Matbok 3.Festmat är född (…julklapp?).

År 2008 fick jag beskedet ”läckande tarm” (och senare förstod jag att jag hade en massa inre obalanser som följd). Jag fick en konkret lista på vad jag skulle avstå ifrån inte äta under ett antal månader – och jag kunde snabbt konstatera att det var mina dagliga basvaror på det pappret. Det jag istället kunde äta kändes mer främmande. Och situationen var något uppgiven.

Kursmaterial och anteckningar.Där och då började min egen resa inom den kostomläggning som varat sedan dess, kan man säga. Och idag snart 8 år senare, har jag funnit min nisch i Universum. Efter typ 10.000 timmar. Det jag tror på. Mat som anpassas efter var och en som individ med blodgruppen som bas, sedan gäller det att välja kost utifrån sin egen näringsstatus och förmåga att ta upp näringen från tarmen. Det har krävts otaliga kostkurstimmar, en utbildning inom funktionsmedicin och 2 års utbildning inom Medicinsk Yoga.

Men det har varit en viktig och rolig resa, idag har jag hittat dit jag vill vara.

Matbok 1.Grunderna - framsidaNär jag började se klarare på min nya “kosttillvaro” runt år 2012 började en tanke spira och gro. Jag fick till mig idéer till en matbok under mina yogapass och meditationer. De bara kom till mig, matbok 1 och 2… 3 och 4, 5 och 6… vad var det som hände? Jag fick rubrikerna klara för mig, vad var och en skulle innehålla, recept och idéer bubblade fram och jag skissade på upplägget. Det kändes inte klokt, men idag upplever jag det som självklart. Det var en sak jag behövde göra. Få ner mina idéer på pränt.

-Kan du tipsa om någon bra kokbok? Har folk ofta frågat, på temat ”äta-mat-som–dämpar-inflammation(-eller-tvärtom-ökar-den)”… och varje gång har jag svarat ärligt. Nej. Det har inte funnits det jag letar efter. För om man ska äta glutenfritt så har många andra ersatt det med soja (nix!), majs (nope!) eller potatismjöl (näpp!) – det stämmer inte för mig. Dessutom bör alla inte äta bovetemjöl eller linser – i min värld (hej, blodgruppstänk).

Och glutenfritt blir gärna ”socker” istället;  riskakor till exempel. Majskrokar. Kex som är ”glutenfria” men fulla av tillsatser. Ett snabbt insulinpåslag och så är inflammationerna igång igen. Det har haltat lite överallt med balansen (och det tycker kanske andra att mina matböcker gör också – det är helt okej), jag ville göra en egen matbok. Främst för att tratta ner den information jag hade för mig själv. Göra ett bokslut. Så.

Matbok 3.Festmat - första

 

Nu sitter jag med den här, i min hand. Den är klar. Den tredje i ordningen. Och den är inte tjock, men på de innehållsrika (fullsmockade 48) sidorna finns så mycket mer information om det jag tror på, än någon annan bok jag – hittills – har plöjt igenom. Det här är precis som jag vill ha det. Igen.

Den första, matbok 1.Grunderna var jag klar med i december 2013.

Den andra, matbok 2.Vardagsmat kom i december 2014.

Och nu, matbok 3.Festmat i december 2015… det har blivit till en tradition.

Hade det funnits ett bokförlag som hade varit med på (de här tidiga) noterna, så hade det säkert känts fantastiskt. Jag gjorde ett litet försök, men det har helt enkelt inte varit läge. Om några år är nog ämnet hetare. Men i ärlighetens namn; om det hade varit aktuellt, hade jag i så fall fått göra på mitt sätt? Kanske. Nu vet jag att det 100% rakt igenom är som jag vill ha det. Bara den känslan är oslagbar.

Så här sitter jag med den nyaste i min hand och är så oerhört stolt.

