“Ökade kostnader för demensvården.”

Det kommer nu oroväckande nyheter om hur “kostnaderna för demensvården skenar” och det känns såklart olustigt. Inte sant? Personligen kan jag tycka att det är obehagligt för att jag har demens i släkten. Men det betyder inte att min väg är utstakad och klar redan, utan att jag har en egen situation att hantera här…

Ett hjärta ritat i nysnö.Socialstyrelsen har i en rapport beräknat vad vården av dementa kostar och kommer fram till summan 63 miljarder kronor, vilket är mer än de samlade kostnaderna för cancer och hjärtsjukdomar.”
Vi kan blunda för det hur mycket vi vill, det faktum att kostnaderna för demens, fetma och diabetes kommer att öka drastiskt framöver. Det bär ju med sig att det kan bli ännu svårare att få hjälp med vård i framtiden, så för mig personligen handlar det om att förebygga detta genom hjälp till självhjälp. Vi kan förändra så mycket mer än vi tror på egen hand.

År 2030 har antalet människor i Sverige som är äldre än 65 år fördubblats och antalet dementa väntas vara 230 000.

Text-tv rapporterar om att demens ökar

Vi har alla möjligheten att påverka vår egen framtid, genom att ta eget ansvar. Sätta oss in i det individuella som är bra för var och en av oss. För det forskare är eniga om, är att “välfärdssjukdomar” handlar till stor del om livsstil. Många är stillasittande och äter mat som kroppen har svårt att hantera (för att det är lätt, gott och går fort). Om vi lever till 80-årsåldern så hinner vår inre miljö försämras över tid, beroende på vilka val vi gör. Det gäller att vårda kroppen på ett sätt som förhindrar hjärnan att belastas på ett negativt sätt.

Den positiva trend som nu kan anas vad gäller minskat insjuknande och som drivs av en sundare livsstil kan dessutom vändas till sin motsats då följderna av dagens stillasittande och överkonsumerande livsstil blir tydliga.”

Jag vill påverka, stötta och hjälpa människor till att äta det jag kallar för “läkande kost – nämligen det kroppen har lättare att ta till sig, omsätta och använda till att bygga vävnad, organ, hormoner och enzymer… bland annat. Det är en fantastisk fabrik inom oss!

Min generella rekommendation är att äta efter sin blodgrupp, att hålla insulinet så balanserat det går och se till eventuella näringsbrister, för att kunna balansera upp dem med till exempel sömn, vatten, vattenrening, stresshantering och kosttillskott.

Min hårmineralanalys 2001.Om man har gått med näringsbrister under en längre tid (på vitaminer, mineraler, fettsyror osv) , kan det påverka oss, även om det inte är konkret hur. Utmattning, huvudvärk, nedsatt sköldkörtel, inre stress, depression och värk i kroppen är bara några exempel på obalans och smärta. Jag gick själv i många långa år före min krasch med näringsbrister (det har jag förstått på min hårmineralanalys långt senare, se här till vänster) och nu efteråt kan jag se att min kraschlandning var oundviklig för att jag aldrig stannade upp och valde en annan väg…  det är lätt att vara efterklok.

Och idag känns det annorlunda. Framtiden vet jag ingenting om, men jag vet att jag kan göra andra val än de som gått före mig. Se på min kropp som vore den ett heligt tempel, vörda den och sluta sparka på den, skälla och vara missnöjd. Det är en utmaning, men väl värt ett försök.

Börjar du bli intresserad av:
en individuell kostrådgivning eller
en hälsoundersökning eller
en hårmineralanalys eller
lugn och avslappnande yoga eller
någon matbok, för inspiration och idéer i köket, så når du mig via detta kontaktformulär. 🙂

Sök din personliga väg till en balanserad insida, kom ihåg att ett högt tempo allt som oftast finns omkring oss, så sikta även på stillheten. Lugnet. Andningen. För balans och hälsa på djupet, ner på cellnivå.

Och må så gott.

// Kram Linda

Comments are closed.