Kadmium och PCB i planteringsjord…?

Jag vill inte skrämmas. Jag har ingen anledning att måla f*n på väggen eller piska upp någon hätsk stämning. Däremot tycker jag att det är intressant att peka på tecken i tiden, belysa det som sker omkring oss. Inom det jag gör.

Härom dagen kom en undersökning från Örebro kommun, som visade på att man funnit höga halter av föroreningar, metaller och PCB (Polyklorerade bifenyler) i vissa sorters planterings- och trädgårdsjord.

“Några av de analyserade parametrarna, PCB, koppar och kadmium, överskrider dessutom Naturvårdverkets generella riktvärden för känslig markanvändning.”

Enligt miljökontoret kan det bero på att jorden innehåller 40 procent träkol, någon ingen annan jord gör. Därför varnar nu myndigheten från att odla ätbara grodor i jorden. Se inslaget nedan:

Min första tanke (eftersom jag jobbar som “detektiv”) var att dessa ämnen skulle kunna komma fram och synas i en hårmineralanalys – till exempel kadmium. Innan jag läste om just detta, hade jag kanske främst tänkt på att kadmium kan finnas i tatueringsfärg, men nu klev även planteringsjord in i strålkastarljuset på scenen i mitt arbete. Intressant.

Efter undersökningen sade en leverantör, som passerat testet utan anmärkning, att Vår jord är testad och säker att använda“, då den är KRAV-märkt.

En närbild på en prästkrages kronblad.Jag vill väcka en tanke eller två här. Var vi kan få i oss ämnen som vill inte vill ha i kroppen – egentligen. Precis som när vi väljer mat som är producerad ekologiskt eller organiskt – eller inte. Vad som sker inom oss syns inte alltid, men det kan kännas. Vissa av mina klienter säger att det upplever en inre “obalans”, men att den inte går att ta på för att den är …diffus. Allt fler uttrycker sig så, faktiskt. Och jag förstår dem precis.

Efter att ha haft en sjukdomstid med inre organ som varit svajiga och trötta, upplevt en enorm utmattning och känns att någonting är “på tok” kan jag inte annat än nicka och hålla med. “Det känns inte bra, men ingenting ser fel ut. Nu, så här i efterhand vet jag att väldigt mycket var fel i grunden och jag tackar min lyckliga stjärna, naturläkare Jörgen Åswärd samt funktionsmedicinska näringsterapeuten My Dahling för den väg jag letts in på. Hur jag fått kunskap om hur mina val påverkar min kropp. För hälsa eller obalans. Det är en ovärderlig gåva, inte minst för framtiden.

Så, jag vill väcka dig. Er. Till att tänka längre än den söta näsan räcker. Fundera över val och konsekvenser, på djupet. Vad innehåller det du äter, dricker, odlar din mat i och har på huden eller i håret?

Det är spännande och kommer att bli allt viktigare i framtiden. Tror jag.

Vad tror du?

// Kram Linda

Comments are closed.