Vad gluten gör i kroppen.

Det har snart gått ett år sedan jag gick på Dr Tom O’Bryans föreläsning i om gluten – och i helgen upprepades det. Förra våren var det en föreläsningsdag – i helgen var det två, anordnat av Alpha Plus i Stockholm. Och efter att ha varit med två år i rad, kan jag konstatera att det här är en… resa.

(Ikväll måndag 26/1 kl 18.30 besöker Tom O’Bryan Lund, går dit om du kan!)

Föreläsning om gluten 2015All information om vad gluten faktiskt gör i kroppen, medicinska termer på ett annat språk och ett högt tempo gör det till en upplevelse utöver det vanliga.
Och det känns som ännu en milstolpe i mitt nya liv. Igen. Det här är glödhet information. Hade jag inte hittat hit, så hade jag inte heller kunnat förmedla det vidare till dem som vill veta och lära sig mer. 

För, lika viktigt som jag anser att detta ämne är för mänskligheten i framtiden, lika viktigt är det att mina klienter, kursdeltagare och kunder väljer att söka sig till denna information. Att de vill veta. För den som inte vill det, läser inte här… men du som gör det är varmt välkommen. Det här kan vara obekväma fakta och många av oss har ett nära förhållande till särskilt bröd, men tro mig när jag säger att jag vet hur svårt det är att ens tänka tanken att släppa greppet om brödet… jag är fortfarande “tillnyktrande” från mitt sockerproblem, så det är inte alltid så “enkelt”. Men kanske nödvändigt.

Och det finns alternativ. Ett annat sätt att leva. (Jag avslutar med det längre ner.)

Vetebröd och två glas saft.“-Men allvarligt talat, vad kan ett litet kex ställa till med…?” tänker du kanske nu. Och jag håller med, det är inte så lätt att förstå. Men för att få helheten – om vad gluten kan ställa till med i kroppen – måste vi veta att dagens vete inte ser ut som det gjorde förr i tidenVåra förfäder åt ett helt annat vete, som inte påverkade på samma sätt som det förädlade vetet av idag: “Det ursprungliga enkornet har till exempel bara 14 kromosomer medan det moderna vetet Triticum aestivum har 42 kromosomer och har visat sig ge en större variationsrikedom och fler glutenproteiner redan innan människan började förädla det.” (Läsa mer? Det kan du göra här.) Det vete vi använder idag känner kroppen inte alls igen. Det är något okänt.

Men det handlar inte bara om vete. De proteiner som upplevs som toxiska för kroppen innefattar även korn och råg. Dessa tre sädesslag innehåller proteinerna gliadin och glutenin (i vete), hordein (i korn) och sekalin (i råg). Det finns massvis med forskning (även svensk) på att dessa är med och skapar problem i våra tarmar. Det nöter ner mikrovilli, det ludd som ska ta upp näringen vi äter, vilket kan visa sig som en manifesterad celiaki (glutenallergi).

ImuPro 100-resultatDock finns det också många som lider av glutenkänslighet. Jag var en av dem, som aldrig testade positivt för glutenallergi. Men idag äter jag varken vete, korn eller råg – för jag vet att jag ännu är känslig. Och även denna känslighet kan leda till en läckande tarm. När tarmens slemhinna blir för påverkad och mer genomsläpplig än den bör vara (på grund av toxiska ämnen), riskerar för stora bitar osmälta proteiner att smita ut genom tarmväggen – även detta gör att kroppens immunförsvar reagerar på inkräktare och vissa ämnen som upplevs som… toxiska. Mina testresultat från 2008 syns här till vänster, de röda linjerna visar på “allergiska reaktioner”. Läcker tarmen, så visar man flertalet känsligheter, helt naturligt. Kroppens barriärer är ju skadade. Biokemin rubbad. Så, förutom att utesluta gluten är det viktigt att läka tarmen och återställa kroppens balans.

Har du hört talas om autoimmuna reaktioner? Autoimmuna sjukdomar? Det betyder egentligen att kroppen skapar antikroppar gör att skydda sig mot dessa angrepp “utifrån”, som virus, bakterier, parasiter, svamp och… gluten.  Jag som själv varit sjuk, deppig och trött känner att det här måste spridas, för det kommer att bli ännu viktigare i framtidenFörutom att utesluta gluten är det viktigt att läka tarmen och återställa kroppens balans. Igen. Det är genom en läkt tarm vi kan ta upp näring för att stärka kroppen.

Autoimmuna reaktioner och inflammatoriska processer går hand i hand idag. En obalanserad biokemi tvingar kroppen att försöka läka sig själv (inflammation är i grunden en läkningsprocess), men med en konstant tillförsel av det ämne som skapar obalans blir det aldrig lugnt. Det är som att kasta bensin på en brasa. “Gluten is the gasoline to the fire”, som en föreläsande amerikansk glutenexpert uttrycker det. Jag säger det en tredje gång; förutom att utesluta gluten är det viktigt att läka tarmen och återställa kroppens balans.

