Tillbaka till yogaklassernas lugn.

Ikväll startar vårens yogatermin igen med tre yogaklasser i veckan, efter ett långt uppehåll på mer än två månader. Jag har yogat en hel del själv hemma, men det är annat att yoga i grupp, den känslan vill jag förmedla. Det känns härligt, på många sätt, att vara tillbaka igen i den underbara miljön.

en yogis hand i gyan mudra; tumme mot pekfingerFramförallt är jag glad över de fina människor som kommer och vill delta. Måndags- och tisdagsgruppen är så gott som intakt och det blir kul att återses, medan jag får förmånen att möta nya människor på torsdagar. Att ses en dag i veckan under några veckor blir lite speciellt. Särskilt om man ses sällan annars och i en så lugn miljö.

Man småpratar inte så mycket som på andra ställen, utan går mer rakt på sak. Alla är där för att komma ner i varv efter dagens aktiviteter, vissa kommer till och med lite tidigare och smiter raka vägen in för att lägga sig på en matta.

Vi andas tillsammans. Bara en sådan sak. Jag sitter på min matta och yogisarna ligger framför mig. Det känns så fint att kunna erbjuda och få vara en plats för avkoppling och lugn. Avslappning. En stilla plats i vardagen. Där tystnaden och vilan får ta sin plats.

Yogastudion på Saturnus Friskvård i Märsta.Prestationen släpper vi taget om utanför. Det handlar inte om att pressa, tvinga, tävla, orka, kunna, vinna eller slå rekord. Det handlar om att våga lyssna inåt. Det finns inget fel i prestation och ansträngning eller aktivitet per se, men i mina yogaklasser gör vi gärna tvärtom. Vi yogar utan prestation. Avstår om det inte känns bra eller gör ont. Ordet yoga betyder ju att förena kropp, själ och sinne. Lyssna till vad jag innerst inne behöver. Vill. Känner.

Alla har inte lätt att slappna av, men den som kämpar vet ofta om det. “Det här behöver jag”. Och flera gånger har det hänt att yogisar sagt “hur ska jag kunna ligga stilla i 1,5 timme…?” men ofta är det just de personerna som fastnar mest och bokar in sig bums för nästa termin. Det är intressant.

För mig handlar det mycket om att få vara i stillheten som lärare. Och att jag måste vara lugn för att förmedla lugn, oavsett hur min dag har sett ut. Hur uppe i varv jag än har varit. Vad jag än går igenom. Jag måste vända mig inåt, se till var jag står och landa. Det finns en sorts trygghet i atmosfären. Tröst. Läkning.

Yogamadrasser på Havregatan 10.Så, med detta vill jag tacka dig som är med och yogar. Dig som tar din avslappning på så stort allvar att du vill delta. Som vill känna efter och lyssna inåt. Jag är så tacksam över det och tycker att det är så roligt att du är med. Den här terminen igen. Eller kanske för allra första gången. Tack.

Namaste.

// Kram Linda

Comments are closed.