Föreläsningsdag med glutenexpert.

Oh, my goodness. Vilken helg! Jag har suttit i skolbänken igen och försökt ställa in hjärnan på att hänga med i “otextad snabb amerikanska” under en fantastisk föreläsning av en världsledande glutenexpert vid namn Tom O’Bryan. Oerhört intressant om just gluten och dess inverkan på kroppens funktioner, ur ett funktionsmedicinskt perspektiv.

Vetegluten i en vetebulle och två glas med saft.Nu är det ju inte riktigt så enkelt att “gluten” är lätt som en plätt att definiera. För proteinet “gluten” i stort sett alla sädesslag, även de som anses vara “glutenfria”, men i det här fallet pratade han om de specifika “glutensorterna” i just vete, korn och råg

Det som är så fascinerande, är att han åker jorden runt och förmedlar otaliga studier gjorda av forskare världen över, för att hjälpa människor att förebygga framtida sjukdom. Han menar att många av de nutida problem och obalanser vi ser, är påverkade av just – intag av gluten.

Tom O'Bryan, föreläsning om gluten, mars 2014 i Stockholm.Han hänvisade (se nedan) till studier med
kopplingar mellan gluten i vete, korn och råg och obalanser som läckande tarm, demens, depression samt infertilitet, bland annat. Jag visste en hel del om gluten, men det var mycket matnyttigt att ta med därifrån. En del i mitt eget “kall” är att hjälpa människor att förebygga för obalanser i framtiden, så det här var minst sagt en välkommen present att lägga i lådan av erfarenhet. (Tack mamma, för hjälpen.)

Han är klok, den där Tom. Eller theDR.com som han kallar sig. Han sade till oss: “-Hitta och gör det du brinner för, det du inte kan släppa taget om! Då kommer du att ha roligt. Annars kommer du att bli bra på det du gör… men inte ha kul och trivas.” Och det är ju så sant. Jag har haft många olika jobb, men troligen aldrig haft så roligt och varit så passionerad som nu. Och det är jag djupt tacksam för – varje dag.

Jag möter ju människor som inte alltid har det så kul (som mår rätt dåligt med smärta, värk och stress) som vill förändra till det bättre. Vilket jag kan sätta mig in i på så många plan och nivåer, efter min egen sjukdomstid. Men glädjen hos dem när de har upplevt en positiv skillnad, lyfter. Oss. För mina klienter och jag samarbetar, vi har ett team work. Jag leder och tipsar utifrån det jag kan och har lärt mig, så gör vi våra återkopplingar och avstämningar för att se vartåt vi är på väg. Och även om processen tar sin tid, så bör vi kunna se resans mål framför oss.

Kursmaterial på Tom O'Bryans kurs om gluten i Sthlm mars 2014.Trots att jag visste mycket (enligt egen utsago då, naturligtvis) om gluten innan föreläsningen, ser jag det på ett helt nytt sätt efteråt. Jag har ännu mer att ta med in i mina möten med klienter, mer att tänka på, mer att fundera omkring och ta i beräkning. Och funktionsmedicin funkar så, det handlar om att likt en detektiv leta efter ledtrådar, även lyssna till det som klienterna inte berättar, jag kan söka svar ända tillbaka till föräldrars och morföräldrars sjukdomshistorik… elementärt, kära du.

Det känns så viktigt för mig med vidareutbildning, att kunna få forskning presenterad för sig, för ingenting står stilla – särskilt inte utvecklingen framåt.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

Här är några länkar till forskning kring glutenintolerans/celiaki:

*Coeliac disease: current approach and future prospects

*Long-term mortality in people with celiac disease
diagnosed in childhood compared with adulthood:
a population-based cohort study

*Causes of death in patients with celiac disease in
a population-based Swedish cohort
(svensk studie)

*Grown-up coeliac children: the effects of only a
few years on a 
gluten-free diet in childhood

Evidence of poor vitamin status in coeliac
patients 
on a gluten-free diet for 10 years
(svensk studie)

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Nybakat bröd.Jag äter inte gluten (vete, korn eller råg) alls längre. Sedan år 2008, tror jag. Jag saknar det inte längre och efter den här helgen är jag ännu mer motiverad än någonsin tidigare att fortsätta så. Det var en kamp att avstå i början och jag kämpar fortfarande med vissa saker. Ändå känns det helt rätt.

Vill du undersöka det här lite mer för egen del, kan du välja mellan att göra en individuell kostrådgivning eller hälsoundersökning (boka dem här). Vi håller även vår grundläggande kostkurs Mat för mig, kanske för dig, för att tipsa om hur man kan tänka/göra istället och vi startar den på nytt i höst igen – hör av dig via detta kontaktformulär om du är intresserad (då).

Så att du vet.

Jag önskar dig en fin vecka!

// Kram Linda

Comments are closed.