Tack till er i Göteborg för en härlig helg!

Du kanske undrar hur det gick med vår kostkurs i Göteborg, helgen 18-19/10? Man brukar säga “Vi hade iallafall tur med vädret” (filmklassiker från 1980) men här var det precis tvärtom! Det var så givande, inspirerande, roligt och glädjande att det inte spelade någon roll att det var grått och föll ett kyligt höstregn ute… vilket är ganska mysigt när man sitter inomhus på kurs.

Fullpackad bil på väg mot Göteborg.På fredagen 17/10 packade jag och Carina hennes bil till bristningsgränsen och hade inte en aning om vad som väntade oss (mer än mitt kursmaterial och den goda maten hon lagar, sånt börjar kännas bekant och bekvämt) när vi rullade mot Göteborg. Varken gällande lokal eller kursdeltagare. Vi hade inte ens bokat hotellrum. Vi kände båda två att “sånt löser sig alltid”. Vackra höstfärger kantade bilvägen och vi hade blå himmel över oss i många timmar, dessutom hann vi få lite “jobb” gjort samtidigt som vi satt där.

Väl i Göteborg snurrade vi oss ända fram till resmålet och tilldelades en högstadieskolas lokaler belägna i en vacker brun tegelbyggnad från 1920-talet. I mitt huvud krockade en känsla av både “Downton Abbey” och “Harry Potter”-filmerna (fråga mig inte hur, jag har knappt sett en Harry Potter-film), och tydligen var byggnaderna från tiden med herrskap och tjänstefolk, med stora vackra trappor (Harry Potter?) och jag hittade dessutom en magiskt vacker serveringsgång (mer Downton Abbey).

Lokalen för kostkurshelgen i Göteborg.Stor bred trappa. Me like.Serveringsgång, det tycker jag om.

Jag hade alltså ett eget klassrum (!) och Carina ett stort hemkunskapsrum (!) att husera i. Som två “riktiga” lärare. Under fredagseftermiddagen, när vi kom ner, packade vi in och såg till att förbereda för morgondagen. Sedan blev vi (Carina) sugna på att gå till den anrika restaurangen Räkan och äta skaldjur. Carina hade inte varit där på 35 år och jag aldrig, så vi ringde och kollade läget. Jodå, det fanns ett bord till oss på grund av en avbokning en halvtimme tidigare (how about that...), så vi var välkomna samma kväll.

Innan dess, efter en lång och uppfriskande (eh…) promenad med “hotelletande”, checkade vi slutligen in så att vi fick ett rum och svidade om för att gå ut och äta oss (propp)mätta. Jag fick köra den radiostyrda räkbåten till bordet när Carina vägrade och restaurangupplevelsen var både mysig, mättande och magiskt god. Det enda smolket i lyckobägaren var det faktum att restaurangen helt stänger ner där strax innan jul, för att det ska byggas bostäder i fastigheten istället, så om du vill gå dit får du passa på…

Restaurang Räkan i Göteborg.Ett räkskepp kommer lastat med mat.Räkskal på en tom tallrik.

(Så tjejer: jodå, jag äter saker som inte passar min blodgrupp och från den “röda listan” ibland, men inte gluten. “Sånt som inte tar livet av mig, men jag inte heller lever på”. Men då stöttar jag med extra kosttillskott och enzymer för att hjälpa kroppen tillbaka till en naturlig… rytm. Och det kan ta några dagar att hitta dit. Under kursen måste dock jag ha varit något radiostyrd, eftersom jag glömde nämna detta restaurangbesök och hur gott det var. 😉 )  

Som alltid är våra kurser mycket utvecklande – inte minst för oss. Jag lär mig massor genom deltagarna jag möter, av alla frågor och av dem som kan mer än jag inom vissa områden. Det är ju så vi ska jobba, anser jag. Lära av varandra. Bilda ringar på vattnet, bära ut informationen och stötta varandra – men bara svara på frågor om de ställs, inte tvinga på andra det vi vill lära ut. Tvång och press leder aldrig till något gott. Men med egen fri vilja, ansvar, motivation och inspiration kan var och en av oss skapa storverk.

