Att vara unik och annorlunda.

Man brukar säga att “vi föds som original men dör som kopior”, efter den engelske poeten Edward Youngs citat. Och det är dags att göra någonting åt situationen, tycker jag… tillsammans kan vi ändra på det.

Jag är helt säker på att du, liksom jag, har massor av gott att tillföra den här världen. För det har vi alla, det är därför vi är här. Vi har alla kunskap, värme och erfarenhet att sprida tankar, idéer, gester och handlingar som kan glädja en annan människa – eller flera andra människor. Egentligen spelar antalet människor mindre roll, bara att hjälpa EN människa till ett bättre liv eller en bättre dag… tänk, vilken ynnest. Att få en annan person att känna sig sedd, hörd och bekräftad – kanske är det vår tids problematik?

Ett foto på suddiga löv på marken, en symbol för stress.För vi springer så ofta så mycket, så fort och utan karta eller kompass. Hur ska vi hinna stanna upp, kunna lyssna in och ens urskilja våra egna andetag? Höra våra egna tankar? Följa våra egna känslor? För det behöver vi lite mer lugn och ro än att ständigt springa från punkt A till punkt B.

Går man i tunneln på Stockholms Central mellan tåg och tunnelbana är det så gott som omöjligt att hålla sin egen takt, man dras lätt med i det kollektiva tempot och forcerar framåt, för att inte bli omkullsprungen i den smala gången. Och gode tid, om man går åt fel håll, mot strömmen. Den bilden är ganska målande. Ibland när jag följer med horden av människor i den passagen och försöker att inte gå in i någon eller rulla min vagn (läs: det mobila kontoret) över någons fötter, så tänker jag stilla: “Vad gör jag här?” Varför går jag här i rusningstrafik – igen?” när jag har lovat mig själv så många gånger att resa före eller efter anstormingen…

…men förut tänkte jag inte ens på det. Jag bara sprang.

En björk allé med skir grönska, som symboliserar min nya väg i livet.Idag har jag “tvingats” in på en annan bana, ett nytt parallellt spår. Jag kan se mitt förra liv intill mig, men väljer att hålla en annan kurs. Jag vet att jag skulle kunna ramla tillbaka till viss del när det blir stressigt, men då skulle jag inte må så bra som jag gör idag. Då skulle jag snubbla och vingla och förmodligen falla igen, det är ingenting jag önskar.

Vissa stunder känns det svårt (läs: “ovant“) att vara stark – även inför mig själv. Jag vet att jag har styrkan, men det är lättare och tryggare att göra det jag känner igen. Dock vill jag inte ha de resultaten som mina tidigare val har erbjudit – det VET jag ju. Därom tvistar inte de lärde. Jag vill leva som jag gör idag, även om det är så annorlunda mot hur andra gör. Jag vet. Det kan vara provocerande och störande ibland, men jag försöker att inte ge andra problem med hur jag lever med min kost och min yoga. Det är knepigt nog ändå.

Två kupade händer som håller i nötter med skal.Och plötsligt – mitt i allt detta, mitt i in process och utveckling – möter jag andra människor som vill veta hur jag gjort för att må bättre. Det liksom färgar av sig på andra som vill skapa en ny, parallell och alternativ väg i sitt liv. Som tröttnat på sin vikt, värk, smärta, ångest, trötthet och vill göra en förändring. Jag häpnar. Oftast har jag ju försvarat mina val och valt bort att försöka förklara, nu blir de istället fler som känner att dagens livsstil inte håller. Att den lämnar så mycket övrigt att önska.

Jag kan känna idag att jag har saknat det. Längtat efter någon eller några fler som förstår och lockas av en förändring. Men nu kommer de. Och det gör mig så glad, både för deras skull men faktiskt även för min egen. Det är lättare när man är fler, tillsammans är vi starka(re). Jag har hittat ännu fler sammanhang att vara i och känna mig hemma, det är en sann glädje.

Närbild på en orange liljas vackra kronblad.Att vara unik är ingenting konstigt – det är vi alla. Våra fingeravtryck skiljer oss åt, så oavsett vad någon säger så är du ett original. Du har rätt att ta lika stor plats som någon annan, du behöver bara känna det själv och höra din inre röst. Och för att göra det, kan det behövas dra ner på takten. Skapa lugn runt omkring. Som att undvika rusningstiden på Centralstationen, till exempel… det kan börja just där.

Att vara “annorlunda” i andras ögon kräver lite mer. Mod, beslutsamhet, styrka och en stark inre tro på att det är rätt väg jag går på – även om andra ifrågasätter och kritiserar. Det spelar ingen roll vad någon säger om eller till mig, om jag själv har fokus på rätt saker – för mig. Om jag vågar tro på att det är min rätta väg. Kom ihåg att ett avvikande beteende skrämmer, för att det är nytt. Det kan skapa osäkerhet och otrygghet hos så många. Det betyder inte att du gör fel.

Stekta linser formade till hjärtan, på en turkos tallrik - ett alternativ på läkande kost.Men när tiden är rätt, kommer kanske fler och fler att ansluta sig till dig, dina drömmer och idéer. Gör det du gör från hjärtat, för att fler ska få nytta av det, sprid glädjen till andra som kan få blomma ut på sina unika sätt. På så vis behöver vi inte bli till bleka kopior av andra, utan leva hela våra långa, händelserika liv just som vackra original…

…vad tror du om det? Jag är själv inte Tele2-kund, men när jag såg den här reklamen första gången smälte mitt hjärta. Och jag tycker fortfarande om den. Tänk om allt fler av oss vågar vara “different” och annorlunda. Fina Francis.

Jag önskar dig en fin dag med många hjärtliga skratt.

// Kram Linda

Comments are closed.