Är du värde-lös?

…nej, självklart inte. Såklart. Det kan nog snarare vara så att du inte har “full koll” på dina värden. Jag syftar alltså på näringsvärden. För det är liksom ingenting vi är vana vid att ha ordning på.

Men, som jag brukar skriva (om du brukar läsa), är det dags att tänka om och tänka nytt – det är nya tider nu. Framtiden…

En vy över vatten och en brygga vid Årstaviken, i gråskala.Inte hade jag en susning om att mina blodvärden var usla år 2006 när jag insåg att jag var sjuk, att mitt  blodsocker var skyhögt och tangerade diabetes. Att jag hade stor brist på vitamin B12, vilket förvärrade hela min situation. Att jag var låg på C- och E-vitamin, vilket gjorde mig trött, trött, trött… Att mina binjurar var utmattade och hur jag skulle stärka dem. Att jag gick upp i vikt av stressen, att jag mådde ännu sämre mentalt av allt socker jag åt – och hur skulle jag veta att det krävdes RÄTT näringsämnen för att ens kunna gå ner i vikt?

Men idag, när jag betat av några stationer längs resans väg och förstått hur jag själv har påverkat mitt mående genom hela livet, har jag svårt att använda ordet “drabbad” när jag berättar om det. För jag drabbades inte av sjukdom, jag hade själv ställt till med hela min galna obalans – vilken jag är glad att ha genomlevt och klarat så pass bra – dock kan jag erkänna att jag led av den. H*ll yeah. Men för mig är det två skilda saker att vara lidande och drabbad, det är min personliga åsikt.

Närbild på en gul solros.Vi kan påverka vår hälsa så mycket mer själva än vi tror. Och det är framtiden. Att inte alltid behöva förlita oss på andra för att må bättre, när vi har styrka, motivation och energi – om vi bara får ledning och en liten knuff i rätt riktning. Stöd. För vi behöver alla framtidstro, få känna att möjligheten till utveckling och frihet att själv skapa hälsa faktiskt finns. För det är ju så att trötthet, värk eller smärta, sömnstörningar och viktproblem är symtom på obalans. När vi väl lär oss hur vi kan underlätta detta och kanske även vända utvecklingen, så bygger vi förutom hälsa också en inre styrka. Stillhet, frihet och balans.

Utsikt från en segelbåt: blå himmel, vatten, vita moln och vitt segel.Kanske låter det jag formulerar aningen pretentiöst, men efter att ha varit så däckad att jag inte tog mig ur sängen, haft sådan smärta i kroppen, levt med  läckande tarm, inflammation och som 30-åring längtat till en “befriande pension” (!), vet jag idag att jag själv kunde vända på skutan – med rätt hjälp.
Jag ville och kunde förändra. Det handlar mycket om motivation, en vilja att prova något nytt. Om det jag gjort hittills inte hjälpt mig, är jag då positivt inställd till att göra på ett annat sätt – kanske till och med tvärtom…?

Och “näringsämnen” – vad betyder det, egentligen? Det är ett ganska generellt ord, måhända ett tråkigt och ocharmigt sådant – men så oerhört viktigt och intressant för kroppens funktioner! Näring är i detta fall till exempel  proteinerfettkolhydrater, vitaminer, mineraler och fibrer som vi tillför kroppen för att kunna bygga organ, organsystem, vävnad, vätskor (som blod och lymfa), samt skelett – bland annat.

Idag äter många av oss en näringsfattig kost, mängder av snabbmat som inte direkt dryper av just näring, utan något helt annat… däremot kan vi förbruka de eventuella näringsämnen vi har i kroppen, genom att det “kostar” att bryta ner den mat vi äter. Som du säkert förstår kan det här alltså leda till ett underskott av näringsämnen.

