Skillnaden är inte längre hårfin…

Jag brukar poängtera att det är viktigt (åtminstone för mig) att välja produkter för håret som inte innehåller kemikalier. Håret är inte “dött”, inte heller vår hårbotten och vår hud är perforerad med små små hål kallade porer.

En HårMineralAnalys som visar näringen i cellerna.Särskilt sedan jag började göra hårmineralanalyser, där man kan se staplar över näringen i kroppens celler, har jag insett hur mycket man kan se i håret. Blodflödet i hårbotten tillför håret näring,  men det kan även tillföras toxiner (kvicksilver, bly osv) eller tvärtom finnas brister på näring.

Tycker du att ditt hår är “frissigt” så kan det finnas en anledning till det inom dig, då spelar det inte så stor roll vilka produkter du använder utifrån för att göra det blankt och fint. Det blir som att täcka över ett problem, inte lösa det från grunden. Eller jo, det har betydelse vad du tillför, för det kan vara ännu mer kemikalier…

Nu visar forskning från Lunds universitet att “cancerframkallande ämnen kan förekomma i vissa hårfärgningsprodukter.” Och det är väl ingen överraskning, men nu står det där – svart på vitt. I Expressen står att läsa:
“Nu rekommenderar forskarna att alla som kommer i kontakt med hårfärg alltid använder handskar för att skydda sig.” Man avråder från att använda dessa produkter, de som färgar hår rekommenderas att använda handskar… men de som får detta i håret och mot huvudet, då…?

Svart siluetter av träd mot en grå himmel.“Ju oftare en frisör kommer i kontakt med hårfärgningsmedel eller permanentvätska, desto större halter av det cancerframkallande ämnet orto-toluidin kan spåras i vederbörandes blod. Det visar en färsk studie från Lunds universitet.”
Tänk. I blodet. Dessa ämnen kan alltså cirkulera i våra blodomlopp. Skrämmande.

“I frisörgruppen såg forskarna även att halterna av orto-toluidin ökade med antalet behandlingar med ljus hårfärg och hårpermanent. Även halterna av en annan amin, meta-toluidin, ökade vid färgningar med både ljus och mörk hårfärg.

Även om halterna som hittats bedöms som låga rekommenderar forskarna ändå alla som sysslar med hårfärgning och hårpermanentning att använda engångshandskar både vid färgning och sköljning. Detta skyddar även mot handeksem och allergi, menar forskarna.

“Orto-toluidin förekommer i gummiindustrin och vid tillverkning av färgmedel men också i exempelvis cigarettrök och vissa bedövningsmedel.

Vad säger man om det?

Läs om forskningen här och artikeln i Expressen här.

Ekologiskt uppljusat hår.Själv slutade jag med kemikalier i håret för omkring tre-fyra år sedan nu. Det är något av det bästa jag har gjort, både för håret och framförallt för känslan.
Men det finns inga tillfälligheter i min värld; en av dem som jobbar med ekologisk hårvård idag är min vän från gymnasietiden, Sussie. Att en dag (många år efter studenten) träffa henne igen, hitta till den ekologiska hårvårdsvärlden och samtidigt få träffa henne under tiden i frisörstolen… behöver jag säga att det är en win-win? Förmodligen inte.

Hennes salong Omtanke har funnits på Södermalm (nära Mariatorget) men nu finns hon även/istället i Gustavsbergs hamn, Balans med omtanke. Gå gärna in och läs på deras hemsida om du är intresserad! Även om du inte bor i närheten går det att ta bilen dit eller “bussen från Slussen”, den stannar precis utanför.

Ekologiskt hår med en blomma i.Och sen använder jag allra helst ekologiska hårvårdsprodukter också. Tex John Masters (utan citronsyra). De löddrar inte som “vanliga” schampon, men för mig finns inga andra (läs: “gamla”) alternativ längre. Varför skulle jag belasta kroppen och alla sinnrika system i den mer än nödvändigt…?
Det känns numera orimligt för mig.

Det känns nu som att skillnaden mellan ekologisk hårvård och kemikalier är milsvid, snarare än… hårfin.

Jag hoppas du hittar en frisör och produkter som passar dig.

// Kram Linda

Comments are closed.