurs är… 😉

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Röster om vår kostkurs i Göteborg oktober 2014:

 ”Tack för helgen! Jag känner mig peppad att lägga om
så mycket som möjligt. Får ta en bit i taget.

Jag tycker att Du o Carina gjorde en mycket bra information. Den var kvalitativ o kändes opartiskt riktig. Jag är mycket nöjd o kommer att rekommendera den till mina väninnor. Jag kommer gärna på nästa kurs”

”Jätteroligt att träffas och höra hur du arbetar, jättebra kurs,
fick så mycket bekräftat igen och lärt mig nytt.”

“Kursen i helgen har varit mycket lärorik och jag har fått upp ögonen för vad det faktiskt är jag stoppar i mig. Har efter i lördags följt era tips och råd och den gröna listan. Jag kan säga att min mage redan fungerar bättre ut ifrån att jag har kunnat gå på toaletten en gång om dagen sen dess, håller tummarna att det håller i så och att min resa bara blir bättre och lättare.

Tack åter igen för att ni kom ner till Göteborg och lärde oss mycket av det ni kan 🙂 är supertaggad att fortsätta med detta och har precis ringt min vårdcentral för att försöka få reda på viken blodgrupp jag är. Fick av dem reda på att det lättaste är att gå och lämna blod för att få veta sin blodgrupp, så det blir nästa steg.”

”TACK!!!!!!!!!!! Många, många tack!!!

Det var en fantastisk helg.  Budskapet gick direkt in i hjärta, hjärna och mage. Precis vad jag behövde. Jag som kom helt nollställd, inte ens ”ekologiskt” kund fram till  i fredags och ditskickad av en omtänksam väninna.
Nu är mitt fokus helt annorlunda…..

Under lördag och söndag fick vi väldigt mycket information, på kort tid.  Det var helt OK. Genom att du Linda gjorde en framställning som byggde på personlig erfarenhet och var mycket pedagogisk i ditt upplägg, så var det  både spännande och intressant att lyssna, anteckna och förstå ert viktiga budskap. Att sen få uppleva hur man praktiskt genomför detta i sin kost genom Carinas gourmetmåltider och fikapauser tycker jag var perfekt.  Carinas inställning och demo av att  det finns en mängd recept, men sen ”tar man vad man haver” och kan göra jättegoda och mättande nyttiga lösningar, gillar jag speciellt.   Jag tror det är viktigt när man ska hitta lösningar med färre ingredienser än man är van vid.  ( Personligen brukar jag aldrig använda recept mer än 1-2 gånger och sen göra min egen variant.  Så detta passade mig perfekt.)

Att kunna köpa en del av dessa specialprodukter av er var en bra service. 
Nu känns det mycket lättare att börja prova och man vet man ska leta efter
i affärerna.

En viktig del i ert budskap var att starta resan mot ett hälsosammare liv stegvis, för att inte göra det för svårt och jobbigt.  Det tror jag är en framgångsfaktor för att komma vidare och byta inställning till vad man äter och bibehålla sin nya livsstil.  Även om jag verkligen försöker undvika gluten och annat direkt nu, är det en process och man måste inte ändra så radikalt att man ”tappar balansen” och misslyckas.  En sak är dock säkert,  att våra kommande inköp av mat kommer att bli av helt  annat slag än hittills, nu på ekologiska avdelningar och i hälsokostaffärer.

Jag ser att min nya kunskap kommer att hjälpa mig till ett hälsosammare liv, med ökat välmående och förhoppningsvis med färre mediciner för min reumatism.  Dessutom kommer jag försöka inspirera mina vuxna högpresterande barn till ett ökat medvetande vad gäller kosten. Min man är redan mycket intresserad, så en del av vårt nya pensionärsliv blir att leta spännande nyttig mat och sen njuta.

Återigen TACK för en mycket givande och inspirerande helg.”

 ”Tusen tack för en lärorik, bekräftande, läskig med hoppfull kurs.
Jag är supernöjd med Lindas och Carinas upplägg av kursen.
Att få ta del av så mycket viktig kunskap och samtidigt höra slamret från köket, där denna alternativa helande kosten tillagades gav en fantastisk helhetskänsla. Påsen knöts ihop fint.”

“Tyckte i stort att kursen var kanonintressant & väldigt inspirerande.
Tack gulliga er för en kanonhelg! “

“Tack för en mycket trevlig och informativ helg med mättande och god mat.
Nu blir det att leta på lite andra hyllor i affärerna än de vanliga.”

”Tack för att ni kom till Göteborg!!!
Om du visste vad ni har rört om  i mina grytor :)”

”Det var verkligen en trevlig helg. Fick en liten nytändning kan man säga. Slutade med mjölkprodukter för cirka ett halvår sedan, så nu får det bli flera från ”röda listan” att jobba på. Det var en överraskning att vi skulle bli bjudna på mat, och så god dessutom, fantastiskt gott. Hälsa Carina det. Gröten med hela korn blev nog min favoritfrukost nu, men även soppan var varm och god!”

“Helgen har varit, i sig, en resa…….Fantastisk!” 

“Tack snälla för att ni kom till Göteborg och att vi också skall träffas igen.
Har redan börja sprida detta.

Jag tycker kurslokalen för mig var mycket bra eftersom jag hör dåligt, bra akustik. Vacker miljö. Skönt sitta i skolsittning, med riktning rakt fram.
Linda du var pedagogisk och tydlig i ditt upplägg.

Mycket att tänka på men ändå förståeligt och lätt ta till sig. Jag upplevde det inte som “skrämmande” utan som ren information och “Du väljer ju vad du vill äta”. Vilket för mig är helt otroligt att en del äter kost som fördärvar deras kropp… säkert även jag. Även om jag försöker äta så bra som möjligt. Det är ju en hel vetenskap. Men med er kunskap tycker jag att jag kommit en bra bit på väg och har fått en del förståelse för hur det ligger till. Man vill bara veta mer, det är ju ett så stort ämne. Och väldigt personligt vad jag förstår.

