Frihet = framgång…?

Det går kanske egentligen inte att definiera ordet “framgång” i livet, det är en så oerhört individuell och laddad fråga – som betyder olika saker för var och en. Men om jag tänker på vad framgång skulle kunna innebära för min egen del, så kommer det relativt snabbt ett svar. Frihet. Att vara fri att välja.

En segelbåts stag och fendrar i förgrunden - vattenyta, skog och moln i bakgrunden.Enligt synonymer.se är synonymer till framgång:
“lycka, välgång, gott resultat, goda framsteg,  medgång, karriär, succé, triumf, lyft, medvind, vind i seglen; ha framgång lyckas bra (motsatsord: motgång, misslyckande)”

Men framgång är kanske något helt annat för dig.

Och varför kommer nu detta ämne upp på tapeten? Jo, för att jag funderat på vad saker och ting är värt i livet. När man har några år i backspegeln (om än få), så utkristalliseras det som betyder någonting. Och i min uppbyggnad av företaget, tänker jag på vad jag gör med mina dagar och på hur min framtid ska se ut. Det som kommer upp ofta är att jag älskar min frihet. Min möjlighet att få välja vad jag vill göra, med vem eller vilka.

En kedja med ett hänglås - en symbol för "låst läge".Men missförstå mig rätt här, jag har inga större samarbetsproblem eller svårigheter att anpassa mig. Tvärtom. Jag har inte härjat runt för att få min vilja igenom (även om jag velat göra det). Tvärtom. Jag har ofta bitit ihop, varit diplomatisk, medlat och känt att “vi möts på halva vägen”… men det har vi kanske inte alltid gjort. Ändå. Ganska många gånger har jag upplevt att jag backat för långt, vantrivts med utgången och kört över mig själv. Mina värderingar. Så har det gått med gränsdragningar för mig. Det har liksom varit lite… låst läge.

Missförstå mig rätt igen, jag har inga problem med att vara flexibel. Tvärtom. Jag har dock genom åren varit lite för konflikträdd för att stå för mina åsikter och det har dränerat mig på energi. Jag har istället knutit näven i fickan eller gormat rakt ut, men inte om det som gjort mig arg – utan om andra saker som “stört” mig. Det var enklare. Då. Jag har gjort som andra velat, i många fall, och jag ser det som en framgång att inte behöva göra det längre. Att jag är min egen, fri att välja och att jag idag vet vad jag VILL välja. Eller inte alls vill ha.

Ett hjärta ritat i sand på en sandstrand.Kärlek kan såklart vara framgångsrik på olika sätt. Men jag vill ha fri kärlek i den meningen att jag kan känna mig fri i en relation. Inte som ett “fritt” förhållande (med andra partners), snarare en sund känsla av frihet, även i en relation. Utan skuldbeläggning, svartsjuka och drama. Frihet under ansvar, med kärlek till och från den person jag verkligen vill vara med. För att vara “fast” i en relation man inte vill ha, men inte anser sig kunna lämna… det är inte frihet för mig.

Pengar kan skapa frihet, i viss mån. Det är lättare att resa och köpa sig saker – materiellt sätt. Men det ger inte frihet i alla lägen, tror jag. Det finns ingen garanti för att pengar skapar glädje. Av alla människor jag hittills mött, så har den i särklass rikaste varit en av de mest ofria och olyckliga. Så det handlar i mina ögon om att kunna skapa mig en livsstil och ett leverne utifrån det jag älskar att göra. Då kommer drivkraften och friheten inifrån att finnas där, vara det som gör mig gladare och göra det lite lättare att andas…

En tallrik med färgsprakande mat på en turkos tallrik - en symbol för läkande kost.Frihet kan vara att välja det som gör just mig hälsosam och bygger hälsa. Att välja vilken mat jag vill stoppa i mig och vilken träning jag vill utöva. Att inte behöva följa andras råd och regler slaviskt, att inte behöva försvara mig och förklara mina val, utan hitta det individuella inom respektive område och göra min sak till – min. Det är väl ändå frihet, kanske även framgång? Jag tror det. Att kunna gå sin egen särskilda väg.

Det är kanske inte så viktigt att vara framgångsrik, mer än i sitt eget liv.
Men livet är å andra sidan viktigt, det kan bli långt och kan vara ett äventyr. En resa. Så om jag ska definiera vad som är framgång för mig, är en stor del av det…helt enkelt – frihet.

Jag önskar dig en fin dag, där du är fri att göra det du vill.

// Kram Linda

Comments are closed.