Svenskt julbord – en riktig “grisfest”.

December snart. Söndag 14/12 (tredje advent) bjuder vi – som ett avslut på terminens kostkurs Mat för mig, kanske för dig – till en alternativ julbuffé på Havregatan i Stockholm med bekanta smaker, men ändå utan laktos/kasein, gluten, vitt socker/sötningsmedel och fläskkött. Det är något allt fler efterfrågar idag och vi serverar nu vårt tredje julbord (både 2012 och 2013 var toppen!).

Julbuffémat_1Är du intresserad av att vara med efter att ha läst denna text, är det julbuffé för 350 kronor per person och 600 kr för två personer vi erbjuder. (På stan får du betala runt 500 kr per skalle och dessutom få massor med allergener som gluten, kasein och fläsk, så det är billigt i jämförelse…) Du behöver inte heller ha gått vår kostkurs, men kanske blir du intresserad av att gå den i vår…? Vi sätter nya datum snart, troligtvis en helg i februari/mars 2015.

Grisfesten, då? Naturligtvis finns det några av våra svenska julbordsrätter som är baserade på annat än gris/fläskkött. Till exempel fisk som gravad lax, lutfisk och inlagd sill. (Eller Janssons frestelse, den hade jag säkert njutit av om jag fortfarande hade ätit potatis… men även den går att göra på annat sätt. 😉 )

Delar från gris.Men, som det var “förr i världen” så slaktade man en gris på gården till jul och gjorde allt man kunde av samtliga delar: julskinka, prinskorv, andra korvar, köttbullar, revbenspjällgrisfötter, leverpastej, sylta – till och med tunga. Allting var viktigt att ta tillvara, det handlade både om den tidens kokkonst, att kunna hushålla och trolla fram många olika maträtter av en enda gris. Idag är det (tyvärr) inte riktigt samma sak…

…när jag började läsa om, inse och förstå vidden av hur fläskkött påverkar människokroppen – under samma period som jag mådde dåligt – så slutade jag äta gris. Då var det för att jag skulle läka ihop inifrån, men jag äter det helst inte än idag och tycker numera att fläskkött till och med luktar surt. Bara att känna stekoset av bacon gör mig smått illamående idag. Så var det aldrig förr.

Fläskkotlett.Jag jobbar mycket med att dämpa människors inflammatoriska processer och just fläskkött är inflammatoriskt. Det är histaminrikt och det kan trigga igång allergiska reaktioner. I sin struktur är fläskkött väldigt likt människokött (idag kan grisars organ transplanteras i människor), vilket kan skapa förvirring; ska det processas och smältas eller ut ur kroppen?! Det blir lätt slem som fäster i våra vävnader. En annan anledning till att jag undviker fläskkött är att grisar inte svettas (se under “hälsa” i länken) vilket innebär att om de inte svettas ut toxiner, som vi gör när vi svettas, så blir toxinerna kvar i köttet och kan skapa problem. (Om djuren dessutom blivit uppfödda på tillväxthormoner, skapas ännu fler obalanser.)

Här är två exempel i media på hur grisar utvecklar tumörer eller bölder:

Fredrik köpte kött – fick en obehaglig överraskning
(22/10 2014)

 Böldangripen filé – höll på att kräkas
(27/12 2013)

Förutom detta läste vi tidigare i höstas (24/9 2014) i media att:
mer än vart femte paket fläskkött i danska butiker är smittat
med multiresistenta MRSA-bakterier

Julbuffémat_2Nej, vårt julbord är inte vegetariskt. Här blandas grönsaker och rotsaker med andra sorters animaliska proteiner. Min kära kollega Carina har bytt ut och ersatt fläskkött med annat, så passa på att få inspiration till ditt eget julbord, om du känner att det är dags att dra ner på gris. Det går att göra nya spännande rätter, bara man vet var man ska börja.

Vill du/ni vara med oss söndag 14/12 eller har du några frågor om vår julbuffé? Kontakta oss gärna via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen!

// Kram Linda

Comments are closed.