Hälsa är framtidens rikedom.

Du vet att jag har skrivit om ämnet förut, bland annat i inlägget “Eget ansvar – framtidens hälsa” och ju mer jag studerar och förstår, desto mer vill jag sprida informationen. Nu börjar det bli obehagligt, när media rapporterar om det.

För det här blir mer och mer viktigt, mer och mer alarmerande. Du och jag och alla runtomkring oss bör ta till oss och  förstå allvaret, vad det är vi har framför oss. Sen är det upp till var och en att agera. Men det här skrämmer mig.

Hälsa kommer att bli framtidens rikedom. Kom ihåg det.

Bilderna nedan (förutom godiset) är lånade från Aftonbladets rapportering.

Här kommer lite läsning från Livsmedelsverkets hemsida:

Närbild på en mattallrik.“Svenskarnas matvanor oroar
Svenskarna äter för mycket socker och för mycket av fel sorts fett, men för lite frukt och grönt. Sämst matvanor har unga vuxna. Det visar Livsmedelsverkets nya nationella matvaneundersökning bland vuxna i Sverige.

– För mycket socker, salt och mättat fett och för lite frukt och grönt, fisk och fullkorn är matvanor som vi vet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer. Därför är resultaten oroväckande, säger Anna Karin Lindroos, chef för livsmedelsdataenheten.

I undersökningen deltog nära 1800 personer mellan 18-80 år från hela landet. De registrerade allt de åt och drack under fyra dagar och svarade även på ett femtiotal frågor om matvanor.

Unga kvinnor äter sämst
Resultatet visar att unga, 18-30 år, äter betydligt sämre än äldre – mindre fisk, frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, men mer läsk och pizza. Många unga dricker över fyra liter läsk per vecka. Sämst matvanor har unga kvinnor.

Närbild på en mattallrik.– Vi ser att unga kvinnor faktiskt inte får i sig tillräckligt av D-vitamin, järn och folat med den mat de äter. Det är inte bra eftersom många av de här unga kvinnorna ska bli mammor och då behöver bra näringsstatus, säger Anna Karin Lindroos.

På vissa områden har svenskarnas matvanor blivit bättre under de senaste tjugo åren. Konsumtionen av frukt och grönsaker har ökat, men fortfarande äter åtta av tio svenskar för lite frukt och grönt. Även fiskkonsumtionen går upp, men trots det äter sju av tio för lite fisk och skaldjur. Nio av tio äter för lite fullkorn.

Intaget av mättat fett har minskat, men fortfarande äter åtta av tio för mycket mättat fett. Allt fler väljer flytande margarin och olja i matlagningen, vilket är positivt, men även smörkonsumtionen ökar.
Sju av tio äter för mycket salt och fyra av tio äter för mycket socker.

Undersökning om nyttig mat på Aftonbladet.– Det är glädjande att vanorna förbättrats inom vissa områden, men det finns mycket kvar att göra innan matvanorna är tillräckligt bra, säger Anna Karin Lindroos. Övervikt och fetma fortsätter att öka och idag finns det fler överviktiga eller feta män i Sverige än normalviktiga.

– Att fler blir överviktiga och feta, trots att matvanorna delvis blir bättre, beror på att man äter för mycket och rör sig för lite. Även om man äter bra mat kan det bli för mycket, säger Anna Karin Lindroos.”

Och jag plankar här Robert Börjessons text ur torsdagens Expressen:

Statens hårda dom: svenskarna är för feta
Livsmedelsverkets hårda dom om våra matvanor. Vi är för feta och äter för lite grönsaker.
– Övervikt och fetma fortsätter att öka, skriver Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket i DN Debatt.
En ny undersökning av Livsmedelsverket, där 2 000 vuxna registrerat allt de ätit och druckit under fyra dagar, visar att dåliga matvanor har skapat ett folkhälsoproblem i Sverige.

Sockrade godishjärtan i en liten hög.För mycket socker och fett
Många svenskar är för feta, enligt undersökningen. Vi äter för mycket socker och mättat fett, men för lite frukt och grönsaker.
Nu kräver Inger Andersson, generaldirektör, en “nationell strategi för mat och hälsa”.
– Vår undersökning visar att övervikt och fetma fortsätter att öka bland vuxna, skriver Inger Andersson på DN Debatt.
– I dag finns det fler överviktiga eller feta män i Sverige än normalviktiga.”

…vet du vad? Vänta inte på en “nationell strategi för mat och hälsa” – för ingenting kommer att komma gratis till dig iallfall. Och generella kostråd ger jag inte jättemycket för, se till att äta det just DU mår bra av och  har enzymer nog att bryta ner, att bygga en stark och hälsosam kropp av. Vi är alla olika. 

Det är upp till var och en av oss att inse allvaret och agera.

Närbild på maträtt.Inser du att försurningsproblematiken i våra kroppar – till följd av mat med mycket socker och  felaktiga fetter – är en eskalerande katastrof?
Att om vi är försurade, så har vi en gynnsam grogrund för otaliga sjukdomar?
Att försurning leder till begynnande benskörhet, både bland vuxna och äldre – men även hos barn.

Vet du ens om det här? Hur tycker du att det känns?

När bomben briserar är det tveksamt om det kommer att finnas “sjukvård” till alla eller pengar att få hjälp, så stort kommer problemet att bli. Det ÄR faktiskt redan stort, och vi tror inte att maten spelar en så stor roll… ner på cellnivå.
Men det gör den.

Jag ber om ursäkt för min dystra uppsyn och mitt lite deppiga förhållningssätt till detta ämne, men jag ser vad jag ser i mitt jobb och säger bara en sak:
Var rädd om din hälsa och gör medvetna val. DET är rikedom.

Tallrik med färgsprakande mat, läkande kost.Vill du lära dig mer om läkande kost och varför vi kan tänka på att välja bort de livsmedel som kan skapa slitage på kroppens funktioner?
Se vår kostkurs “Mat för mig, kanske för dig”  på Södermalm i Stockholm  eller i Märsta.
Du når mig via detta kontaktformulär.

// Kram Linda

Comments are closed.