I denna ljuva skördetid.

Åh! Jag är en stor anhängare av grönsaker i vissa färger och former (nix, jag inte vegetarian och äter gärna fågel och fisk, men håller mig helt ifrån fläsk samt undviker rött kött på grund av min blodgrupp) så den här perioden när så mycket gott kan skördas… visst är det härligt?

Det finns så mycket mer än isbergssallad, tomat och gurka att välja på – som  pumpor, kålrötter, kronärtskockor, bär och grönkål eller lök i olika färger och former! (Jag äter ju knappt potatis, tomater eller svamp längre.)
I love it!

Närbild ovanifrån på en kronärtskocka.Det går ju att njuta av olika sorters skörd den större delen av året, men i det gamla bondesamhället hade man en skördefest för att fira “den tidpunkt då förråden var som mest välfyllda med mat, vilket inträffade i augusti och september”. Tänk vilken bra idé att fira att vi kan få mat på bordet istället för all (ätbar) mat som åker i soporna. För det gör mig helt matt. Bidrar du till att 239.000 ton ätlig mat slängs varje år…?

Jag anser att det är viktigt att var och en tänker på hur vi inskaffar mat, hur vi förvarar den och – vilken sorts mat det är. Ju mer vi lär oss, desto bättre rustade är vi för framtiden. Vi kommer kanske aldrig undan GMO till 100%, men ju mer vi förstår desto mer kan vi… parera? Jag är inte, och kommer aldrig att bli, en anhängare av eller förespråkare för GMO. Men där måste var och en göra sitt eget val. För var dag som går kommer vi allt närmare framtiden (vi redan lever i).

Skördefest - morötter, persiljerot och sallad.Vi hade en “pyttig” liten skördefest i helgen, det vill säga att vi grävde upp en (!) liten persiljerot och några strån till morötter, men även plockade en BAMSE till squash som växt till sig som tusan och ett par äpplen. Persiljerötterna och morötterna skulle kanske ha gallrats ut lite i sommar för att få mer utrymme, men de får ytterligare en chans att växa till sig… och nu väntar vi in pumporna som ser ut att komma! 🙂

Mitt intresse för grönsaker och växtlighet skulle nog inte kunna kallas för “gröna fingrar”. Däremot är jag väldigt intresserad av själva skörden och sedan jag var liten flicka har jag tyckt om att plocka av mogna bär, frukter eller grönsaker. Min farmor och farfar hade ett fint landställe som formligen dignade av ärter, potatis och morötter. Äpplen och päron, plommon, körsbär och hallon. Fågelbär och vinbär. Och alla ljuvliga rosor! Hela trädgården runt huset var full av blommande växter och buskar. Det fanns så mycket att se, dofta, plocka och smaka på. Redan som liten tyckte jag att “skörden” kändes som en “rikedom”, något som verkligen berikade oss. Att få se det växa, gro och blomma. Ge frukt och bär som sedan förvandlades till hemgjord saft, sylt och gelé. Det har min mormor, farmor och mamma alltid gjort… jag har nog aldrig ens provat. 

Solmogna och skördade krusbär.

Squash som vuxit till sig rejält och skördats.Nyplockade och skördade svarta vinbär.

En kvist med äpplen från ett äppelträd."Skördade" dillkronor, astrar och hortensia i glasburkar på ett bord.

Skördade röda vinbär formade till ett hjärta.

Och man kan odla hemma själv eller hos någon annan, i en kolonilott eller bege sig iväg till Bondens egen marknad, som nu drar igång på flera håll i landet. Kanske till någon gård som ligger nära dig där du bor? För att se, köpa och njuta av fina, färska råvaror. Det är riktiga rikedomar för mig. 

Tänk bara på alla ugnsgrönsaker, gratänger, insaltningar och mjölksyrningar vi kan göra!

Okej, skörden är inte lika sprängfylld av näring som jorden var förr i tiden (och det är minst en anledning till att jag rekommenderar individuellt anpassade kosttillskott), men så mycket mer näringstäta än raffinerad, processad mat.

Två kupade händer fulla av nötter med skal. Vill du lära dig mer om mat och hur man kan tillaga grönsaker? Gå gärna in och se på vår grundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig“.
Vi håller dem tre gånger under hösten i Märsta och på Södermalm, Stockholm samt en heldag på Södermalm, Stockholm.

Kom gärna på vår gratisdag/kväll i Stockholm lördag 23/8 kl 12-15 eller i Märsta onsdag 3/9 kl 18-19, för att prata med oss om vad det är vi gör.

Här (via detta kontaktformulär) kan du anmäla ditt intresse till vår gratis information eller till kursen i höst.

Varmt välkommen!

// Linda

Comments are closed.