Ta hand om dig i höst och vinter!

Min vän, det är nog så att sommaren oundvikligen börjat lida mot sitt slut.
Vi har försiktigt klivit in i höstmånaden september och hösten kan bli färgsprakande vacker och solen kan skina från klarblå himmel ett bra tag till… men den kan också bjuda på gråa, kalla regnskurar. Så enkelt är det ju. Livet.

Det är hög tid att börja fokusera på att ta hand om din kropp, själ och ditt sinne i höst och vinter – om du inte redan börjat eller gjort det ett tag.

För att du är så viktig! Det vet du väl om?

Solsken från en klarblå himmel med ett moln.Efter en sommar som kanske inte riktigt överöst oss med sol i den mängd som vi önskat, så har vi möjligen gått miste om en del D-vitamin, som produceras när vi befinner oss i solljus dagtid och får solstrålar direkt på huden. D-vitamin är viktigt för så många av kroppens funktioner, till exempel:
…absorption, transport och användning av kalcium och fosfor – för skelett och ben – det upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, reglerar immunförsvaret och förhindrar utvecklingen av autoimmuna sjukdomar, det skyddar nervceller, gynnar serotonin och motarbetar överskottskortisol. Vidare har det ett positivt skydd på blodtrycket, hjärt/kärlsystemet samt motarbetar depressioner. Det är också väsentligt för sköldkörtelns funktion – produktionen av tyroxin – det hjälper till med reglering av blodets koagulering och skyddar mot stroke.

(…ur Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson)

Vi kan väl vara överens om att D-vitaminbrist kan leda till många tråkigheter och följden av ett sänkt immunförsvar gör oss mer mottagliga för virus, bakterier och andra angrepp vi bör vara skyddade emot. Kort sagt.

Men det finns såklart tips och råd, du har möjlighet att göra kloka och medvetna val varje dag – för din hälsa och ditt välmående. Använd det som ett mantra när det känns tungt, upprepa för dig själv att det går oftast att förändra eller förbättra situationen på egen hand. Oavsett om vi upplever någonting lyckligt eller olyckligt är ingenting i livet konstant, allting är föränderligt, och vi bör lära oss att leva i stunden, uppskatta eller åtminstone hantera och acceptera.

Här är några tips och idéer, ta till dig dem du känner för och kassera resten.
Eller fundera på dem en stund, så känns de kanske mer tilltalande sen…?

En gärdsgård i snövitt vinterlandskap.Det finns många sätt att boosta ditt immunförsvar – eftersom det finns så många samverkande delar som skyddar i kroppen.
Blodet och lymfvätskan flödar inom oss,  huden och tarmen är barriärer som ska stoppa främmande ämnen innan de påverkar oss negativt på något sätt…

Genom att till exempel äta läkande kost efter sina egna förutsättningar, vara noga med sömnen, dricka tillräckligt med rent vatten om dagen, sköta magen och gå på toaletten dagligen, lugna ner huvudet och tankarna med den form av stresshantering som tilltalar dig – kanske Medicinsk Yoga – kan du stärka och hjälpa ditt immunförsvar.

Fyra turkosfärgade dricksglas med vatten. Drick tillräckligt med rent vatten.
Jaa, rena ditt vatten och drick ca 2,5 liter om dagen. Din kropp behöver vätska för att producera blod, hormoner och andra substanser – kom även ihåg att allt utöver rent vatten antingen är bonus eller skuld. Kaffe är vätskedrivande (på grund av koffeinet), liksom grönt eller svart te, så drick lika mycket vatten som något av detta för att få i dig tillräcklig mängd. Är vi överens här…?
Vattenrenare kan du även läsa om här. (Please do.)

