I denna ljuva skördetid_2.

Åh, det här är verkligen en magisk tid. (Igen.) Ynnesten och glädjen i att kunna skörda de frukter, bär eller grönsaker som har tagits om hand en period nu. Jag blir glad och tacksam varje gång, för även om jag inte anser mig ha “gröna fingrar” känns det faktiskt allt roligare för varje skörd. Varje år.

vattenkannorDock kan jag inte ta så mycket kredd nu, jag har inte gjort så mycket mer än att vattna, men jag är glad att jag får ta del av skörden ändå. Bara känslan av att kunna äta en måltid med en egen sallad, gjord på gröna blad, lök, morot, rädisa, persiljerot, dill och persilja. Veta hur de odlats, äta med andakt. Det är på riktigt rikedom för mig.

Men det är klart, att vattnet är en viktig del i odlandet. Precis som en näringsrik jord och grogrund samt tillit, tid och tålamod – det är som med allt annat; känslor, rutiner och mönster. Om vi omsorgsfullt vattnar, gödslar med kärlek och värme, så kommer det goda att kunna gro. Växa och utvecklas för att sedan kunna skördas.

salladslökVattnar du dina drömmar så att de får växa? Ser du till att de får tillräckligt med vatten och slipper att torka ut? Eller dränker du dem? Ibland känns det så frustrerande att vänta in, det kan vara lättare att vara för generös med vatten, men det är inte heller alltid toppen att gasa på. Tålamod, min vän. Tålamod.

Ibland måste vi lita till att det blir bra när vi saktar in och lyssnar inåt, när vi gör det som känns rätt. Oavsett vad andra säger, även om andras röster talar emot oss. Då är det den inre rösten som styr. Det är egentligen det vi kan hålla fast vid, det som stämmer med vad vi önskar oss. Och att vi kan lära oss att lyssna till just den inre rösten. Låta den tala med vänlig stämma.  Tillit.

nyskördatOch så tillåta att dessa bitar faller på plats i sinom tid. Utan att forcera det, utan att låta det gå alltför långsamt. Allt har sin unika rytm, se bara på naturen. Där sker allt i sin takt, utan att vi behöver göra någonting. Jorden snurrar och med det kommer förändringar hela tiden. På riktigt. Ge det tid.

Jag tycker att alla dessa delar är svåra. Utmanande. Jag har så många gånger velat att saker skulle hända redan igår och “ska det väl växa kan man väl vattna på rejält direkt?” Nja… numera gör jag det som jag vill att det ska bli. Med tålamod, tillit och ger det tid. Hur ska de annars kunna växa? Mina drömmar, tanker, idéer och växter. Allt har ju sin naturliga rytm ändå.

salladsgrodaDet är fortfarande sommar kvar och fler tillfällen att skörda. Vi kan fortsätta att vörda den näring som naturen ger oss. Om vi bara ger från vårt håll, med engagemang. Vatten, ljus och näring samt tillit, tid och tålamod. Det ett bra grundrecept för allt i livet som ska kunna expandera och växa.

Jag har ju snöat in på det här med mat som ha en läkande effekt, till skillnad från den mat som kan skapa slitage och bryta ner. En stor del i glädjen, är förstås att man kan odla sin egen mat. Bli mätt av det naturen kan ge. Inte minst att kunna ge bort till andra, det som har skapats. Som en present!

Jasnas prästgårdssyltJag fick själv nyligen en burk körsbärssylt av en fin vän, en sån som sannerligen inte växer på träd. Även om körsbären hade gjort det. Så omtänksamt och gulligt, en glädjande present! I love it. Tusen tack, fina Jasna! För omtanke, engagemang och den fina paketeringen. Prästgårdssylt när den är som bäst. 

Jag önskar dig lycka till med ditt odlande, hur det än ser ut och vad du än odlar. Tids nog hoppas jag att du får avnjuta en härlig skörd.

// Kram Linda

skördat sommaren 2016

Comments are closed.