Krämig laxpasta med gröna ärter.Ugnsbakad fänkål med ostsås.Mustig gryta med bönor och grönsaker.Glutenfritt fröknäckebröd.Glutenfri morotsmuffins.Biffar med grönsaker och fårost.

 

 

 

 

 


Vi varvade alltså mina teoretiska pass om hur kroppen fungerar och svarar på den mat vi äter idag, med Carinas utsökta, konstnärliga och inspirerande tolkningar av mina önskemål om
glutenfritt, kasein- och laktosfritt, sockerfritt… ja, du förstår. Och vi tolkar slutresultatet som lyckat, eftersom gruppen ville att vi skulle komma tillbaka igen i mars 2015…

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Här är deltagarnas reflektioner:

 ”Tack för helgen! Jag känner mig peppad att lägga om
så mycket som möjligt. Får ta en bit i taget.

Jag tycker att Du o Carina gjorde en mycket bra information. Den var kvalitativ o kändes opartiskt riktig. Jag är mycket nöjd o kommer att rekommendera den till mina väninnor. Jag kommer gärna på nästa kurs”

”Jätteroligt att träffas och höra hur du arbetar, jättebra kurs,
fick så mycket bekräftat igen och lärt mig nytt.”

“Kursen i helgen har varit mycket lärorik och jag har fått upp ögonen för vad det faktiskt är jag stoppar i mig. Har efter i lördags följt era tips och råd och den gröna listan. Jag kan säga att min mage redan fungerar bättre ut ifrån att jag har kunnat gå på toaletten en gång om dagen sen dess, håller tummarna att det håller i så och att min resa bara blir bättre och lättare.
Tack åter igen för att ni kom ner till Göteborg och lärde oss mycket av det ni kan 🙂 är supertaggad att fortsätta med detta och har precis ringt min vårdcentral för att försöka få reda på viken blodgrupp jag är. Fick av dem reda på att det lättaste är att gå och lämna blod för att få veta sin blodgrupp, så det blir nästa steg.”

”TACK!!!!!!!!!!! Många, många tack!!!

Det var en fantastisk helg.  Budskapet gick direkt in i hjärta, hjärna och mage. Precis vad jag behövde. Jag som kom helt nollställd, inte ens ”ekologiskt” kund fram till  i fredags och ditskickad av en omtänksam väninna.
Nu är mitt fokus helt annorlunda…..

Under lördag och söndag fick vi väldigt mycket information, på kort tid.  Det var helt OK. Genom att du Linda gjorde en framställning som byggde på personlig erfarenhet och var mycket pedagogisk i ditt upplägg, så var det  både spännande och intressant att lyssna, anteckna och förstå ert viktiga budskap. Att sen få uppleva hur man praktiskt genomför detta i sin kost genom Carinas gourmetmåltider och fikapauser tycker jag var perfekt.  Carinas inställning och demo av att  det finns en mängd recept, men sen ”tar man vad man haver” och kan göra jättegoda och mättande nyttiga lösningar, gillar jag speciellt.   Jag tror det är viktigt när man ska hitta lösningar med färre ingredienser än man är van vid.  ( Personligen brukar jag aldrig använda recept mer än 1-2 gånger och sen göra min egen variant.  Så detta passade mig perfekt.)

Att kunna köpa en del av dessa specialprodukter av er var en bra service. 
Nu känns det mycket lättare att börja prova och man vet man ska leta efter
i affärerna.

En viktig del i ert budskap var att starta resan mot ett hälsosammare liv stegvis, för att inte göra det för svårt och jobbigt.  Det tror jag är en framgångsfaktor för att komma vidare och byta inställning till vad man äter och bibehålla sin nya livsstil.  Även om jag verkligen försöker undvika gluten och annat direkt nu, är det en process och man måste inte ändra så radikalt att man ”tappar balansen” och misslyckas.  En sak är dock säkert,  att våra kommande inköp av mat kommer att bli av helt  annat slag än hittills, nu på ekologiska avdelningar och i hälsokostaffärer.

