Matbok 4.Picknick & resa… på gång

Aaah, vintertid. Igen. Jag har ingenting emot det, jag tycker om att få kura och tända ljus. Jag kan tycka att sommaren kan vara en lång radda av “nu är det sol så nu måste vi ut och ha roligt!” fastän man kanske inte har lust med det. Jag är förtjust i höst och vår, de känns mer kravlösa. Och nu, vintertid.

20161030-paradisvyJag “firade” in min omställning till vinter med att sova i TIO timmar (!) – och jo, jag vet att det är en sömnstörning, som det är att bara sova 5 timmar – och vakna upp på den plats som är min favorit. Vidare firade jag med en lång promenad (vad sägs om 4,5 timmar?) i klar luft och sol med fint sällskap och avslutade dagen med en god middag. Toppen.

Men annars då? Jo tack, här är det matbokssnickerier på gång. Sedan jag drog igång detta halvgalna projekt “jag-ska-göra-sex-stycken-matböcker-med-olika-teman” så vet jag liksom vad jag har att göra i oktober/november varje år, för att matboken ska vara klar i december. Nu är nummer 4 på gång. Men det vore synd och skam att klaga, det är ju roligt! Jag önskar bara att dygnet hade fler timmar ibland.

20161030-disk-i-koketIbland önskar även jag att jag hade en diskmaskin, men bara en kort stund – för jag tycker egentligen att det är rätt meditativt att handdiska. Förutom när jag lagar flera olika måltider parallellt och det blir så mycket glas, porslin, rostfritt stål och skålar att jag helst vill gå och lägga mig… Då kan jag drömma om stora fina industridiskmaskiner som är färdiga på 15 minuter. En liten stund, åtminstone.

Men för det mesta är jag tacksam. Det här är ett roligt projekt. Och jag säljer gärna mina böcker till likasinnade, men även om de inte får någon köpare så är det en möjlighet för mig att manifestera det jag tror på och står för – ett sätt för mig att skapa det som jag aldrig har hittat själv. Fastän jag har sökt högt och lågt. Annars hade jag förmodligen nöjt mig med att köpa det som redan fanns. (Men man ska aldrig säga aldrig…)

20161030-layoutfixDet är något visst med att sätta ihop en produkt på egen hand. Från idé till färdig trycksak, liksom. (Från ax till limpa? 😉 ) Även om – vilket jag är väl medveten om – det hade kunnat bli ännu bättre om jag hade tagit hjälp av proffs. Men det var inte syftet här, jag är glad att jag fattade det i tid. För det var att det skulle bli good enough – tillräckligt bra – att det blir som det ska vara men att det allra viktigaste var att – jag skulle göra det själv. För processens skull. Det hade kanske inte blivit min sak annars.

Jag är tvungen att lägga perfektionen åt sidan. Prestationsångesten och kraven som varit så höga genom mitt liv. Jag är inte kock, ingen receptmakare, inte heller AD eller copywriter – faktiskt inget av det. Men jag behöver kanske inte vara det heller för att förmedla det jag vill? Nej, det har visat sig att det går utmärkt att göra sig förstådd ändå, trots att jag har fått backa på mina egna krav på mig själv…

Ett hjärta av gräs.Good enough, alltså. Tillräckligt bra, det finns ju ett uttryck för det så det bör ha en mening. Tänk om flera av oss kunde komma dit, att det räcker med att göra sitt bästa – man behöver inte betala med sin energi. Sin hälsa. Dessutom var jag trött på att kämpa, stressa och aldrig någonsin vara nöjd över det jag gjorde. Och om jag är nöjd spelar det ju ingen roll vad andra tycker. Det är väldigt skönt att ha fattat det. (Om än sen på bollen.)

Det gäller att hitta sin egen nisch. Och jag har mitt lilla “hörn” i Universum. Vad som sedan händer vet ingen, men jag har kul här och nu. Det är det viktiga.

20161030-lax-och-gronsakerSå i nuläget är matbok 4.Picknick & resa på gång. Jag har gjort inköp av mat, tillagat den, fotat och nu – layout. Good enough. En del i processen. Det är skönt nu när hösten gjort sitt intåg, att drömma sig tillbaka till varma sommarbilder – även om jag även har fotat en vinterpicknick! – och skapa igen. Layouta och leka.

Är du nyfiken på den kommande matboken, för att du har funnit en glädje i att trolla med mat och livsmedel som utesluter gluten (vete, korn, råg), mejeriprodukter från ko, vitt socker, fläskkött och en massa annat som känns jobbigt för kroppen att hantera…? Läs gärna mer här (mer info kommer) eller se bilder nedan som ett smakprov på vad den innehåller. Pusslet läggs bit för bit.

I december finns den till försäljning för 300 kronor.

20161030-matbok-4-picknick-resa-framsida

20161030-matbok-4-picknick-resa-paj

20161030-matbok-4-picknick-resa-wrap

 

 

 

20161030-matbok-4-picknick-resa-kaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanske skulle du till och med unna dig själv en julklapp…?

Okej, vi hörs om det! Nu ska jag jobba vidare här. Må så gott.

// Kram Linda

Comments are closed.