Category Archives: Helg

Att ta sig en sväng Dalom.

Idag, måndag den fjärde juli, börjar jag på ett vikariat i fem veckor. Man kan nog kalla det för sommarjobb. Det var ett tag sedan. Jag fick ett erbjudande jag inte kunde motstå och det föll på plats så bra, när jag har färre klienter och uppehåll i yogaklasser. Helgen har jag fått tillbringa i Dalarna, som en liten uppladdning inför. Det har varit otroligt mysigt.

2016 natur i hjärtaGrekland i all ära (det är en favorit på många sätt), men vi lever i ett oerhört vackert land. Så bildskönt att man tappar andan. Inte bara Dalarna, men det var där jag var just den här helgen. Den frodiga gröna – tack till regnet – och kuperade naturen. De vackra blommorna och sjöarna.

När jag fyllde år fick jag i present av min faster och hennes man att få se den vackra Siljan med omnejd, åka på rundtur i ett sagolikt vackert landskap. De ville ta mig med på en tur i i det landskap där de har en stuga sedan många år och det finns så mycket att göra. Det finns så mycket jag har velat göra men inte tagit mig för – nu dök äntligen den chansen upp.

2016 sundbornVi besökte Carl och Karin Larssons Sundborn i Falun, det har jag velat göra länge. Och vi fick en underbar guide som brann för deras kärleksfulla liv – det är något särskilt när man får äntra rummen i huset som de har levt och verkat i. Historiens vingslag, verkligen. Får höra om den djupa kärleken, barnen och se konsten. Det var en väldigt fin och inspirerande vandring. Inte minst som en grund för hur en familj skulle kunna se ut idag, med texten som stod över en av dörrarna: “Älsken Hvarandra, Barn, Ty Kärleken är Allt.”

2016 ZorngårdenVi var även till Zorngården i Mora, Anders Zorn och Emma Lamms hem. Det “moderna” (hej linoleummatta) och exklusiva (privattelefon och interntelefon!), maträtter som introducerades (pasta), apparater som togs hem från någon av alla resor till Amerika… Även här fick vi en dedikerad guide som berättade deras historia, man kunde känna dem i rummen. I like it. Det tillhörande museet berättade mer om Zorns konst, han var ett ytterst begåvad allkonstnär. Möjligen lite väl glad i damer. Men fascinerande, kunnig till tusen.

(Dessutom var Carl Larsson och Anders Zorn goda vänner, som ofta umgicks tillsammans med sina makar. Guiden på Zorngården hävdade att en viss flätad (?) lampa hade skapats av Emma Lamm, som sedan lärde Karin Larsson tekniken. På Sundborn berättade de historien tvärtom, att Karin lärt Emma och både guiderna skrattade åt det. “Ja, vi brukar säga olika.” Charmigt att alla hävdar sin rätt.)

2016 dalahästarUtöver konstnärerna, besökte vi även Dalahäst-tillverkningen i Nusnäs. Där har jag varit förut, men det hör till en rundtur. Och DE är väl förresten verkligen konstnärer! En lite mindre kuse tar 15 minuter att tälja. En kvart. Tänk dig att få en träbit i näven, en Morakniv och höra ett “kör!”. Bara att tälja ut en liten häst med fyra ben… det låter helt omöjligt.

Kvinnan som målade hästar drog ett par streck, lika avspänt som om någon skulle torka av en bordsskiva. Inga konstigheter. Ändå blir det så otroligt fint (oavsett vad man tycker om dalahästar). Hantverket! Det finns ju otaliga sorter av hästar, en favorit var den bruna “pepparkakshästen” men den största surprisen var den violetta Melodifestivalhästen. Vilken kreativitet i tanke och händer… 😉

2016 Nusnäs_

Jag är – som före detta dekoratör – mycket förtjust i design, färg och form. Så är även min fina faster så, vi besökte både Nittsjö keramik och Jobs handtryck. Oh joy. Det här är ingen reklam för något av det, jag vill mest tipsa dig som funderar på att göra en semesterrunda. Det finns så mycket fint att se! Själv fick jag nöja mig utan några större inköp, men det är så roligt bara att titta. Inspireras och drömma. Inte sant?

2016 Nittsjö & Jobs

Tänk, vad mycket fint det finns att göra i vårt eget land, på vår egen “bakgård”. Det gäller bara att lyfta blicken och vilja se vad man kan göra i närheten. Eller i andra änden av landet, för den delen, hela Sverige erbjuder ju magiska platser med vacker natur. Det kan ge minst lika mycket upplevelser och minnen som en resa utomlands. Men kanske till och med kosta lite mindre…?

