Upplev mer “utan” Bredbandsbolaget?

En period under 2010 hyrde jag en väns söta lilla lägenhet på söder, möblerad och klar – men utan tv. Den hade hon tagit med sig. Och det visste jag om, så inga konstigheter där. Och det var en helt underbar tid.

En spegelblank vattenyta som symboliserar lugn.Det var liksom lugnt. Jag slötittade inte på program jag inte ville se “av bara farten”, för att ha tv:n som “sällskap”. Jag tappade inte tid till sådant som mest slamrade, flimrade och flashade förbi. Inget ont om tv:n som uppfinning – inte alls, tvärtom! – men ibland känner jag hur den liksom “stjäl” av min dyrbara vakna tid. (Läs: hur jag tillåter den att stjäla dyrbar tid.) Hur svårt jag har att slita mig. Märkligt!

Då hade jag möjligheten att se det jag ville se i efterhand på Svt Play eller TV4 Play. Det jag missade hade jag missat.  Efter ett par månader fick jag tag i en liten bullig 14″ tjock-tv som jag använde om och när det var något jag ville se direkt. Mina vänner skrattade åt mig, men jag hade inget behov av en stor vräkig platt-tv. Det fanns inte ens utrymme för det i lägenheten, förresten. Men nu, sedan länge, är jag tillbaka i den vanliga tv-världen igen. Och nyligen blev jag påmind om min tv-fria paus. Jag känner nån sorts informationsstress som tär på mig.

Tända ljuslyktor i mörkret.En tid har jag känt att jag borde stänga av tv:n oftare. Inte slänga ut den, men vara lite mer utan. Tänka själv, skapa fritt. Men jag har likt f*rbannat satt igång den, lyssnat på nyheter på morgonen eller medan jag suttit och jobbat (hemifrån), låtit olika debattprogram och dokusåpor rulla och så vidare… och eftersom  jag sänt ut min önskan om frid till universum så – bara slocknade den en kväll. Inte själva tv:n, men modemet. Det förvarnade inte ens, några gröna små lampor på displayen bara gav upp. Det blev svart. Nichts. Nada.

Jahaja. Där fick jag.

Min leverantör av internet och bredband förstod ingenting. Det var “nog” inte modemet det var fel på. “Kanske” uttaget. Det har hänt mig förr och med nån enkel manöver har de kunnat starta om det ena eller andra och vips så har allt funkat igen, men här kunde jag nästan höra supporten klia sig i huvudet. Jag insåg till slut att jag skulle behöva vara utan internet/tv ett par timmar och det slutade med att jag var utan tv i 6 dagar. Jag fick ett “vi letar efter fel”-sms efter ett par dagar, men ingen återkom om det på nästan en vecka. Jag visste inte ifall de hade ett slitigt sökande eller om de glömt bort mig, men jag gissade att de skulle säga “ähum… vi vet inte” om jag skulle ringa för att ställa frågor.

Linssoppa med hjärta av sesamfrön.Dessutom fick jag en massa annat gjort. Vilken paradox. Jag funderade först på om jag borde vara irriterad – över att år 2013, mellan vår största och vår första stad, inte kunna få det bredband/internet jag betalar för – eller mest tacksam och glad över lugnet…? Som “tur” var hade jag en sticka (usb) för uppkoppling, så jobba kunde jag. Men jag såg inte på några tv-program, bara för att slötitta… och det var märkligt lugnande i sig.

På sätt och vis är det skrämmande ändå. Hur mycket tid jag lägger på det. Jag läste en kolumn i Metro nyligen om detta, fast då främst med fokus på mobiltelefonihetsen – om hur mycket tid som förloras. Men det gäller ju att skapa den fria tiden med vila, det är ju sällan något vi får. Av vem då, liksom? Eget ansvar är fortfarande det viktigaste och än mer så i framtiden.

Favoritvyn från Paradiset, ner mot sjön.Jag vet inte. Det är på nåt sätt trivsamt i ett “påtvingat” lugn. Till och från. Mindre slamrigt och mindre hjärnstress. (Jag blev bara lätt stressad att min mobil skulle gå sönder också! Där är jag inte riktigt ännu…) Och jag kunde krypa upp i sängen med datorn och se “Downton Abbey” på Svt Play, det blir som ett annat tempo. Varför har jag skapat sådana rutiner och vanor? Det gäller att göra om och skapa nya. Kanske är det det jag älskar så mycket i mitt paradis, att det är mindre tv-tittande, mer lugn.

Nu är min uppkoppling och tv tillbaka sedan ett par dagar. Jag hoppas att jag slipper betala en faktura för det jag lovats men inte fått levererat, fast på sätt och vis känns det som jag upplever mer utan Bredbandsbolaget… intressant där.

// Kram Linda

Comments are closed.