Julbuffésuccé – tack och hej!

Jajamensan, som avslutning på vår kostkurs Mat för mig, kanske för dig”  i fyra delar, dukade vi upp en julbuffé á la Carina, min suveräna kollega, på södermalm i Stockholm igår. Vi var ett 20-tal personer som träffades och avnjöt hennes goda mat, genom samtal, skratt och nyfikenhet.

Tack alla fina ni som var där, det var härligt att träffas igen!

Andra advent, två tända ljus.Efter tre delar teori, med början i humanfysiologi (den gren av fysiologin som studerar funktionen i människokroppens organ och organsystem) ner på cellnivå, var det en skön final att kunna inspirera och visa ett antal alternativa julrätter.

Vad gör då dessa rätter alternativa…?

Jo, vi väljer att äta och laga mat fri från bland annat veteglutenfläsk,  mejeriprodukterpotatis och tomat (nattskatteväxter), raffinerat  socker och en hel del annatallergener, som kan leda till  inflammatoriska processer i kroppen och därmed bidra till att skapaobalanser  som diabetes, reumatism, MS, astma och så vidare…

Översikt över maträtterna på vårt alternativa julbord.…så vad ska man äta då? Vad finns det kvar att äta? Massor, I tell you. Vad sägs till exempel om griljerad (kalkon)skinka, leverpastej på kalkon, köttbullar, Janssons frestelse, rödbetssallad med äpple och pepparrot, rostade rotfrukter, zucchinispaghetti, paj med avokadokräm och räkor, laxplättar, morotsquinoa och risgrynsgröt…? Eller kola, carobbollar, saffranskakor, mandelkakor, fruktstänger och bärglass?

Jag har världens bästa och “kockigaste” kollega, så är det! 

Julbuffé surkål kalkonskinka brysselkål&granatäppleDet handlar egentligen om kreativitet, kunskap, inspiration, och mod. Att kunna kliva ur sin comfort zone och våga se, tänka, smaka och laga – något nytt. Att våga prova.
För tid är det enda vi har och om jag bokar av en del av min tid till att bekanta mig med mitt kök – mitt kylskåp, min frys och spis min (nix, jag menar inte  mikrovågsugn) – är jag en bra bit på väg. Det är okej att misslyckas och kasta mat, det är så vi lär oss! Men bara jag själv kan ansvara för vad jag väljer att äta, det måste finnas ett intresse, en motivation och en mening.

Vi bad våra kursdeltagare att ge oss feedback på “Mat för mig, kanske för dig”, för att ständigt kunna förbättra och utveckla oss, upplägg och information. Så här skrev fina Mari-Louise “från hjärtat”, vilket jag fick tillåtelse att publicera.

♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥   ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥

“Linda och Carina!

Tack för att en både intressant och inspirerande kostkurs.

Kursen har givit mig mer än förväntat. Upplägget med teorin i kombination med att få smaka på alternativ till den kost jag äter idag, har varit perfekt för mig.

Linda, tack för alla fina anteckningar du översänt och som jag läser och har användning för nu när jag ska förändra mitt matintag. Jag har också än mer börjat fundera över de gifter jag får i mig och vad jag ska göra för att minska dessa.

Carina, tack för alla goda smakupplevelser. Din matlagning ger mig inspiration att också få mig att börja pröva på många av de alternativ du serverat.

Jag har påbörjat en intressant resa med hjälp av er.

Tack.”

♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥   ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥    ♥

Julbuffé laxplättar köttbullar sillTack som tusan, själv. Om vi genom vår kurs bara kan hjälpa en enda människa att må bättre och känna hopp, blir jag lycklig in i själen. Vi människor har en sådan inneboende styrka inom oss, vi kan så mycket mer än vi tror – ibland behövs bara lite, lite styrning och motivation…

Vi har bokat in nya datum för kostkursen “Mat för mig, kanske för dig” 2013, både på Södermalm och i Märsta – men nu även 23-24/3 i Skåne, närmare bestämt i HöörKolla gärna in dessa datum om du vill vara med!
Du kan som vanligt mejla mig via detta kontaktformulär!

julbuffé kola och dekorFörresten, en första avläsning med QMAn ingår i kursen, där du får en kort sammanfattning om ditt läge just då. Vill du sedan gå vidare med behandling och en hälsoundersökning, så bokar du in en privat tid, för en djupare och ordentlig  anamnes  (sjukdomshistoria), där vi lägger upp just din plan.

“Mat för mig, kanske för dig” är slut för denna termin, tack alla ni som deltagit!
I februari 2013 kopplar vi nya grepp, vrider upp oss ännu ett snäpp och gör den ännu lite bättre! Ska vi säga så? 

* Jag hoppas att du fick en fin, lugn, snövit andra advent. *

// Kram Linda

Comments are closed.