Skippa aluminiumfolie i sommar…? (Eller alltid.)

Jag läser en ny viktig artikel just i grilltider och blir full i skratt. Funderar ett ögonblick på att bifoga en ritning på hur man viker sig en foliehatt, för den som möjligen tycker att det här ämnet är galenskap. Men skämt åsido, här kommer det lite vettiga forskningsresultat. För hälsan, vill säga. Om du frågar mig.

grillspett med fiskDet har ju sagts en längre tid att aluminium har visat sig ge negativa effekter på hälsan och vi har fått tips från olika håll om hur man kan skydda sin mat från aluminium. Nu dras det ett varv till, då den egyptiska forskaren Ghada Bassioni, kemichef vid Ain Shams University i Kairo, kommit fram till att kryddstark och syrarik mat som tillagas i höga temperaturer med aluminiumfolie kan vara skadligt för kroppen. Så artikeln lyder “Forskare larmar: grilla inte i aluminiumfolie”

Det här handlar främst om aluminiumfolie, men jag undviker aluminium över huvud taget för egen del. Dr Mercola skrev 2014: First Case Study to Show Direct Link Between Alzheimer’s and Aluminum Toxicity– vilket kan direktöversättas till “den första fallstudien som visar en direkt länk mellan Alzheimers och aluminium toxicitet”… bara en sådan sak. Läs gärna.

Stress illustrerat av suddiga löv mot asfalt.Naturligtvis finns det de som hävdar motsatsen (som med allt annat), det gäller bara att tänka till och välja det som stämmer bäst för en själv – och lyllo den som slipper Alzheimer’s, helt enkelt. Eftersom det ännu är oklart, men finns tecken på vad som kan förvärra eller avlasta, så är vi alla livs levande försökskaniner… helt enkelt.

Men här är några tips från alzheimers.org.uk för att undvika sjukdomen.

För mig finns det ingen anledning att använda aluminiumfolie, mer än att det skulle vara praktiskt, jag undviker det i köket. Jag förvarar hellre mat i glasburkar eller tillagar/grillar mat på andra sätt än att linda in det i folie. Är det inte bra för hälsan, känns det bäst att skippa det helt.

glutenfritt bröd med ost och zucchiniJa, just ja. Därför skippar jag “vanliga” bakpulver som kan innehålla natriumaluminiumsulfat (det var svårt att hitta länkar på det, men ge det gärna ett försök) och väljer istället bikarbonat när jag bakar min egen typ av glutenfritt bröd. Dock behöver bikarbonatet syra för att reagera och “jäsa” (det finns redan i bakpulver), så jag pressar ner lite färsk citron i smeten. Funkar fint, tycker jag och det känns skönt att veta att det är aluminiumfritt, även om jag vet inte exakt hur det ser ut i bakpulver idag. Det kan ha förändrats.

Jag undviker det även PÅ kroppen, så jag för in ämnet på det också. Det är oklart om/huruvida aluminium i det som räknas som antiperspiranter kan orsaka bröstcancer, men jag har för länge sedan slutat använda sådana. Det känns så ONÖDIGT att utmana ödet. Visst, cancer är ju omkring 200 stycken systemsjukdomar, så det kan finnas mycket att undvika därute, men när det finns en uttalad risk känns det bara fel att använda. Och är det så att man plågas av svett som luktar, så kan det bero på bakterier – även inifrån. Det går ett hitta förklaringar till det mesta och har man illaluktande svett, så är det bättre (i min värld) att ta reda på varför, än att dölja det med antiperspirant… det tycks finnas en del aluminiumfria alternativ att välja på.

Min fina vän Jennie intervjuades i ämnet “Stort sug efter metallfri deodorant” för ett år sedan och jag kan inte föreställa mig att människors intresse i aluminiumfri antiperspirant har minskat sedan dess. Besök henne gärna på Gryningen i Stockholm, hon är både fantastisk och kunnig! Bild: Maja Suslin/TT

Och oavsett vad framtida studier kommer att visa, så känns det klokt att vara förutseende… det är kanske inte så mycket “foliehatt” över detta med aluminium som det först lät? Det känns bara inte sunt i min värld att belasta kroppen med något – plaster, mjukmedel och allehanda andra kemikalier – utan att tänka på följderna… om man ens vet om dem.

Två händer, vars fingrar formar ett hjärta.Att inte orka bry sig är en sak och ett val man gör, men att tro att det är bra och inte undersöka vidare för att förändra… det kan bli komplicerat. Några små belastande saker i taget må verka harmlöst, men så fort de börjar staplas på hög kan det leda till intoleranser, allergier eller obalanser. Det är klokt att försöka vara ett steg före utvecklingen, samtidigt som det är smart att vara närvarande i nuet. Det är klurigt det där.

Men att inte vilja är också en mänsklig rättighet, ett val man gör. Att stänga av all information man inte orkar ta in eller vill göra någonting åt. Vi har ansvar för oss själva ett helt liv, ingen annan kan tvinga oss till något annat än det vi vill göra. Det är viktigt att komma ihåg, att lyssna inåt och se till sin inre kompass. Sen kan man skapa sin egen sanning. Göra egna medvetna val.

Vy över en sjö en stilla sommarkväll, med en himmel i rosa.Så. I de allra flesta fall kan det handla om att börja implementera en annan livsstil än den man blivit van vid och möjligen gjort sig beroende av. Steget kan vara långt till att försöka. En av mina klienter sade att hon hade funderat på att komma till mig i 1,5 år – så många behöver en startsträcka. Det är också helt okej; man kan bara inte bli motiverad på andras villkor. För andras skull. Det handlar om att vara “där” själv, på rätt plats vid rätt tidspunkt och ha rätt inställning. Då kan det ske stora förändringar.

Låt denna tanke marinera, fundera på var du landar i aluminiumröran. Skapa dina egna åsikter och följ det du tror på. Då blir det sant för dig. Det är ju egentligen det enda som betyder något.

Men jag vill ge dig en möjlighet att välja.

// Kram Linda

qma hälsoundersökningPs. Önskar du komma mer i balans? Vill du göra en hälsoundersökning eller en Hårmineralanalys efter sommaren, för att kolla din näringsstatus?
Här kan du söka och boka tid för besök.
Varmt välkommen!

Comments are closed.