Carina din mat var så god och spännande smaka på allt du gjort. Det var också en jättebra grej att få smaka under dagarna.  Jag blev mer sporrad att laga just sådan mat. Längtar redan till nästa träff.

Det är så intressant och det var så trevligt ni var helt underbara och ödmjuka inför ämnet. Så bra plus från mig.

Sedan tycker jag vi tillsammans var en härlig grupp.”

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Studiematerial på den Funktionsmedicinska Näringsrådgivarutbildningen.Så, vad sägs? Vill du vara med oss 10-11/10 2015? Sitter du just nu med frågor du vill ha svar på?
Kontakta oss gärna omgående, så att vi vet om vi ska bege oss söderut, vi vill såklart åka men behöver din feedback inom kort:
skriv redan nu via detta kontaktformulär. 🙂

Kanske passar det dig bättre att gå en helg i Stockholm 17-18/10 eller tre onsdagskvällar i Märsta 7/10, 4/11 och 9/12…? Om så: hör av dig här. Varmt välkommen!

Jag önskar dig en fin dag.

// Kram Linda

Dags för en kostkurs med grunder i kost- och näringslära…?

Jag säger ja. Absolut! Du är varmt välkommen att delta i vår grundläggande kostkurs i höst – den heter “Mat för mig, kanske för dig?” – om du vill få rätsida på den kosthållning som kanske har “dragit iväg lite” under denna sommar och/eller semesterledighet…?

rosévinEn vanlig sommar är det lätt hänt att ta ett par glas rosé extra, njuta av glass i stora lass och just “macka” är en (alltför) vanlig picknick-ingrediens… jag vet vad mina klienter skamset säger när de kommer tillbaka efter sin semester, nämligen:
– Jag har slarvat! som om vårt möte egentligen var en… hälsobikt. Och det är det ju inte.

Men efter en sommar som denna (ett “bedrövligt” juli-väder enligt det svenska folket) kan det vara lätt hänt att man har ätit både… fel och kanske även lite för mycket? Det är ju lätt hänt att maten dämpar känslor av ångest och kanske har det suttit några “känsloätare” i husvagnar, båtar, sommarstugor eller hem när envisa regnmoln vägrat skingras och semesterdrömmar har dränkts i gråa skyfall? Jag kan tänka mig det… men hoppas att din sommar har varit fin.

Jag vet själv hur lätt det kan vara att ta ett steg ifrån min egen “optimala plan”. Och jag är absolut inte för ortorexi (en fixering vid en “hälsosam” livsstil), men jag märker snabbt hur mycket sämre jag mår om jag är för frikostig med socker. Phew! Jag blir trött, låg i humöret, känner mig svullen i ansiktet och kroppen… så blir det ett moment 22 om vi sitter och deppar, äter godis och deppar vidare. Det blir liksom inte bättre.

Stekta hjärtan gjorda av linser.Så nej! Vi lägger den här sommarens eventuellt tvivelaktiga matvanor till handlingarna och nu fokuserar vi på att skapa nya stärkande, renande mönster för hösten. Inte sant? Det handlar om vilja, motivation och inspiration!
– Det här kan bli dagen då allting förändras. 🙂

Och framförallt handlar vår gundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig” om att förstå hur kroppen fungerar. Det är nämligen där vi måste börja, vad vi än vill uppnå. Med att förstå vad kroppen behöver för att våra organ ska kunna arbeta på bästa sätt, för att vi ska undvika smärta, värk och trötthet. Det finns så mycket mer var och en kan göra för att må bättre – jag ser positiva resultat på mina klienter (som gör förändringar) hela tiden.

Vill du gå upp eller ner i vikt, stressa av eller bli mer aktiv – allting handlar om vad vi ger kroppen, hur den kan ta emot det och hur organen fungerar. Jag hade ingen aning om det, men för var dag som går blir jag mer och mer fascinerad över hur vår kropp arbetar för balans. Hur omedvetet vi kan behandla det tempel vi bor i och samtidigt förvänta oss att den ska “lösa problemet” åt oss, ibland utan resurser… den dag vi jobbar tillsammans med kroppen, kan vi få andra svar och lösningar. Det är väl spännande?

En färgsprakande tallrik med läkande kost.Kom ihåg att även om du inte vill lägga tid eller energi på att laga mat, så är det en väg till hälsa att faktiskt göra det; laga god och stärkande mat från grunden. Kom med och lär dig, få inspiration och skapa en ny kosthållning som samarbetar med din kropp, utifrån just dina förutsättningar – om du så äter kött eller väljer att vara vegetarian! Att lära sig mer om just sin kropp och inte svälja allt som media säger är ett MÅSTE eller FÖRBUD, anser jag vara viktigt för framtiden.

I vår kurs varvar vi teoretiska pass (som jag håller i) med min kollega Carinas kokkonst – du får provsmaka “alternativ” mat helt utan gluten från vete/korn/råg, komjölksprodukter, vitt socker, fläskkött, potatis, tomat och paprika och så vidare. Vi förklarar enkelt hur allt detta påverkar kroppen  (fastän vi tror att det är nyttigt) och du får alltså både smaka på varianter plus att du får kompendium och recept med dig hem, för att fortsätta själv där.

Mycket bra, tycker vi och några av de deltagare som har varit med. Deras ord väger liksom tyngre än våra egna, tänker jag.

