Om Alzheimer’s och insekter på… bröd.

Vissa dagar poppar nyheterna upp som vilda popcorn, och då menar jag särskilt de ämnen som undertecknad brinner för. Hälsa ner på cellnivå. Förr struntade jag i vilket; hur min kropp fungerade och/eller varför, men efter min egen krasch 2006 (som jag fortfarande återhämtar mig ifrån) har det blivit så mycket viktigare.

Inte minst för att så många som har problem vill ha hjälp och söker upp mig för råd. Därför känns det viktigt att vara på tå. Och när det jag nyss skrivit ett inlägg om dyker upp i media, tar jag gärna bollen på volley.

Först kom “nyheten” om Alzheimer’s – att hjärnan har förändrats långt innan Alzheimers sjukdom bryter ut hos en människa. “Forskare på Karolinska institutet har följt personer som nästan garanterat kommer att utveckla Alzheimers sjukdom runt 55 års ålder. Nästan 20 år tidigare drabbas hjärnan av inflammatoriska förändringar som tycks vara kopplade till sjukdomen”.

Jag hyser ju ett stort intresse för det här med inflammationer (efter min egen läckande tarm, bland annat). En inflammatorisk process är egentligen en läkning och ett försvar som har gått snett, något saknas så att kroppen inte läker ut. I min värld kopplas näringsbrister till inflammationer och vi kan dessutom välja att äta mat som skapar mer eller mindre inflammation i kroppen. Hur ser det ut i din värld? Det viktigaste av allt är att du skapar en egen uppfattning att bottna i.

“Detta på grund av att de bär på vissa genetiska förändringar som gör dem särskilt utsatta”, står att läsa om forkningen. Okej, det kan vara en skrämmande insikt, men om du har hört talas om epigenetik, så handlar det om att slå av eller på gener – beroende på hur vi lever. Vi kan göra som våra föräldrar och bli som våra föräldrar, eller skapa nya mönster för oss själva. Det är givet att vi får med oss en viss del in i livet – till och med av våra far- och morföräldrar – men vi har själva mycket att säga till om. Ifall vi vill.

Och du har kanske hört vad man kallar för Diabetes typ 3…? Alzheimer’s.

bröd_Jag har ju en förkärlek till att informera om glutens (vete, korn och råg) effekt på kroppen. Hur tufft det har blivit för oss att hantera genom den förädling som har skett över tid, bara i mitt senaste inlägg skrev jag över 800 ord om det. Du ser hur jag håller på, går liksom lätt upp i spinn.

Men här väljer jag Hälsa som livsstils ord om “Hur gluten attackerar din hjärna – del 3” (att gluten kan korsa blod-hjärnbarriären och orsaka inflammation och minskat blodflöde till hjärnan…), så att ni får vila från mina malande kvarnar ett tag. Jag står för varenda ord om gluten, men ibland är det bra att någon annan skriver om det.

Stressade människor på Stockholms Central.Men här vill jag säga att gluten inte är den enda boven, för stress i alla former är fruktansvärt nedbrytande för människokroppen och vi har en hel massa val att göra framför oss. För den framtid vi önskar oss. Jag personligen har demens i min släkt och har valt att göra så många förändringar jag bara kan för att undvika det i min egen framtid. Jag vet ju inget om framtiden, men jag undviker viss mat, jag yogar och mediterar för att lugna hjärnan, jag rör på mig, äter kosttillskott och sover gärna 8 timmar per natt…

Den andra “nyheten” jag syftar på här fick mig bara att gapa.

Kanske inte så mycket på grund av insekterna som tillagades (jag ska aldrig säga aldrig, men i nuläget föredrar jag Aminosyrakomplex för egen del, tack) i SVT en morgon. Nej, det var en kampanj från Brödinstitutet (börjar de bli svettiga av bröddebatten, tro?) där en talesperson förklarade hur oerhört nyttigt och bra bröd är. En bagare bjöd på smakprov, här knapriga larver (karamelliserade med socker, för säkerhets skull) som pålägg och bröd med syrsor i, så att det blir dubbelt klimatsmart med nya vägar till… mat. Nya proteiner.

larver på macka

foto: svt

Vi fick otaliga gånger veta att “bröd är något av det mest klimatsmarta vi kan äta”. Det är väldigt energisnålt att odla; grödan kräver väldigt lite. Och så är det kanske, det har jag ingen aning om. Men betyder det är bröd är hälsosamt? (Programledaren insinuerade att det inte är konstigt att självaste Brödinstitutet kommer med denna information, haha.)
“-Jo, men bröd är bra både för hälsan och för klimatet.” Vänta nu. Bröd är inte bara vete, korn och råg, det vet jag. Det går att baka bra bröd själv på andra råvaror som havre och ris, men de allra flesta tänker vete, korn och råg. Eller nån surdegsform. Därför krockar all information på nätet – konstant.

“-Väldigt mycket bröd är enormt bra för hälsan” fortsätter talespersonen för Brödinstutitet. “Till exempel fullkornet förebygger många cancerformer (…) fullkorn och fibrer har positiva egenskaper” och jag tänker att det är skönt att det finns fibrer i annat (läs: grönsaker, baljväxter osv) än just – bröd.

På frågan “Vad tycker du om alla dieter som går ut på att man inte ska äta gluten eller kolhydrater?” blir svaret:
“- Vi grundar oss ju på vetenskap, på Livsmedelsverkets nya rekommendationer, vi lutar oss mot eh… de, de… vetenskapen som finns… Sveriges Forskningsteknologiska Institut, på Sveriges Lantbruksuniversitets mat- och klimatlista – till skillnad mot väldigt många självutnämnda experter.”

Tom O'Bryan, föreläsning om gluten, mars 2014 i Stockholm.Vetenskap innebär “kvalificerad gissning”. Själv föredrar jag experter, självutnämnda eller ej, och särskilt den som heter dr Tom O’Bryan – en amerikansk glutenexpert med mängder med forskning på hur skadligt gluten är. Han har föreläst i Sverige, även om svenska studier, jag har  lyssnat på honom heldagar två år i rad. Och jag ville inte äta en smula gluten efter det. Som tur var hade jag redan slutat då.

Jag vädjar till dig i detta massiva informationsflöde, att tänka själv. Och orkar du inte tänka – känn efter. Bli vän med din kropp och lyssna till signalerna djupt inifrån. Kom bara ihåg att det tar TIO MÅNADER för kroppen att sluta stressa när den har varit fri från minsta smula gluten. 10 månader. Vissa kroknar redan efter tre veckor för att de “inte märker någon skillnad”. Men håll ut. Ge dig själv den tiden. Kunde jag, så kan definitivt du.

Hjärtformat i rädislandet.Det finns inga garantier i Universum. Utöver alla fantastiska känslor och ljusa ögonblick vi får möjlighet att erfara, kan det finnas mycket skrot vi måste gå igenom i livet ibland, mörka branta uppförsbackar i motvind och hällregn. Livet pendlar. Men. Om du tänker lite själv, silar alla intryck och skapar dina egna uppfattningar här….

…vem vet då vilka inflammationer du kan undvika?

Jag tycker att vi knyter ihop dagens säck här. Trevlig helg!

// Kram Linda

Comments are closed.