Dyster framtidsprognos + gluten och socker.

Jag har varit rätt så jäkla sjuk. Inte så att jag fick en diagnos från sjukvården, för jag sökte mig inte dit. Men jag känner framför allt IDAG hur min kropp svarar så mycket bättre när jag tar upp näring och hur jag – även om jag känner mig trött till och från – ändå har en bättre grundkänsla i kroppen. Skillnaden är enorm.

Blaskigt och trassligt i ett dike, så som livet känns ibland.Mitt problem var att min tarm – av olika anledningar – blivit genomsläpplig, det som kallas för läckande tarm. Å andra sidan var det en välsignelse, för det har lett mig hit. Jag ger andra stöd och hjälp på deras resa, inte genom att göra exakt som jag gjorde, men genom att minimera det som skadar tarmslemhinnan och stör kroppens funktioner.

Se på bilden nedan, det är resultatet av min egen hårmineralanalys år 2000. Min mamma fick mig att göra den, men sedan har den legat i en låda och först nu förstår jag. Den nedre rutan indikerar näringsupptag från tunntarmen. Staplarna bör ligga i jämn höjd i det vita smala spannet, du kan själv se att de få staplar som finns inte når upp. Det är dessutom många staplar som fattas. Därmed även näringsupptaget.

Hårmineralanalys år 2000.

 

Jag förstod över huvud taget inte detta när jag såg analysresultatet första gången.

Dels för att jag inte hade kunskapen då, men också för att jag i efterhand förstått hur inflammerad min hjärna var. Jag kunde inte tänka klart. Min tunntarm läckte som ett såll, det är vad frånvaron av staplar tydligt visar. Osmälta proteiner smet ut genom tarmen och ställde till kaos i min biokemi – gluten och kasein kan nämligen passera blod- /hjärnbarriären, som är ett skydd för att inte “vad som helst” (kemikalier till exempel) ska kunna nå hjärnan. Kaotiskt.

Om du har läst det jag skrivit förut, så vet du vad jag står för. Jag är INTE för  gluten i vete, korn eller råg. Jag är ett levande (tack och lov) exempel på hur illa det kan bli, hur påverkad det kan göra en kropp, utan en diagnos egentligen. Jag behöver ingen diagnos för att veta att jag mådde dåligt. Jag behöver inte ta ett test för att veta att gluten är ett gift för mig. Och för många andra. Toxiskt.

brödberoende bokÄr du fundersam på vad jag pratar om och känner dig skeptisk, men vill bli lite mer övertygad? Läs då boken “Brödberoende“. Wheat Belly. Skriven av hjärtläkare (!) William Davis. Den kan få vem som helst att släppa mackan. Skulle jag tro. Det påverkar så mycket som vi inte har en aning om. Utöver vete även korn och råg…

Det som händer är att det skadar kroppen. Särskilt flimmerhåren i tarmen, sedan kan den bli genomsläpplig. Och vi har så många meter slemhinna från mun till anus som kan stressas av proteiner som gluten och kasein, det är inte konstigt att vi reagerar. Det behöver inte vara med magknip eller diarré – det kan lika gärna vara huvudvärk, migrän, värk i leder eller smärta i kroppen. Ju förr vi förstår det, desto bättre kan vi ta hand om våra kroppar för framtiden.

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.Och där kan det kännas lite dystert. Cancerfonden kommer med en rapport nu som säger att “att antalet som lever med en cancerdiagnos kommer att fördubblas till år 2040. Samtidigt kommer samhällets kostnader för cancer att öka dramatiskt.” Det kommer att påverka oss alla, så jag föreslår att börja förebygga. Ta hand om kroppen.

Med detta säger jag inte att gluten, socker eller kasein orsakar cancer. Men jag säger inte heller att det inte gör det. Det försvagar kroppen. Jag är övertygad om att en hälsosam livsstil kan påverka till det bättre, därför erbjuder Cancerfonden även “matmönster som minskar risken“. Jag håller INTE med om fullkornsbiten, särskilt inte om det är av vete, korn eller råg, men det vet du redan.

En annan sak är Livsmedelsverkets nya rekommendationer om att spädbarn bör få gluten långsamt. Jag biter mig i tungan (och tänker “nej, nej, nej”) för att jag blir osäker på om jag ska skriva eller inte, det är kontroversiellt. Många av oss lever på bröd. Men jag håller INTE med. Gluten har INTE  alls i en kropp att göra, inte barns kroppar heller. Andra får tycka, tänka, göra och känna vad de vill.

glutenfritt bröd med ost och zucchiniDet pratas ibland om människors “nojja över att inte äta en smula bröd” – att det skrämmer upp barn som hör att det är onyttigt att äta bröd. Och jag kan till viss del hålla med och förstå tanken. Men för mig, som har varit väldigt sjuk och mått oerhört dåligt i min kropp – handlar det om att förebygga obalans när man avstår från gluten. Det är inte konstigare än så. Och det finns annat bröd än på vete, korn och råg att äta…

Jag har nära anhöriga som har fått diabetesvärden att återgå till normala när de har fasat ut gluten. Så enkelt är det för mig. Gluten och socker är läskigt. Som du säkert har läst tidigare har man efter diabetes typ 2 (som kryper allt längre ner i åldrarna och inte kallas “åldersdiabetes” längre) kommit fram till att diabetes typ 3 är – Alzheimer’s. Huu. Det räcker för mig.

smågodis färggladaVi äter 17 kg GODIS om året. Med det dolda sockret i “livsmedel”, äter vi 37 KILO socker om året. Och jag väljer helst bort socker, så många äter säkert mer. För att inte tala om barn som plockar lösgodis i påsar som nästan är större än dem själva… hur gott det än är, är våra kroppsfunktioner inte gjorda för de mängderna. De kan gå sönder av så mycket.

Och igen, jag säger inte att det gluten eller det socker vi äter orsakar människors cancer och att de hade undvikit cancer utan. Det vet ingen. För det kan hända och påverka vem som helst av oss. Men jag är övertygad om att kroppens organ och immunförsvaret mår bättre och blir starkare utan både gluten och socker.

Kanelbulle med pärlsocker.Om man vet om detta och ändå väljer att äta gluten och socker – så är det ju ett val. Och därmed ett medvetet val. Jag tycker att det är värre om man inte har en aning och springer åt helt fel håll med all sin kraft. Alla har rätt att göra sina val, förstås. Ingen annan kan förbjuda en annan människa någonting.

Men kunskap är makt. Jag tycker att det är magiskt med tanke på hur jag själv har mått, att kunna förmedla till andra att de har stor makt över sitt mående i sina egna händer. Särskilt för dem som har börjat misströsta och varit på vippen att ge upp. Ha förtröstan.

Det är viktigt för framtiden.

// Kram Linda

Comments are closed.