Det är lätt hänt att sätta andras välmående framför sitt eget. Kanske har du tappat bort dina önskningar i alla måsten och allt ansvar? Kanske känns det snudd på onödigt att lägga tid och energi på sig själv? Men det är dags att tänka om, du har hela framtiden kvar – resten av livet – och du kan möta den trött, glåmig och med värk – eller med energi, glädje och inspiration! …hur vill du göra?

Kostkursanteckningar på en whiteboard ht 2013.Din investering i dig själv – för framtiden – är
1100 kr för dessa tre tillfällen kl 18.30-21:
* I Stockholm: onsdag 30/9, 21/10 och 18/11.
* I Märsta: onsdag 7/10, 11/11 och 9/12.
(Kan du inte delta i samtliga på samma ställe, kan du kombinera dem under terminen eller gå för 400 kr per del; klicka på Stockholm / Märsta för mer info.)

Vill du vara med eller har du några frågor? Anmäl dig här eller hör av dig via detta kontaktformulär så återkommer jag till dig! Var dock noga med att stava din mejladress korrekt, annars kommer tyvärr inte mitt svar till dig.

Vi siktar även på att återvända till Göteborg med vår kostkurs helgen 10-11/10 2015. Är du och dina vänner eller familj intresserade?! Hör av dig här!

Varmt välkommen, det vore kul att träffas.

// Kram Linda

Vad gluten gör i kroppen.

Det har snart gått ett år sedan jag gick på Dr Tom O’Bryans föreläsning i om gluten – och i helgen upprepades det. Förra våren var det en föreläsningsdag – i helgen var det två, anordnat av Alpha Plus i Stockholm. Och efter att ha varit med två år i rad, kan jag konstatera att det här är en… resa.

(Ikväll måndag 26/1 kl 18.30 besöker Tom O’Bryan Lund, går dit om du kan!)

Föreläsning om gluten 2015All information om vad gluten faktiskt gör i kroppen, medicinska termer på ett annat språk och ett högt tempo gör det till en upplevelse utöver det vanliga.
Och det känns som ännu en milstolpe i mitt nya liv. Igen. Det här är glödhet information. Hade jag inte hittat hit, så hade jag inte heller kunnat förmedla det vidare till dem som vill veta och lära sig mer. 

För, lika viktigt som jag anser att detta ämne är för mänskligheten i framtiden, lika viktigt är det att mina klienter, kursdeltagare och kunder väljer att söka sig till denna information. Att de vill veta. För den som inte vill det, läser inte här… men du som gör det är varmt välkommen. Det här kan vara obekväma fakta och många av oss har ett nära förhållande till särskilt bröd, men tro mig när jag säger att jag vet hur svårt det är att ens tänka tanken att släppa greppet om brödet… jag är fortfarande “tillnyktrande” från mitt sockerproblem, så det är inte alltid så “enkelt”. Men kanske nödvändigt.

Och det finns alternativ. Ett annat sätt att leva. (Jag avslutar med det längre ner.)

Vetebröd och två glas saft.“-Men allvarligt talat, vad kan ett litet kex ställa till med…?” tänker du kanske nu. Och jag håller med, det är inte så lätt att förstå. Men för att få helheten – om vad gluten kan ställa till med i kroppen – måste vi veta att dagens vete inte ser ut som det gjorde förr i tidenVåra förfäder åt ett helt annat vete, som inte påverkade på samma sätt som det förädlade vetet av idag: “Det ursprungliga enkornet har till exempel bara 14 kromosomer medan det moderna vetet Triticum aestivum har 42 kromosomer och har visat sig ge en större variationsrikedom och fler glutenproteiner redan innan människan började förädla det.” (Läsa mer? Det kan du göra här.) Det vete vi använder idag känner kroppen inte alls igen. Det är något okänt.

Men det handlar inte bara om vete. De proteiner som upplevs som toxiska för kroppen innefattar även korn och råg. Dessa tre sädesslag innehåller proteinerna gliadin och glutenin (i vete), hordein (i korn) och sekalin (i råg). Det finns massvis med forskning (även svensk) på att dessa är med och skapar problem i våra tarmar. Det nöter ner mikrovilli, det ludd som ska ta upp näringen vi äter, vilket kan visa sig som en manifesterad celiaki (glutenallergi).

ImuPro 100-resultatDock finns det också många som lider av glutenkänslighet. Jag var en av dem, som aldrig testade positivt för glutenallergi. Men idag äter jag varken vete, korn eller råg – för jag vet att jag ännu är känslig. Och även denna känslighet kan leda till en läckande tarm. När tarmens slemhinna blir för påverkad och mer genomsläpplig än den bör vara (på grund av toxiska ämnen), riskerar för stora bitar osmälta proteiner att smita ut genom tarmväggen – även detta gör att kroppens immunförsvar reagerar på inkräktare och vissa ämnen som upplevs som… toxiska. Mina testresultat från 2008 syns här till vänster, de röda linjerna visar på “allergiska reaktioner”. Läcker tarmen, så visar man flertalet känsligheter, helt naturligt. Kroppens barriärer är ju skadade. Biokemin rubbad. Så, förutom att utesluta gluten är det viktigt att läka tarmen och återställa kroppens balans.

Har du hört talas om autoimmuna reaktioner? Autoimmuna sjukdomar? Det betyder egentligen att kroppen skapar antikroppar gör att skydda sig mot dessa angrepp “utifrån”, som virus, bakterier, parasiter, svamp och… gluten.  Jag som själv varit sjuk, deppig och trött känner att det här måste spridas, för det kommer att bli ännu viktigare i framtidenFörutom att utesluta gluten är det viktigt att läka tarmen och återställa kroppens balans. Igen. Det är genom en läkt tarm vi kan ta upp näring för att stärka kroppen.