Jag ser att min nya kunskap kommer att hjälpa mig till ett hälsosammare liv, med ökat välmående och förhoppningsvis med färre mediciner för min reumatism.  Dessutom kommer jag försöka inspirera mina vuxna högpresterande barn till ett ökat medvetande vad gäller kosten. Min man är redan mycket intresserad, så en del av vårt nya pensionärsliv blir att leta spännande nyttig mat och sen njuta.

Återigen TACK för en mycket givande och inspirerande helg.”

 ”Tusen tack för en lärorik, bekräftande, läskig med hoppfull kurs.
Jag är supernöjd med Lindas och Carinas upplägg av kursen.
Att få ta del av så mycket viktig kunskap och samtidigt höra slamret från köket, där denna alternativa helande kosten tillagades gav en fantastisk helhetskänsla. Påsen knöts ihop fint.”

“Tyckte i stort att kursen var kanonintressant & väldigt inspirerande.
Tack gulliga er för en kanonhelg! “

Tack för en mycket trevlig och informativ helg med mättande och god mat.
Nu blir det att leta på lite andra hyllor i affärerna än de vanliga.

”Tack för att ni kom till Göteborg!!!
Om du visste vad ni har rört om  i mina grytor :)”

”Det var verkligen en trevlig helg. Fick en liten nytändning kan man säga. Slutade med mjölkprodukter för cirka ett halvår sedan, så nu får det bli flera från ”röda listan” att jobba på. Det var en överraskning att vi skulle bli bjudna på mat, och så god dessutom, fantastiskt gott. Hälsa Carina det. Gröten med hela korn blev nog min favoritfrukost nu, men även soppan var varm och god!”

“Helgen har varit, i sig, en resa…….Fantastisk!” 

“Tack snälla för att ni kom till Göteborg och att vi också skall träffas igen.
Har redan börja sprida detta.
Jag tycker kurslokalen för mig var mycket bra eftersom jag hör dåligt, bra akustik. Vacker miljö. Skönt sitta i skolsittning, med riktning rakt fram.
Linda du var pedagogisk och tydlig i ditt upplägg. 

Mycket att tänka på men ändå förståeligt och lätt ta till sig. Jag upplevde det inte som “skrämmande” utan som ren information och “Du väljer ju vad du vill äta”. Vilket för mig är helt otroligt att en del äter kost som fördärvar deras kropp… säkert även jag. Även om jag försöker äta så bra som möjligt. Det är ju en hel vetenskap. Men med er kunskap tycker jag att jag kommit en bra bit på väg och har fått en del förståelse för hur det ligger till. Man vill bara veta mer, det är ju ett så stort ämne. Och väldigt personligt vad jag förstår. 

Carina din mat var så god och spännande smaka på allt du gjort. Det var också en jättebra grej att få smaka under dagarna.  Jag blev mer sporrad att laga just sådan mat. 
Längtar redan till nästa träff. 

Det är så intressant och det var så trevligt ni var helt underbara och ödmjuka inför ämnet. Så bra plus från mig.
Sedan tycker jag vi tillsammans var en härlig grupp.”


♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

Gudrun, tack för mejlet med frågan om vi kunde komma till Göteborg med vår kurs. Och Eva, Mia, Birgitta, Marina, Anneli, Sibell, Britt-Marie, Ingrid, Inga-Lill och Susanne: tack för att ni ville vara med och dela helgen med oss!

Så… Malmö, Uppsala, Västerås och Norrköping? När ses vi?

(Vill du att vi kommer till din stad med vår grundläggande kostkurs “Mat för mig, kanske för dig”, så kontakta mig härVem vet vad som sker…? 😉 )

// Kram Linda

PS. Marina, tack för att du läser. Det värmer i hjärtat. DS.

Comments are closed.