Skydd mot gifter och kemikalier.

Allvarligt talat, du skaffar dig väl koll på det här med gifter och kemikalier i din närmiljö? Om inte annat, så har du säkert hört att det inte är så stor kontroll på saker och ting som man vill tro…ifall du hängt med i nyhetsrapporteringen?

Vi har länge hört talas om bekämpningsmedel, GMO och kemikalier i olika odlingar och att vi bör köpa ekologiskt för att minimera detta “extra allt” i vår mat. Nu kommer information om att det finns kemikalier i schampo och balsam, hud- och hårprodukter, som rinner ut i våra vatten och inte fångas upp i våra reningsverk. Det här är tex hormonstörande parabener, ämnen som kan påverka oss ner på cellnivå. Läskigt, inte sant?

Närbild på rosalila blomster med gröna blad och rosalila knoppar i bakgrunden.Men så länge vi inte ser någon skada eller känner något, så har människan en tendens att blunda för situationen. “Inte kan väl barns tillväxt eller infertilitet ha med saken att göra…?”
Jo, för det handlar om hormoner.
Barnen är såklart allra mest oskyddade för dessa gifter som det blir på små, outvecklade och växande kroppar. Koncentrationen kan bli så stor i en liten person.

“Vad ska man göra då? Vi bör inte äta något med socker i och vi ska inte använda produkter utan kemikalier. Allt gör oss sjuka?!”

Jag vet. Jag känner detsamma, det är en djungel därute. Men den är inte desto mindre sann och det blir inte bättre av att blunda. Vi har valt att gå den kortaste genvägen via raffinering, massproduktion och pressade priser för att – tjäna tid och pengar. Men vad “tjänar” vi när kroppen blir sjuk? När den inte kan hantera alla konstigheter vi lurar i den, för att den inte förstår vad den ska göra av dessa ämnen?

När vi snurrar på i ekorrhjulet blir vi lätt fartblinda, så det handlar om det svåra och ovana i att stanna till och varva ner. Varför ska det vara så omöjligt att göra i god tid? Är det först när vi ligger ner, oförmögna att ta oss upp ur sängen, som vi väljer att se allvaret? Var inte lika dum som jag var.

Färggrann mat på en turkos tallrik - symbol för läkande kost.Skaffa information och lär dig mer.
Börja om från början.
Tänk lite bredare och utanför boxen.
Planera mer och lite längre fram.
Välj naturlighet före lättja.
Laga mat av råvaror från grunden.

Det är inte svårare eller krångligare än någonting annat – bara annorlunda. Nya rutiner som ska skapas och ny riktlinjer som ska dras upp.  

Och det här med kemikalier och annat i dricksvattnet… om du ännu inte har skaffat dig en vattenrenare, så är det ett hett tips. Dagens tips. Det behöver inte vara den variant jag rekommenderar – använd den du fastnar för – så att du iallafall slipper få i dig oönskade läkemedel, tungmetaller, hormoner, kemikalier – det som reningsverken själva medger att de inte kan rena. “Vi som har så fint kranvatten i Sverige” är ett minne blott… det räcker väl med de läkemedel och hormoner vi väljer att äta?

Vattenreningsfilter, ett kritvitt nytt och ett brungult använtJag bytte ett reningsfilter i en av mina vattenrenare härom dagen. Då hade jag haft det i ett års tid, det sitter i en äldre typ av renare (inte de jag säljer idag) och vill visa på skillnaden på filtren. Det nya är kritvitt, det använda har en brungul ton.
Det talar liksom för sig självt, känner jag… skönt att det fångas upp.

Här är ett kort inslag från TV4 söndag 3 februari 2013, om hur “dålig koll” det är på kemikaliers effekt på miljön: Dålig koll på farliga kemikalier Tänk på att dessa rinner ut i vattnet som vi sedan – dricker. Det är här det väl börja kännas intressant med en vattenrenare…?

Jag rekommenderar såklart de vattenrenare jag själv säljer, eftersom de har det fantastiska mikrospiralfiltret som tar upp ännu fler ämnen än kolfilter, tex läkemedel, tungmetaller, kemikalier och avlagringar.

Euro vattenrenare på en kran.

Resekanna Amigo med reningsfilter.Vattenkanna Aquarious med reningsfilter.

Men du kan som sagt välja vilken vattenrenare som helst, bara det är ett filter som är bra nog! (…att koka vatten skyddar inte mot läkemedel och kemikalier.)

Nästa del i det hela blir då att tipsa om de hud- och hårvårdsprodukter jag tycker om, som är fria från kemikalier. Och som av en händelse säljer jag även dessa. Men hitta dina egna favoriter, de som känns rätt för dig, välj med omsorg och tanke för framtiden.

Det är oftast bra att vara här och nu, men ibland kan det även vara klokt att planera långsiktigt för framtiden.

Jag tycker om John Masters hårvårdsprodukter – här några exempel på balsam, schampo och saltspray:

John Masters saltspray

John Masters balsamJohn Masters schampo

 

 

 

Och här är ett urval hudvårdsprodukter från fantastiska Moonsuns sortiment – Beeswax Body Oil, Cleansing Oil och Vitamin-C Serum.
Jag tycker mycket om tanken att det vi har på huden ska gå att äta

Moonsun Vitamin-C serum

Moonsun Beeswax BodyoilMoonsun cleansing oil

 

 

 

Tänk bara på alla kemikalier i hårfärg, som vi väljer att sätta i – huvudet. Jag har sedan flera år tillbaka gått till en underbar ekologisk frisör i Stockholm, nämligen Sussie på  Omtanke. Hon färgar eller “ljusar upp” håret med naturliga färger, samt klipper efter hårets egen struktur och fall, i en energiklippning… Ett hett tips, I tell you – hett.

Glas i olika former - skålar, flaskor och burkar.

Förutom allt detta har det pratats mycket om den hormonstörande plastkemikalien bisfenol-A i  livsmedelförpackningarnappflaskor och kassakvitton. Vi får väl se om våra politiker lyckas fasa ut detta ämne, men tills vidare kan du göra egna kloka val för att undvika detta. Ett enkelt sätt är att använda till exempel glasförvaring före plast.

Som en påminnelse om vilken verklighet vi lever i, lägger jag med lite läsning om kemikalier i barns vardag, en pfd från Kemikalieinspektionen.

Jag vet att allt detta kan vara skrämmande. Men kom ihåg att när vi lär oss mer, kan vi fatta egna beslut och göra egna medvetna val. Det är då vi har möjlighet att påverka våra egna liv (till det bättre)… eller välja att inte göra det.

Vill du ha stöd och hjälp i dina val eller söker hud-, hårvård eller vattenrenare, når du mig via detta kontaktformulär.

Jag önskar dig en fin, kemikaliefri dag. 

// Kram Linda

Comments are closed.