Autoimmuna reaktioner och inflammatoriska processer går hand i hand idag. En obalanserad biokemi tvingar kroppen att försöka läka sig själv (inflammation är i grunden en läkningsprocess), men med en konstant tillförsel av det ämne som skapar obalans blir det aldrig lugnt. Det är som att kasta bensin på en brasa. “Gluten is the gasoline to the fire”, som en föreläsande amerikansk glutenexpert uttrycker det. Jag säger det en tredje gång; förutom att utesluta gluten är det viktigt att läka tarmen och återställa kroppens balans.

Men det behöver inte vara så dramatiskt heller. Glutenkänslighet visar sig i många fall som trötthet, deppighet, huvudvärk/migrän, hudutslag/eksem  och/eller värk i leder… det behöver faktiskt inte alls kännas i mage/tarm som vare sig smärta eller uppblåsthet. Det är det som är så lurigt.

gluten finns inte bara i wienerbröd För idag handlar det ju inte bara om ett kex. Vi får i oss så mycket mer gluten i form av vete, korn eller råg – dagligen. Tänk bara: en frukostmacka med en skål fil och rågflingor. En bit pizza eller paj till lunch. En måltid som innehåller bulgur, couscous, dinkel, kamut-, durum-  eller  matvete.  Nudlar till “mellis”. Nygräddade pannkakor eller plättar.  Lasagne eller pasta till middag. Kanske den där såsen  gjord av en påsmix som innehåller vete. Ett par skivor knäckebröd däremellan. En kanelbulle, semla  eller kanske en lussebulle. Några småkakor till kaffet.  En näve smågodis som det finns vetemjöl i. Lakrits. En chokladbit utan tydligt innehåll av vete (men läs gärna på förpackningen)… 

Så, vad ska man göra då?! Lägga ner och bara ge upp? Nej, inte ännu…

Hur var och en närmar sig ämnet är individuellt. Jag vet att jag själv ville ha hjälp när jag skulle göra min kostomläggning, därför är det här en stor del av mitt arbete idag, jag vill vara med och förenkla för andra:

 Jag gjorde först Matbok 1.Grunderna (dec 2013) som förklarar grunderna i vilka sorters mat som kan skapa många obalanser inom oss. I den har jag skrivit om glutenfria sädesslag, bönor/baljväxter, nötter/frön och blötläggning av dem samt andra grunder – med förklaringar varför. Jag gör ju det här för att avlasta kroppen från det som skapar inflammation inte för att komplicera saker ännu mer. Därmed finns även en förklaring till blodgruppskosten samt en lista med förslag på olika matvaror.
Matbok 1.Grunderna tar jag 400 kronor för (+ eventuell frakt). Läs mer här.

Matbok 1.Grunderna i läkande kost

 Sedan gjorde jag Matbok 2.Vardagsmat (dec 2014), där nummer 1 var grundläggande teori blev nummer 2 en “hands-on-bok” för vardagsmat på samma tema med recept, inspiration och tips för att börja skapa själv. (Den hänvisar en hel del till Matbok 1.Grunderna.) Även den är bunden med spiral i ryggen och har plastad fram- och baksida, för att kunna vara med just i köket, som en ny liten “kompis” att skapa och improvisera utifrån – på egen hand.
Matbok 2.Vardagsmat tar jag 400 kronor för (+ eventuell frakt). Läs mer här.

Matbok 2.Vardagsmat

 Jag och min kollega Carina håller vår grundläggande kostkurs Mat för mig, kanske för digsom är utan gluten (vete, korn, råg), komjölksprodukter, socker, fläskkött och en hel del annat som kan vara med och skapa inflammatoriska processer i kroppen. Under en kostkurshelg ingår provsmakning av mat som Carina lagar, recept, kurskompendium, gemensam matlagning och trevligt sällskap!

Är du intresserad av att delta i en av våra kostkurshelger i vår?

Två linshjärtan på en turkos tallrik.

Här kan du läsa mer om:

 Kostkurshelg i Stockholm 14-15/2 (1100 kr)
 
Kostkurshelg i Göteborg 14-15/3 (1800 kr)
 
Kostkurshelg i Märsta 28-29/3 (1100 kr)

  Och här en del av kursens innehåll:

Anmäl dig gärna till en kostkurshelg via detta kontaktformulär och kom ihåg att vara tydlig med vilken kurs du vill gå, när och var…? Välkommen!

 Här kan du läsa mer om den hälsoundersökning jag gör. Kontakta mig här.

Kom ihåg, det handlar allt mer om eget ansvar i framtiden men återigen:  tillsammans är vi starka(re). Be om den hjälp du behöver för att gå vidare. Som jag ser det är det viktigt både att undvika de toxiska proteinerna och att läka den tarm som möjligen kan ha skadats utan att det känns i magen. Se till eventuella näringsbrister och balansera kroppens funktioner igen. Du kan söka en terapeut nära dig på nmtf.se

Och en sak till: kunde jag förändra så kan du. Nu kör vi!

// Kram Linda

Kostkurshelger: 14-15/2 eller 28-29/3 2015.

Jamen ja! Nu tycker vi att det är dags att förnya och prova ett nytt grepp för vår kostkurs, det är kul med omväxling. Och kanske till och med förbättra en smula! Nu planerar vi att ses för vår kostkurs en helg.

Desutom – till förra terminens pris (1100 kr) – så passa på, nästa termin kommer vi troligen att höja kursavgiften. Win-win.

Hjärtformat i rädislandet.Vinbärshjärta.Snöhjärta. Ett hjärta ritat i nysnö.

Tidigare har vi erbjudit vår kostkurs Mat för mig, kanske för dig tre vardagskvällar under en termin, nu slår vi ihop all information till en helg så att vi ses lördag-söndag. (Se kursinnehåll längst ner på sidan.)

