Akutsjukhus och krisläge. (Håll balansen.)

Phew, det är lite kämpigt på sjukhusen nu. Sedan en lång tid (!) tillbaka har det ju skrivits om de utmaningar som svensk sjukvården tampas med, personalen gör ett otroligt jobb som gör allt i sin makt för att möta patienternas behov…

Svarta siluetter av träd mot en grå himmel.…det är sannerligen en kris i sjukvården. “Personalbrist och ansträngd ekonomi pressar sjukvården i Stockholm och runt om i landet.” Det är en otäck utveckling, för vem som helst av oss kan hamna i en situation där vi behöver hjälp akut. Och väntetiderna ökar, allt färre svenska akutsjukhus klarar nu en väntetid på max fyra timmar på akutmottagningarna:  ”Katastrofalt på många akutmottagningar”.

Några rubriker den senaste tiden har meddelat följande: “Nya Danderyds-akuten försenas – och blir dyrare.” “Överfullt på Stockholms akutsjukhus – väntetider på upp till 40 timmar.” “Kris på Sahlgrenska – situationen är ohållbar.” Usch… sånt här vill man helst inte alls behöva läsa om.

En pappersmugg på en sjukhuspall i rostfritt stål.Och på riktigt: jag är oerhört tacksam för vår svenska akutsjukvård. Plötsligt kan vi behöva söka hjälp där, när det är kris. Personligen har jag suttit på akuten med familjemedlemmar, på nätter och väntat. I timmar och åter timmar, jag har fått slumra på en kall brits för att jag inte orkade hålla ögonen öppna längre – men jag var beredd att lägga mig på golvet. Tack och lov har det gått vägen, men köerna ökar stadigt.

Jag vill inte på något sätt förringa akutvårdens betydelse, men även enligt dessa personer som jobbar där, så “ska inte alla åka till akuten“. Och egentligen; det vore väl bäst att leva så i balans att man kan försöka undvika akutbesök (även om jag återigen såklart inte menar att vi ska undvika akuten om vi behöver vård). Men vem vill sitta och må dåligt och vänta i fyra timmar…? Ingen.

läkande kostMin poäng är, att om vi vet om att vi kunde leva mer hälsosamt, så har vi alla möjligheter att göra val som skapar en bättre hälsa. Även om det inte alltid är enkelt, det säger jag inte. Men vi har åtminstone det valet. Som det ser ut på akutmottagningarna idag, är detta en ödmjuk uppmaning att förebygga.

Att hålla sig ifrån akutmottagningar på alla sätt man kan (ja, om man inte måste dit förstås), vilket förmodligen varenda människa strävar efter, just att undvika en akutmottagning. Och för att de som verkligen behöver hjälpen ska kunna få den snabbare. Det ser inte ut att bli lättare/kortare köer där än på ett tag…?

Det här inlägget kan förmodligen missförstås till månen och tillbaka – det jag vill förmedla är att vi alla har en möjlighet att ta hand om oss. Att äta, sova och leva så att kroppen kan göra sitt. Med så få stopp, blockeringar, proppar, obalanser och smärtor som möjligt. Vi kan andas så att vi sänker blodtrycket, äta mat som stöttar hjärtat… det gör ingenting att börja i god tid.

en yogis hand i gyan mudra; tumme mot pekfingerOch nej, att äta bra och sova gott och andas mer löser naturligtvis inte alla akutfall. Det är inte det jag säger. Det är inte heller mitt påhitt att vi kan påverka och förebygga. För det finns mycket vi kan göra för att må bättre. Vi kan välja det för oss själva, när det ser ut som det gör. Vi har makten att förändra.

Det här är bara en påminnelse.

// Kram Linda

Önskar du göra en hälsoundersökning, få individuella kostråd eller lära dig att andas för att sänka blodtrycket…? Här kan du boka tid för besök.

Välkommen.

Comments are closed.