Fruktstund – en het… potatis.

Japp. Nu sticker jag ut hakan igen, men du som läser detta vet vid det här laget att man med ett enkelt klick kan ta sig härifrån – och det här är ändå något jag ser som jag vill dela med mig av… så nu åker vi!

Gren med äpplen på, mot en klarblå hösthimmel.Det här  med frukt har ju alltid varit en solklar “nyttighet” för oss. För frukt sägs innehålla de vitaminer vi behöver och det är snällare mot kroppen än godis. Så en fruktstund har setts som en fantastisk “mellis” för barnen och vi vuxna serveras färgglada och bågnande fruktkorgar i parti och minut på många olika arbetsplatser.

…för jag har själv sett dem, både korgarna och personalen som tassat dit och plockat på sig en mindre fruktsallad i form av bananer, apelsiner, äpplen och päron innan de dragit sig tillbaka till sin kontorsplats. I mitt jobb som växtskötare, en kort period i Stockholms innerstad, hann jag se en hel del sådana olika bankkontor, advokatbyråer, huvudkontor för storföretag och investmentbolag. Men jag har även jobbat som städare, som säljare i butiker med olika inriktning och inom eventbranschen – jag har sett frukt även där.

Klient vars värden visar indikation på begynnande fettlever.Och nu, när jag själv börjat jobba med att göra hälsoundersökningar  på människor som är måna om sin hälsa, hittar jag ett tydligt tecken av fruktens effekter. Nämligen fettlever. Det är sockret i frukten – fruktos – som blir “socker” i levern.
Där är skillnaden ingen alls, kroppen reagerar på socker – oavsett om det är glukos eller fruktos, så socker + socker = fett.  Precis som med triglycerider (blodfetter) i blodet och särskilt när det är ett – överskott.

I många av de fall där jag hittar en indikation på just fettlever, har jag fått svaret att “jo, det har nog blivit en hel del frukt” på min fråga. Och det vill jag dela med mig av, för att du ska kunna undvika detta och göra andra val. Självklart finns det andra anledningar till fettlever (alkohol, läsk) men just frukt har snabbt seglat upp som en stark nykomling… och varför är det då så? Jo, för att det totala intaget av socker och kolhydrater har ökat så enormt i vårt samhälle, att levern inte hinner med i tempot. Särskilt inte den lever som är tungt belastad eller har nedsatt avgiftning, av andra orsaker.

För en frukt har så många fördelar – den kan pigga upp, vara en tröst, mätta och framförallt vara lättillgänglig i sin förpackning!

Det här är riktningen vi har valt, men ibland följer vi människor med strömmen som radiostyrda utan att reflektera eller ens veta, medan det går att tänka till och därför vill jag förmedla vad jag ser i mitt jobb och har kommit fram till.

Klient vars värden visar indikation på begynnande fettlever.Jag säger inte med detta att alla ska sluta äta frukt. Inte alls. Men som alltid vill jag påpeka att om den totala belastningen är stor, kan även ‘en liten tuva stjälpa ett stort lass’, som det brukar heta. Samtidigt som en person med stabila näringsvärden kanske inte reagerar på frukt, ger det en stor påverkan på en utmattad person med ett lågt, trött och nedsatt immunförsvar eller skapa jäsning i en nedsatt matsmältning.

För vi ska aldrig lura oss själva att olika delar av kroppens funktioner inte hör ihop, det är ett tänk som hör till dåtiden.

“Frukt och immunförsvar har väl inget med varandra att göra?” Jo, för allt hör ihop. Framtiden är här redan nu. Men. Du kan också börja göra konstruktiva och medvetna val om du vet vad som kan påverka dig. Du kan välja att minska ner på frukten och till exempel dricka mer renat vatten, du bör få i dig 2,5 liter varje dag, och därmed kanske även “suget” dämpas. Det låter inte alls lika roligt, jag vet – men om du känner en stark reaktion nu, att “jag skulle aldrig kunna släppa min frukt!” så fundera på varifrån den känslan kommer. Jag var själv sån, jag gjorde så, jag åt enorma mängder frukt och – jag hade även fettlever.

Vad betyder då fettlever – och vad gör man åt det?