* Därmed blir det en del teori kring hur kroppen fungerar ner på cellnivå under lördagen – även om du tycker det är svårt att skilja på vad i maten som är kolhydrater, fetter eller proteiner. Och det är lugnt, det kunde inte jag heller i mitt förra liv. Vi tar det från grunden, enkelt och logiskt. Sedan jag har utbildat mig till Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare är det här en stor del av mitt liv och något jag vill dela med mig av till andra. Så att fler kan få upp ögonen för hur mycket vi kan påverka våra egna liv.

Kostkursanteckningar blir det...Jag, som tillnyktrande sockerberoende, tycker att det här känns viktigt att vi lär oss, så att vi kan fatta egna beslut för våra egna kroppar – för framtiden. Och vi kör varken med förbud eller måsten, skam- eller skuldbelägganden – vi lever alla på våra sätt, vi vill inspirera till balans och sedan skapar du din egen väg att gå. Men för att kunna göra medvetna val är kunskapen och insikten viktig. Annars är det lätt att känna sig vilse i den vindlande labyrint vi kallar för Livet…

* Vi lagar även en enklare måltid tillsammans på söndagen, innan vi avslutar med att äta denna gemensam måltid, vilket gör att du/ni även får med lite praktiskt handlag och idéer för hur man kan göra/tänka i sitt eget hem.

(Har du redan gått vår kurs får du gå om den till halva priset, som vi sagt förr.)

Kostkursinnehållet uppskrivet på en whiteboardtavla.* Kompendium om det vi pratar kring och recept på det vi provsmakar/lagar under helgen ingår i de 1100 kronorna du investerar i dig själv – för framtiden. För det händer mycket på matfronten nu vi får många råd och lockas till den ena eller andra “dieten”; vad vi alltid bör tänka på är hur kroppen faktiskt fungerar, annars står vi oss ganska slätt: jobbar vi med eller mot organens funktioner…? (Och det kan dessutom vara individuellt, bara för att komplicera det ytterligare.)

Vi håller våra två kostkurshelger i vår på:

Södermalm, Sthlm (Havregatan 10),
lördag 14/2 kl 10-17 & söndag 15/2 kl 10-16
och/eller i
Märsta (på Saturnus Friskvård)
lördag 28/3 kl 10-17 & söndag 29/3 kl 10-16

Sötmandlar som formar ett hjärta.

Mathjärtan gjorda av stekta linser.Ett hjärta av havssalt.

 

 

 

Har du frågor om kursen? Kontakta mig gärna här

Hittills har vi hållit vår kostkurs ett 10-tal gånger sedan 2012 och eftersom jag vill vara så uppdaterad och aktuell som möjligt, skiljer de sig lite lite åt varje gång (om jag har sett något på tv, hört något på radio vi kan prata om och belysa, eller om jag har gått en kurs och lärt mig något nytt), men grunden är densamma. Kroppens funktioner och reaktioner. Och ett stort medvetet fokus på inflammatoriska processer samt vad de skapar om de får löpa amok.

Det har passerat drygt 100-talet deltagare och det är så spännande att möta alla. För även om vi har en kursplan och en ambition, så lär vi oss massor själva varje gång av dessa möten.

Vill du veta hur andra har upplevt kursen? Här är vår helg i Göteborg i höstas. Scrolla ner en bit, så ser du inte bara min upplevelse av den resan.

En handfull med nötter i skal.Vill du vara med oss nu i vår, för att skapa en större förståelse för dina organs funktioner, få mer teoretisk kunskap om hur kroppen reagerar på det vi äter, ny och spännande mat att smaka på och verktyg för att göra detta hemma…?

kontakta mig då via detta kontaktformulär. Nedan ser du innehållet i vår kurs, de tre blocken delar vi istället upp på de båda kursdagarna, och så tillkommer matlagning och måltid på söndagen. Det blir helt naturligt några småändringar, men i kompendiet finns all information med.

Varmt välkommen att lära dig mer om läkande kost och hur din kropp fungerar – på ett enkelt sätt. Det är nämligen där det börjar.

// Kram Linda (och Carina)

 

Kostkurshelg med teori (15/11) och praktik (16/11).

Hej! Häng gärna med nu i helgen om du vill få vår teoretiska kostkurs “serverad” under en dag, på Södermalm i Stockholm. För dig som inte har haft möjlighet att gå under våra terminer, erbjuder vi nu: teori på lördag 15/11 kl 9-17 och praktik söndag 16/11 kl 9-17 (1100 kr per person och dag).

Det blir lite mer information på kortare tid än det brukar vara, men du får precis som annars vårt kompendium om det vi pratat om och recept på maten vi äter och provsmakar under dagen. Så kan du “smälta” det hela i efterhand. Bra va? 🙂

Två hjärtan av stekta linser.Det här är ett verktyg för ett lite piggare liv med mindre värk och krämpor. Så ser vi på det. Vill du veta hur andra upplever vår kurs, så kan du läsa om det här (scrolla ner en bit i texten) från vår senaste helgkurs i oktober 2014 i “Tack till er i Göteborg för en härlig helg!”.

Vi lever rätt stressade liv. Inte sant? Det är en djungel där ute med kostråd som lätt krockar med varandra. Vill du röja upp i trasslet, så ta emot den “machete” (eh, ja…) med information som vi räcker ut och skapa din egen röjda väg framåt. För du behöver inte gå åt samma håll som alla andra, bara din kropp mår bra av det du gör. Det är liksom det viktigaste av allt och välmåendet är svårt att “finta bort”…

lördagen 15/11 kl 9-17 har vi alltså en heldag med teori, jag pratar om hur kroppen fungerar, vad den önskar och vad vi ger den… samt varför det kan bli lite “knas” när vi gör som vi gör. Varifrån kommer trötthet, smärta och värk?
(Och du som har gått vår kurs tidigare, går om den för halva priset om du vill friska upp minnet och låta informationen landa inom dig igen.)