Laxgryta med grönsaker och sesamfrön.* Ät ren och oprocessad läkande kost – som passar för just DIG.
Något av det viktigaste utöver vatten (och att andas) är att ge din kropp den näring som passar DIG. Inte det alla andra äter eller tipsar om – såvida du inte vet att det är väldigt bra för dig också.
Kom ihåg att du har dina behov och värden, du har din blodgruppmatsmältning och ämnesomsättning. Lär dig mer om dig själv, så kan du bygga din grund därifrån. Visst är det väl spännande, va…?

Närbild på en yogis hand, yogamatta och tända stearinljus.* Stressa ner på det sätt som passar dig.
Okej, alla gillar inte att yoga. Jag fattar det. Alla tycker inte heller om att jogga, löpa, träna aerobics på gym eller lyfta skrot i grupp. Och det är helt i sin ordning. Det allra viktigaste är att du hittar det som tilltalar – dig. Som lugnar och balanserar.
Kom bara ihåg att du inte behöver prestera hela tiden, det är alldeles lagligt att varva ner och låta kroppen få återhämta sig. I vila. Kanske genom Medicinsk Yoga eller genom att meditera, utöva chi gong, mindfulness eller något annat som gör just dig lugnare och mer harmonisk. Men prova något, för att balansera livet i övrigt. Det är åtminstone en början…?

Gryningshimmel i gult, rosa och blålila.* Skapa förutsättningar för god sömn.
Att sova borde vara det enklaste vi kan göra, ändå är det ofta så svårt att få ihop nog med timmar eller att sova utan avbrott. Rutiner bryts så lätt – ändå är det så “lätt” att återhämta sig, om man sover mellan klockan 06 och 22. En generalisering, javisst, men kroppens system ställer in sig på natten och organen arbetar eller vilar efter dygnsrytmen. Att äta en lätt middag senast klockan 19 på kvällen hjälper kroppen ytterligare, så att den slipper hantera matsmältning när du går och lägger dig för natten. Att sova är stärkande och läkande, din kropp behöver det… kom ihåg det.

Moonsun Cleansing Oil.* Använd ekologiska produkter på huden och i håret.
Väldigt viktigt, här! Huden är ju alltså en av immunförsvarets barriärer, som vi ska vara rädd om! Och eftersom huden är perforerad av små små porer, bör vi tänka på VAD vi använder på den – vad det innehåller? Håret är ju dessutom som små tunna “sugrör”, vilket drar in dessa ämnen i kroppen… Ta hand om din hud, torrborsta den och mjukgör med milt (unisex)doftande produkter. Gör hårinpackning med jämna mellanrum och tillför välgörande fukt. Jag vill rekommendera dig
John Masters ekologiska hårvård och Moonsuns ekologiska hudvårdprova gärna deras produkter – för hela din kropps skull.

Men, hur gör man då – vad börjar man med…?

Med att lära dig vem DU är. Vad just du behöver, vad du kan tillgodogöra dig, vad du har för förutsättningar och vad du vill. Känns det solklart…? Det gjorde det inte för mig heller, kan jag lova. Men med tiden faller pusselbitarna på plats och idag blir jag full i skratt när jag tänker på hur jag genom åren “stökat” med att hitta rätt. Hitta mig. Då skrev jag förtvivlat en anteckning “Hur tycker man om sig själv?” på en lapp, idag är jag en bit på väg och kan stilla le jag åt minnet.
Tack och lov.

Vill du lära dig mer om dig själv?

Hör gärna av dig via detta kontaktformulär om du är intresserad av;
enskild yogisk session för att hitta stresshantering för dig, om du vill göra enkostkonsultation inom läkande kost för just dig, eller om du vill varatestklient med uppföljningar under terminen, där vi gör en hälsoundersökning och skapar en personlig plan för just dig, med kostråd, stresshantering och eventuella kosttillskott för att balansera upp dig.

Närbild på en röd ros.…och om vi inte hörs av, var rädd om dig. Ha en härlig höst. Uppskatta den du är, det du har och dem du har valt att ha omkring dig i livet.
Det är kanske viktigast av allt, ändå.

// Kram Linda

Comments are closed.