Det gäller att finna ljuset i mörkret.

För det första vill jag bara klargöra att jag verkligen uppskattar våra årstider. Och det finns möjlighet flytta till ett annat, varmare och ljusare land om jag ska hålla på att klaga (det är jag själv en av de första att anse), men det handlar inte om det. Jag tycker bara att det har varit en så lång och mörk tid nu. På flera sätt.

Fyra tända ljus i fjärde advent.Men just i natt var det faktiskt vintersolståndet och nu kan vi säga att det blir ljusare. Äntligen. Det innebär att natten den 21-22 december blir den längsta natten och den 22 december blir årets kortaste dag. Sedan förlängs dagarna, stegvis vänder det mot ljuset igen. Tack och lov.

Jag tycker att denna höst har känts tyngre än vanligt, av personliga skäl, men det har även varit få soltimmar; ca fem stycken i Stockholm under november månad och det har varit den gråaste november på över 100 år = få stunder av dagsljus. Och ändå kan man säga att vi i mellersta Sverige har haft dagsljus, det finns områden i vårt land som endast får skymningsljus dygnet runt den här tiden på året… vi är ett tufft folk som bor här i norr. Å andra sidan, det är i mörkret vi kan finna myset. Inte sant? Böckerna, tekopparna, filtarna och lugnet. De tända ljusen och de kanske tillfälligt sänkta ambitionsnivåerna.

Jag tycker om Lalehs ord “I had a talk with the shadow and the light” i hennes fina låt “Colors”. Parallellen om att vi har både mörker och ljus inom oss, att de båda delarna talar till oss. I den här årstiden är det rätt att relatera till, när mörkret är så nära. Vi kan tända lampor, lysa upp med stearinljus och på så sätt driva mörkret på flykten. Å andra sidan är det lätt att tappa sugen när mörkret omger en från alla håll…

När det är så mörkt så länge, blir det nästan som att man bara biter ihop, springer vidare i ekorrhjulet och undviker att känna efter. Jag kan drömma om de långa, ljusa sommarkvällarna och de ljusa sommarnätterna i mitt paradis på jorden, men det hjälper ju inte här och nu. Det är bara att bita ihop, fälla upp kragen och dra ner mössan i pannan. Hitta “myset” där det finns.

Och hur skulle vi uppskatta de soliga sommardagarna om det inte var så här mörkt i perioder på året? Det finns en mening med årstiderna. Och nu äntligen vänder det, dagarna kommer så småningom att kännas längre och ljusare. Tills vidare gäller det att skapa ljus själv. Värme.

Snökristaller i en björk mot en blå himmel.Just nu längtar jag efter lugna helger med sömn, stillhet och återhämtning. Nog för att jag uppskattar mitt jobb och att träffa mina klienter eller hålla yogaklasser och kostkurser, men även kroppen måste få vila och lugn. Släppa taget. Det är något särskilt med att hela landet går ner i tempo, tycker jag.

Och det gäller att komma ihåg en sak, när det är som mörkast. Bara för att det är mörkt, betyder det inte att det saknas färger. De finns här, runtomkring oss, de är bara extra svåra att se innan vi tänder upp. Eller som Laleh säger: “Just because it’s black in the dark doesn’t mean there’s no color“…

Jag önskar mig en fin, ljus, stilla och rogivande jul. Och jag hoppas att du får det du önskar dig.

God Jul.

// Kram Linda

Comments are closed.