För dig som har svårt att vara med tre gånger över en termin, är detta ett gyllene tillfälle att fånga. Det blir lite “korvstoppning” på i alla fall ett sätt, men det är mycket viktig information att ta med sig in i framtiden. Anser vi.

Carina lagar maten under dagen och visar på alternativ till det vi pratar om.

En tallrik med färgsprakande läkande kost.söndagen 16/11 kl 9-17 erbjuder vi sedan en praktisk matlagningsdag, då vi “stökar runt” i köket tillsammans för att lära oss teknikerna. Få nya idéer. Inspireras. Se att det kan vara rätt enkelt, det brukar främst handla om att komma igång… att våga improvisera och prova sig fram.

Och som vi brukar säga: det finns inga förbud, men “om vi lär oss mer om hur kroppen fungerar kan vi göra mer medvetna val.” Det är bättre än att hela tiden äta det som skapar slitage i kroppen och tro att det är rätt. Vi kan påverka vår egen hälsa så mycket mer än vi tror. Och kom ihåg en sak till… det som har blivit kroniskt är en ond cirkel som behöver brytas.

Passa på att anmäla dig nu, på studs. Gärna via detta kontaktformulär. Och kom gärna i sällskap med en kompis, partner eller förälder! Det kan vara kul att vara två och kunna bolla idéer med varandra efteråt. (Det är bara ett tips.)

Din kärleksfulla investering i dig själv är alltså: 1100 kr per person och dag.

En närbild på fläskkött.Dessutom kommer vi att beröra aktuella ämnen som dagens rubriker både i DN – “smittat fläskkött i svenska butiker och på SVT “västerländsk diet är en tickande bomb” (se bilder nedan).
Så länge vi kan förhålla oss till det som händer (genom större kunskap) är vi bättre rustade för framtiden.
Det är min fasta övertygelse.

Västerländsk diet är en tickande bomb_1Västerländsk diet är en tickande bomb_2

Varmt välkommen!

// Kram Linda

Tack till er i Göteborg för en härlig helg!

Du kanske undrar hur det gick med vår kostkurs i Göteborg, helgen 18-19/10? Man brukar säga “Vi hade iallafall tur med vädret” (filmklassiker från 1980) men här var det precis tvärtom! Det var så givande, inspirerande, roligt och glädjande att det inte spelade någon roll att det var grått och föll ett kyligt höstregn ute… vilket är ganska mysigt när man sitter inomhus på kurs.

Fullpackad bil på väg mot Göteborg.På fredagen 17/10 packade jag och Carina hennes bil till bristningsgränsen och hade inte en aning om vad som väntade oss (mer än mitt kursmaterial och den goda maten hon lagar, sånt börjar kännas bekant och bekvämt) när vi rullade mot Göteborg. Varken gällande lokal eller kursdeltagare. Vi hade inte ens bokat hotellrum. Vi kände båda två att “sånt löser sig alltid”. Vackra höstfärger kantade bilvägen och vi hade blå himmel över oss i många timmar, dessutom hann vi få lite “jobb” gjort samtidigt som vi satt där.

Väl i Göteborg snurrade vi oss ända fram till resmålet och tilldelades en högstadieskolas lokaler belägna i en vacker brun tegelbyggnad från 1920-talet. I mitt huvud krockade en känsla av både “Downton Abbey” och “Harry Potter”-filmerna (fråga mig inte hur, jag har knappt sett en Harry Potter-film), och tydligen var byggnaderna från tiden med herrskap och tjänstefolk, med stora vackra trappor (Harry Potter?) och jag hittade dessutom en magiskt vacker serveringsgång (mer Downton Abbey).

Lokalen för kostkurshelgen i Göteborg.Stor bred trappa. Me like.Serveringsgång, det tycker jag om.

Jag hade alltså ett eget klassrum (!) och Carina ett stort hemkunskapsrum (!) att husera i. Som två “riktiga” lärare. Under fredagseftermiddagen, när vi kom ner, packade vi in och såg till att förbereda för morgondagen. Sedan blev vi (Carina) sugna på att gå till den anrika restaurangen Räkan och äta skaldjur. Carina hade inte varit där på 35 år och jag aldrig, så vi ringde och kollade läget. Jodå, det fanns ett bord till oss på grund av en avbokning en halvtimme tidigare (how about that...), så vi var välkomna samma kväll.

Innan dess, efter en lång och uppfriskande (eh…) promenad med “hotelletande”, checkade vi slutligen in så att vi fick ett rum och svidade om för att gå ut och äta oss (propp)mätta. Jag fick köra den radiostyrda räkbåten till bordet när Carina vägrade och restaurangupplevelsen var både mysig, mättande och magiskt god. Det enda smolket i lyckobägaren var det faktum att restaurangen helt stänger ner där strax innan jul, för att det ska byggas bostäder i fastigheten istället, så om du vill gå dit får du passa på…

Restaurang Räkan i Göteborg.Ett räkskepp kommer lastat med mat.Räkskal på en tom tallrik.

