Dags för lite skitsnack.

Ja. Ibland blir det till och med “läge” att skriva om avföring. Tydligen. Om du som läser är kräsmagad och samtidigt äter frukost, lunch, middag eller mellis… så kan du ju göra nåt annat så länge och eventuellt återkomma senare? Hej!

Närbild på guldgula blommor på en grön stjälk med gröna blad.Genom mina intervjuer och klienters anamneser (sjukdomshistorier) i hälsoundersökningar, ställer jag även frågor i detta prekära ämne – för det är det ingen liten skitsak, det är faktiskt ganska viktigt. Det säger nämligen en hel del, både om hur vi mår och hur kroppen fungerar. Och när jag väl ställer frågan, är det ändå många som hyfsat obekymrat berättar om hur “magen funkar” – jag uppskattar det enkla förhållningssättet till något vi egentligen inte pratar om. Alls.

För vissa sitter det väldigt långt inne att vara ärlig i ämnet, men efter en stund brukar det ändå komma fram. Och om du tror att du har en “knasig mage”, så är du långt ifrån ensam om det. Tro mig.

I vår värld hör det nästan till att ha problem med magen och “skötandet” av den. Många av oss dras med “snabb” avföring (läs: di*rréer) eller sådan som sitter på tvären (läs: f*rst*ppning),  inte helt ovanligt i flera dygn… och vi tror att det ska vara så. För att det alltid har varit så. Men tänk igen. Bara för att någonting är “vanligt” betyder det inte att det behöver vara så.

Närbild på en rosalila blomma, med gröna blad och lila knoppar i bakgrunden.Luktar det (till skillnad från det ljuva “doftar”) förresten när du går på toaletten? Dum fråga, kanske?  Skulle du isåfall säga att det luktar jäst eller förruttnelse? Det säger en hel del om maten inom dig antingen jäser eller ruttnar, innan den hinner/kan brytas ner av enzymer som ska ta hand om detta halvt hopplösa problemområde. För det är ju så det kan kännas. M.a.t.s.m.ä.l.t.n.i.n.g.s.p.r.o.b.l.e.m, I tell you.

När du går på toaletten – helst tre gånger om dagen – ska “slutprodukten” inte lukta någonting, egentligen. Vi ska inte heller behöva vara uppblåsta i magen efter måltid, eller uppleva gasbildning, plågsam smärta i tarmarna, alternativt att magen reagerar direkt när vi (knappt) ätit klart. Ändå har det blivit vardag för så många av oss, det handlar ofta om att försöka ignorera kroppens (läs: magens) problem.

Små vita blommor med gröna stjälkar och blad.Jag vet en man som sedan många år lidit av svåra tarmproblem och behov av att ruscha till toaletten på kort tid om/när läget blir kritiskt, men som lyssnat till myndiga män och kvinnor som sagt att “nej, det har ingen betydelse vad du äter” – så han vägrar att ändra på sin kost. Men jag tänker som så: att om du “bygger” magsäck, matsmältningsenzymer och tarmar av den kost du faktiskt intar (tex omvandlas proteiner till nya kroppsdelar), så har det väl verkligen med kosten att göra om magen då inte fungerar…? Eller frånvaro av läkande kost, så att det finns relativa brister i näringsämnen?

Och utseende då? Enligt min lärare i funktionsmedicin, bör den vara en underarms längd och tjockleken (…skriver jag verkligen detta?) bör vara som mellan tumme och pekfinger, när du låter fingertopparna mötas som i ett “okej”-tecken. Och brun. Ett annat utseende eller annan färg kan tyda på avvikelser i näringsämnen/organ som gör att läget förändras; det kan förutom kost påverkas av stress, oro, sorg och så vidare. Vi är lika olika som våra förutsättningar, såklart.

En röd ros med gröna knoppar och blad, symbol för rotchakrat.Inom yogan och kinesisk medicin sägs det att förstoppning är ett tecken på otrygghet, att kroppen liksom känslomässigt krampaktigt håller kvar och inte släpper ifrån sig någonting… och eftersom avföringen består av slaggprodukter och ämnen i kroppen som den vill släppa ifrån sig (och det relativt snart), så blir vi toxiska om den inte lämnar kroppen och ämnena istället cirkulerar runt. “Förgiftade”, liksom.

Tänk dock på att kaffe anses vara en “bra propplösare” för många (eftersom kroppen inte vill ha “giftet” koffein och önskar driva ut det så fort som möjligt), men det om något stressar både levern och binjurarna, så det är bättre att lösa problemet i grunden… inte sant?

Närbild på en ceriserosa pion.Men oavsett vad du eller jag möjligen lider av, gillar vi inte riktigt att tala om detta ämne, så jag tänkte att jag skriver en snutt om det… ifall du sedan vill söka hjälp på egen hand. (Du vet ju redan var du kan kontakta mig om du vill ha min hjälp.) Lycka till!

I nuläget är jag nöjd med att jag valde blommor som bilder i detta inlägg, det hade definitivt inte känts lika rätt med andra motiv… 😉

Jag önskar dig en fortsatt fin dag och en Glad Påsk!

// Kram Linda

Comments are closed.