Old school eller den nya tidens kostråd…?

Det är baske mig inte konstigt att människor blir förvirrade. Åt vilket håll vi än ser, finns pekpinnar av alla sorter. Ät det här, ät inte det där! Det här är nyttigt, det här är onyttigt! Phew. Om jag inte vore så övertygad om min egen ståndpunkt i detta, hade jag nog slitit mitt hår. Efter min utbildning till funktionsmedicinsk näringsrådgivare, känns det viktigare än någonsin.

En levande eld som brinner.Mitt fokus är inflammationer, kan man säga. Att dämpa inflammatoriska processer och att balansera det inre pH-värdet, eftersom så många av våra västerländska sjukdomar är just – inflammatoriska. Så jag väljer mat efter blodgrupp och utifrån människors omständigheter – oavsett vad som är gott eller inte. För mig är det solklart, men jag kan inte påverka eller ändra den som tänker tvärtom, jag vill främst mana till att tänka själv. Lättare sagt än gjort, kanske. När vi peppras med så många olika råd.

Jag läste om en studie om smör härom dagen, som sade att Smör är sannolikt ofarligt men margarin kan vara dödligt på temat mättat fett. Det är en stor och viktig förändring. Är mättat fett alltså inte så farligt som vi har länge blivit intalade? Skapar det inte så mycket problem inom oss som vi har trott? Jag och Kostdoktorn har stort sett samma syn på det mättade fettet (även om jag väljer bort det i fläskkött), att det inte är så skadligt som det har sagts.

Men ändå, det finns olika sorters mättat fett. För att göra det än mer komplicerat.  Smör är naturligt – men margarin är kemikalier. Härdat fett säger jag alltid nej till. Men det är en helt annan sak.

Läs mer om Äkta varas syn på margarin. Brrr. Här en artikel i DN om “Margarin – smörimitation med bensin”. Mmm. Låter väl smarrigt?

Eller den här texten, en av mina personliga “favoriter” om tillverkningsprocessen;  “Macka med margarin – en ren kemisk sörja” . Hur sugen blir du?

 ✓ Den vegetabiliska oljan utvinns ur frön,
i vissa fall med hjälp av extraktionsbensin.

Man behandlar oljan med fosforsyra och lut.

 Man bleker oljan för att få bort den naturliga färgen.

  All naturlig smak och lukt tvättas ur oljan.

 Om fettet härdas – så att den flytande oljan blir fast – används nickel.

 Om fettet istället “omestras” för att bli fast, slås fettmolekylerna sönder
och sätts ihop på ett slumpmässigt och inte alls naturligt sätt.

 Om det behövs delas fettet upp i olika smältpunkter
med hjälp av lösningsmedel.

 Sedan är det bara att färga och smaksätta margarinet
så att det blir så likt smör som möjligt.

Visst får man en lite fadd smak i munnen bara av att läsa detta…?

smör hjärtaHär börjar man ju förstå att vi har olika syn på saker och ting. Det finns en skola som går på linjen “Så här har det alltid varit” och så finns det de nytänkande som reflekterat ett varv till och tänker; “…eller?!
Kanske finns det andra, nya sätt att tänka på?
Nya sätt att se på saken, nya lösningar för framtiden?

Jag slår upp Ica Kuriren nr 33, 11 augusti 2015 och ser denna märkliga artikel:

“Kokosolja – fett populärt men ohälsosamt”, säger en professor vid Karolinska Institutet i Stockholm. Phew. Bilden på härdat och blekt kokosfett i silverpaket kan jag hålla med om, men att skjuta ner alla sorters ekologiska kokosfett…? Personligen tror jag på studier som visat att ekologiskt kokosfett har goda egenskaper – här en studie  gällande Alzheimer’s sjukdom. Jag tror att både laurinsyran och kaprylsyran är bra, liksom de medellånga fettsyror som avlastar levern och blir till energi. Här hävdas (fortfarande) att mättat fett är skadligt. Som förr.

IMG_7330

Jag själv både äter och rekommenderar andra att äta kokosfett – men i kombination med andra stabila fetter; så att hjärnan, nervsystemet, cellmembran och ögonen (samt allt annat i våra kroppar som består av och behöver fett) får sina byggdelar. Vi behöver olika sorters fettsyror. Men aldrig det härdade.

Jag fick tips om “sockerbettans” blogg och texten Sorglig okunskap  fastnade jag för. Läs gärna inlägget och skapa din egen uppfattning om nutidens kostråd.

Men rapsolja då? Nej, inte i min bok. Här finns en text (på engelska) av Sally Fallon “The Great Con-Ola” del 1 om rapsolja. Det gör mig inte så sugen, jag har faktiskt inte ätit rapsolja på flera år. Och här är del 2.

Kokosfett, format som ett hjärta, på ett turkosfärgat fat.Skapa din egen uppfattning och gör det du tror på. Sätt dig in i det, så att du gör ett val – inte bara springer efter andra som pekar kors och tvärs. Ta reda på vad som gör gott i kroppen, inte bara det som smakar gott. Tänk så långt du kan, för hälsan och för framtiden.

Jag håller mig främst till kokosfett, olivolja och smör. Ekologiskt förstås. (Olivolja kall på sallad, smör till att steka i, skirat eller på “macka” och kokosfett framför allt till stekning – men även på huden, i håret och som sminkborttagning.)

Fett nice.

// Kram Linda

Comments are closed.