Hej, 2015.

Alltså… no pressure nu. Men jag hoppas verkligen på att du är ett bra år, 2015. Kanske mer än någonsin, efter ett år som varit lite så där. Det verkar ha varit rätt tungt, turbulent och tradigt för många, om man lyssnar in.

Snötyngda grenar i en tyst vinterskog.Och jag menar, vi ska ju kampera ihop i omkring 365 dagar du och jag, så det gäller att även jag gör mitt yttersta för att vårt samarbete ska bli så lyckosamt, trevligt och bra som möjligt. Särskilt ska jag ge mig själv mer vila, tänkte jag. Inte bara i kroppen utan även i huvudet. Det år som passerat har varit väldigt mentalt, tycker jag. Där var det ingen rast, ingen ro.

Förr i världen gjorde jag gärna så mycket jag kunde för att må bra, för att känna att jag presterade. Idag är det nästan åt det andra hållet; att det är en ynnest att få vara i lugn och ro. En stunds ledighet. Att kunna ta sig den tiden, det är en helt annan form av prestation… jag trivs bättre med den, generellt.

Och jag ska egentligen inte fokusera så mycket på att vara “duktig”, men vill ändå klappa mig själv på axeln för förra året. Jag har trots allt som varit fortsatt med att målmedvetet bygga upp min kropp med hjälp av stärkande mat och balanserande kosttillskott. Där jag kan känna att jag tappat lite är den lugnande yogan… tyvärr. Jag har inte skapat nog utrymme för min dagliga yoga, vilket jag känner inuti. Så det siktar jag på att plocka upp igen med dig, 2015.

Jag vet inte om det här är en bikt, ett önskemål eller bara en självrannsakan… men jag tror att det är det senare. Ett årsskifte känns som en bra tidpunkt att reflektera lite och se framåt, precis som funderingar över ett år som gått, på vad jag kan göra ännu bättre för mig själv – utan att det blir just en prestation

Aktivitet och fart, symboliserad av en suddig bild på höstlöv.För mig handlar det nästan uteslutande om att skapa en vardag som rymmer det jag tycker är viktigt; matlagningen, sömnen och yogan. Struktur. Då orkar jag med allt runt omkring bättre, det vet jag. Men på sistone har det blivit lite hattigt och trassligt, det har känts som att många av mina planer har fått ligga på is för att hinna med… ja, vad? Jag vet inte riktigt. Allt har bara gått så snabbt och det är kanske därför 2014 har känts så rörigt.

Men även om man vet och kan rent teoretiskt, gäller det väl att koppla nya grepp (utan att knogarna vitnar). Att ha en plan som fungerar och göra avkall när man behöver, men ändå hitta tillbaka inom kort. För varken kontrollbehov eller ortorexi är en god idé, men kanske inte heller att släppa taget fullständigt och hoppas på att allt ska “räta upp sig” av sig självt. Då kan det rulla på åt fel håll istället och vägen tillbaka blir så mycket längre… det är inte alltid lätt att leva. 😉

Jag känner förtröstan och vet att jag kan leva på ett sätt jag mår bra av. Det är lugnande. Men ibland kommer livet emellan med sorg, mörker och smärta. Då kan det vara läge att processa, bearbeta och tänka till innan man börjar om eller tar vid där det började gå åt ett annat håll. Förr sprang jag bara, förblindad av mitt höga tempo och oviljan att känna efter – alls. Idag vet jag lite bättre ändå.

Men jag har mycket kvar att lära, för det är väl vad livet handlar om. Och jag hoppas att vi kan göra det tillsammans, 2015.

Välkommen hit.

Mathjärtan gjorda av stekta linser.Önskar nån en individuell kostrådgivning för att strukturera upp sin kosthållning (jo då, jag kan ge tips i grunderna men sen handlar det “dessvärre” om eget ansvar för att upprätthålla en ny struktur…), finna vilan och stillheten i den lugna yogan eller gå vår kostkurs “Mat för mig, kanske för dig” för att få en större förståelse för hur vi kan stärka våra kroppar inifrån och ut, så finns mer information om vinterns/vårens påhitt under fliken “aktuellt” och hur jag jobbar under fliken “tjänster“.  

Matböckerna (1.Grunderna och 2.Vardagsmat) hittas på minnyamat.se, för den som vill botanisera hemma i köket under 2015, med inspiration och vissa tips.

// Kram Linda

Comments are closed.