(Så tjejer: jodå, jag äter saker som inte passar min blodgrupp och från den “röda listan” ibland, men inte gluten. “Sånt som inte tar livet av mig, men jag inte heller lever på”. Men då stöttar jag med extra kosttillskott och enzymer för att hjälpa kroppen tillbaka till en naturlig… rytm. Och det kan ta några dagar att hitta dit. Under kursen måste dock jag ha varit något radiostyrd, eftersom jag glömde nämna detta restaurangbesök och hur gott det var. 😉 )  

Som alltid är våra kurser mycket utvecklande – inte minst för oss. Jag lär mig massor genom deltagarna jag möter, av alla frågor och av dem som kan mer än jag inom vissa områden. Det är ju så vi ska jobba, anser jag. Lära av varandra. Bilda ringar på vattnet, bära ut informationen och stötta varandra – men bara svara på frågor om de ställs, inte tvinga på andra det vi vill lära ut. Tvång och press leder aldrig till något gott. Men med egen fri vilja, ansvar, motivation och inspiration kan var och en av oss skapa storverk.

Krämig laxpasta med gröna ärter.Ugnsbakad fänkål med ostsås.Mustig gryta med bönor och grönsaker.Glutenfritt fröknäckebröd.Glutenfri morotsmuffins.Biffar med grönsaker och fårost.

 

 

 

 

 


Vi varvade alltså mina teoretiska pass om hur kroppen fungerar och svarar på den mat vi äter idag, med Carinas utsökta, konstnärliga och inspirerande tolkningar av mina önskemål om
glutenfritt, kasein- och laktosfritt, sockerfritt… ja, du förstår. Och vi tolkar slutresultatet som lyckat, eftersom gruppen ville att vi skulle komma tillbaka igen i mars 2015…

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Här är deltagarnas reflektioner:

 ”Tack för helgen! Jag känner mig peppad att lägga om
så mycket som möjligt. Får ta en bit i taget.

Jag tycker att Du o Carina gjorde en mycket bra information. Den var kvalitativ o kändes opartiskt riktig. Jag är mycket nöjd o kommer att rekommendera den till mina väninnor. Jag kommer gärna på nästa kurs”

”Jätteroligt att träffas och höra hur du arbetar, jättebra kurs,
fick så mycket bekräftat igen och lärt mig nytt.”

“Kursen i helgen har varit mycket lärorik och jag har fått upp ögonen för vad det faktiskt är jag stoppar i mig. Har efter i lördags följt era tips och råd och den gröna listan. Jag kan säga att min mage redan fungerar bättre ut ifrån att jag har kunnat gå på toaletten en gång om dagen sen dess, håller tummarna att det håller i så och att min resa bara blir bättre och lättare.
Tack åter igen för att ni kom ner till Göteborg och lärde oss mycket av det ni kan 🙂 är supertaggad att fortsätta med detta och har precis ringt min vårdcentral för att försöka få reda på viken blodgrupp jag är. Fick av dem reda på att det lättaste är att gå och lämna blod för att få veta sin blodgrupp, så det blir nästa steg.”

”TACK!!!!!!!!!!! Många, många tack!!!

Det var en fantastisk helg.  Budskapet gick direkt in i hjärta, hjärna och mage. Precis vad jag behövde. Jag som kom helt nollställd, inte ens ”ekologiskt” kund fram till  i fredags och ditskickad av en omtänksam väninna.
Nu är mitt fokus helt annorlunda…..

Under lördag och söndag fick vi väldigt mycket information, på kort tid.  Det var helt OK. Genom att du Linda gjorde en framställning som byggde på personlig erfarenhet och var mycket pedagogisk i ditt upplägg, så var det  både spännande och intressant att lyssna, anteckna och förstå ert viktiga budskap. Att sen få uppleva hur man praktiskt genomför detta i sin kost genom Carinas gourmetmåltider och fikapauser tycker jag var perfekt.  Carinas inställning och demo av att  det finns en mängd recept, men sen ”tar man vad man haver” och kan göra jättegoda och mättande nyttiga lösningar, gillar jag speciellt.   Jag tror det är viktigt när man ska hitta lösningar med färre ingredienser än man är van vid.  ( Personligen brukar jag aldrig använda recept mer än 1-2 gånger och sen göra min egen variant.  Så detta passade mig perfekt.)

Att kunna köpa en del av dessa specialprodukter av er var en bra service. 
Nu känns det mycket lättare att börja prova och man vet man ska leta efter
i affärerna.

En viktig del i ert budskap var att starta resan mot ett hälsosammare liv stegvis, för att inte göra det för svårt och jobbigt.  Det tror jag är en framgångsfaktor för att komma vidare och byta inställning till vad man äter och bibehålla sin nya livsstil.  Även om jag verkligen försöker undvika gluten och annat direkt nu, är det en process och man måste inte ändra så radikalt att man ”tappar balansen” och misslyckas.  En sak är dock säkert,  att våra kommande inköp av mat kommer att bli av helt  annat slag än hittills, nu på ekologiska avdelningar och i hälsokostaffärer.

Jag ser att min nya kunskap kommer att hjälpa mig till ett hälsosammare liv, med ökat välmående och förhoppningsvis med färre mediciner för min reumatism.  Dessutom kommer jag försöka inspirera mina vuxna högpresterande barn till ett ökat medvetande vad gäller kosten. Min man är redan mycket intresserad, så en del av vårt nya pensionärsliv blir att leta spännande nyttig mat och sen njuta.

Återigen TACK för en mycket givande och inspirerande helg.”

 ”Tusen tack för en lärorik, bekräftande, läskig med hoppfull kurs.
Jag är supernöjd med Lindas och Carinas upplägg av kursen.
Att få ta del av så mycket viktig kunskap och samtidigt höra slamret från köket, där denna alternativa helande kosten tillagades gav en fantastisk helhetskänsla. Påsen knöts ihop fint.”

“Tyckte i stort att kursen var kanonintressant & väldigt inspirerande.
Tack gulliga er för en kanonhelg! “

Tack för en mycket trevlig och informativ helg med mättande och god mat.
Nu blir det att leta på lite andra hyllor i affärerna än de vanliga.

