Matlagningskurs med yoga på Gotland.

Är du en av dem som febrilt söker efter en varmare plats att åka till, om det nu ska regna i sommar? Men resorna är dyra nu, va? Många vill fly vid blotta tanken på regn. Jag tänker så här, varför inte stanna kvar i landet och hänga med oss….? Du får dessutom med dig bra verktyg hem till vardagen igen. Win-win.

Gotländsk karg natur.Och resan går ju något söderut, med möjlighet till sol. Vi erbjuder nämligen även i år vår kombination av matlagningskurs med teori om kost och näring, tillsammans med stresshantering i form av lugn yoga – på Gotland. Det känns som att vi har hittat någonting som vi tycker mycket om.

Vem vet, det kanske regnar? Det kanske blir sol? Men vacker naturmat och yoga i sällskap med andra människor som söker samma sak som du, frisk luft och rent vatten (jag tänker vattenrenare här)… det låter toppen i mina öron.

Allt fler människor tycks behöva hållbara tips för framtiden, för att kunna skapa sin egen stabila livsstil. Som den kanske inte sett ut innan. Förvånande många – men ändå är det helt självklart – sitter hos mig och HAR ABSOLUT INTE EN ANING OM VAD DE KAN ELLER SKA ÄTA. Allt de någonsin visste om mat är plötsligt upp-och-ner-vänt och de andas lite för fort och högt upp i bröstet för att det ska vara… lugnande. Tro mig, jag vet precis. För att jag gjorde samma sak. På ett pendeltåg för lite drygt 7 år sedan. Det blir lätt som en panikreaktion. Det okända.

En färgsprakande tallrik med läkande kost.Men så är det ju med allt som är nytt för oss. Vi är “vanemänniskor”, vet vad vi har och vad vi får om vi traskar på i vår egen lilla värld – men om och när vi då känner att saker och ting måste förändras (kanske på grund av värk, trötthet och smärta i övrigt – obalanser, helt enkelt) så handlar en stor och grundläggande del om maten. Då blir det plötsligt lite knepigare. Men det är inget alternativ att ge upp.

För vi tror att mycket av det vi äter idag är “nyttigt”. Jag är av en annan åsikt. Det som på riktigt är nyttigt är i min värld det som undviker att skapa inflammation eller försura vår inre miljö. Riskerar vi försurning (lågt pH-värde i “fel” delar av kroppen, som i vävnaden när det egentligen ska vara i magsäcken – många har tvärtom så att de är basiska i magen, men får ändå syradämpande medel…) så ligger kroppen i kamp- och flyktmode hela tiden. Den får fullt sjå med att balansera, städa och rena inom oss så att varken blodet eller hjärnan ska ta stryk.

Närbild på nybakat bröd.Artros, reumatisk värk, diabetes, astma och allergier är bara några tecken på en inre miljö som är i obalans. Om det går att ändra på? Jag anser att “en kronisk sjukdom är en ond cirkel som måste brytas”, som en av mina lärare sade en gång. Men då måste man vara medveten om vad som skapar problem och inflammation i kroppen. Gluten är en given sådan. Där kör det ofta till sig hos många, eftersom “alla äter bröd”…

glutenfritt bröd med ost och zucchini…men det finns alternativ. Det gäller bara att “dra upp rullgardinen”, öppna ögonen och hitta varianter som kan vara mer läkande för kroppen. Baserat på var och ens blodgrupp. Det finns andra ingredienser och nya sätt, men när man inte vet det eller känner till dem, så kan det bli panik och ytlig andning. Då blir “att laga mat” ett jättestort projekt, när det bör vara en glädje och en njutning att tillaga maten med kärlek och sedan äta den.

Vill du hitta nya alternativ till din kosthållning för framtiden? Lära dig tips och knep för att laga maten hemma? Och komplettera med teori, så att du får svar (och ställa frågor) på vad det är som händer i kroppen? Vill du hitta en ny väg?

Matlagning på gång, bland bunkar och husgeråd.Se och läs mer om vår kurs nedan (här finns den som pdf: Förslag på Gotlandsresa_2015 )
Och här kan du även läsa om förra sommarens matlagningskurs och yoga. Kontakta mig gärna via detta kontaktformulär om du är intresserad eller vill veta mer. Det här kan bli början på en “ny resa”, ett helt nytt resmål, beroende på vad du gör av den.

Och kom ihåg. Oavsett sol eller regn, så blir sommaren som vi tillåter den. Vi har alla möjligheter att göra det vi vill av den. Det är viktigt, tycker jag.

// Kram Linda

Förslag på Gotlandsresa_2015

Comments are closed.