I bilen på väg hem igår lyssnade vi på Tom Malmquist rörande Sommar i P1. En sann historia som inte går att värja sig för, ärligt utan att bli ältande. Sorgligt utan att bli svart… är det okej att tycka så? Vilken klok och modig man och pappa. Klumpen i min hals avslöjade ett av de bästa programmen i sommar – troligen. Jag vill även höra Gunhild Stordalen och Ahmad Khan Mahmoodzada, som jag har missat. Tipsa gärna om du har en favorit. Jag har inte hunnit med någon hittills… och det är ju rätt många kvar, ändå. De hör sommaren till. Skönt att man kan lyssna i efterhand också.

2016 utsiktsplatsTusen tack fina Sylvia och Magnus för en härlig helg. Trots att vädret växlade mellan mulet, regn och sol var upplevelserna underbara. Tack för all god mat, för skratt och alla mil i bil genom trolska skogar. För de svindlande utsikterna. För fotbollsmatchen. Och för Vasaloppsmål. “I fäders spår för framtids segrar.”

Jag ser redan fram emot vår helg i september, jag har ju hittills inte sett det magnifika Dalhalla… mer än på håll genom en bilruta. 😉

Må så gott så länge, vi ses snart igen.

// Kram Linda

Det man kan se (om oss) i håret.

Idag handlar mycket om vad vi gör med håret. Vilka frisyrer vi stylar. Flätar. Klipper. De senaste preparaten och produkterna. Det pratas inte lika mycket om vad håret kan avslöja – om man tittar på insidan. Bryter ner det på cellnivå. Jag är vansinnigt fascinerad över detta.

Kurs i hårmineralanalys jan-feb 2015I helgen har jag suttit i skolbänken igen, på temat  hårmineralanalys och lyssnat till min kunniga lärare, mentor och vän My Dahling. Jag har kommit in i ett “utbildningsstim” nu i februari-mars; förra helgen handlade om vad gluten gör i kroppen och kommande helg går i epigenetikens tecken. Mycket intressant.

Men nu senast handlade det alltså om vad håret kan berätta om oss. Det som många faktiskt tror är “dött” (håret), vilket är långt ifrån sant… även om det kan se dött ut. Vårt hår växer ut om allt funkar som det ska och det blod som även ger hjärnan näring passerar ständigt. Det innebär att många av de näringsämnen som finns i blodet “kapslas in” i våra hårstrån när de växer ut. Vi klipper en del av utväxten, skickar för analys och får sedan en individuell bild för varje klient, det kan se ut ungefär så här (klicka för att förstora):

HMA analysresultatets staplar

Faktum är att det går att utläsa sådant som obalans och smärta, värk i leder,  utmattningämnesomsättning och mycket annat – bara genom att analysera dessa staplar! Det som kanske inte visar sig i blodprover kan avslöjas här, beroende på näringsbrister alternativt höga värden toxiner eller tungmetaller i våra celler. Det är helt otroligt.

Jag har ju gått några utbildningar i ämnet tidigare och det är många kurser kvar, men jag får till mig någon ny kunskap för varje gång. Det är därför det är då klokt att gå OM kurser – kanske mer än en gång – för att ny information kan landa. Naturligtvis hade jag hört mycket av helgens info redan tidigare, men vi kan nog bara ta in och processa ett visst antal fakta åt gången. Sila intrycken.

Ekologiskt hår uppsatt med en blomma.Handen på hjärtat: visste du om att ditt hår kan avslöja mineralvärden – inuti dina celler? Om du har brister eller överskott och att alla dessa ämnen påverkar varandra inbördes? Att man kan få fram den ämnesomsättningstyp var och en av oss har (snabb eller långsam) och att det dessutom kan säga en hel del om våra inre organs status…?

Jag hade själv inte den blekaste aning om allt som går att se i håret, när jag mådde dåligtfamlade efter lösningar på mina otaliga och diffusa problem och försökte förstå min enorma utmattning. Idag kan jag se tillbaka på mina hårmineralanalyser från förr och undra hur jag orkade stå upp rak. Som tur är kan saker och ting förändras, man utvecklas och lär sig med tiden, plus att jag tillfrisknat allt mer. Men jag är ännu inte i mål.