”Tack för att ni kom till Göteborg!!!
Om du visste vad ni har rört om  i mina grytor :)”

”Det var verkligen en trevlig helg. Fick en liten nytändning kan man säga. Slutade med mjölkprodukter för cirka ett halvår sedan, så nu får det bli flera från ”röda listan” att jobba på. Det var en överraskning att vi skulle bli bjudna på mat, och så god dessutom, fantastiskt gott. Hälsa Carina det. Gröten med hela korn blev nog min favoritfrukost nu, men även soppan var varm och god!”

“Helgen har varit, i sig, en resa…….Fantastisk!” 

“Tack snälla för att ni kom till Göteborg och att vi också skall träffas igen.
Har redan börja sprida detta.
Jag tycker kurslokalen för mig var mycket bra eftersom jag hör dåligt, bra akustik. Vacker miljö. Skönt sitta i skolsittning, med riktning rakt fram.
Linda du var pedagogisk och tydlig i ditt upplägg. 

Mycket att tänka på men ändå förståeligt och lätt ta till sig. Jag upplevde det inte som “skrämmande” utan som ren information och “Du väljer ju vad du vill äta”. Vilket för mig är helt otroligt att en del äter kost som fördärvar deras kropp… säkert även jag. Även om jag försöker äta så bra som möjligt. Det är ju en hel vetenskap. Men med er kunskap tycker jag att jag kommit en bra bit på väg och har fått en del förståelse för hur det ligger till. Man vill bara veta mer, det är ju ett så stort ämne. Och väldigt personligt vad jag förstår. 

Carina din mat var så god och spännande smaka på allt du gjort. Det var också en jättebra grej att få smaka under dagarna.  Jag blev mer sporrad att laga just sådan mat. 
Längtar redan till nästa träff. 

Det är så intressant och det var så trevligt ni var helt underbara och ödmjuka inför ämnet. Så bra plus från mig.
Sedan tycker jag vi tillsammans var en härlig grupp.”


♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Gudrun, tack för mejlet med frågan om vi kunde komma till Göteborg med vår kurs. Och Eva, Mia, Birgitta, Marina, Anneli, Sibell, Britt-Marie, Ingrid, Inga-Lill och Susanne: tack för att ni ville vara med och dela helgen med oss!

Så… Malmö, Uppsala, Västerås och Norrköping? När ses vi?

(Vill du att vi kommer till din stad med vår grundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig”, så kontakta mig härVem vet vad som sker…? 😉 )

// Kram Linda

PS. Marina, tack för att du läser. Det värmer i hjärtat. DS.

Kostkurshelg 18-19/10, teori 15/11 & praktik 16/11.

Åh, vilken myshelg! Så där “genomhöstig” med ett växlande väder. Varm sol från blå himmel ena dagen och ett kallt regn från gråmulen sky nästa. Mörkret som faller allt tidigare och som matchar tända ljus och filtar så bra. Vi firade min fina gudsons första 14 år i lördags med härlig släkt och söndagen blev en lång städa-tvätta-bokföra-diska-dag från morgon till kväll. Jag är nöjd.

Men nu stundar ännu en vecka med jobb och fokus – det ska bli så spännande!

Två mathjärtan av linser på en turkos tallrik.På onsdag håller vi vår grundläggande kostkurs Mat för mig, kanske för dig del 2 i Märsta. Vi går ner lite djupare i hur det vi väljer att stoppa i munnen påverkar kroppen och här blir det ännu lite mer allvar, samtidigt som det är vår verklighet och framtid vi pratar om. Det blir ofta givande och inspirerande diskussioner i grupperna.

På fredag tar jag och min kollega Carina med vårt pick&pack ner till Göteborg  och håller vår kostkurs Mat för mig, kanske för dig” lördag 18/10 och söndag 19/10 (kl 10-17 och 10-15) för en grupp människor som det ska bli kul att träffa! Vi håller ju kostkurs varje termin, men här blir det lite mer information på samma gång och lite mer komprimerat. Helgen i Göteborg tar vi endast 1500 kronor för, om du bor i närheten och vill du vara med och investera det i dig själv…?
Mejla mig i så fall via detta kontaktformulär. Välkommen!

Mat på en turkos tallrik - en symbol för läkande kost.Dessutom håller vi en kostkurs-helg 15-16/11, på Havregatan 10 (Södermalm Stockholm) för dig som inte haft möjlighet att delta i kursen under hösten. Det här är för dig som vill lära dig mer om teorin kring läkande kost på lördagen 15/11; vad det är viktigt att tänka på för att hålla balansen i livet och vardagen. Jag tar teorin och Carina lagar mat som du får provsmaka. Kom själv eller kanske ska du ta med en vän eller din partner för att börja tänka i dessa banor tillsammans? Vi ses klockan 9-17 och din investering i dig själv är 1100 kronor

…vill du vara med på vår heldags kostkurs lördag 15/11?
Mejla mig då via detta kontaktformulär. Välkommen!

Matlagning på gång, bland bunkar och husgeråd.söndagen 16/11 bjuder vi in till en heldag matlagning i praktiken, så att du “hands on” kan få lära dig mer om hur du ska gå tillväga hemma. Även här kan du komma själv eller ta med en vän eller partner. Ibland är det lättare att få vissa förändringar att landa mjukare om man kan hjälpas åt i vardagenoch till fest. Jag är med, men det är Carina som regerar i köket och har smitt planer för dagen. Vi ses klockan 9-17 och din investering i dig själv är 1100 kronor. 

Vill du vara med på vår matlagningsdag söndag 16/11?
Mejla mig gärna via detta kontaktformulär. Välkommen!

Jag önskar dig en fin vecka, nummer 42 i ordningen för 2014. Tiden går fort när man har roligt, sägs det… phew.

// Kram Linda