Själv fick jag snudd på panik när jag hörde ordet fettlever år 2008 och befarade att jag skulle dö… så var det inte riktigt, men det lät absolut inte sunt. Och fettlever kan leda till värre obalanser. Det är så att det kallas för fettlever när levern innehåller mer än 5% fett, eftersom den inte kan lagra så mycket åt gången, men kanske ändå belastas med mer…

Klient vars värden visar indikation på begynnande fettlever.…och vad gör man då åt det? Riktigt. I många fall behövs en förändring av kost och/eller livsstil. Man kan säkert äta “hur många piller (kosttillskott) som helst” för att vända fettlever, men om man bibehåller sitt beteende så blir det ändå bara – symtombehandling. Och så ska jag inte jobba som (blivande) funktionsmedicinare.

Jag förespråkar en ändring i livsstil, en kostomläggning och försöker hjälpa till med att göra resan så smidig som möjligt för min klient. Tillsammans går vi igenom hur förändringen enklast läggs upp. I början kan det till och med behövas kosttillskott, om din näringsstatus är så låg att det är svårt att hitta en balans, men syftet är att kunna stärka sig själv med att äta läkande kost och stresshantering i förlängningen.

För sanningen är den att fettlever kan leda till ännu större obalanser, som vi förmodligen inte alls vill ha med att göra.

* Här kan du läsa en artikel från Expressen om att en femtedel av svenskarna lider av fettlever och vad det kan leda till i förlängningen.

* Jag har även hittat en finsk studie från 2009 om kopplingen mellan fettlever, metabola syndromet och diabetes typ-2.

* Linköpings Universitet skriver 2011 att fetma är större risk för fettlever än alkohol, här nämns dessutom att var fjärde (!) svensk har fettlever.

Ett äpple med en tugga biten ur det.Och vad är det som skapar fetma…? Ofta stress, en kosthållning som är osund och särskilt – socker.  Det börjar vi ju lära oss nu. Men vi glömmer bort (eller vet inte) att även frukt kan påverka oss. Så varför inte ta detta på allvar och fundera en liten stund på vad detta gör mot oss – samt hur det även påverkar våra barn? Kanske är en skalad morot och en näve nötter eller ett kokt ägg lite bättre mellis än en fruktstund? Det är den totala belastningen av godis, läsk och annat socker som påverkar oss.

Och glöm för allt i världen inte bort “allvaret” med torkad frukt. Det är högt koncentrerat socker och ett alternativ till smågodis. Bara där kan man misstänka fettlever i framtiden, därför är det viktigt att tänka till i tid.

Jag vet. Det är jobbigt att läsa om sånt här, för att det är deppigt. Och det tycker faktiskt jag också. Men jag kommer aldrig att ge upp hoppet om människans styrka och vilja att förändra, du kan göra något för dig och din familj – om du vill. Det är så här det ser ut.

Klient vars värden visar indikation på begynnande fettlever.Och jag då? Är jag så duktig, äter jag aldrig frukt? Jodå, det gör jag. Vissa dagar får jag för mig att jag kan hantera det – socker i vilken form som helst. Vilket jag ju egentligen inte gör, som tillnyktrande sockerberoende. Så antingen äter jag för mycket och blir som en duracell-kanin av kicken och “måste ha något mer” i ungefär en vecka framöver… eller så blir det som senast, när jag tog i och åt både en banan och ett äpple – samtidigt – vilket sänkte mitt immunförsvar och drog igång en overkligt tung förkylning med snuva och tappad röst. Kanon. Förvisso kan en förkylning komma på hösten iallafall, men fruktoskicken är definitivt långt ifrån stärkande för mitt immunförsvar och processen “snabbades på”, kan man säga. Så återigen undviker jag frukt, för mig är det inte stärkande vitaminer – snarare tvärtom. Det går att börja om varje dag, men idag är jag åtminstone medveten om min problematik och kan skratta åt det.
Mellan nysningarna och hostan.

Jo, jag undviker potatis också, vilket jag antydde i rubriken. Att inta fiberlösa kolhydrater på det sättet kan vara som att äta socker med sked… särskilt för mig som är så känslig, jag skulle kunna somna efter en potatismåltid.

Behöver du hjälp, stöd och kanske själv vill veta hur du ligger till på “fettleverfronten”, så vet du var jag finns. Här är mitt kontaktformulär.

Ta hand om dig på bästa sätt och må så gott!

// Kram Linda

Comments are closed.