Att läka tarmen är något annat.

Det är ganska vanligt att jag får mejl av människor, eller möter klienter i mina hälsoundersökningar, som säger att de har lagt om sin kost eller ändrat diet… men känner att något fortfarande är galet, att de upplever att tarmen inte är läkt.

Och det är den med största sannolikhet inte. Men jag förstår dem, jag var likadan.

Vi lär oss allmänhet inte hur kroppen egentligen fungerar och vad som krävs för att stärka organen så att de lättare kan samarbeta. Eller hur vi kan bryta och ta oss ur en starkt nedåtgående spiral. Jag känner det bara allt starkare; sån tur för mig att jag hittade till fmns.se och läste om grunderna i min utbildning till Funktionsmedicinsk Näringsrådgivare.

Hjärtformade stekta linser.Men maten då? Gör den ingen skillnad? Jo, när vi tar bort det som skadat kroppen blir det inte samma slitage inom oss, dock läker det inte ut skador om organen redan är utmattade. Kroppen behöver särskild näring för att läka dessa barriärer (slemhinnor tex), så vi kan tillföra dessa byggnadsmaterial. Bra va?

Och det finns vissa grundläggande behandlingar, men beroende på vilka näringsbrister vi eventuellt har i övrigt, kan vi behöva olika saker. För att kunna läka ut på bästa sätt. Jag använder mig av två kanaler, min QMA i hälsoundersökningen, som visar på markörer i extracellulär vätska, samt HMA – hårmineralanalys visar näringsstatus nere på cellnivå. Magiskt!

En färgglad tallrik med läkande kost.Jag trodde tidigare att det fanns nog med näring i maten, som kunde göra så att vi kan hålla balansen utan minsta kosttillskott. Men det tror jag inte längre. De metoder som använts och används i jordbruk för att krama ur jordar och åkrar det sista i näringsväg, har skapat problem. Man vet ju att mineraler i grönsaker skapas av bakterier i jorden. Men när vi odlar med kemikalier förstörs dessa bakterier och därmed sjunker även mineralerna = näringsvärdet i våra grönsaker. Rätt så logiskt va? Inte sunt och rätt, men det finns en förklaring till allt… och det är bra att veta om detta.

Så det är lite mer komplicerat än vi har lärt oss att tro, särskilt när det som skadar tarmen allt som oftast ingår i en persons vardagsmat. Även – och kanske ännu mer – på helger. För att inte tala om alla olika stressfaktorer i livet… men det går att göra någonting åt! Det är liksom meningen med det hela.

Vita blommor med gröna blad och vita knoppar i bakgrunden.Det handlar alltså om att läka tarmen, så att inte proteiner från maten vi äter smiter ut i blodomloppet och skapar ett biokemiskt kaos (tro mig; inte kul). Först måste man kanske läka ut en inflammation  eller minska tillväxt av svamp – för att läka tarmen i rätt ordning och inte “stänga in” svamp eller inflammation innan läkningen.

Det är ett faktum att just mage och tarm “ligger bakom” så många av våra västerländska obalanser och sjukdomar idag. Tarmen är känslig och den mat vi (generellt) äter idag passar inte riktigt in. Helt enkelt. Om vi går runt med skadad tarmslemhinna (vilket är oändligt mycket vanligare än var och en av oss tror; vem kopplar värk i leder eller huvudvärk till tarmens status?) är det inte bara risk för autoimmuna reaktioner, utan även andra komplicerade följder.

De fyra blodgrupperna; O, A, B och AB, skrivna med olika typsnitt intill varandra.Och det är här allt börjar, på cellnivå. Vi kan bygga hälsa om vi prioriterar det som är hälsosamt för var och en av oss. Vad har du för blodgrupp? Sömnbehov? Träningsform? Det är bättre att du gör det din kropp önskar än att hoppa på samma tåg som alla andra – “göra det alla andra gör.” Vissa personer passar bättre för kött och proteinrik kost och andra för vegetabilier (…beroende på blodgrupp), precis som tuffare eller lugnande träning (…beroende på blodgrupp) och så vidare. Vem är du?

Vill du lära dig mer om dig själv? Du vet, det kan leda till en helt ny framtid!

Önskar du hjälp – här kan du se hur jag jobbar – så når du mig via lätt detta kontaktformulär. Och här kommer snart nya besökstider upp att boka för hösten.

Här kommer jag snart att lägga upp höstens kostkursdatum i Sthlm/Märsta.

Välkommen!

Vänligen,

// Linda

Comments are closed.