Men det behöver inte vara så dramatiskt heller. Glutenkänslighet visar sig i många fall som trötthet, deppighet, huvudvärk/migrän, hudutslag/eksem  och/eller värk i leder… det behöver faktiskt inte alls kännas i mage/tarm som vare sig smärta eller uppblåsthet. Det är det som är så lurigt.

gluten finns inte bara i wienerbröd För idag handlar det ju inte bara om ett kex. Vi får i oss så mycket mer gluten i form av vete, korn eller råg – dagligen. Tänk bara: en frukostmacka med en skål fil och rågflingor. En bit pizza eller paj till lunch. En måltid som innehåller bulgur, couscous, dinkel, kamut-, durum-  eller  matvete.  Nudlar till “mellis”. Nygräddade pannkakor eller plättar.  Lasagne eller pasta till middag. Kanske den där såsen  gjord av en påsmix som innehåller vete. Ett par skivor knäckebröd däremellan. En kanelbulle, semla  eller kanske en lussebulle. Några småkakor till kaffet.  En näve smågodis som det finns vetemjöl i. Lakrits. En chokladbit utan tydligt innehåll av vete (men läs gärna på förpackningen)… 

Så, vad ska man göra då?! Lägga ner och bara ge upp? Nej, inte ännu…

Hur var och en närmar sig ämnet är individuellt. Jag vet att jag själv ville ha hjälp när jag skulle göra min kostomläggning, därför är det här en stor del av mitt arbete idag, jag vill vara med och förenkla för andra:

 Jag gjorde först Matbok 1.Grunderna (dec 2013) som förklarar grunderna i vilka sorters mat som kan skapa många obalanser inom oss. I den har jag skrivit om glutenfria sädesslag, bönor/baljväxter, nötter/frön och blötläggning av dem samt andra grunder – med förklaringar varför. Jag gör ju det här för att avlasta kroppen från det som skapar inflammation inte för att komplicera saker ännu mer. Därmed finns även en förklaring till blodgruppskosten samt en lista med förslag på olika matvaror.
Matbok 1.Grunderna tar jag 400 kronor för (+ eventuell frakt). Läs mer här.

Matbok 1.Grunderna i läkande kost

 Sedan gjorde jag Matbok 2.Vardagsmat (dec 2014), där nummer 1 var grundläggande teori blev nummer 2 en “hands-on-bok” för vardagsmat på samma tema med recept, inspiration och tips för att börja skapa själv. (Den hänvisar en hel del till Matbok 1.Grunderna.) Även den är bunden med spiral i ryggen och har plastad fram- och baksida, för att kunna vara med just i köket, som en ny liten “kompis” att skapa och improvisera utifrån – på egen hand.
Matbok 2.Vardagsmat tar jag 400 kronor för (+ eventuell frakt). Läs mer här.

Matbok 2.Vardagsmat

 Jag och min kollega Carina håller vår grundläggande kostkurs Mat för mig, kanske för digsom är utan gluten (vete, korn, råg), komjölksprodukter, socker, fläskkött och en hel del annat som kan vara med och skapa inflammatoriska processer i kroppen. Under en kostkurshelg ingår provsmakning av mat som Carina lagar, recept, kurskompendium, gemensam matlagning och trevligt sällskap!

Är du intresserad av att delta i en av våra kostkurshelger i vår?

Två linshjärtan på en turkos tallrik.

Här kan du läsa mer om:

 Kostkurshelg i Stockholm 14-15/2 (1100 kr)
 
Kostkurshelg i Göteborg 14-15/3 (1800 kr)
 
Kostkurshelg i Märsta 28-29/3 (1100 kr)

  Och här en del av kursens innehåll:

Anmäl dig gärna till en kostkurshelg via detta kontaktformulär och kom ihåg att vara tydlig med vilken kurs du vill gå, när och var…? Välkommen!

 Här kan du läsa mer om den hälsoundersökning jag gör. Kontakta mig här.

Kom ihåg, det handlar allt mer om eget ansvar i framtiden men återigen:  tillsammans är vi starka(re). Be om den hjälp du behöver för att gå vidare. Som jag ser det är det viktigt både att undvika de toxiska proteinerna och att läka den tarm som möjligen kan ha skadats utan att det känns i magen. Se till eventuella näringsbrister och balansera kroppens funktioner igen. Du kan söka en terapeut nära dig på nmtf.se

Och en sak till: kunde jag förändra så kan du. Nu kör vi!

// Kram Linda

Comments are closed.