Gasig i magen av bönor?

Det här tål att upprepas. Det finns ett roligt test jag brukar göra. När vi håller vår grundläggande kostkurs Mat för mig, kanske för dig ställer jag ofta frågan om någon blir gasig i magen av att äta bönor? “Åh, jaa” det är det ju många som blir, de skrynklar även ihop ansiktet när de tänker på det. Och så pratar vi om det.

hjärta av röda linserJag vet inte varför jag tycker det är roligt, förr var jag då inte det minsta road av att prata om gaser. Men jag tror för det första att det handlar om att vi alla är likadana på insidan. Ingen kommer ifrån lite “knas med magen” (till och från, eller ofta) om vi inte anstränger oss för att må bra, hur mycket pengar som än finns på banken eller om man står på stora  internationella scener. Det som är mänskligt håller oss kvar stadigt på jorden.

Det har jag insett efter allt “skitsnack” med klienter genom åren.

Men framför allt påverkas vi för att vi inte bör äta bönor som de är. Eller jo, det är klart vi ska. Vissa av oss. Mer än andra. Andra inte så mycket. Personligen älskar jag att äta bönor och baljväxter, men de måste hanteras och tillagas för att inte skapa ett problem i mage och tarm. För i grund och botten innehåller bönor ämnen som gör att de ska vara svåra att äta och smälta för oss människor. Det är meningen, det är bönans skydd i naturen mot skadedjur, insekter och liknande.

bubbligt bönkokVisst är det fascinerande? Våra intressen står mot deras, äta eller ätas? Men det är genomtänkt, vet du.
I bönor och baljväxter finns ett ämnen som heter saponiner och det är ett tvålämne, SAPO (latin) är ett ord som betyder just – tvål. Det är därför det löddrar och skummar så när man kokar bönor och baljväxter. Om man inte har blötlagt dessa bönor innan, följer en del av dessa ämnen med ner i mage och tarm. Och när man äter “tvålämnen”, tror du att det då kan skapa gaser och bubblor i tarmen? Oh yes.

Har man dessutom en nedsatt matsmältning – om man saknar vissa enzymer eller har brist på produktion av saltsyra (HCl) för att bryta ner maten i småbitar eller något annat – så blir det ännu kämpigare för magen att smälta denna mat. Gasigt.

Det finns mycket att lära sig om hur vissa matvaror bör hanteras innan de kan ätas. I bönor och baljväxter finns även lektiner, en sorts proteiner som jag tar hänsyn till när jag rekommenderar kost efter blodgrupp, för att avlasta just – blodet. I skrivande stund är hjärt- och kärlsjukdomar vanligaste dödsorsaken i Sverige, så i min värld och mitt nya liv är det smart att planera sin kosthållning. Tänka på vad som avlastar blodet och vad som kan belasta det, istället för att säga “-Ät precis vad du vill, det spelar ingen roll!” 

En färgsprakande tallrik med läkande kost.Missförstå mig rätt, jag jobbar inte heller med förbud. Jag kan inte lägga mig i andra människors val, jag har inte rätt att göra det. Även utifrån mina kostråd får man äta “vad man vill” (fastän jag mer än gärna informerar om gluten) men det skulle kännas oärligt om jag inte förklarade hur vissa saker vi äter faktiskt påverkar kroppen – när de frågar mig. Jag skriver ju mina åsikter här; vitt och brett och högt och lågt, men du har förmodligen valt att titta in, läsa detta och du kan även välja att klicka dig härifrån. Men vissa av er läser och förändrar på avstånd, vilket är jätteroligt och glädjande.

Mycket av det vi är vana vid att äta idag skadar våra kroppar, tyvärr. För att våra känsliga slemhinnor inte kan stå emot dessa ämnen hur länge som helst. Och då ska vi veta att kroppen kämpar för att balansera på insidan, innan det dyker upp symtom som trötthet, huvudvärk, hudutslag, värk i leder eller “ont i magen“. Det kommer sällan från “ingenstans”. Barn har en utvecklad tarm först vid ett par års ålder, så vad de äter tidigt i livet har också en stor påverkan från grunden. Eller maten modern åt under graviditeten.

Blötläggning av bönor i glasskålar med vatten.Men om vi blötlägger och kokar bönor och baljväxter, så kan våra kroppar ta upp näringen på ett helt annat sätt. Tillgodogöra oss näringsämnena bättre, för att vi slår bort de ämnen som stör mage/tarm och kokar i nytt vatten. Sedan skiljer sig bönorna även åt när det gäller blodgruppen; det kan skapa ännu mer gaser.

Får du någonsin rådet att “maten spelar ingen roll, ät vad du vill” så både tror och hoppas jag att du tänker själv. Lite längre. Jag märker det glädjande nog på allt fler som kommer till mig, de vet och känner intuitivt att maten de äter visst påverkar dem – kanske till det sämre i många fall. Och det här är vanliga människor som vem som helst, du och jag. Det behöver inte vara enstöringar som lever i skogen och bara äter kottar och blad, någon som gör “konstiga saker”. Allt fler känner ju i kroppen att det inte stämmer, att de blir “tunga” och trötta eller måste springa på toaletten omedelbart efter måltid. Alternativt kan inte gå alls, på flera dagar. Spelar det ingen roll…? För mig spelar det stor roll.

Stressade människor på Stockholms Central.En definition som jag älskar att dra upp här (ja, det blir mycket skitsnack när jag kommer igång), är att:
“Om du kan gå på toaletten och göra nummer två (bajsa) 3 gånger om dagen, så är du INTE förstoppad”. Visst är det intressant? Gissa hur många som har en mage som fungerar så? Men maten vill ut 24 timmar senare; vid frukost-, lunch- och middagstid. Däremot ska den inte vilja ut direkt efter måltid (och det kan den inte heller eftersom tarmarna är så långa, men den mat som stressar kroppen kan stressa fram ett toalettbesök och där har vi en “varningssignal”), så det är ett… delikat ämne, det här.

Funderar du på hur din mage fungerar, med eller utan gaser? Vill du lära dig mer?Skriv en matdagbok. Varje dag, vad du har ätit och hur du mår efter – upp till flera dagar efteråt kan det du äter påverka din kropp. En reaktion behöver inte komma ögonblickligen. I din matdagbok kan du sedan leta upp små ledtrådar som förklarar reaktionerna.

Blötläggning av bönor och baljväxter.Så, det här är en förklaring till varför din kropp kan reagera med gaser på bönor och baljväxter. Det är helt naturligt. Jag brukar få frågan om bönor på burk/förpackning i affären är blötlagda, men det vet jag inget om. Jag blötlägger alltid från grunden och kokar dem själv, det känns mest rätt för egen del.

Jag önskar dig en fin första dag, på resten av ditt liv.

// Kram Linda

Comments are closed.