Matlagningskursen på Gotland.

Det är något särskilt med att samlas för att göra något man tycker är kul eller vill lära sig mer om – i detta fall att lära sig varianter och få inspiration till att laga läkande kost – till skillnad från att bli tilldelad en grupp där många kanske stretar åt olika håll…

En uppdukad kvällsmåltid (som smakar ljuvligt).Bara vetskapen om hur bra och trevligt det kan bli när man drar åt samma håll eller i samma riktning… det blev en fin upplevelse. Att vara långt hemifrån och ändå slippa tänka på vad jag kan äta eller vad jag bör undvika. Bara kunna njuta, vara och samtala. Det är en annorlunda känsla.

Flertalet människor skriver till mig om hur de vill lära sig hur de ska laga maten, för att inte tala om tänka när de ska lära sig äta på ett… nytt och annorlunda sätt. Och alla är vi olika, med olika förhållningssätt och tempo. Vissa går hem och river ur alla skafferier för att byta ut till annat, medan vissa tar ett myrsteg i taget. Allt är okej och var och en måste få fatta sina beslut. Jag vill förmedla  vad maten gör i våra kroppar – och hur men det är ett utgångsläge som alla får hantera på sitt eget sätt. (Visst blev det mycket lättare…?)

Terrassen på framsidan av huset.

Matlagning på gång i köket.Maträtter på tallrik.

Men när man har möjlighet att få göra en matlagningsresa, -helg eller “bara” en matlagningsdag med någon (läs: min kollega Carina) som kan erbjuda tips,  inspiration, erfarenhet och en bakgrund i hur maten/näringen påverkar oss ner på cellnivå… då kan det bli som en motorväg till nya idéer.

Skördetid av gröna örter. I alla fall upplever jag det så. Att sitta på sin egen ”kammare” är inte alltid lika lyckat och givande, ibland är det väldigt inspirerande, men att se och vara med andra som skapar och kokar och mixar – det är kul! Det blir ett intresse som förenar. Erfarenheter att ta med hem. Nya rätter. Nya smaker. Allt är kanske inte jättegott eller något jag kommer att göra igen (det hände dock inte här) men det vidgar vyer, väcker tankeverksamhet och kreativitet. Kan jag använda citron? Rödlök? Mynta? Körvel? Persilja? Äggula? Det handlar om att balansera smaker med råvaror som är snälla mot kroppen, vilket kan skilja sig åt mellan blodgrupper (anser jag).

Vi har haft givande samtal och lugna diskussioner, jag insåg hur skönt det kan vara att bara sitta och prata om blodgruppskost och vem som äter vad eller ej, utan ett uns av argumentation eller försvar. Alla trodde på samma sak (och det är lika okej att inte tycka det verkar vettigt) och vi fann varandra i ett ämne som berör oss alla… det var himla fint.

Skapande av pannkakor för picknick.

En tallrik med pannkakspicknick att frossa i.Slånbärsbuske vid picknickplats.

 

 

 

 

Vi hann göra en liten nöjestripp en dag och en pannkakspicknick en annan, i det landskap – på den ö – och i den natur som är så speciell. Karg, vacker. Lite blåsig. Solig. Och himlen klarblå mellan molnen. Och vacker, så vacker. Bara att kunna packa med picknick, det är något särskilt med att äta ute under bar himmel. Som man brukar säga: ”det smakar mer då”. Det blåste lite men var så…äkta. Med havet, stenar, klippor, gräs och slånbärsbuskar omkring oss njöt vi av vår måltid. Och varandras sällskap.

Det var en väldigt fin matlagningshelg, där vi även fick in lite yoga, och vi fick naturligtvis blodade tänder. Vi vill gärna göra om det igen. Så se upp. För vi kommer säkerligen att ha en plan för nästa år. Man vet aldrig med oss. Vad vi däremot vet, är att allt fler är öppna för (och i behov av) denna typ av kosthållning. Så vi går inte emot tiden, snarare med den. Kanske lite före.

Och det känns vackert så.

Utsikt från vår picknick.

Tack Carina för ditt stora engagemang, ditt förarbete med planering av listor och receptsamt din kunskap, din kärlek till ren mat. Tack ni som deltog för varma skratt, fina samtal, ett genuint intresse i mat och – för att ni var där.

// Kram Linda

(Parentes: ikväll 3/9 kl 18-19 har vi en gratis info på Saturnus Friskvård i Märsta om höstens kostkurs, välkommen om du är intresserad! Nästa vecka startar höstens kostkurserSödermalm, Stockholm och i Märsta, plus att vi håller en kostkurs 18-19 oktober i Göteborg – om vi får ihop en grupp med deltagare. Kontakta oss gärna via detta kontaktformulär om du önskar delta!)

Comments are closed.