Svarta siluetter av träd mot en grådisig himmel.För vad händer om vi nu saknar vissa näringsämnen? Med brist på proteiner är det svårt att bygga muskler, hud, hår och naglar – men även signalsubstanser och hormonerFett hjälper till att skydda cellmembranen, hjärnan och vår förmåga att skydda oss mot elektromagnetisk strålning. Kolhydrater behövs för kroppens energi och vitaminer/mineraler. Om vi till exempel ligger lågt på B-vitaminer, som är av stor vikt för nervsystemet, är det svårare för oss att stå stadiga i den stressande och omtumlande tid som råder…

Om vi lider brist på fettlösliga vitaminer – A, D, E och/eller K – kan det påverka blodet och huden bland annat. Om vi har brist på  Zink – “sinnenas mineral” – kan det alltså påverka syn, smak, lukt, hörsel och känsel. En förlust av Kalcium i kroppen indikerar en försurningsproblematik, där kroppen själv måste “lösa problemet” för att blodets pH-värde inte ska störas, med att frigöra just Kalcium ur skelettet… och det innebär per automatik en förlust av  Magnesium, vilket är ett “mjukgörande” mineral, som bland annat kan leda till krampkänningar i muskler. För att inte nämna vilken trötthet dessa brister kan skapa, om vi försöker få kroppen att orka gå runt iallafall – utan bränsle…

En röd ros i närbild, med överlappande rosenblad in mot mitten.Tänk, vilken komplicerad och fantastisk kropp vi har. Det är som miljoner små pusselbitar som ska fogas samman och få de minimala kugghjulen att rulla, sätta fart på varandra och snurra smidigt, ljudlöst. Om och när vi saknar till exempel de fettlösliga vitaminerna, börjar vi sakta att “rosta”, kugghjulen börjar gnissla och gneka inom oss och behöver så småningom smörjas, för att inte få värkande och stela leder… Det brukar man kalla det för att vi  “oxiderar” och det gör vi egentligen alltid, exempel bara av att andas långa djupa andetag. Därför är det också viktigt att tillföra rätt typ av näringsämnen, eller åtminstone se till att inte lida brist på dem. Att oxidera är att åldras fortare än man kanske egentligen behöver göra. Grått hår, leverfläckar och rynkor är några tecken på detta.

Så, hur ser just dina näringsvärden ut? Vet du det? För vad vi behöver, hur mycket näringsämnen vi förbrukar och vilka liv vi lever – det är alltid individuellt. Du och jag behöver förmodligen inte samma saker, samma mängder eller samma stöd för organen, vätskorna, skelettet eller hormonerna. Det är det som är så fascinerande – att vi alla är unika. Även här.

En turkos tallrik med färggrann, läkande kost.Och jag vill att du ska vara medveten om att det finns möjligheter att hjälpa sin egen kropp till bättre balans och hälsa. Även om man hamnat lite på sniskan efter att ha varit hård mot sig själv. Det handlar egentligen om att hitta fram till vem man är, vad man behöver (vilket inte alltid är vad man vill) och vad man mår bra av.
Och det gäller att känna efter, om det känns rätt och riktigt för just mig, vara skeptisk och kritisk – ifrågasätta och känna efter. Låta magkänslan leda väg. Allt passar inte för alla, det finns faktiskt ingenting som passar alla.
Vad passar dig?

Jag gör en hälsoundersökning med samtal, anamnes (sjukdomshistoria) och uppföljande besök var 3-4:e vecka. En behandling är uppbyggd på individuella kostrådstresshantering och stöttande kosttillskott.
Det är alltså ingen quick fix, utan en behandling över tid – för att stärka upp det som hamnat i obalans. Man brukar säga att den tid det tagit i antal ÅR att bryta ner och söndra, tar det antal MÅNADER att rätta till… det är en fingervisning. Själv har jag hållit på lääänge, men ser nu en skillnad som motiverar mig – och jag vill nu hjälpa andra att må bättre lite snabbare, utan alla vindlande omvägar.

Närbild på rosalila blomster och knoppar, med gröna blad i bakgrunden.Det viktigaste är att kunna vara delaktig i sin egen process och se framsteg, bakslag eller ett oförändrat läge – status quo. Jag kan inte lova dig någonting, men tillsammans kan vi jobba för en bättre hälsa. Du erbjuds verktyg och redskap, hos en lyssnande funktionsmedicinsk näringsrådgivare  (under utbildning)Deal?

Låter det intressant får du gärna höra av dig, via detta kontaktformulär.

Jag önskar dig en fin dag!

// Kram Linda

Comments are closed.