Du är vad din farmor åt.

Ja, min vän. Nu händer det saker. Det kommer ny forskning från Karolinska Institutet som säger att “det vi äter kan få effekter på arvsmassan och sätta spår i kommande generationer.” Du är vad din farmor åt, kan man också säga.

“Miljön har alltså en större inverkan på våra gener än vad man tidigare trott.”

Sockrade rosa geléhjärtan i en liten hög.Det kallas för epigenetik och jag skrev kort om det för snart två år sedan. (Det är inte klokt hur tiden flyr.) Men nu är det ett faktum, här för att stanna. Vi är alla ett resultat av hur våra släktingar genom tidigare generationer levt. Och vi här idag påverkar morgondagens generationer. Visst är det både en spännande och skrämmande tanke?

 Om det blir en stark förändring från bra till dåligt eller från dåligt till bra när det gäller tillgång på mat under barndomen så kan det överföras en risk att barnbarnet får en ökad risk för dödlighet av hjärt- och kärlsjukdomar”, säger Olov Bygren forskare vid institutionen för nutrition och biovetenskaper på Karolinska Institutet.

Turkosfärgade glas med vatten i, ett är vält och vattnet har runnit ut.Jag fastnar vid ordföljden “…från bra till dåligt” gällande förändringar i kosthållningen och tänker på mängden socker vi numera äter (ibland ovetandes om det). Jag tänker på hur processad dagens mat kan vara, om tillsatser i maten, dricksvattnet bjuder på fler ämnen än vatten och kemikalier i odlade grödor när de inte är ekologiska

Just nu förändrar vi mycket i människors historia. Och framtid.  

En del av det vi “håller på med” idag när vi mixtrar, kan skapa inflammation. Och det är forskare rörande överens om; att inflammation är en grogrund för obalanser. Jag hävdar ständigt och jämt i kostkurser och kostrådgivningar, att var och en bör äta/välja det som dämpar och minskar inflammatoriska processer, vilket också innebär att hålla pH-värdet intakt. Undvika att förändra den inre biokemin, så att vi förblir motståndskraftiga mot sjukdom.

För det händer en hel del saker omkring oss.

Kanelbulle gjord på vetemjöl med vetegluten.Upplever du att det är allt fler som får problem med allergier och intoleranser? Vi är vad våra tidigare släktingar åt, så när man började äta raffinerad kost (som vetemjöl, socker och härdade fetter) fick kroppen mycket mer att kämpa emot – istället för att vi ger den det som gynnar kroppens funktioner.

Motstånd kräver mer energi än samarbete, helt naturligt.

För kom ihåg – det vi “vill” ha och tycker är en god idé, innebär inte per automatik att det är vad kroppen behöver. Det är lätt att sätta sig på en hög häst och peka med hela handen, men det är inte mitt mål. Jag vill väcka upp den som sover… som jag gjorde. Som gör och inte förstår vad det påverkar. För vi kan skapa andra rutiner, andra mönster och förändra. Om vi är medvetna. Och du har ju hittat hit av en anledning, tror du inte…?

Idag värmer upp processad mat med eventuella tillsatser i plastlådor i mikrovågsugn. Det gjorde inte “farmor”. Vissa av oss blandar ut diverse matersättningspulver (vet du vad det innehåller och vad det gör mot din kropp?) i vatten eller juice och dricker titt som tätt. Vi ger barnen godis eller saft för att vara snälla… men vi kan tänka efter ett varv till. För i slutänden är det kanske inte så snällt, trots allt?

En gul-orange leksaksbil från Brio, mot ett grått golv. Min fantastiska vän har en tvåårig son som aldrig har smakat godis eller saft. Han har inget behov av godis eller saft. Han är två år. Han vet inte ens vad det är. Han dricker (filtrerat) vatten och han älskar att dricka sitt vatten. När andra vuxna reagerar och frågar henne varför de inte ger honom godis eller saft, svarar hon stilla:
“-Han vet inte vad det är”.

“-Men är det är väl inte så bra att förbjuda det heller…?” frågar de då.
“-Vi har inte förbjudit”, säger hon. “Vi har bara inte erbjudit honom det.”
Hon vet att det kommer en tid när han väljer själv, när han blir äldre och förstår vad godis är och hon vet att det inte går att förbjuda. Men så länge han är två år och varken vet eller kan välja, erbjuder de honom varken godis eller saft.

Det är ett medvetet val som glädjer mig ända in i själen.

Jag hoppas att du tar till dig det de kommit fram till i denna forskning. För det våra förfäder varit med om, förs vidare till oss – alla. Det vi gör idag påverkar framtiden. Och tillsammans kan vi göra den bättre. Är du med på det?

Önskar du stöd och hjälp i din process? För att komma igång och hitta din väg?

Framsidan av min nya mat:1.Grunderna i läkande kost Söker du individuella kostråd eller att få veta dina näringsvärden i en hälsoundersökning, kan du boka tid här. Vill du hellre skaffa min första matbok: 1.Grunderna i läkande kost, för att få lite bättre koll på hur du kan tänka kring vad du kan äta, så hittar du den på minnyamat.se.

Jag önskar dig en fin dag och trevlig helg!

// Kram Linda

Comments are closed.