“Fett slut på hyllan”.

För ett par veckor sedan försökte jag köpa eko-Smör från Arla i mataffären men hyllorna gapade tomma. I flera olika butiker. Slut. Märkte du det också? Det innebar alltså att jag fick vänta med just det inköpet, men kände mig ändå så nöjd. För att det betyder så mycket på sikt.

smörhjärtaDet glädjer mig att allt fler där ute har tagit till sig den nya tidens kostråd, att det sker en liten förändring med små steg och kanske är vi på väg bort ifrån sådant som matfett, margarin och produkter som sägs vara “bra för hjärtat” men innehåller tveksamma inflammatoriska komponenter…

Att eko-Smör såldes slut uppmärksammades i media: “Fett slut på hyllan”  2016-03-06

Jag märker mer och mer att människor jag möter ser igenom de kostråd som har styrt oss och gör andra, nya val. Så att jag fick gå hem tomhänt just då och vänta med att baka mitt eget bröd, det gjorde mig faktiskt inget.

alternativt mungbönsbröd med smörI mina sessioner pratar jag en hel del om fett. Inte så att jag rekommenderar mycket fett, High Fat (nix), men jag förklarar vidden av att äta BRA fetter. Sånt som jag inte hade en aning om själv innan – och under tiden – min kropp gick sönder. En sak jag lärde mig i skolan (Funktionsmedicinska Näringsskolan) var att “banta bort fett i maten, är som att banta bort hjärnan”. För tänk, vilka delar av våra kroppar som behöver fett: hjärna, ögon, nervsystem och cellväggar – för att nämna några. Fett fungerar också som isolering för våra organ. Viktigt.

Många är fortfarande rejält fettskrämda och tror att ett högt kolesterolvärde per automatik är farligt. Ett annat sätt att se på det är att lågt kolesterol är farligt och sedan finns det många stadier däremellan. Det beror på VARFÖR det är högt. Vill du veta mer, så kan du läsa boken “Fettskrämd“. En man jag mötte hade slutat äta fett och undrade uppgivet varför “bilringen” han hade runt magen inte försvann… jag förklarade att den berodde på sockret han åt. Han hade ingen aning.

Kokosfett, format som ett hjärta, på ett turkosfärgat fat.Fett är så viktigt, men blir “farligt” när det inte är stabilt i sin kemiska struktur. När kroppen inte kan använda det till att bygga hjärna, ögon, nervsystem och cellväggar. Tänk själv, om du äter mycket transfetter (läs: kakor, chips, processad mat osv) och det ska ta plats i dina cellväggar – som sedan ska kunna släppa igenom näring och ut med slaggprodukter… vi kan ju hoppas att det går bra. Eller välja ett annat fett.

(Som en parentes vill jag inflika, att många ratar omega 6 – för att det ofta finns i fel förhållande till omega 3 i processad mat, tex – men jag hade själv brist på omega 6 och åt omega 3 “för att man ska göra det”. Så det är viktigt att tänka på. Ett tecken på att det kan vara omega 6-brist är om man har små “knottror” på överarmarna… något du känner igen?)

mnm - lax, sallad och dressingHur fett smakar är egentligen sekundärt. Åtminstone i min värld. Att det är gott behöver inte betyda att det är nyttigt. Det handlar om hur kroppen använder det. Fascinerande. Jag rekommenderar oftast tre olika sorters fetter till mina klienter, i olika mängd beroende på blodgrupp; smör, kokosfett och olivolja. För att de har olika kemiska strukturer (mättade fettsyror, hög halt mättade fettsyror och omättade fettsyror) som våra kroppar kan använda sig av. Allra helst ekologiska, eftersom det är i just fetter som eventuella kemikalier samlas.

Och då kanske vän av ordning reagerar på att det är mättade fetter, vissa av dem. Det är dem vi har varit rädda för. Men det är därför smör har sålt slut på hyllorna, för att vi förstår mer idag om vad kroppen önskar som byggmaterial. I min värld hade alla mått bra idag, om de gamla kostråden hade varit bra för oss.

Nötter (valda efter sin blodgrupp), avokado (för blodgrupp A) och lax till exempel innehåller bra fettsyror, men det handlar även om att tillföra fett i form av smör, kokosfett och olivolja – där vissa faktiskt intar för lite för kroppens önskemål. Vi är alla olika.

olivoljaJo förresten, de allra flesta som vill undvika kasein (mjölkprotein) klarar av smör som till största delen är just fett. Prova och se hur du reagerar, såvida du inte är svårt allergisk, förstås. Jag undviker också kasein men tycker att det fungerar bra med smör. Där får man prova sig fram och lyssna till kroppen.

Jag läste nyligen en text om växtoljor av Göran Sjöberg docent på Chalmers, som jag tyckte var upplyftande: “Växtoljorna inte alls så nyttiga som alla tror” 2016-03-23

I’m just sayin’… 😉

Här petar jag gärna in “The Great con-ola” av Sally Fallon om rapsolja, ifall frågan skulle komma upp en fråga om vad jag tycker om den. (Jag äter den inte.)

smörrullarLäs gärna och skapa din egen bild av vad som är “sant”, tänk till och hitta det som passar dig. Vi kan inte alltid vara härmapor och leka Följa John, kanske kommer vi ändå fram till att vi tycker lika. Annars får vi respektera varandras åsikter och olikheter. Huvudsaken är att vi gör det som känns rätt inuti.

Jag önskar dig en fin vecka.

// Kram Linda

Comments are closed.