8 anledningar att äta kosttillskott.

Jag har kommit över en – i mina ögon – intressant text  om 8 anledningar till att det kan vara en god idé att äta kosttillskott, som jag vill dela med mig av här.

Kosttillskott, kapslar och tabletter i en handflata.Ibland frågar människor mig varför det är nödvändigt med dessa kapslar och tabletter som jag rekommenderar, om det inte går att vända på obalanser med kosten i första hand…?
Och jag förstår frågan. Jag undrade själv samma sak och därför känns det viktigt att kunna förmedla synen på det idag, med lite mer erfarenhet.

Men, den som känner mig vet att jag är den absolut FÖRSTA i kön att förespråka kostomläggning eller sanering av kosten i första hand. Det vet de som gått en kostkurs (det är därför jag håller dem) eller hört mig prata. Jag gjorde själv en radikal förändring av kosten när jag var sjuk, men jag är tämligen övertygad om att jag inte hade klarat av förändringen lika bra utan kosttillskott samtidigt. De var en del i min läkning.

Ett hjärta på en stenplatta, skapat av röda vinbär.Ibland behöver organen nämligen särskilt stöd, beroende på hur man mår förstås. Och ibland går det inte att endast äta sig till det som kallas en “terapeutisk dos av det näringsämne man har brist på, då skulle man kanske behöva sitta och äta mat från morgon till kväll, och då även belasta matsmältningen, det är varken en smidig eller behaglig lösning. Så lagom är väl bäst, särskilt i Landet Lagom…?

Här kommer de 8 anledningarna till varför det kan vara klokt att stötta sin kropp med tillskott. Läs och avgör själv vad som känns rätt för dig. Är det ingenting av detta som tilltalar dig, så släpp bara ämnet och gå vidare.
För det finns inga tvång, det är viktigast av allt.

*     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *

8 anledningar att äta kosttillskott.

1. Marken är utarmad på näring
I matindustrin prioriteras storjordbruk, pris och smak framför näringsinnehåll. Flera skördar årligen utarmar jorden på näring. Finns näringen inte i jorden kommer den inte heller att finnas i maten. Studier i Nya Zeeland, England, USA, Tyskland och Sverige pekar på att det finns mindre näring i maten nu är för 50 år sedan. Vi har tömt marken på näring med stora monojordbrukssatsningar.

2. Geografiskt läge
Nordbor har för lite D-vitamin i förhållande till vad som är nödvändigt för hälsa och god livskvalitet. om du inte vistas i solrum några gånger i veckan eller reser till solen, får du brist på D-vitamin.

3. Skräpmat, snabbmat och brist på frukt och grönsaker
Många människor äter för dåligt. Endast 10 % av svenskarna äter mer än minimala fem portioner frukt och grönt dagligen. Livsmedelsindustrin raffinerar bort större delen av näringsinnehållet när de producerar hel- och halvfabrikat.

4. Miljögifter
Ett barn föds med en cocktail av kemikalier och tungmetaller i blodet. Varje dag i livet utsätts vi dessutom för hundratals skadliga ämnen i miljön. Kroppen lagrar dessa giftiga ämnen. Vitaminer, mineral och aminosyror är bränsle för att kroppen ska kunna avgifta sig själv, och skydda oss från sjukdomsalstrande miljögifter.

5. Vi stressar som aldrig förr
När du befinner dig under stress urlakas skyddande näringsämnen som C-vitamin, B-vitaminer och magnesium. Vid alla typer av psykologisk eller fysiologisk stress har kroppen extra mycket behov av näring.

6. Vi äter läkemedel i en allt större utsträckning
Läkemedel inklusive p-piller urlakar kroppen på livsnödvändiga näringsämnen som B-vitaminer, magnesium och zink.  Att komplettera med läkemedelsintag med kosttillskott kan minska biverkningar och göra att läkemedlen fungerar bättre.

7. Viktkontroll
Allt fler människor på jorden blir överviktiga och samtidigt undernärda. Många har för låg förbränning, samtidigt som de går på olika dieter och bantningskurer. Många av dessa kurer är inte näringsmässigt balanserade och kan ha en negativ effekt på den långsiktiga hälsan. En diet bör alltid kompletteras med högkvalitativa multivitamin-mineraltillskott.

8. Må bättre och bli friskare
Över 100 000 vetenskapliga studier visar att de flesta människor mår bättre och blir friskare av att äta kosttillskott. Detta oavsett om man från början är frisk eller sjuk. Genom att äta kosttillskott av hög kvalitet varje dag investerar du i din  hälsa och ditt välmående.

*     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *    *     *     *    *

Texten kommer från Alpha Plus och jag tycker att den är tillräckligt intressant för att dela med mig av. Hur många av dessa punkter ovan stämmer in på dig…?

Blandad färggrann mat på en turkos tallrik - symbolik för "läkande kost".…kom ihåg att kroppen fungerar som en stor fabrik inom dig. Håret växer och ditt hjärta slår utan att du tänker på det – ändå sker det. Men om du inte tillför rätt typ av näring, vad ger du då dina organ för förutsättningar att fungera optimalt?
Vilken sorts mat tillför du för rätt bränsle… är det  läkande kost?

Och en sak till. Kom ihåg att om man tar reda på vad man behöver istället för att “gissa hejvilt”, är chansen större att man kommer tillrätta med den obalans man självupplever. Kanske hellre fokusera och sikta rakt på bulls-eye, än att sprida hagelskuren över hela rummet…?

Men, funktionsmedicin handlar inte om att stötta med kostttillskott resten av livet. Det används för att stärka vid de största obalanserna och sedan är det meningen att balansera vidare med hjälp av läkande kost.

Du vet var jag finns, om du är intresserad av en hälsoundersökning (till testklientpris fram till maj 2013) – mejla mig via detta kontaktformulär.

Ta nu väl hand om dig, på alla sätt du kan.

// Kram Linda

Comments are closed.