Det man kan se (om oss) i håret.

Idag handlar mycket om vad vi gör med håret. Vilka frisyrer vi stylar. Flätar. Klipper. De senaste preparaten och produkterna. Det pratas inte lika mycket om vad håret kan avslöja – om man tittar på insidan. Bryter ner det på cellnivå. Jag är vansinnigt fascinerad över detta.

Kurs i hårmineralanalys jan-feb 2015I helgen har jag suttit i skolbänken igen, på temat  hårmineralanalys och lyssnat till min kunniga lärare, mentor och vän My Dahling. Jag har kommit in i ett “utbildningsstim” nu i februari-mars; förra helgen handlade om vad gluten gör i kroppen och kommande helg går i epigenetikens tecken. Mycket intressant.

Men nu senast handlade det alltså om vad håret kan berätta om oss. Det som många faktiskt tror är “dött” (håret), vilket är långt ifrån sant… även om det kan se dött ut. Vårt hår växer ut om allt funkar som det ska och det blod som även ger hjärnan näring passerar ständigt. Det innebär att många av de näringsämnen som finns i blodet “kapslas in” i våra hårstrån när de växer ut. Vi klipper en del av utväxten, skickar för analys och får sedan en individuell bild för varje klient, det kan se ut ungefär så här (klicka för att förstora):

HMA analysresultatets staplar

Faktum är att det går att utläsa sådant som obalans och smärta, värk i leder,  utmattningämnesomsättning och mycket annat – bara genom att analysera dessa staplar! Det som kanske inte visar sig i blodprover kan avslöjas här, beroende på näringsbrister alternativt höga värden toxiner eller tungmetaller i våra celler. Det är helt otroligt.

Jag har ju gått några utbildningar i ämnet tidigare och det är många kurser kvar, men jag får till mig någon ny kunskap för varje gång. Det är därför det är då klokt att gå OM kurser – kanske mer än en gång – för att ny information kan landa. Naturligtvis hade jag hört mycket av helgens info redan tidigare, men vi kan nog bara ta in och processa ett visst antal fakta åt gången. Sila intrycken.

Ekologiskt hår uppsatt med en blomma.Handen på hjärtat: visste du om att ditt hår kan avslöja mineralvärden – inuti dina celler? Om du har brister eller överskott och att alla dessa ämnen påverkar varandra inbördes? Att man kan få fram den ämnesomsättningstyp var och en av oss har (snabb eller långsam) och att det dessutom kan säga en hel del om våra inre organs status…?

Jag hade själv inte den blekaste aning om allt som går att se i håret, när jag mådde dåligtfamlade efter lösningar på mina otaliga och diffusa problem och försökte förstå min enorma utmattning. Idag kan jag se tillbaka på mina hårmineralanalyser från förr och undra hur jag orkade stå upp rak. Som tur är kan saker och ting förändras, man utvecklas och lär sig med tiden, plus att jag tillfrisknat allt mer. Men jag är ännu inte i mål.

Idag, ungefär 3-4 utbildningshelger senare, är jag så fascinerad. Det är så oerhört mycket information att ta in, det finns en hel värld av mineraler och spårämnen, antagonister (ämnen som kan “krocka” med varandra) och synergister (ämnen som kan förstärka varandra) periodiska grundsystem (ja, ett åtminstone) där ute att ta del av…

Och alla dessa toxiner! Gissa om tungmetaller och kemikalier kan ställa till det i våra kroppar? Helst bör dessa värden vara låga i våra kroppar, men jag har i vissa klienters analyser hittat staplar av både kvicksilver, uran och arsenik. Sedan gäller det att börja nysta i varför, hur och varifrån…? Det är funktionsmedicinDet är ett riktigt detektivarbete.

Är du själv intresserad av att göra en hårmineralanalys? Så här går det till:

Ett ekologiskt färgat hår - dock utan utväxt.Ditt hår ska ha en utväxt på ca 2 cm innan det klipps, annars kan det följa med mineraler, kemikalier och andra ämnen från färgning och blekning, som skapar en helt annan bild av håret än den vi egentligen har. Håret ska även vara rent och tvättat vid klippning, tänk på att till och med ett zinkschampo kan påverka helheten. Neutralt är bäst.

Jag rekommenderar förstås att gå över till en ekologisk frisör och använda schampo, balsam, inpackningar och andra stylingprodukter utan skadliga ämnen; använd gärna ekologiska där också. För kroppen. Och framtiden.

När analyssvaret kommer tillbaka, skapar vi en behandlingsplan utifrån den rekommenderade kosttillskottslistan. Beroende på hur du och din kropp mår just då. Eller de kosttillskott du kanske redan äter. Det går inte bara att “blåsa på” och köra järnet, det handlar även om att läsa ut det som INTE står i analysen. Sedan gör vi en plan för var och en.

Du kan boka en tid för att göra en hårmineralanalys här. )

Penna och block; material för hårmineralanalyskurs.Och det är mycket det en sådan här helg handlar om. Att med hjälp av ledtrådar kunna och vilja tänka utanför boxen för att hitta alternativ och lösningar, tänja på ramarna, ställa de frågor som leder till svaren. Allt för att kunna hjälpa klienten på de sätt vi kan. Så spännande.

Tack My och alla fina kollegor för en viktig och mycket givande helg!

// Kram Linda

Comments are closed.