Idag, ungefär 3-4 utbildningshelger senare, är jag så fascinerad. Det är så oerhört mycket information att ta in, det finns en hel värld av mineraler och spårämnen, antagonister (ämnen som kan “krocka” med varandra) och synergister (ämnen som kan förstärka varandra) periodiska grundsystem (ja, ett åtminstone) där ute att ta del av…

Och alla dessa toxiner! Gissa om tungmetaller och kemikalier kan ställa till det i våra kroppar? Helst bör dessa värden vara låga i våra kroppar, men jag har i vissa klienters analyser hittat staplar av både kvicksilver, uran och arsenik. Sedan gäller det att börja nysta i varför, hur och varifrån…? Det är funktionsmedicinDet är ett riktigt detektivarbete.

Är du själv intresserad av att göra en hårmineralanalys? Så här går det till:

Ett ekologiskt färgat hår - dock utan utväxt.Ditt hår ska ha en utväxt på ca 2 cm innan det klipps, annars kan det följa med mineraler, kemikalier och andra ämnen från färgning och blekning, som skapar en helt annan bild av håret än den vi egentligen har. Håret ska även vara rent och tvättat vid klippning, tänk på att till och med ett zinkschampo kan påverka helheten. Neutralt är bäst.

Jag rekommenderar förstås att gå över till en ekologisk frisör och använda schampo, balsam, inpackningar och andra stylingprodukter utan skadliga ämnen; använd gärna ekologiska där också. För kroppen. Och framtiden.

När analyssvaret kommer tillbaka, skapar vi en behandlingsplan utifrån den rekommenderade kosttillskottslistan. Beroende på hur du och din kropp mår just då. Eller de kosttillskott du kanske redan äter. Det går inte bara att “blåsa på” och köra järnet, det handlar även om att läsa ut det som INTE står i analysen. Sedan gör vi en plan för var och en.

Du kan boka en tid för att göra en hårmineralanalys här. )

Penna och block; material för hårmineralanalyskurs.Och det är mycket det en sådan här helg handlar om. Att med hjälp av ledtrådar kunna och vilja tänka utanför boxen för att hitta alternativ och lösningar, tänja på ramarna, ställa de frågor som leder till svaren. Allt för att kunna hjälpa klienten på de sätt vi kan. Så spännande.

Tack My och alla fina kollegor för en viktig och mycket givande helg!

// Kram Linda

Naturens läkande kraft.

Det har faktiskt varit så ända sedan jag var barn. Många tycker kanske att det är galet. Varje gång, när jag väl har bestämt mig för att åka till mitt paradis i norr för att vila, så längtar jag. Och det kan vara en lång period innan. Sedan går jag och låter längtan bubbla inom mig, tills jag äntligen får åka iväg. Det är härligt.

(Lite som ett barn som längtar till julafton, utan den där detaljen att jag springer runt och skakar på klapparna för att avslöja vad som finns inuti. Inte riktigt så.)

Bilväg i skogen, på väg mot Jämtland.Det är lika mycket vägen dit som är resan värd, som man brukar säga. Det blir ändå knappt 50 mil i bil, vilket verkligen inte lockar alla, som är en del av glädjen för mig. Förutom att det är lite för långt bort för att dra iväg spontant över en vanlig helg, är det tillräckligt långt borta för att kunna släppa taget om stressen i stan. Lämna det hemma. Måsten. Krav. Borden. Det är en liten och tillåten semester i min fina fristad. Mitt paradis.

Ungefär halvvägs börjar naturen bli mer kuperad och bergen tornar upp sig, från rundande kullar till allt högre toppar. Luften känns klarare. Och alla dessa djupa skogar. Det är en vacker kuliss som förändras med milen som läggs bakom mig, och den är lika andlöst vacker varje gång. Jag älskar den norrländska naturen i vårt långa vackra land. Det magiska, trolska och kuperade. Få saker slår det i min värld (bredvid  skärgårdsliv då, förstås). Och särskilt inte i kombination med vatten – som utsikten från mitt eget lilla fina hus. Bara tanken på att åka dit, ger mig energi.

Utsikten ner mot sjön från min egen lilla stuga.Men det skulle nog inte vara samma sak om jag flyttade dit. Risken med att ta omgivningen för givet, dra med sina vardagsbekymmer och glömma bort att se den vackra naturen, vill jag inte ta. Jag vill ha min fristad, min semester, mitt lov och mitt lugn. Min stuga med loft, alla vackra växter och fågelsång. Tack till alla inblandade för det. Tack farmor och farfar för det genetiska arvet som för mig tillbaka, tack pappa och faster för att ni har huset kvar, tack mamma och pappa för mitt eget lilla “pörte” på den stora fina tomten. Det är något av det bästa och vackraste jag vet. Att kunna och få bryta tankemönster, byta miljö för en stund. I mitt eget lilla hus.

