Träning, nutrition och epigenetik.

Du vet kanske hur det är. Först finns inte planerna för det, men så är det något inom en som säger “pssst, jo…” – så befinner man sig plötsligt på plats. Och inser att det är så himla viktigt, att man inte förstår hur man inte hade siktet inställt på det från första början? I helgen hamnade jag på en utbildning för Dr Robert Rakowski, en energisk och kunnig kinesiolog/kiropraktor (bland annat).

Jag (My) och DianaJag har några amerikanska favoriter, han är numera en av dem. Det är Tom O’Bryan om pratar gluten ner på cellnivå och Diana Noland, som är en viktig och kunnig förgrundsgestalt för funktionsmedicinen i USA. Briljanta, alla tre! Det är fantastiska helger när de kommer och delar med sig av sin kunskap.

Jag gillar ju det funktionsmedicinska tänket, som du kanske vet. Det är framtiden, anser jag. Det som tilltalar mig är helhetssynen på kroppen och organen. Sambanden; att allt inom oss hör ihop. Och jag upplever att allt fler söker just de ledtrådarna. För att slippa springa åt ett håll för att få hjälp med örat, ett annat för magen och ett tredje för sin migrän. När det – surprise! – kan ha samma ursprung. Det är olika symtom för en eller flera obalanser i grunden. Det gäller att hitta var det börjar. Funktionsmedicinen jobbar så.

2016 dr RakowskiDet har varit oerhört intressent att gå en kurshelg för dr Bob Rakowski. Lördagens ämne om träning och näring är superviktigt. Mer och mer, kan jag tycka med tanke på hur många som tränar idag. Det är bra att människor är aktiva, men baksidan av (för) hård träning kan stavas inflammationer, näringsbrister och i vissa fall utmattning. Det är inte lika bra. Jag är sannerligen ingen PT men vill kunna råda mina klienter på ett vettigt sätt, särskilt de som kanske har låg näringsstatus och ändå kör hårt.

Det har varit mycket information på två dagar. Många biokemiska reaktioner – på svängig amerikanska. I hög fart. Men kul. Det som lockar mig är att få till sig ny information, se forskning och få en bekräftelse på det man redan gör. Det finns alltid nytt att ta till sig och det lockar mig, att inte stagnera utan röra sig framåt. Vara på tå. Vilja mer. Utvecklas. Forza.

2016 dr Rakowski metabolismVi har berört försurningsproblematik och enzymer. Det endokrina systemet och  hormoner i obalans. Detox och metylering. Toxiner och oxidativ stress. Hur mycket som påverkar oss – men även hur vi kan vända på det och för förbättra för oss själva. Jodå, det går.

Och det har även handlat om sömnens betydelse. Andning. Vilans läkande effekt – det är nämligen det mest antiinflammatoriska vi kan göra: att sova. Man kan lugnt säga att jag har trivts som fisken i vattnet den här helgen.

Kosttillskott, kapslar och tabletter i en handflata.Vi har pratat om vikten av kosttillskott, hur marken idag tyvärr inte ger grödor samma näring som för ett par generationer sedan, så att kroppen kan “gå back” på näringen. Men det kan ta ÅR innan det märks. Och det är ju inte specifikt för de som tränar, utan berör alla som bor på planeten Tellus. Även om vi inte vill se det så, tro på det eller ta till oss det – alls. Jag tänker att “ju förr desto bättre”, vi kan börja förebygga redan nu. Det är så mycket lättare, än att vända på något som redan tippat över…

Här är en bild som säger så mycket om amerikaners näringsstatus.

20160424 224

“Laboratory tests prove that the fruits, the vegetables, the grains, the eggs and even the milk and the meats of today are not what they were a few generations ago (which doubtless explains how our forfathers thrived on a selection of foods that would starve us today). It is bad news to lears from our leading authorities that 99% of the American people are deficient in these minerals and that a marked deficiency in any ons of the more important minerals actually results in disease. Any upset of the balance, any considerable lack of one or another element, however microscopic the body requirement may be, an we sicken, suffer, and shorten our lives.”

Och min egen hemsnickrade direktöversättning till svenska nedan:

“Laboratorietester visar att frukter, grönsaker, korn, ägg och även mjölk och kött i dag är inte vad de var för några generationer sedan (som utan tvekan förklarar hur våra förfäder frodades på ett urval av livsmedel som skulle svälta oss i dag). Det är dåliga nyheter att få höra av våra ledande auktoriteter att 99% av det amerikanska folket har brist på dessa mineraler och att en markant brist på några tillägg av de viktigaste mineralerna faktiskt leder till sjukdom. Varje rubbning av balansen, någon stor brist på ett eller annat element, hur mikroskopiska kroppens krav än är, kan göra att vi insjuknar, lider, och förkortar våra liv.”

Läs gärna mer om Food Alone May Not Provide Sufficient Micronutrients for Preventing Deficiency här:

Journal of the International Society of Sports Nutrition.
3(1):51-55, 2006. p. 53

På sätt och vis är det skrämmande information, men fördelen är att vi KAN göra skillnad själva. Förbättra vår livsstil, skapa nya mönster. Vi har alla 24 timmar på ett dygn, frågan är hur vi väljer att använda dem. Hur vi prioriterar.

2016 dr Rakowski epigenetikSöndagen handlade om epigenetik. Att vår  livsstil kan påverka till 90% och våra gener till 10%. Vill du undvika att ärva dina föräldrars sjukdomar eller obalans och smärta? Gör då på ett annat sätt än de gjorde. Man kan se hur tvillingar som växer upp på olika platser kan få helt olika fysik, om vi är medvetna och skapar en bra yttre miljö samt en gynnsam inre miljö, kan vi stärka oss bättre för framtiden. (Håller du med mig?)

Här kan du se Time Magazine “Why Your DNA Isn’t Your Destiny” om varför ditt DNA inte behöver vara ditt öde – om Sverige. Jättespännande.

2016 dr Rakowski utbildningJag ska nu låta det sjunka in. Skönt ändå att kunna konstatera i efterhand att jag inte hade velat vara utan helgens information. Att träffa kursare och kompisar som har samma intresse. Jag vill avsluta med några klockrena citat från helgen (inte minst för dig Ulrika 😉 )

“Exercise is King. Nutrition is Queen. Together they create a Kingdom.” Ingen kommentar här, det behövs förmodligen inte.

“Abs are made in the kitchen” – vi kan träna hårt för att skapa en muskulös kropp, men maten är grunden till allt. Magrutorna skapas – i köket.

“When in doubt – detox” Det här är min favorit. Kom dock ihåg att kroppen “avgiftar” varenda gång vi andas, det handlar alltså inte bara om “detoxkurer” utan om att avgiftningsorganen ska vara i fas: tex lever, njurar, hud och lungor.

qma hälsoundersökningÖnskar du själv se över din näringsstatus för ett första steg framåt härifrån, kan du boka tid här för en hälsoundersökning eller en individuell kostrådgivning(Det är toppen om du känner till din blodgrupp när vi ses, men det är inget krav.)
Kom ihåg att stabil hälsa byggs över tid.

Jag önskar dig ännu en fin aprilvecka!

// Kram Linda

Comments are closed.