“Allt jag behöver har jag inom mig.”

I mina lugna yogaklasser betonar jag gärna vikten av återhämtning och vila för att stärka kroppens läkande förmåga, om vi har mycket aktivitet  och rörelse omkring oss i vanliga fall. Jag tycker det är lättare att lyssna till kroppens signaler om det inte slamrar och bullrar runt omkring mig hela tiden.

Lättare att höra min egen inre röst.

Vintersol från blå himmel, som glittrar i vit snö.För vi alla har egentligen svaren inom oss. Svaren på de frågor som vi alla ställer oss om livet, som det är lättare att leta efter utanför än inuti. Vad vill jag, vart ska jag och hur? Vi kan söka hos andra människor genom deras råd, tips och erfarenheter. Vi tror sällan att de egna erfarenheterna och egna känslorna duger, bekräftelsen från andra är viktig. Jag var beroende av andras erkännande väldigt länge. Och jag kämpar ännu med att våga vara fri och stå för mig själv… för det mesta känns det bra, men ibland är det läskigt. Ensamt. Skrämmande.

Jag möter mina rädslor så gott jag kan i mitt liv och försöker stötta andra i att hitta sin egen väg. Inte den jag gått, eller göra som jag gjort, utan hitta sin helt egen. I yogan och andningen kan jag hitta till lugnet och min stillheten djupt inom mig och känna om min magkänsla signalerar “ja” eller “nej”. För jag vet ju egentligen. Men jag kan fatta bättre beslut om det är rofyllt. Allt jag behöver har jag inom mig, hur märkligt det än kan låta. Det betyder inte att jag är oberoende av alla andra och klarar mig själv och allena för evigt kanske… men jag vill hävda att ingen är bättre än jag på att vara just – jag. Och du, på att vara just du. Kom ihåg det, om det känns tungt.

Svarta siluetter av träd mot en stålgrå himmel.Därför har du inte svaren på mina frågor och jag har inte svaret på dina. Det kan vara provocerande i en tid av snabba lösningar med önskningar om quick-fix-manualer. Jag vet. När jag började gå i samtalsterapi för att reda ut alla mina livstrådar som hade trasslat ihop sig till ett enda tjorv, hade jag gärna sett att mitt liv var “utrett och klart” onsdagen veckan efter klockan 15, för att det skulle kunna passa bra in i schemat. Jo tjena. 

Jag tycker sällan att det finns “rätt tid” för någonting som planeras, däremot händer allt när det ska ske. Så det kan verka hur bökigt och otajmat som helst, när det egentligen är det enda rätta. Det är dubbelt det där. Jag började gå i mina samtal år 2006… och jag går i samtal fortfarande. Hos min nuvarande terapeut sedan hösten 2010 och det har varit andra under tiden Det är det bästa och mest kärleksfulla jag har gjort mot mig själv. Jag blev således inte klar “onsdagen efter, klockan 15”, kan man lugnt säga. Men det har förändrat mitt liv och mitt inre till det bättre på så många sätt att det är helt ovärderligt.

Men inte tusan ville jag göra det just då. Prata om mitt liv med någon. Kanske en annan dag. När jag hade tid. (Jo tjena.)

En yogis hand i "Gyan mudra", tumme mot pekfinger.Idag, när jag kommit en bit på vägen, vill jag hjälpa människor att stärka sig själva inifrån, och
av en händelse är jag numera Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare som jobbar med den medicinska yogan. Slumpen? I don’t think so… för jag tror ju på synkronicitet. Och jag har kämpat emot i livet så att jag slagit mig blodig, men sedan jag släppte taget och började följa med flödet, så går det så mycket bättre… fastän jag egentligen inte vågade det.

Och ibland sker saker som bara känns som de stämmer överens, fastän man kanske inte trodde det från början. (Synkronicitet.)

I februari 2014 studsade nämligen fem fantastiska killar ut på Linköpings scen, i Melodifestivalens andra deltävling. De heter Panetoz och de sjöng, dansade och hoppade: “Jag sprider kärlek, de som hatar bara försvinner” med en sådan positiv energi, att jag tänkte på barn och ungdomars framtid…

Jag önskar att barn och unga som växer upp och står inför vuxenlivet, ska ta till sig deras budskap: “allt jag behöver har jag inom mig”. Tänk om vi tidigt vågade lita på att det jag känner inom mig är sant och att våga tro på det, vad andra än säger att jag är eller kan. Det hade väl varit härligt?

Lyssna gärna, inspireras och ta till dig av Panetoz musikalitet och livsglädje här:

http://youtu.be/W1Y_oIBQJI4

“Det finns inget som kan hålla ner mig
Det finns inget som kan trycka ner mig
Jag tar mig fram i livet, jag behöver inget
Allt jag behöver har jag inom mig”

Och det är ju så det är: “Efter solsken kommer värsta regnet, det är inget hinder för jag glider genom stormen”. Livet bjuder på upp och nergångar, sol och regn, det gäller bara att orka fortsätta framåt även om och när det är mörkt och mulet. Att kunna hitta en drivkraft och dansa igenom kaoset.

Kom ihåg att du har allt du behöver inom dig, hela tiden – alltid.

Det gäller bara att hitta nyckeln för kunna att låsa upp den inre skattkistan.

Den lilla… detaljen.

// Kram Linda

Comments are closed.