I mina yogaklasser låter jag mina yogisar och elever få släppa taget om alla sina “måsten” och “borden”. I min natur, som ser ut som tagen ur en vacker sagobok, kan jag göra det, även utanför yogan. Naturens läkande kraft är som en varm filt i kylan, som en frisk fläkt i hetta. En trösterik och lugnande atmosfär. Ibland kan jag bara sitta stilla och titta. Det är en ynnest att få ha lov som vuxen, så tänker jag ofta när jag är där.

Vacker utsikt över berget.Att gå ut barfota i gräset på morgonen, lyssna till fågelsången. Vila i hängmattan, klippa gräsmattan. Åka ut med båten. Slippa biltrafiken. Njuta av ljusa sommarnätter, låta stjärnhimlen lysa upp kolsvarta vinternätter. Gå på ICA i gummistövlar och klänning. Promenera ner till sjön eller runt berget. Utan deadlines, stress, klockslag eller större planering. 

Jag älskar friheten. Och jag önskar alla den möjligheten.  Någonstans.

Jag vårdar min möjlighet som vore den värd sin vikt i guld.

För det är den verkligen, för mig.

// Kram Linda

God Jul.

Jag ser julen som en tillåten paus, när det mesta saktar ner och tempot blir behagligt. Trivsamt. Stilla. Att kunna vara tillsammans med nära och kära. Vi har varken julklappspanik eller inköpshysteri inom familjen, utan tvärtom ett rätt opretentiöst förhållande till själva firandet. Helst av allt ska det vara just  stilla och behagligt. Det passar mig allra bäst.

Som en start på en lugn jul, hade jag en ljuvlig vistelse på Yasuragi Hasseludden i helgen, tillsammans med fem av mina väninnor. Det var lika bra och läkande nu som min tidigare erfarenhet av besök… med japansk tvagning, varma källor, fantastiskt god och imponerande mat, morgonsimning, julklappslek, änglakort, klangresa, frukt och skratt… tack vänner. (Foto 1: Jasna Brockert)

En tyst och stilla promenad till det japanska badet.Yasuragi inredning, taklampor och trappa.Yasuragi, tofflor för att inte kunna gå så fort.Pall och kar, för tvagning.Shower gel för tvagning.Tyst och stilla korridor.

 

 

 

 

 

 

 

Vi har funnit varandra och en magisk connection i samma paket, det är jag så glad och tacksam över. Efter många långa år som trasig, trött och tragglande med min nya mat, min kostomläggning och att försöka se positivt på det h*lvete som brakade löst när mitt fejkade korthus föll och jag inte kunde ta mig upp ur sängen (om man vill vara så dramatisk), känns det som en stor vacker belöning. En present värd att vänta på.

Hopp i Kroatien, trots regn och grå himmel.Bara det faktum att plötsligt träffas i livet och vara intresserade av samma saker – tillsammans. Att kunna inspirera varandra. Att finna ett sammanhang. En grupp. I love it. Vi började umgås mer efter en julmiddag 2012 och har sedan dess  lagat mat, haft en mini-kostkurs, varit utomlands tillsammans, haft kräftskiva och knytkalas, sovit över i en stuga på landet, yogat och mediterat,  talat sanning och allvar, skapat collage och skrivit brev, firat födelsedagar, skrattat massor, lunchat/fikat på stan och… utvecklats. Det är helt otroligt hur vi har hunnit med allt. Och ännu märkligare är att det känts så pass naturligt och friktionsfritt – även när vi tycker olika. Tack vänner.

För mig ska den stundande julen få bli en paus och en stilla reflektion över vad 2013 har fört med sig, som alltid innan ett nytt fräscht år tar vid. Jag ser fram emot det och har en del sköna avslut att göra, för egen del.

Kära du, jag önskar dig en fin julhelg. Om du så spenderar din helg tillsammans med andra, för dig själv eller om du känner dig ensam i en stor grupp, hoppas jag att du kan finna lugn och värme inuti. Gör det du önskar göra, inte bara det som förväntas av dig, och om det behövs – kompromissaJag önskar dig en helg för eftertanke och reflektion. Det är du värd.

Men nu, innan lugn och stilla ro… ska jag laga god mat. I en hel dag.

 God Jul. ♥

// Kram Linda