Dinkel, durum och couscous är – gluten.

Det är lurigt det här. Vem ska man lita på? Misstänksamma människor (med all rätt, jag begär av mina klienter att vara skeptiska och ifrågasätta, inte lita blint på allt de hör) som inte vill tro på att vetet har förädlats så hårt att det idag är toxiskt för våra organ, brukar säga:

“-Men hur kommer det här sig… alla åt ju vete förr?!”

Jag brukar kontra med att man blev i genomsnitt ungefär 37 år på den tiden.

brödVilket vissa i och för sig håller med om. Så var det ju. Men det hade nog många orsaker. Och jag brukar även understryka att bara för att det smakar gott, så betyder det inte att det är hälsosamt för organen. Särskilt inte när förädlingen och processandet har nått så långt att det skapar en autoimmun reaktion varje gång vi stoppar det i munnen… det är rätt läskigt, eller hur? Jag tyckte det. Men det finns mycket vi kan göra, det är viktigt att veta.

Det här är vad vi har att brottas med i vår tid. Man talar om att det är synd med förbud, att man borde kunna äta allt. “Lite av allt”. Och jag önskar att jag kunde hålla med om det, men ju mer jag förstår och lär mig om gluten (vete, korn och råg), så anser jag att det är skadligt att äta det. Då blir det en konflikt i mig, som helst inte vill jobba med förbud. Men jag vill inte heller undanhålla nya sanningar från dem som faktiskt frågar och vill veta. Det hade känts ännu värre.

“- Åååh, neeeej, jag kan inte ta bort bröd! Det är ju så gott!”

Men vet du? Det är faktiskt FÄRRE som säger så än man kanske kan tro, särskilt bland mina (motiverade) klienter. De flesta säger faktiskt, “Okej, hur gör jag nu?” Men det är ju därför de kommer till mig. De som inte vill förändra sin kost går till någon annan, förstås. det är jag fullt medveten om.

En levande eld som brinner.Och många, många är beundransvärt fokuserade.
De som vill bli fria från smärta, värk och inflammationer. De anstränger sig till det yttersta och ja, märker skillnad. Ofta i kombination med en dos individuella kosttillskott eftersom kroppen kan behöva stöd när det har pågått ett så tung process under många långa år, men de allra flesta känner skillnad “bara” genom kosten. Det är inspirerande att höra deras upplevelser.

Men vad det gäller gluten, så försöker jag undvika ALLT som har med vete, korn och råg att göra. Och det är många som inte vet att även dinkel, durum, couscous, grahamsgryn, mannagryn,  bulgur och kamutvete, (tex)
kommer från vete. Finns det bättre eller sämre vete, spelar fullkorn någon roll? Nej, nej och nej, inte i min värld. Det är toxiskt för kroppen. Faktiskt i 10 hela månader, om man så äter en liten smula.

Det jag också brukar tala om är att det finns vetemjöl i så mycket annat som vi inte tänker på eller vet om – som de flesta sorters lakrits, vissa chokladsorter (Geisha) och “vanlig” sojasås (dock är Tamari glutenfri). Vete finns i lakritsskolkritor, pingvinstänger och godissnören. I vissa sorters naturgodis. I öl. I vissa teer. You name it.

Så vänd gärna på artiklarna eller varorna och läs innehållsförteckningarna.

Blaskigt och trassligt i ett dike, så som livet känns ibland.Man tänker ju att det inte är rimligt att något så “vanligt och vardagligt” som vete kan skapa huvudvärk, värk i leder, trötthet och diffusa symtom “som man inte riktigt kan ta på”… men gissa om det kommer många till mig som söker för diffusa symtom? Som börjar känna sig som hypokondriker? Det intressanta är att höra om deras upplevelser när de byter kosthållning. Hur de känner är alltid viktigare än vad jag råder dem att göra. Teori är en sak, men praktik en helt annan.

Det här är en utmaning. Ett problem för oss att lösa. Det här är vår livstids form av epidemi; vi får lära oss att kryssa mellan matvaror som kan skada oss ner på cellnivå – långt innan vi känner av obalans och smärta… för det tar gärna några år innan det ger sig tillkänna. Så även om vi känner “äh, jag klarar mig bra och känner ingenting!” så är det ändå risk att kroppen reagerar, tyvärr.

Men jag är glad att jag har kommit fram till det. Inte uppfunnit detta faktum, utan lärt mig hur min kropp reagerar. Jag äter varken vete, korn eller råg och har undvikit det i flera år; för det känns rätt ända in i hjärtat.

Vill du lära dig mer om hur gluten och andra ämnen påverkar våra kroppar, ner på cellnivå? Vill du lära dig att laga och äta annan mat än gluten, se på alternativ och skapa en ny kosthållning – nu när det ligger ett nytt, fräscht år framför oss?

En kontakt.Anmäl dig gärna (här) till vår grundläggande kostkurs (i Sthlm eller Märsta). Jag gör även individuell kostrådgivning, och vill du gå ännu djupare så kan vi ta en liten koll på dina värden (extracellulärt) i en hälsoundersökning – eller så ser vi näringsstatus i en Hårmineralanalys (intracellulärt).

HÄR kan du boka en besökstid. Varmt välkommen.

Bara du vet att det finns vägar framåt, för hälsa och balans.

Hoppet är viktigast av allt och det sista som överger oss.

// Kram Linda

Comments are closed.