Istället för jante.

Vet du om att det finns en omvänd Jantelag? Det är dags att damma av den och påminna om att du ska våga vara dig själv – för att du är fantastisk som du är.

Närbild på vit, blommande och väldoftande hägg.Vi har alla bra och dåliga dagar, vissa är ett rent helvete när luften känns omöjlig att andas och andra är glittrande, lätta och kärleksfulla. Men din dagsform avgör inte ditt värde, vem du är och var du kommer ifrån. Bara att du finns ger dig rätt att vara utan att prestera, varför blev det så snett att vi inte har förstått det, tro…?

Den ursprungliga jantelagen uppdiktades  redan 1933 (!) av den norska författaren Aksel Sandemose i boken “En flykting korsar sitt spår” och sedan dess har vi på många sätt varit präglade av att inte tro att vi är något – och i många fall är vi det faktiskt fortfarande. Det är inte snyggt att sticka ut, ta plats och tro på sig själv. Och i många fall är det kanske främst grundat på avund.

Ett hjärta ritat i sandstrand.Men. Att vara viktig är inte samma sak som överlägsenhet. Stolthet är inte detsamma som högmod. Och självkänsla behöver inte krocka med ödmjukhet. Det handlar om balans, att förhålla sig till förutsättningarna och göra sitt bästa, från hjärtat. Att vara välkommen att ha sin plats.
Är det inte så?

Jag läste nyligen en helt annan text där det stod “Do everything with honor, humility and humanity” och det tyckte jag var fint –  en uppmaning att “göra allting med ära, ödmjukhet och mänsklighet”.

Och du, handen på hjärtat… hur många av påståendena nedan kan du ta till dig?

“Den omvända jantelagen.

1. Du skall tro att du är något.

2. Du skall tro att du är lika god som alla andra
och att alla andra är lika goda som du!

3. Du skall tro att du är lika klok som andra – ibland klokare!

4. Du skall veta att du är lika bra som andra.
Om du vet att du gör ditt bästa, kan du uppskatta
dem som är bättre!

5. Ibland vet du mer än andra!

6. Du är inte förmer än andra.
Men du är enastående – som alla andra!

7. Du duger till mycket!

8. Skratta åt dig själv och din värld! – Det gör dig fri!

9. Du skall tro att många bryr sig om dig!

10. Du skall tro att du kan lära andra en hel del – och lära av dem!

Av vilken anledning? – För att du är någon, en som behövs!”

Författaren till denna version av är okänd, men att googla “den omvända jantelagen” ger över 20.000 träffar – det säger ju en hel del om att den behövs.

Ett hjärta skapat av repat gröngräs.Är du med på att ta dessa ord till dig, låta dem sjunka in och göra dem till din sanning? Även om det känns svårt, för att vi blivit fostrade i en helt annan anda? Att lära barn och unga, men även medelålders och äldre, att det är okej att vara den man är och känna stolthet över vad var och en har att bidra med? Släppa den förra jante du kände till och ersätta med den här, på de sätt du kan i ditt eget liv och din vardag…?

Ska vi säga så? Kanon. Då är jag nöjd.

Ha en fin dag och var rädd om dig.

// Kram Linda

Comments are closed.