Världsmiljödagen idag 5/6.

Du har kanske noterat hur allt fler människor på vår planet intresserar sig allt mer för miljön – hur det ser ut omkring oss och hur vi kan göra val för att det ska finnas en bra miljö även i framtiden. För oss, våra barn och barnbarn.

Därför känns det bra att påminna om att det är Världsmiljödagen idag 5/6.

Gröna lövkronor i sommarsol mot blå himmel.Dagen som instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Där bildades även UNEPUnited Nations Environment Programme eller Förenta nationernas miljöprogram – det organ som samordnar Förenta Nationernas miljöarbete och nu firas denna dag över hela världen. Ur detta arbete har ett register över giftiga kemikalier upprättats, ” den marina miljön är ett högprioriterat område, och likaså biologisk mångfald.” 

Även jag brinner för detta, numera. Efter att ha levt nästan tvärtom en lång tid. Omedvetet. Jag jobbar idag med att hjälpa människor att återställa kroppens funktioner med hjälp av livsstilsråd – och för mig handlar det om både den inre och en yttre miljön. För både miljön och våra kroppar, är det viktigt hur vi tar hand om de tungmetaller och kemikalier som finns runt omkring oss, för att de i förlängningen (som inte är så långt bort) påverkar även våra insidor.

Turkosfärgade vattenglas, några med vatten i och ett liggande med utrunnet vatten.Jag pratar/skriver ofta och gärna om vikten av att införskaffa en egen vattenrenare i hemmet (gärna flera om olika kranar används, till och med duschrenare finns), för att reningsverken inte har kapacitet att rena vattnet helt från tungmetaller, kemikalier och andra ämnen som är störande för kroppen. Vill du läsa mer om varför vi bör skaffa vattenrenare? Du hittar mer information här: Därför.

Men, har du tänkt på att din hud är kroppens största organ? För det är så. Den är ca 2 kvadratmeter stor, väger ca 4 kg och är ca 1,5-4 mm tjock. Det finns läkemedel som är kutana, dvs ska smörjas på huden för att tas upp den vägen, till exempel smärtstillande salvor. Så huden har små, små hål. Porer.

Ekologiskt blonderat hår.Allt går inte in genom huden, som är en skyddande barriär, men i min värld gäller det även att tänka på vad man smörjer in sig med, för helheten. I många krämer och kosmetika idag finns ämnen som är hormonstörande, parabener är ett sådant. Men även tensider i schampo/tvål, kemikalier i hårfärgningsmedel (därför går jag till en ekologisk frisör sedan flera år tillbaka) och innehållet i solskyddskrämer påverkar helheten. Jag anser att vi allra helst ska kunna äta det vi har på huden. (Även om jag inte gör det.) Inga konstigheter.

Så här på självaste Världsmiljödagen vill jag lyfta fram ett alternativ som jag personligen älskar och använder dagligen – nämligen Moonsun Organics hudvårdsserie. Mia och Jenny som skapat dessa välgörande, genomtänkta och ljuvligt doftande produkter, anser att de ska gå att äta. Det tycker jag känns extra bra att ha på kroppen. På huden. För helheten. Det gör dessutom gott för miljön, en dag som denna.

Sedan är jag av den åsikten att ett hudproblem kommer inifrån (vad vi äter och hur vi omsätter fetter, aminosyror, C-vitamin, E-vitamin osv bygger huden), så det som är PÅ huden är inte lösningen för allt. Däremot kan det vi har på huden alltså bli en belastning, om vi inte tänker hela varvet runt.

Moonsun Beeswax Oil fick Guldäpplet 2013.Om du söker en hudvårdsserie som kommer från hjärtat på skaparna, ge gärna Moonsun Organics en chans. Jag älskar produkterna och får inte betalt för att skriva detta – jag tycker själv och har möjlighet att välja vad jag vill. Det känns så lyxigt!
Den ljuvliga Beeswax body oil från Moonsun Organics vann tidningen Hälsas guldäpple 2013 i kategorin “Naturlig hudvård, det om något tycker jag borgar för kvalitet!

Jag önskar dig en fin Världsmiljödag!

// Kram Linda

Comments are closed.