Epigenetik – mäktigt ner på cellnivå.

Tredje utbildningshelgen i rad (efter tidigare djupdykningar ner i ämnena gluten och hårmineralanalys). Det är intressant, men att ta in information från morgon till kväll två dagar i rad kan vara mastigt. Denna gång var det tema Epigenetik, lägg gärna ordet på minnet eftersom det här kommer att bli framtiden. Det är jag redan helt övertygad om.

Bländade vintersol över glittrande skare.Det väcker samtidigt många frågor. Vad är det som gör att vi är som vi är? Att vi mår som vi mår?
Handlar det om generna vi fötts med? Eller är det åldern…?
Kanske, men det som händer nu är att forskare över hela världen upptäcker att vi kan förändra(s) genom det vi kallar för Epigenetik. De gener vi föds med styr oss möjligen till ca 25%.

Epigenetik betyder ordagrant “ovanpå generna” och det innebär att vi – genom vår livsstil – kan förändra våra gener över tid. Vissa programmeringar i dem kan slås av eller på. Uttrycket att “det är ärftligt” för att det kommer med generna, kan därför numera ifrågasättas. Kanske blir det som för mina förfäder om jag gör som de gjorde, men om jag gör på ett annat sätt och bryter ett nedärvt mönster…vad händer då? Om flera i mina släkt eller familj har fått stroke, demens eller hjärtinfarkt… hur bör jag då själv agera och vad bör jag tänka på för att undvika riskzonen? Det här ger oss alla en stor möjlighet att förändra och jag älskar tanken på människans egen, inneboende kraft. Ingenting är större.

En skiss på en cell och dess beståndsdelar (organeller).Det handlar alltså om biokemiska processer djupt inom oss nere på cellnivå, som gör avtryck i våra gener. Det är såklart mycket mer komplicerat än jag beskriver det här, men enkelt uttryckt så påverkar allt vi gör, säger, tänker, hur vi sover, dricker och äter (bland annat) vår framtid. Vår sinnesstämning, våra stressnivåer, våra erfarenheter, hur vi lever livet idag, hur vi mådde under våra tonår, vår barndom – till och med under vårt eget fosterstadium. Det må låta som hitte-på hur allt detta kan påverka, men här kan du läsa mer om relativt ny forskning i ämnet:

Arv och miljö inte längre åtskiljbara
SvD Kultur 4 juli 2014
“Att vi föds med en viss uppsättning gener betyder inte att vi därmed
stelnat i vår slutgiltiga form som färdigtorkade gipsfigurer.”

Miljö viktigare än arv för variation mellan individers immunförsvar
Läkartidningen 16 januari 2015
“Människors immunförsvar varierar mer som konsekvens
av miljöinflytande än av arv

Musklernas epigenetik påverkas av uthållighetsträning
Läkartidningen 15 januari 2015
“Sammanfattningsvis visade denna studie att uthållighetsträning på ett koordinerat sätt påverkade tusentals DNA-metyleringar och gener kopplade till förbättrad funktion och hälsa.”

Det som känns så fascinerande här och nu är att vi själva har makten att kunna bryta mönster. Att börja om. Välja nya vägar än de vi trodde redan varit upptrampade för oss. Vi kan se nya vyer. Nå nya mål. Kloka val kan stärka oss (likväl som det ogenomtänkta kan försvaga). Det är även bra att välja stöttande och peppande människor omkring sig, det kan vara lättare att skapa nya förhållningssätt då.

En helt ny väg i livet, symboliserad av björkar på rad.Jag nöjer mig här (för nu) och ska låta de biokemiska delarna med information få landa inom mig under de närmaste dagarna. Det är ju inte hjärnkirurgi… men nästan. Jag hoppas att det väcks ett intresse hos andra, för hur vi själva kan påverka och forma vår framtid! Ta med dig den tanken och känn på den. Mäktigt va?

Jag jobbar med att hjälpa mina klienter att byta beteenden, bryta mönster och välja nya vägar att gå framåt, inom det just jag gör. Det är oerhört spännande, kanske särskilt med en ögonöppnande helg som denna i bagaget – så nu tycker jag att vi skapar nya, stabila mönster för framtiden.

Är du med…?

// Kram Linda

(…ungefär så, Jennie. Kram på dig! 😉 )

Comments are closed.