20151206 ÄppleavokadolaxFör det är ingen som helst hemlighet att jag inte är kock. Inte heller fotograf. Eller AD. Och jag har inte gått en enda kurs i InDesign eller något annat layoutprogram (jag vet att det syns), men det är okej. Det är mina förutsättningar och för en kvinna som ofta sade ”kan själv” som barn, hade det varit fel att inte försöka. Och det viktigaste är att jag har lyckats förmedla det jag vill, tror på och står för – det är värt allt. Jag har skapat min egen linje matböcker, för min egen skull. Ur mitt eget huvud. So sweet.

Min bror, som är fantastisk på layout och har hjälpt mig att korrläsa, sade vid ett tillfälle om den första matboken att han tyckte att jag hade gjort “ett bra jobb för att inte kunna det”. Det tog jag som en komplimang från en tekniknörd. Jag kunde det ju inte. Jag gissade, googlade, fotate, klippte och klistrade. Genom långa nätter. Och jag är definitivt medveten om att de skulle kunna vara mycket snyggare och bättre på alla sätt, men då hade det inte varit mitt. Hälften av glädjen med det har varit det kreativa sätt-ihop-arbetet. Jag har varit tvungen att göra det. Sätta min prägel på det. And I love it.

matbok2.VardagsmatDe kommer kanske att kunna sälja framtiden – vi går mot allt dystrare kosthållningstider (om vi inte tänker till och lär oss mer) där diverse inflammatoriska processer blomstrar och kan leda till svåra obalanser  –  men om jag så säljer 10 exemplar till eller 100 till, så har jag i alla fall gjort dem. Det känns stort och värdefullt.

Jag tar 300 kronor för 3.Festmat under december 2015 och fram till årsskiftet tar jag även 300 kronor styck för matbok 1.Grunderna och 2.Vardagsmat. Kanske ge bort den i julklapp? Jag kan skicka den direkt till någon, som du tror kan uppskatta den… om du vill? Inslagen i julpapper i ett vadderat kuvert. (Det har faktiskt hänt förr.)

Jag tar 400 kronor för dem i ordinarie pris, efter årsskiftet. Och det finns en orsak till det. Jag vill att den som köper den verkligen ska vilja ha den. Tycka det är okej att betala de pengarna. Vilja ta hand om den, som en… kompis. Något man är varsam med. För mig innehåller den ovärderlig information och om jag kan nå dem som känner att den fyller ett tomrum, så är jag nöjd. Jag trycker inte upp fler än jag säljer.

Häromdagen hade jag en klient som med glädje köpte både matbok 1 och 2 på en gång, för att det inte fanns en enda matidé kvar i hans huvud och hela han sken upp. Det här var vad han hade hoppats på! Nu var han taggad igen! Han skulle hem och laga mer mat. Det är den sortens hem mina matböcker söker.

20151206 Sommarsallad

20151206 Ostbricka20151206 Adventsglögg

 

 

 

Jag är så nöjd. Med mina matböcker. Och med mig själv. Att jag har stått pall trots den senaste tidens turbulens och ridit igenom stormen, kommit ut på andra sidan. Att jag har gjort tre matböcker – och att jag har kommit halvvägs. Det ska ju bli 6 stycken, så tema ”4.Resmat” står på tur. Tips och idéer för att kunna äta ”sån här mat” även om man åker iväg på resa. Det tycker jag själv har varit lite lurigt.

Men det kommer senare. Nu ska jag njuta av att jag har dunkat handen i kaklet för den här gången. Jag ska andas djupt för att sänka min puls, stretcha lite och sedan gå och lägga mig för att vila. Det är jag värd.

// Kram Linda

Ps. Vill du köpa matbok 1.Grunderna, 2.Vardagsmat eller 3.Festmat för 300 kronor / st under december månad kan du mejla mig via detta kontaktformulär eller läsa mer på minnyamat.se(Och räkna med någon veckas leveranstid i nuläget.)

Comments are closed.